Uitspraak
RECHTBANK Noord-Holland
no fly list’ geplaatst, waardoor [eiser] gedurende die periode niet zal worden toegelaten op vluchten die door Transavia worden uitgevoerd. De opgelegde maatregel geldt ook voor vluchten van KLM en KLM Cityhopper.
zero tolerance’ beleid te rechtlijnig heeft toegepast, zonder oog te hebben voor de menselijke maat. De voorzieningenrechter wijst de gevraagde voorziening daarom toe.
1.De procedure
- de mondelinge behandeling van 18 december 2024, waarvan door de griffier aantekeningen zijn gemaakt,
- de pleitaantekeningen van de zijde van [eiser],
- de spreekaantekeningen van de zijde van Transavia.
2.Feiten
Using unacceptable language towards a crew member/ground staff
Not following the instructions of our staff/crew
Behaving physically abusive towards a crew member/ground staff
3.Het geschil
no fly list’te halen, in afwachting van een uitspraak in de bodemprocedure,
no fly list’moet worden gehaald in afwachting van de bodemprocedure en dat Transavia KLM verplicht [eiser] ook van haar ‘
no fly list’te halen,
no fly list’heeft tot gevolg dat [eiser] vijf jaar lang niet mag vliegen met Transavia en KLM, die sanctie vindt hij onevenredig zwaar en staat volgens [eiser] niet in verhouding met wat er is gebeurd. [eiser] stelt dat hij spoedeisend belang heeft bij de vordering, omdat de opgelegde sanctie voor hem zeer ingrijpend en diffamerend is.
no fly list’ te plaatsen voor een periode van vijf jaar. Transavia heeft er in dat verband op gewezen dat zij een ‘
zero tolerance’ beleid hanteert voor misdragingen van passagiers voor of tijdens een vlucht waarbij de veiligheid van haar personeel en/of andere passagiers in het geding is.
4.De beoordeling
geheel naar eigen inzicht, weigeren een passagier te vervoeren voor een periode van, in beginsel, vijf jaar
indien de passagier voor of tijdens een eerdere vlucht van Transavia de veiligheid, goede orde, en/of discipline (ernstig) in gevaar heeft gebracht.Ter zitting heeft Transavia uitgelegd dat zij (en andere luchtvaartmaatschappijen) zeer regelmatig te maken hebben met passagiers die agressief gedrag en/of fysiek geweld vertonen (in de branche zogenoemde ‘
unruly passengers’) en dat zij om de veiligheid van haar bemanning en/of ander personeel en passagiers te kunnen beschermen daarom een ‘
zero tolerance’ beleid hanteert. Dat beleid heeft Transavia uitgewerkt in haar Operational Manual – Part A (hierna: OM-A), in welk document de processen en procedures binnen Transavia zijn neergelegd. Daaruit volgt dat Transavia vier levels hanteert van ‘
unruly behaviour’(vertaald: onhandelbaar gedrag), namelijk:
Selectee list’wordt geplaatst [1] . Dat houdt in dat de passagier gedurende die periode alleen met aanvullende voorwaarden wordt toegelaten op vluchten van Transavia. Bij fysiek onrechtmatig gedrag (level 2), plaatst Transavia de betrokken passagier op een ‘
no fly list’voor de duur van minimaal vijf jaar [2] . De passagier wordt dan gedurende die periode niet toegelaten op vluchten van Transavia. Omdat Transavia en KLM over en weer bedingen in hun vervoersvoorwaarden hebben opgenomen dat een besluit van de een, om een passagier voor een periode te weigeren, ook geldt voor de ander, wordt [eiser] ook geweigerd voor een periode van vijf jaar op vluchten van KLM en KLM Cityhopper.
no fly list’ te plaatsten gedegen onderzoek heeft gedaan naar het voorval. Zo heeft zij kennisgenomen van safety-rapportages van medewerkers, het proces-verbaal van aangifte van de betrokken grondmedewerker en ook is – volgens Transavia – op camerabeelden van de luchthaven Eindhoven te zien dat er tussen [eiser] en de medewerker fysiek contact is geweest. Volgens Transavia rechtvaardigt dit haar besluit (en dat van KLM) om [eiser] voor een periode van vijf jaar te bannen van haar vluchten.
