ECLI:NL:RBNHO:2024:11020

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
9 september 2024
Publicatiedatum
27 oktober 2024
Zaaknummer
15/303862-23 (P)
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Veroordeling voor oplichting, computervredebreuk en wapenbezit met phishing als modus operandi

In deze zaak heeft de Rechtbank Noord-Holland op 9 september 2024 uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting, computervredebreuk en het voorhanden hebben van een gasvuurwapen. De verdachte werd beschuldigd van het versturen van phishing e-mails die leken te zijn afkomstig van de creditcarduitgever International Card Services (ICS). Door middel van deze e-mails werden slachtoffers verleid om hun inloggegevens en andere persoonlijke informatie te verstrekken, die vervolgens door de verdachte werden misbruikt om toegang te krijgen tot hun creditcards en online aankopen te doen. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte meerdere technische hulpmiddelen heeft gebruikt om deze misdrijven te plegen, waaronder phishing websites en bots die de gephishte gegevens verwerkten.

De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren. Daarnaast is er een gedeeltelijke toewijzing van de vordering van de benadeelde partij, ICS, voor materiële schade van € 36.722,70. De rechtbank heeft geoordeeld dat de verdachte zich gedurende een langere periode heeft beziggehouden met deze vorm van digitale fraude, wat heeft geleid tot aanzienlijke schade voor de slachtoffers en de maatschappij. De verdachte heeft ook een gasvuurwapen voorhanden gehad, wat de ernst van zijn daden verder onderstreept. De rechtbank heeft bij de strafoplegging rekening gehouden met de ernst van de feiten en de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Team Straf, zittingsplaats Haarlemmermeer
Meervoudige strafkamer
Parketnummer: 15/303862-23 (P)
Uitspraakdatum: 9 september 2024
Tegenspraak
Dit vonnis is gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de openbare terechtzitting van 26 augustus 2024 in de zaak tegen:
[verdachte],
geboren op [geboortedatum] 1992 te [geboorteplaats] ,
ingeschreven in de basisregistratie personen op het [adres 1]
[adres 1] ,
thans gedetineerd in Justitieel Complex Schiphol.
De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering van de officier van justitie
mr. M. Duin en van wat de verdachte en zijn raadsman, mr. B.H.J. van Rhijn, advocaat te Doorn, naar voren hebben gebracht.

1.Tenlastelegging

Aan de verdachte is, na nadere omschrijving van de tenlastelegging als bedoeld in artikel 314a van het Wetboek van Strafvordering (Sv), ten laste gelegd dat:
1.
hij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 7 december 2022 tot en met 6 januari 2024 te Amsterdam en/of Almelo en/of Valkenswaard, althans in Nederland meermalen althans eenmaal met het oogmerk om zich en/of een ander wederrechtelijk te bevoordelen door het aannemen van een valse naam en/of een valse hoedanigheid en/of door listige kunstgrepen en/of door een samenweefsel van verdichtsels, [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] en/of International Card Services B.V. heeft bewogen tot de afgifte van enig goed, het verlenen van een dienst, het ter beschikking stellen van gegevens, het aangaan van een schuld en/of het teniet doen van een inschuld, te weten inloggegevens en/of bankgegevens en/of gebruikersnaam en/of wachtwoord en/of klantgegevens en/of twee-factor authenticatiecodes (2FA), althans daarmee vergelijkbare gegevens, van het account van klanten van International Card Services, door:
- [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] en/of de klanten van International Card Services een email, althans een bericht, te sturen, als het ware deze email, althans bericht, afkomstig was van International Card Services en/of (vervolgens)
- door de inhoud van voornoemde email, althans bericht, heeft bewogen tot het klikken op een hyperlink en worden doorverwezen en/of geleid naar een valse/namaak website van de International Gard Services en/of (vervolgens)
- [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] en/of de klanten van International Card Services heeft bewogen op die/een valse/namaak website van de International Card Services zijn (inlog)gegevens en/of twee-factor authenticatiecodes (2FA) in te vullen en/of bij te werken en/of achter te laten en/of door te geven;
2.
hij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 7 december 2022 tot en met 6 januari 2024 te Amsterdam en/of Almelo en/ Valkenswaard, althans in Nederland, meermalen, althans eenmaal, (een) technisch(e) hulpmiddel(en) die/dat hoofzakelijk gemaakt en ontworpen was/waren tot het plegen van een misdrijf als bedoel in artikel 138ab Wetboek van Strafrecht, heeft vervaardigd, voorhanden heeft gehad inloggegevens en/of bankgegevens en/of gebruikersnaam en/of wachtwoord en/of klantgegevens en/of twee-factor authenticatiecodes (2FA), althans daarmee vergelijkbare gegevens, waardoor toegang kan worden verkregen tot een geautomatiseerd werk of een deel daarvan,
heeft verworven, ter beschikking heeft gesteld en voorhanden heeft gehad, met het oogmerk dat daarmee een misdrijf als bedoeld in artikel 138ab eerste en tweede lid van het Wetboek van Strafrecht werd gepleegd, immers heeft/hebben verdachte en/of zijn mededader(s)
- ( een) phishing website(s) en/of (tekst)bestanden bestemd voor geautomatiseerde verzending van zogeheten phishing e-mails, voorhanden gehad en gebruikt, met de bedoeling om (een) inloggegevens en/of bankgegevens en/of gebruikersnaam en/of wachtwoord en/of klantgegevens en/of twee-factor authenticatiecodes (2FA), althans daarmee vergelijkbare gegevens af te vangen die toegang geven tot het/de geautomatiseerde (betaal)syste(e)m(en) van een of meerdere bank(en) en/of
- (vervolgens) (die) inloggegevens verworven en/of ter beschikking gesteld en/of voorhanden gehad met de bedoeling om daarmee zichzelf of een ander toegang te verschaffen tot het telecommunicatieverkeer en/of betalingsverkeer zijnde geautomatiseerde werken van International Card Services;
3.
hij op een of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 7 december 2022 tot en met 6 januari 2024 te Amsterdam en/of Almelo en/of Valkenswaard, althans in Nederland, (telkens) opzettelijk en wederrechtelijk in een (gedeelte van) (een) geautomatiseerd(e) werk(en), te weten computersyste(e)m(en) en/of server(s) van International Card Services, is/zijn binnengedrongen door het doorbreken van een beveiliging en/of door een technische ingreep en/of met behulp van valse signalen en/of een valse sleutel en/of door het aannemen van een valse hoedanigheid te weten door het inloggen met onrechtmatig verkregen inloggegevens en/of bankgegevens en/of gebruikersnaam en/of wachtwoord en/of klantgegevens en/of twee-factor authenticatiecodes (2FA),
althans daarmee vergelijkbare gegevens van, [slachtoffer 1] en/of [slachtoffer 2] en/of klanten van International Card Services,
door het aannemen van een valse hoedanigheid door zich voor te doen als International Card Services;
4.
hij op of omstreeks 30 januari 2024 te Amsterdam een wapen van categorie III, onder 1 van de Wet wapens en munitie, te weten gasvuurwapen (in de vorm van een revolver), van het merk BBM, type/model Bruni Olympic (een single/double action werkend gasvuurwapen) kaliber 6mm R K zijnde een vuurwapen in de vorm van een geweer, revolver en/of pistool voorhanden heeft gehad.

