ECLI:NL:RBNHO:2024:12222

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
31 oktober 2024
Publicatiedatum
28 november 2024
Zaaknummer
C/15/357972 / FA RK 24-5295
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlening van een zorgmachtiging op basis van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg voor betrokkene met een bipolaire I stoornis

In deze zaak heeft de rechtbank Noord-Holland op 31 oktober 2024 een zorgmachtiging verleend voor betrokkene, die lijdt aan een bipolaire I stoornis met paranoïde psychotische decompensaties. De officier van justitie had op 17 oktober 2024 een verzoek ingediend voor deze machtiging, waarbij verschillende bijlagen, waaronder een zorgplan en medische verklaringen, waren gevoegd. Tijdens de mondelinge behandeling op dezelfde dag heeft de rechtbank betrokkene en zijn advocaat gehoord, evenals een casemanager en een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige. De officier van justitie was niet aanwezig.

De rechtbank heeft vastgesteld dat betrokkene geen verzet toont tegen het innemen van medicatie en bereid is samen te werken met de psychiater. Er zijn positieve stappen gezet in de behandeling, maar de rechtbank oordeelt dat, gezien de vermindering van medicatie, een zorgmachtiging noodzakelijk is om te voorkomen dat betrokkene ontregeld raakt. De rechtbank heeft geconcludeerd dat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn en dat verplichte zorg nodig is. De zorgmachtiging is verleend voor de duur van twaalf maanden, tot en met 31 oktober 2025, en omvat verschillende vormen van verplichte zorg, waaronder het toedienen van medicatie en het beperken van de bewegingsvrijheid.

De rechtbank heeft in haar beslissing benadrukt dat de voorgestelde verplichte zorg evenredig en effectief is, en dat voldaan is aan de criteria van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg. De beschikking is openbaar uitgesproken door rechter A.S. van Leeuwen, in tegenwoordigheid van griffier C.M. van den Heuvel.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Familie en Jeugd
locatie Alkmaar
Machtiging tot het verlenen van verplichte zorg
zaak-/rekestnr.: C/15/357972 / FA RK 24-5295
beschikking van de enkelvoudige kamer van 31 oktober 2024,
naar aanleiding van het door de officier van justitie ingediende verzoek tot het verlenen van een zorgmachtiging als bedoeld in artikel 6:4 van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), ten aanzien van:
[betrokkene],
geboren op [geboortedatum] te [geboorteplaats] ,
wonende [adres] ,
hierna: betrokkene,
advocaat mr. V.E. de Haas, kantoorhoudende te Schagen.

1.Procedure

1.1.
Bij het verzoekschrift, ingekomen ter griffie op 17 oktober 2024, heeft de officier van justitie verzocht om afgifte van een zorgmachtiging ten aanzien van betrokkene.
1.2.
Bij het verzoekschrift zijn de volgende bijlagen gevoegd:
  • het zorgplan van 17 september 2024;
  • de medische verklaring van 24 september 2024;
  • de bevindingen van de geneesheer-directeur van 16 oktober 2024;
  • een Verklaring niet voorkomen in het curatele- en bewindregister van
17 oktober 2024.
1.3.
De mondelinge behandeling van het verzoek heeft plaatsgevonden op
31 oktober 2024, in de volgende accommodatie: [accommodatie] , [adres] .
1.4.
Ter zitting heeft de rechtbank de volgende personen gehoord:
  • betrokkene, bijgestaan door zijn advocaat;
  • [casemanager] , casemanager;
  • [sociaal-psychiatrisch verpleegkundige] , sociaal-psychiatrisch verpleegkundige.
1.5.
De officier van justitie heeft aangegeven niet ter zitting te zullen verschijnen.

