Uitspraak
RECHTBANK Noord-Holland
1.De zaak in het kort
2.De procedure
3.De feiten
4.Het geschil
5.De beoordeling
“In de rubriek woonplaats is een deel van het substraat en de daarop vermelde gegevens middels mechanische radering verwijderd en overgeschreven middels inkt. Bij voornoemde wijziging is geen waarmerk aangebracht door de daartoe bevoegde instantie.”Ten aanzien van de overige tekst van de huwelijksakte heeft de IND aangegeven verder geen bijzonderheden te hebben aangetroffen. De conclusie van de IND luidt vervolgens:
“Gelet op het beschikbare vergelijkingsmateriaal is het document mogelijk echt, het betreft een kopie conform origineel.”Nu de huwelijksakte door de IND, wat er ook zij van de eventuele bewerking van de woonplaats, niet als vervalst is aangemerkt en de man geen stukken heeft overgelegd waar het tegendeel uit blijkt, zal de rechtbank (ook) in deze procedure van de echtheid van deze akte uitgaan. Te meer nu de man de echtheid van de huwelijksakte niet eerder heeft betwist, ook niet nadat de vrouw in de echtscheidingsprocedure expliciet naar de huwelijksakte inclusief vertaling heeft verwezen. De man heeft hierop in zijn verweerschrift volstaan met de vermelding dat hetgeen door de vrouw was vermeld, juist is.
- i) Een tãlaq- scheiding is een eenzijdige verstoting door de man van de vrouw.
- ii) Bij een mukhȃla á-scheiding maken partijen afspraken over de financiële afwikkeling van de echtscheiding en stellen zij een echtscheidingsovereenkomst op. De bruidsschat is niet het onderwerp van die overeenkomst en alle aanspraken daarop komen te vervallen.
- iii) Bij een tafrȋq-scheiding stelt de rechter de scheiding vast. Beide echtelieden hebben het recht om een tafrȋq-scheiding aan te vragen vanwege bijvoorbeeld duurzame ontwrichting. De aanspraken op de bruidsgave komen in dat geval niet van rechtswege te vervallen. De rechter bepaalt bij een tafrȋq-scheiding de financiële afwikkeling.