2.Voorvragen

De rechtbank heeft vastgesteld dat de dagvaarding geldig is, dat zij bevoegd is tot kennisneming van de zaak, dat de officier van justitie ontvankelijk is in de vervolging en dat er geen redenen zijn voor schorsing van de vervolging.

3.Beoordeling van het bewijs

3.1
Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gerekwireerd tot bewezenverklaring van alle ten laste gelegde feiten.
3.2
Standpunt van de verdediging
De raadsman heeft zich ten aanzien van de bewezenverklaring gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank.
3.3
Oordeel van de rechtbank
3.3.1
Partiële vrijspraak ten aanzien van het onder 1 ten laste gelegde feit
Naar het oordeel van de rechtbank is niet wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte oplichtingshandelingen heeft verricht jegens International Card Services B.V. (hierna: ICS). Nu de tenlastelegging geen oplichtingshandelingen bevat die betrekking hebben op ICS, moet de verdachte van dat onderdeel van de tenlastelegging worden vrijgesproken.
3.3.2
Redengevende feiten en omstandigheden
De rechtbank komt tot bewezenverklaring van alle ten laste gelegde feiten op grond van de bewijsmiddelen die in de bijlage bij dit vonnis zijn vervat.
De rechtbank heeft vastgesteld dat ten aanzien van feit 4 sprake is van een bekennende verdachte en dat door of namens hem geen vrijspraak is bepleit. Gelet op artikel 359, derde lid, laatste volzin, Sv zal daarom worden volstaan met een opgave van de bewijsmiddelen op grond waarvan de rechtbank tot een bewezenverklaring is gekomen, te weten:
(..)
3.3.3
Bewijsoverwegingen ten aanzien van de onder 1, 2 en 3 ten laste gelegde feiten
Op grond van het dossier en het verhandelde ter terechtzitting stelt de rechtbank het volgende vast.
Algemeen
In deze zaak gaat het over phishing van credit card gegevens. Phishing is een vorm van oplichting via het internet waarbij het slachtoffer wordt verleid om bepaalde, veelal financiële, gegevens te delen. Dit gebeurt meestal door op een link te klikken die het slachtoffer via bijvoorbeeld een e-mail heeft ontvangen. Deze e-mails zijn nauwelijks te onderscheiden van de e-mails die door de credit card uitgevers worden verstuurd en worden vaak verzonden naar zeer veel verschillende e-mailadressen. De link in de phishing e-mail leidt naar een zogenaamd phishing panel; een website die is vormgegeven alsof het de website van de credit card uitgever is. Op die website wordt de bezoeker gevraagd om gegevens in te voeren zoals rekeningnummer, pasnummer, geboortedatum, credit card nummer en cvc-code. De beheerder van het phishing panel kan met de ingevoerde gegevens, nadat de creditcard uitgever de zogenaamde 2FA-code (een twee factor authenticatiecode) heeft verstrekt, vervolgens de controle krijgen over de creditcards en daarmee betalingen te doen. Het doel hiervan is zoveel mogelijk (credit card) gegevens van mensen te achterhalen om vervolgens deze gegevens te kunnen misbruiken voor eigen financieel gewin.
Handelwijze in deze zaak
Het onderzoek in de onderhavige zaak is gestart naar aanleiding van de twee aangiftes van [slachtoffer 1] (hierna: [slachtoffer 1] ) en [slachtoffer 2] (hierna: [slachtoffer 2] ). Beiden hadden een phishing e-mail ontvangen die afkomstig leek te zijn van credit card uitgever ICS.
In de door aangevers ontvangen e-mails stond dat zij zich via een hyperlink moesten identificeren om hun creditcard te kunnen deblokkeren. Via de hyperlink kwamen zij vervolgens terecht op de websites [link 1] en [link 2] (hierna: de phishing websites), waar aangevers diverse (persoons)gegevens hebben ingevuld. Met deze gegevens kon de beheerder van de phishing websites de ICS-app downloaden en koppelen aan de credit card rekeningen van aangevers. Voor deze koppeling was onder andere een verificatiecode vereist, die door ICS werd verstrekt na het invullen van de (persoons)gegevens door aangevers. Deze zogenaamde twee-factor-authenticatiecode werd vervolgens door aangevers ook ingevoerd op de phishing website. Nadat aangevers hun (persoons)gegevens hadden ingevoerd op de phishing website, werden deze gegevens direct, door middel van een bot, doorgestuurd naar onder meer de Telegramkanalen [telegramkanaal 1] en [telegramkanaal 2] . Op het moment dat de gephishte gegevens werden ontvangen, werden via de betreffende Telegram-app pushmeldingen gestuurd naar de telefoon van de phisher, zodat die direct aan de slag kon met deze gegevens. De phisher kon vervolgens de rekeningen van aangevers koppelen aan de ICS-app op zijn eigen apparaat, waarna hij online aankopen kon betalen met de credit cards van de aangevers. Op die manier zijn er meerdere bedragen afgeschreven van de rekeningen van aangevers.