2.Beoordeling

2.1.
Uit de overgelegde stukken en het behandelde ter zitting is gebleken dat betrokkene lijdt aan een psychische stoornis, te weten een bipolaire I stoornis met een paranoïde psychotische decompensaties. Daarnaast stoornis in het gebruik van middelen, sinds een jaar in remissie.
2.2.
Uit de overgelegde stukken en het behandelde ter zitting is gebleken dat er door voornoemde stoornis ernstig nadeel voor of van betrokkene of een ander is, te weten:
  • ernstig lichamelijk letsel;
  • ernstige psychische schade;
  • maatschappelijke teloorgang.
2.3.
Om het ernstig nadeel af te wenden of de geestelijke gezondheid van betrokkene te stabiliseren of te herstellen of de door de stoornis bedreigde of aangetaste fysieke gezondheid van betrokkene te stabiliseren of te herstellen, heeft betrokkene zorg nodig.
2.4.1.
Door en namens betrokkene is ter zitting naar voren gebracht dat betrokkene geen verzet toont tegen het innemen van de medicatie en hij zou graag willen samenwerken met de psychiater om deze medicatie langzaam af te bouwen. De privéomstandigheden van betrokkene zijn positief veranderd. Hierdoor gaat het beter met betrokkene en is hij in staat vrijwillig mee te werken aan zijn behandeling.
2.4.2.
De rechtbank volgt betrokkene niet in zijn verweer. Het is duidelijk dat er stappen worden gemaakt om de medicatie van betrokkene te minderen. Hierbij is de kans aanwezig dat betrokkene kan ontregelen waardoor opnieuw een ernstige situatie kan ontstaan voor betrokkene en zijn gezin met nog jonge kinderen. De zorgmachtiging maakt het mogelijk om snel te kunnen ingrijpen als de behandeling door de ontregeling onder druk komt te staan.
2.4.3.
Gebleken is dat er geen mogelijkheden voor passende zorg op vrijwillige basis zijn. Om die reden is verplichte zorg nodig. Op grond van de medische verklaring, het zorgplan en het advies van de geneesheer-directeur, acht de rechtbank gedurende de hele looptijd van de zorgmachtiging de volgende vormen van verplichte zorg nodig:
- het toedienen van vocht, voeding en medicatie, alsmede het verrichten van medische controles of andere medische handelingen en therapeutische maatregelen, ter behandeling van een psychische stoornis, dan wel vanwege die stoornis, ter behandeling van een somatische aandoening;
- het aanbrengen van beperkingen in de vrijheid het eigen leven in te richten, die tot gevolg hebben dat betrokkene iets moet doen of nalaten, waaronder het gebruik van communicatiemiddelen.
Uit de overgelegde stukken maakt de rechtbank op dat slechts in het geval dat betrokkene ernstig (psychotisch) ontregelt, wordt overgegaan tot opname en de daarbij behorende vormen van verplichte zorg.
Indien dat het geval is en het ernstig nadeel niet langer kan worden afgewend door middel van de hiervoor vermelde vormen van verplichte zorg, worden gedurende de hele looptijd van de zorgmachtiging ook de volgende vormen van verplichte zorg nodig geacht:
- het beperken van bewegingsvrijheid, voor telkens maximaal drie maanden;
- onderzoek van de woon- of verblijfsruimte op gedrag-beïnvloedende middelen en gevaarlijke voorwerpen, voor telkens maximaal 3 maanden;
- opnemen in een accommodatie, voor telkens maximaal drie maanden.
2.4.
Er zijn geen minder bezwarende alternatieven die hetzelfde beoogde effect hebben.
2.5.
De voorgestelde verplichte zorg is evenredig en naar verwachting effectief.
2.6.
Gelet op het voorgaande is voldaan aan de criteria voor en doelen van verplichte zorg als bedoeld in de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg. De zorgmachtiging zal worden verleend voor de duur van twaalf maanden, en geldt aldus tot en met
31 oktober 2025.

3.Beslissing

De rechtbank:
- verleent een zorgmachtiging ten aanzien van
[betrokkene] ,geboren op
[geboortedatum] te [geboorteplaats] , met de vormen van verplichte zorg zoals hierboven onder 2.4 is vermeld, alles voor de volledige duur van de zorgmachtiging, tenzij onder 2.4.3. een kortere duur is vermeld.
- bepaalt dat deze machtiging geldt tot en met
31 oktober 2025.
Deze beschikking is gegeven door mr. A.S. van Leeuwen, rechter, in tegenwoordigheid van C.M. van den Heuvel als griffier en in het openbaar uitgesproken op 31 oktober 2024.
De schriftelijke uitwerking van deze beschikking is vastgesteld op 11 november 2024.
Tegen deze beschikking staat het rechtsmiddel van cassatie open.