Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
C/15/341831 / FA RK 23-3251 - vervangende toestemming inschrijving basisschool
1.De procedure
- het verzoekschrift, met bijlagen, van de vader, ingekomen op 20 juli 2023;
- het schriftelijke stuk, van de vader, ingekomen op 11 januari 2024;
- het aanvullende verzoek, met bijlagen, van de vader, ingekomen op 19 januari 2024;
- het schriftelijke stuk van de GI, ingekomen op 22 januari 2024.
17 januari 2024 ingetrokken. De (advocaat van) vader heeft bij schrijven van 18 januari 2024 een aanvullend verzoek gedaan om wijziging hoofdverblijfplaats van [de minderjarige] bij de vader en een subsidiair verzoek tot wijziging van de zorgregeling.
2.De feiten
- volgens een vijfwekelijks schema: het eerste weekend niet, het tweede en derde weekend wel, het vierde weekend niet en het vijfde weekend wel, waarbij de vader [de minderjarige] op vrijdag om 16.00 uur bij de moeder ophaalt en haar op zondag om 19.00 uur (na het avondeten) weer bij de moeder terugbrengt;
3.Het verzoek
- om vervangende toestemming te verlenen voor inschrijving van [de minderjarige] op de
- een zorgregeling vast te stellen, waarbij [de minderjarige] eens per twee weken in de even
De vader verzoekt de rechtbank subsidiair, in het geval de rechtbank het verzoek van de vader om wijziging van de hoofdverblijfplaats afwijst, een zorgregeling vast te stellen, waarbij [de minderjarige] ieder weekend bij de vader verblijft van vrijdag uit school tot zondag 17:00 uur en waarbij vakanties en feestdagen in onderling overleg verdeeld zullen worden. De vader haalt [de minderjarige] op vrijdag bij de moeder en de moeder haalt haar op zondag op bij vader.
De vader maakt zich grote zorgen over het welzijn en de ontwikkeling van [de minderjarige] . Deze zorgen hebben onder meer betrekking op de veiligheid van [de minderjarige] vanwege de partner van de moeder, die tegen de afspraken in contact heeft met [de minderjarige] en haar cadeaus geeft. [de minderjarige] heeft aangegeven dat de partner van de moeder haar bovenbeen heeft betast. Ook zou de partner van de moeder diverse klachten tegen de GI hebben ingediend, voor de auto van de jeugdbeschermer zijn gesprongen, aangifte hebben gedaan en via camera’s meekijken in het moeder-kindhuis. De vader wil niet dat [de minderjarige] in zo’n omgeving opgroeit. De GI heeft de zorgen van de vader niet weggenomen en hij voelt zich hierin niet gehoord.
Verder wordt [de minderjarige] bij de moeder tegengehouden in haar ontwikkeling. Als [de minderjarige] bij de vader is, kan zij haar emoties beter reguleren en uiten. Ook kan de vader [de minderjarige] cognitief beter stimuleren. De vader (en zijn partner) kunnen haar de emotionele steun geven die ze bij de moeder niet krijgt. Niet alleen heeft [de minderjarige] behoefte aan stabiliteit die ze bij de moeder niet krijgt door het constante verhuizen en het gebrek aan regels in de thuissituatie, maar ook vindt de vader dat de moeder te lang wacht met het verstrekken of inzetten van medische hulp voor [de minderjarige] , zoals onlangs bij een oorontsteking. Voorts blijven de wisselmomenten onrustig, omdat de moeder soms last-minute vraagt of [de minderjarige] nog een nachtje bij de vader kan blijven. De vader heeft dan onvoldoende tijd om [de minderjarige] hierop voor te bereiden en dit leidt tot teleurstelling. De vader heeft onvoldoende vertrouwen in de positieve ontwikkeling die de moeder doormaakt, omdat de afgelopen jaren hebben uitgewezen dat een dergelijke ontwikkeling niet bestendig is. Er is een kenmerkend patroon zichtbaar bij de moeder dat zich uit in 'poging tot verbetering – verslechtering - een pittig gesprek - poging tot verbetering - verslechtering'. Dit patroon dient te worden doorbroken.
Als er rust en stabiliteit is in het leven van de moeder en zij dichterbij de vader is gaan wonen, dan staat hij open voor co-ouderschap met de moeder.
4.Verweer
5.5. De visie van de GI en Komunazorg
6.De beoordeling
7.De beslissing
de minderjarige [de minderjarige] , geboren op [geboortedatum] te [plaats] , verblijft bij de vader:
- ieder weekend van vrijdag uit school tot zondag 17:00 uur, waarbij de vader [de minderjarige] op vrijdag van school dan wel bij de moeder ophaalt en de moeder haar op zondag 17:00 uur bij de vader ophaalt;
- de helft van de vakanties en feestdagen, in onderling overleg tussen de ouders te verdelen;