In het onderzoek zijn door de politie (persoons)gegevens van meerdere cardhouders van ICS aangetroffen. Deze cardhouders bleken vergelijkbare phishing e-mails te hebben ontvangen. Naar aanleiding hiervan heeft ICS, namens haar klanten, eveneens aangifte gedaan.
Rol van de verdachte
Uit het onderzoek naar de phishing websites blijkt dat gebruik is gemaakt van twee verschillende phishing websites, waarin onder meer de hostingprovider en de domeinnaam ‘misecure’ overeenkomen. Deze phishing websites worden gehost door een Nederlandse hosting partij, genaamd Serverion B.V. (hierna: Serverion).
Uit informatie van Serverion volgt dat de betalingen voor het hosten van de phishing websites zijn gedaan met bitcoins. De bitcoin wallet waarmee de betalingen zijn gedaan is in rechtstreeks verband te brengen met een wallet bij Binance, die op naam van de verdachte staat en waaraan het telefoonnummer van de verdachte is gekoppeld.
Bovendien heeft de verdachte verklaard dat hij de gebruiker is van het e-mailadres [e-mail] . Dit e-mailadres is door Serverion geregistreerd als het e-mailadres van de klant die de hostingdienst voor de phishing websites afnam.
Verder blijkt uit nader onderzoek dat de back-end van de phishing websites stelselmatig werd bezocht door het IP-adres [IP-adres] . Dit IP-adres blijkt te zijn gekoppeld aan het woonadres van de verdachte. Ook het telefoonnummer van de verdachte straalt zendmasten aan in de buurt van dat woonadres van de verdachte op de momenten dat de phishing websites vanaf dat dat IP-adres worden benaderd. Uit onderzoek blijkt verder dat dit IP-adres de phishing websites niet meer heeft benaderd na de aanhouding van de verdachte op 30 januari 2024.
Onder de verdachte zijn meerdere telefoons in beslag genomen. De verdachte heeft verklaard hiervan de gebruiker te zijn. Uit onderzoek naar deze toestellen is gebleken dat hierop de aanmaak van onder meer de Telegram bots [telegramkanaal 1] en [telegramkanaal 2] is terug te vinden. Deze bots plaatsten de informatie vanuit de phishing websites in onder andere de Telegram groepen [telegramkanaal 1] en [telegramkanaal 2] .
De verdachte heeft verklaard dat hij toegang had tot deze groepen en dat hij ook een aantal maal de gephiste gegevens heeft gebruikt om aankopen mee te doen. Volgens de verdachte konden echter meerdere personen gebruik maken van de gephiste gegevens. Hij is naar eigen zeggen dan ook niet verantwoordelijk voor het bedrag dat volgt uit de aangiften, maar heeft daar hooguit € 3.000,- mee verdiend. De rechtbank vindt deze verklaring van de verdachte ongeloofwaardig. De rechtbank stelt namelijk vast dat uit het onderzoek is gebleken dat in de Telegram groepen [telegramkanaal 1] en [telegramkanaal 2] maar twee deelnemers zaten, namelijk de bot en de accounteigenaar, de verdachte dus. Niet is gebleken dat naast de verdachte ook anderen lid waren van de genoemde Telegram groepen.
In de verschillende telefoons van de verdachte zijn onder andere de gephiste gegevens aangetroffen van aangevers [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] maar ook van vele andere slachtoffers (in totaal van 65 personen). Bovendien blijkt dat de gephiste gegevens veelal binnen een half uur werden gebruikt.
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank is, op grond van het voorgaande, in onderling verband en samenhang bezien, van oordeel dat de verdachte degene is geweest die de phishing websites in beheer had, de phishing e-mails naar aangevers heeft verstuurd, de gephishte gegevens ontving door middel van de door hem aangemaakte Telegram bot’s in de genoemde Telegram groepen en deze gegevens heeft gebruikt voor het doen van aankopen. De verdachte heeft zich hiermee, onder meer door het aannemen van een valse hoedanigheid, schuldig gemaakt aan oplichting van [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] .
Gelet op het voorgaande is de rechtbank tevens van oordeel dat de verdachte de phishing websites voorhanden heeft gehad en heeft gebruikt met het oogmerk computervredebreuk te plegen.