De verklaringen lopen uiteen op het punt van de klap waardoor de medewerker zou zijn gevallen.De grondmedewerker verklaart in het proces-verbaal: “
Ik zag dat meneer op mij af kwam stormen. Ik voelde dat meneer mijn stropdas en keycord vast pakte en tegelijkertijd voelde ik een klap aan de rechter kan(t) van mijn hals/nek. Hierdoor viel ik op de grond.” Volgens [eiser] en zijn echtgenote, heeft [eiser] de medewerker niet geslagen maar kwam hij ten val doordat hij zich probeerde los te rukken en naar achteren stapte. Ook Transavia heeft ter zitting, zo blijkt uit randnummer 3.6. van haar spreekaantekeningen, afstand genomen van het punt dat [eiser] een klap heeft gegeven waardoor de medewerker zou zijn gevallen. De voorzieningenrechter houdt het er daarom voor dat de val van de medewerker ongelukkig is geweest en niet zonder meer het voorzienbare gevolg van het handelen van [eiser].
dat koffertje gaat niet mee.”Dat het rolkoffertje alleen tegen betaling van een toeslag mee mocht aan boord, zoals volgt uit het gewijzigde bagagebeleid van Transavia, is volgens [eiser] aanvankelijk niet duidelijk gezegd. Toen [eiser] zich, nadat hij op de stoeltjes had plaatsgenomen en tot inkeer was gekomen over zijn eigen handelen, bij de grondmedewerker had geëxcuseerd voor zijn gedrag en alsnog wilde bijbetalen voor het rolkoffertje (“
meneer gaf aan sorry voor mijn reactie en vroeg wat hij nou kon doen en waar hij kon bij betalen”), vertelde de medewerker [eiser] dat hij al op de vlucht was geweigerd en alleen met een nieuw ticket zijn vliegreis zou kunnen maken. Omdat [eiser] dat niet accepteerde, vroeg hij naar de naam van de medewerker om een klacht te kunnen indienen. Omdat de medewerker weigerde zijn naam te geven en zijn hand voor zijn pas deed, heeft [eiser] hem uiteindelijk vastgepakt om het keycord met de pas van de grondmedewerker te kunnen pakken en zo zijn naam te achterhalen.
frequent flyer’ – niet op de hoogte was van de recente wijziging van het bagagebeleid van Transavia voor de hand gelegen. Ook is het zonder nadere bewijslevering, die in dit kort geding niet kan worden gegeven, moeilijk voorstelbaar dat het technisch en/of procedureel niet meer mogelijk was om de excuses van [eiser] te accepteren en hem vervolgens overeenkomstig zijn verzoek tegen bij betaling alsnog op de vlucht toe te laten. Transavia heeft dat wel aangevoerd, maar verder niet onderbouwd. Ten slotte had van de grondmedewerker verwacht mogen worden dat hij zijn naam aan [eiser] zou opgeven. Dat dit voor het indienen van een klacht niet nodig is, zoals Transavia ter zitting heeft betoogd, mag zo zijn, maar dat neemt niet weg dat het in de gegeven omstandigheden een normale vraag was waarop antwoord gegeven had kunnen worden. Dit alles zou hebben kunnen voorkomen dat de zaak (verder) escaleerde.
zero tolerance’ beleid te rechtlijnig toegepast en daarbij te weinig oog gehad voor de menselijke maat. Als gevolg daarvan is de opgelegde maatregel disproportioneel. Dat het beleid in de algemene vervoersvoorwaarden van Transavia is opgenomen en deel uitmaakt van de vervoersovereenkomst met [eiser] maakt dat niet anders. Vast staat dat over de vervoersvoorwaarden niet is onderhandeld en dat er ook geen reële mogelijkheid bestaat voor de reiziger om de vervoersvoorwaarden niet te accepteren. Dat vraagt van Transavia extra zorgvuldigheid bij de toepassing van die voorwaarden.
no fly list’ afgehaald te worden groter dan het belang van Transavia bij handhaving van de huidige situatie. Dat geldt nog meer omdat [eiser] doordrongen is van zijn foutief handelen en van enig veiligheidsrisico voor Transavia als [eiser] op haar vluchten wordt toegelaten niet is gebleken. Dit betekent dat de voorzieningenrechter de gevraagde voorziening zal toewijzen.
no fly list’ te halen. KLM en Transavia zijn twee aparte entiteiten die op dit punt hun eigen beslissingen kunnen nemen.
5.De beslissing
no fly list’ te halen,