Met de door middel van oplichting verkregen gegevens van [slachtoffer 1] , [slachtoffer 2] en andere klanten van ICS heeft de verdachte ingelogd in de ICS-app die hij op zijn eigen apparaat had geïnstalleerd. Op deze wijze heeft de verdachte zich voorgedaan als geautoriseerde klant van ICS en zich de toegang verschaft tot hun systeem. De verdachte heeft zich daarmee schuldig gemaakt aan computervredebreuk.
Conclusie
Gelet op het bovenstaande komt de rechtbank tot een bewezenverklaring van de onder 1, 2 en 3 ten laste gelegde feiten. Voor wat betreft de startdatum van de periode bij de feiten 2 en 3 sluit de rechtbank aan bij de datum van oplichting van het eerste slachtoffer dat voorkomt in de telefoons van de verdachte.
3.4
Bewezenverklaring
De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte de ten laste gelegde feiten heeft begaan, met dien verstande dat
1.
hij op tijdstippen in de periode van 1 augustus 2023 tot en met 30 september 2023 in Nederland meermalen met het oogmerk om zich wederrechtelijk te bevoordelen door het aannemen van een valse hoedanigheid en door listige kunstgrepen, [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] heeft bewogen tot het ter beschikking stellen van gegevens, te weten inloggegevens en/of bankgegevens en/of gebruikersnaam en/of wachtwoord en/of klantgegevens en/of twee-factor authenticatiecodes (2FA), althans daarmee vergelijkbare gegevens, door:
- [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] een email te sturen, als ware deze email afkomstig van International Card Services en (vervolgens)
- door de inhoud van voornoemde email heeft bewogen tot het klikken op een hyperlink en worden doorverwezen en/of geleid naar een valse/namaak website van International Gard Services en vervolgens
- [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] heeft bewogen op die valse/namaak website van International Card Services zijn (inlog)gegevens en/of twee-factor authenticatiecodes (2FA) in te vullen en/of bij te werken en/of achter te laten en/of door te geven;
2.
hij op tijdstippen in de periode van 1 maart 2023 tot en met 6 januari 2024 in Nederland, meermalen, technische hulpmiddelen die hoofdzakelijk gemaakt en ontworpen waren tot het plegen van een misdrijf als bedoeld in artikel 138ab Wetboek van Strafrecht, heeft verworven en voorhanden heeft gehad, met het oogmerk dat daarmee een misdrijf als bedoeld in artikel 138ab eerste en tweede lid van het Wetboek van Strafrecht werd gepleegd, immers heeft verdachte
- phishing websites en/of (tekst)bestanden bestemd voor geautomatiseerde verzending van zogeheten phishing e-mails, voorhanden gehad en gebruikt, met de bedoeling om inloggegevens en/of bankgegevens en/of gebruikersnaam en/of wachtwoord en/of klantgegevens en/of twee-factor authenticatiecodes (2FA), althans daarmee vergelijkbare gegevens af te vangen die toegang geven tot een geautomatiseerd (betaal)systeem en
- (vervolgens) die inloggegevens verworven en/of voorhanden gehad met de bedoeling om daarmee zichzelf toegang te verschaffen tot het telecommunicatieverkeer en/of betalingsverkeer zijnde geautomatiseerde werken van International Card Services;
3.
hij op tijdstippen in de periode van 1 maart 2023 tot en met 6 januari 2024 in Nederland, telkens opzettelijk en wederrechtelijk in een gedeelte van (een) geautomatiseerd(e) werk(en), te weten computersyste(e)m(en) en/of server(s) van International Card Services, is binnengedrongen met behulp van een valse sleutel, te weten door het inloggen met onrechtmatig verkregen inloggegevens en/of bankgegevens en/of gebruikersnaam en/of wachtwoord en/of klantgegevens en/of twee-factor authenticatiecodes (2FA),
althans daarmee vergelijkbare gegevens van, [slachtoffer 1] en [slachtoffer 2] en klanten van International Card Services;
4.
hij op 30 januari 2024 te Amsterdam een wapen van categorie III, onder 1 van de Wet wapens en munitie, te weten een gasvuurwapen, van het merk BBM, type/model Bruni Olympic (een single/double action werkend gasvuurwapen) kaliber 6mm R K zijnde een vuurwapen in de vorm van een revolver voorhanden heeft gehad.
De in de tenlastelegging voorkomende taal- en/of schrijffouten zijn verbeterd. Blijkens het verhandelde op de terechtzitting is de verdachte daardoor niet geschaad in zijn verdediging.
Hetgeen aan de verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hier als bewezen is aangenomen, is niet bewezen. De verdachte moet hiervan worden vrijgesproken.

4.Kwalificatie en strafbaarheid van de feiten

Het bewezenverklaarde levert op:
Feit 1:
oplichting, meermalen gepleegd.
Feit 2:
met het oogmerk dat daarmee een misdrijf als bedoeld in artikel 138ab, eerste en tweede lid, van het Wetboek van Strafrecht wordt gepleegd, een technisch hulpmiddel dat hoofdzakelijk geschikt gemaakt of ontworpen is tot het plegen van een zodanig misdrijf, verwerven en voorhanden hebben, meermalen gepleegd.
Feit 3:
computervredebreuk, meermalen gepleegd.
Feit 4:
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie.
Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden waardoor de wederrechtelijkheid aan het bewezenverklaarde zou ontbreken. Het bewezenverklaarde is dan ook strafbaar.

5.Strafbaarheid van de verdachte

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van de verdachte uitsluit. De verdachte is dan ook strafbaar.

6.Motivering van de sanctie

6.1
Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd dat de verdachte zal worden veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van drie jaren met aftrek van de tijd die hij reeds in voorarrest heeft doorgebracht.
6.2
Standpunt van de verdediging
De raadsman heeft verzocht bij de strafoplegging rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Een groot voorwaardelijk strafdeel acht hij passend.
6.3
Oordeel van de rechtbank
Bij de beslissing over de sanctie die aan de verdachte moet worden opgelegd, heeft de rechtbank zich laten leiden door de aard en de ernst van het bewezenverklaarde en de omstandigheden waaronder dit is begaan, alsmede de persoon van de verdachte, zoals van een en ander uit het onderzoek ter terechtzitting is gebleken. In het bijzonder heeft de rechtbank het volgende in aanmerking genomen.
Ernst van de feiten
De verdachte heeft zich gedurende een langere periode beziggehouden met phishing. Het gaat hier om een geraffineerde vorm van digitale fraude waarbij slachtoffers worden misleid en bestolen. De verdachte heeft e-mails verstuurd aan vele e-mailadressen, waarin stond dat de ontvangers zich online moesten identificeren om hun credit card te kunnen deblokkeren. Met de gephishte gegevens heeft de verdachte zichzelf via de ICS-app toegang verschaft tot de credit cards van de slachtoffers, en daarmee vervolgens online aankopen gedaan. Daarmee is grote financiële schade aangericht aan ICS, die de vele slachtoffers heeft gecompenseerd. De verdachte heeft technische hulpmiddelen voorhanden gehad om daarmee computerfraudedelicten te plegen. De verdachte is bovendien het systeem van ICS wederrechtelijk binnengedrongen nadat hij de (persoons)gegevens van de slachtoffers middels phishing had ontvangen.
De laatste jaren wordt een toenemend aantal burgers slachtoffer van deze ernstige en hardnekkige vorm van criminaliteit. Door deze vorm van fraude wordt het vertrouwen dat de samenleving moet kunnen hebben in het digitale berichten- en betalingsverkeer ernstig ondermijnd. Wanneer dit vertrouwen niet meer aanwezig is, bestaat het risico van ontwrichting van het maatschappelijk en economisch verkeer. De verdachte heeft met zijn handelen enkel zijn eigen financiële gewin voor ogen gehad. Dit volgt mede uit de vele dure goederen die de verdachte in bezit had. Daarmee lijkt deze werkwijze een standaard verdienmodel te zijn voor de verdachte. De rechtbank rekent hem dit zwaar aan.
Daarnaast heeft de verdachte een vuurwapen, te weten een gasvuurwapen in de vorm van een revolver, voorhanden gehad. Het ongecontroleerde bezit van wapens brengt een onaanvaardbaar risico voor de veiligheid van personen met zich en leidt tot onveiligheid in de maatschappij.
Gelet op de ernst van de feiten heeft de rechtbank bij de strafoplegging ook oog voor het afschrikwekkende effect dat daarvan uit moet gaan. Naar het oordeel van de rechtbank kan dan ook niet worden volstaan met een andere straf dan met een forse gevangenisstraf.
Persoon van de verdachte
Met betrekking tot de persoon van de verdachte heeft de rechtbank in het bijzonder gelet op het strafblad van de verdachte (Uittreksel Justitiële Documentatie) van 22 augustus 2024, waaruit blijkt dat de verdachte al eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld. Verder heeft de rechtbank kennisgenomen van het over de verdachte uitgebrachte voorlichtingsrapport, gedateerd 23 april 2024, van Reclassering Nederland. Uit het rapport volgt – kort gezegd – dat de verdachte zich grotendeels op zijn zwijgrecht heeft beroepen en zich niet gemotiveerd heeft getoond voor hulpverlening in een verplicht kader. Daarom adviseert de reclassering een straf zonder bijzondere voorwaarden.
Conclusie
Alles afwegende acht de rechtbank een gevangenisstraf voor de duur van 30 maanden, met aftrek van de tijd die de verdachte in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaren, passend en geboden. Het voorwaardelijk strafdeel strekt ertoe om de verdachte ervan te weerhouden in de toekomst opnieuw strafbare feiten te plegen.

7.In beslag genomen en niet teruggegeven goederen

Standpunt officier van justitie
De officier van justitie heeft met betrekking tot de Sony Playstation die is aangetroffen in de slaapkamer van de broer van de verdachte gesteld dat dit voorwerp toebehoort aan die broer, zodat deze aan hem kan worden teruggegeven. Voorts heeft de officier van justitie verzocht om ‘803733 Autosleutel Volkswagen [kenteken] ’ en ‘803838 Autosleutel Volkswagen reserve in 2 delen, sleutel los van kastje’ van de beslaglijsten te schrappen, omdat deze goederen behoren bij de Volkswagen met kenteken [kenteken] waarop conservatoir beslag rust. Met betrekking tot de overige voorwerpen die op de beslaglijsten staan, begrijpt de rechtbank dat de officier van justitie zich op het standpunt stelt dat deze aan de verdachte toebehoren, en dat deze voorwerpen alle dienen te worden verbeurd verklaard, met uitzondering van de volgende voorwerpen die dienen te worden onttrokken aan het verkeer:
803731 Autosleutel Range Rover
BVH 1569741 Vuurwapen BBM Bruni Olympic
BVH 1569748 Munitie 22 patronen.
Standpunt verdediging
De verdediging heeft zich met betrekking tot het beslag aangesloten bij het standpunt van de officier van justitie.
Oordeel van de rechtbank
De meeste op de beslaglijsten genoemde voorwerpen zijn aangetroffen in de woning waar de verdachte met zijn moeder en broer woonde. Op de beslaglijsten is aangegeven in welke ruimte de goederen zijn aangetroffen: in de slaapkamer van de verdachte, op de overloop en in de woonkamer. Enkele voorwerpen zijn aangetroffen in de Volkswagen met kenteken
[kenteken] , waarvan een autosleutel op het nachtkastje van de verdachte is aangetroffen. Eén Sony Playstation is in de slaapkamer van de broer van de verdachte aangetroffen. Gelet op de locatie waar de voorwerpen zijn aangetroffen, gaat de rechtbank ervan uit dat deze voorwerpen, met uitzondering van de genoemde Sony Playstation, toebehoren aan de verdachte. De rechtbank gaat er dus vanuit dat de Sony Playstation toebehoort aan de broer van de verdachte.
Onttrekking aan het verkeer
De volgende voorwerpen zijn voorwerpen met betrekking tot welke feit 4 is begaan, en waarvan het ongecontroleerde bezit in strijd is met de wet, zodat deze dienen te worden onttrokken aan het verkeer:
BVH 1569741 Vuurwapen BBM Bruni Olympic
BVH 1569748 Munitie 22 patronen
De volgende voorwerpen behoren de verdachte toe en zijn aangetroffen bij gelegenheid van het onderzoek naar de door hem begane feiten. Deze voorwerpen kunnen dienen tot het begaan of de voorbereiding van soortgelijke feiten en tevens is het ongecontroleerde bezit van deze voorwerpen in strijd met de wet of het algemeen belang, zodat deze voorwerpen dienen te worden onttrokken aan het verkeer:
803734 Skimmer
803731 Autosleutel Range Rover
Verbeurdverklaring
De rechtbank is van oordeel dat de volgende voorwerpen aan de verdachte toebehoren of dat hij die geheel of ten dele ten eigen bate kan aanwenden, en dat deze voorwerpen geheel of grotendeels door middel van of uit de baten van de feiten 1, 2 en 3 zijn verkregen, zodat deze voorwerpen dienen te worden verbeurd verklaard:
41. 1 STK Niet te definiëren goederen (Omschrijving: NHRBE23002-803784 Playstation, wit, merk: Sony)
42. 1 STK Niet te definiëren goederen (Omschrijving: NHRBE23002-803782 Playstation, wit, merk: Sony)
43. 1 STK Niet te definiëren goederen (Omschrijving: NHRBE23002-803756 Playstation, wit, merk: Sony)
803771 Administratie diverse aankoopbonnen
De rechtbank is van oordeel dat de feiten 1, 2 en 3 zijn begaan of voorbereid met behulp van de volgende voorwerpen, zodat deze voorwerpen dienen te worden verbeurd verklaard:
44. 1 STK Simkaart van zaktelefoon (Omschrijving: NHRBE23002-803732, Vodafone)
803732 Simcard Vodafone
803735 Safepal
803736 Laptop HP
803737 Ledger Nano
803738 Ledger Nano
803739 Telefoon Samsung
803740 Telefoon iPhone X
803741 Telefoon Samsung SM-G935F
803742 Telefoon iPhone 7 of 8
803743 Telefoon iPhone 7 of 8
803745 Telefoon iPhone 8
803746 Telefoon iPhone 13 mini
803747 Telefoon Google Pixel 7a
803748 Telefoon iPhone 7
803749 Telefoon iPhone 14
803750 Telefoon iPhone X
803836 Administratie card unlock for iPhone
803857 Simcard UK simcard
Teruggave aan de verdachte
De rechtbank is van oordeel dat de volgende voorwerpen dienen te worden teruggegeven aan de verdachte:
46. 1 STK Baseballcap
803780 Kentekenbewijs [kenteken] (Volkswagen)
803837 Bankkaart N26 Mastercard
803839 Bankkaart KNAB tnv [verdachte]
803779 Kaart met magneetstrip
803854 Bankkaart Bunq debitkaart onv [verdachte]
803855 Bankkaart Ledger debitkaart onv [verdachte]
803856 Bankkaart ABN Amro onv [verdachte]
BVH 1570077 Bankkaart Paysafecard prepaid onv [verdachte]
BVH 1570081 Bankkaart ABN Amro Wereldpas onv [verdachte]
Teruggave aan de rechthebbende
De rechtbank is van oordeel dat de volgende onder de verdachte in beslag genomen en niet teruggegeven voorwerpen dienen te worden teruggegeven aan degene die redelijkerwijs als rechthebbende kan worden aangemerkt:
803784 Spelcomputer Sony Playstation slaapkamer broer, tv meubel: aan de broer van de verdachte
BVH 1570070 Klantenpas Holland Casino onv [naam 1] : aan [naam 1]
BVH 1570073 Bankkaart Openbank debitkaart onv [naam 2] : aan [naam 2]
BVH 1570075 Bankkaart Vodafone Pay V Pay onv [naam 3] : aan [naam 3]
BVH 1570078 Bankkaart Revolut Maestro onv [naam 4] : aan [naam 4]
BVH 1570083 Poststukken Rabobank Brief pincode voor betaalpas Gericht aan [naam 5] : aan [naam 5]
BVH 1570084 Poststukken Binance Activeringscode crypto Gericht aan [naam 6] : aan [naam 6] .

8.Vordering benadeelde partij

De benadeelde partij International Card Services B.V. heeft een vordering tot schadevergoeding van € 36.722,99 ingediend tegen de verdachte wegens materiële schade die zij als gevolg van de ten laste gelegde feiten zou hebben geleden. De gestelde schade ziet op de gemaakte kosten als gevolg van de diverse frauduleuze transacties.
Standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd om de vordering toe te wijzen tot een bedrag van
€ 36.722,70, te vermeerderen met de wettelijke rente en met oplegging van de schadevergoedingsmaatregel. De benadeelde partij verwijst in haar vordering naar het opgetelde schadebedrag van de 20 slachtoffers zoals vermeld in de aangifte. Nu in de aangifte wordt uitgegaan van een bedrag van € 36.722,70 in plaats van € 36.722,99 (zoals gevorderd), gaat de officier van justitie uit van het bedrag zoals genoemd in de aangifte.
Standpunt van de verdediging
De raadsman heeft zich ten aanzien van de vordering van de benadeelde partij gerefereerd aan het oordeel van de rechtbank.
Oordeel van de rechtbank
De rechtbank is van oordeel dat de gestelde materiële schade rechtstreeks voortvloeit uit de bewezenverklaarde feiten en voldoende is onderbouwd. De rechtbank gaat daarbij, evenals de officier van justitie, uit van het opgetelde schadebedrag van de 20 slachtoffers zoals vermeld in de aangifte van ICS. De rechtbank wijst de vordering dan ook toe tot een bedrag van € 36.722,70, vermeerderd met de wettelijke rente over dit bedrag vanaf 1 maart 2023 tot aan de dag der algehele voldoening.
De rechtbank wijst de vordering voor het overige af.
Schadevergoedingsmaatregel
De rechtbank ziet als gevolg van verdachtes bewezen verklaarde handelen aanleiding ter zake van de vordering van ICS de schadevergoedingsmaatregel van artikel 36f Wetboek van Strafrecht op te leggen.

9.Toepasselijke wettelijke voorschriften

De volgende wetsartikelen zijn van toepassing:
14a, 14b, 14c, 33, 33a, 36b, 36c, 36f, 57, 138ab, 139d, 326 van het Wetboek van Strafrecht.
26 en 55 van de Wet wapens en munitie.

10.Beslissing

De rechtbank:
Verklaart bewezen dat de verdachte de onder 1 tot en met 4 ten laste gelegde feiten heeft begaan zoals hiervoor onder 3.4 weergegeven.
Verklaart niet bewezen wat aan de verdachte meer of anders is ten laste gelegd dan hierboven als bewezen is aangenomen en spreekt hem daarvan vrij.
Bepaalt dat de bewezen verklaarde feiten de hierboven onder 4. vermelde strafbare feiten opleveren.
Verklaart de verdachte hiervoor strafbaar.
Veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf voor de duur van
30 (dertig) maanden, met bevel dat van deze straf een gedeelte, groot 6 (zes) maanden,
nietten uitvoer zal worden gelegd, tenzij de rechter later anders mocht gelasten op grond dat de verdachte voor het einde van de op
driejaren bepaalde proeftijd zich aan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt.
Bepaalt dat de tijd die de verdachte vóór de tenuitvoerlegging van dit vonnis in verzekering en voorlopige hechtenis heeft doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van de opgelegde gevangenisstraf in mindering wordt gebracht, voor zover die tijd niet reeds op een andere straf in mindering is gebracht.
Verklaart onttrokken aan het verkeer de in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerpen, te weten:
  • 803734 Skimmer
  • 803731 Autosleutel Range Rover
  • BVH 1569741 Vuurwapen BBM Bruni Olympic
  • BVH 1569748 Munitie 22 patronen.
Verklaart verbeurd de in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerpen, te weten:
  • 1 STK Niet te definiëren goederen (Omschrijving: NHRBE23002-803784 Playstation, wit, merk: Sony)
  • 1 STK Niet te definiëren goederen (Omschrijving: NHRBE23002-803782 Playstation, wit, merk: Sony)
  • 1 STK Niet te definiëren goederen (Omschrijving: NHRBE23002-803756 Playstation, wit, merk: Sony)
  • 803771 Administratie diverse aankoopbonnen
  • STK Simkaart van zaktelefoon (Omschrijving: NHRBE23002-803732, Vodafone)
  • 803732 Simcard Vodafone
  • 803735 Safepal
  • 803736 Laptop HP
  • 803737 Ledger Nano
  • 803738 Ledger Nano
  • 803739 Telefoon Samsung
  • 803740 Telefoon iPhone X
  • 803741 Telefoon Samsung SM-G935F
  • 803742 Telefoon iPhone 7 of 8
  • 803743 Telefoon iPhone 7 of 8
  • 803745 Telefoon iPhone 8
  • 803746 Telefoon iPhone 13 mini
  • 803747 Telefoon Google Pixel 7a
  • 803748 Telefoon iPhone 7
  • 803749 Telefoon iPhone 14
  • 803750 Telefoon iPhone X
  • 803836 Administratie card unlock for iPhone
  • 803857 Simcard UK simcard.
Gelast de teruggave aan de verdachte van de in beslag genomen, nog niet teruggeven voorwerpen, te weten:
  • 46. 1 STK Baseballcap
  • 803780 Kentekenbewijs [kenteken] (Volkswagen)
  • 803837 Bankkaart N26 Mastercard
  • 803839 Bankkaart KNAB tnv [verdachte]
  • 803779 Kaart met magneetstrip
  • 803854 Bankkaart Bunq debitkaart onv [verdachte]
  • 803855 Bankkaart Ledger debitkaart onv [verdachte]
  • 803856 Bankkaart ABN Amro onv [verdachte]
  • BVH 1570077 Bankkaart Paysafecard prepaid onv [verdachte]
  • BVH 1570081 Bankkaart ABN Amro Wereldpas onv [verdachte]
Gelast de teruggave aan de rechthebbende van de in beslag genomen, nog niet teruggegeven voorwerpen, te weten:
  • 803784 Spelcomputer Sony Playstation slaapkamer broertje, tv meubel: aan de broer van de verdachte
  • BVH 1570070 Klantenpas Holland Casino onv [naam 1] : aan [naam 1]
  • BVH 1570073 Bankkaart Openbank debitkaart onv [naam 2] : aan [naam 2]
  • BVH 1570075 Bankkaart Vodafone Pay V Pay onv [naam 3] : aan [naam 3]
  • BVH 1570078 Bankkaart Revolut Maestro onv [naam 4] : aan [naam 4]
  • BVH 1570083 Poststukken Rabobank Brief pincode voor betaalpas Gericht aan [naam 5] : aan [naam 5]
  • BVH 1570084 Poststukken Binance Activeringscode crypto Gericht aan [naam 6] : aan [naam 6] .
Wijst toe de vordering tot vergoeding van de door de benadeelde partij
International Card Services B.V.geleden schade tot een bedrag van
€ 36.722,70, bestaande uit vergoeding voor de materiële schade, en veroordeelt de verdachte tot betaling van dit bedrag, vermeerderd met de wettelijke rente over dit bedrag vanaf 1 maart 2023 tot aan de dag der algehele voldoening, aan International Card Services B.V. voornoemd, tegen behoorlijk bewijs van kwijting.
Veroordeelt de verdachte in de kosten door de benadeelde partij gemaakt, tot op heden vastgesteld op nihil en in de kosten ten behoeve van de tenuitvoerlegging alsnog te maken.
Wijst de vordering van de benadeelde partij voor het overige af.
Legt de verdachte als schadevergoedingsmaatregel ten behoeve van slachtoffer International Card Services B.V. de verplichting op tot betaling aan de Staat van een bedrag van
€ 36.722,70, bij gebreke van betaling en verhaal te vervangen door 218 dagen gijzeling en bepaalt dat het te betalen bedrag wordt vermeerderd met de wettelijke rente vanaf 1 maart 2023 tot aan de dag der algehele voldoening. De toepassing van de gijzeling heft de hiervoor opgelegde betalingsverplichting niet op.
Samenstelling rechtbank en uitspraakdatum
Dit vonnis is gewezen door
mr. J. Lintjer, voorzitter,
mr. M.E. Francke en mr. M.S. Neervoort, rechters,
in tegenwoordigheid van de griffier mr. S. Snelder,
en uitgesproken op de openbare terechtzitting van 9 september 2024.