Uitspraak
RECHTBANK Noord-Holland
1.mr. [curator 1],
2.
mr. [curator 2],
ten minste520.000 actieve unieke klanten bevatte. De Curatoren hebben aan hun verplichting klantgegevens te leveren voldaan door overdracht van de klantgegevens in de BAS-administratie. Zij hebben echter slechts 428.155 actieve klanten geleverd. Het beroep op wanprestatie van Prijsvrij slaagt. Een en ander leidt er toe – na beoordeling van de overige vorderingen – dat Prijsvrij na verrekening van haar vordering uit wanprestatie nog een bedrag van € 103.527,24 aan de Curatoren moet betalen.
1.De procedure
2.De feiten
1.GENERAL
4.CUSTOMER DATA
5.PURCHASE PRICE AND PAYMENT
- Alle adressen die ooit een boeking bij D-reizen hebben gedaan en niet uitgeschreven zijn.
- Alle adressen die op dit moment ingeschreven zijn voor de nieuwsbrief.
- De achterliggende data waarop NTAB zich heeft gebaseerd bij het taxeren van de klantenbase (zie Exhibit C en E)
- (…)
3.Het geschil
4.De beoordeling
in ieder geval520.000 actieve unieke klanten.
alleklantgegevens dan de BAS-administratie met daarin opgenomen de data van klanten die ooit een boeking hebben gedaan bij D-Reizen. De rechtbank stelt dan ook vast dat Prijsvrij met het openstellen van de BAS-administratie de klantgegevens overgedragen heeft gekregen. Daarbij neemt de rechtbank ook in aanmerking dat Prijsvrij met de e-mail van 30 juni 2021 aangaf zonder toegang tot de BAS-administratie geen toegang te hebben tot de bestanden van D-Reizen en dat Prijsvrij bij de mondelinge behandeling heeft aangegeven toegang te hebben tot alle (klant)gegevens in deze administratie.
alledata en niet alleen op de e-mailadressen van actieve klanten. De ‘Opt Out’ regeling is naar het oordeel van de rechtbank geen onderdeel van de levering van het klantenbestand. Deze regeling in artikel 4.2 van de koopovereenkomst omschrijft een proces om alle klanten van Prijsvrij (ook de inactieve) – naar eigen goeddunken en op eerste verzoek van Prijsvrij – te informeren over de doorstart en om hun de mogelijkheid te geven te protesteren tegen overdracht van data. Dat – in overleg met de Curatoren – is besloten om Copernica de ‘Opt Out’-mailing te laten versturen, laat onverlet dat de BAS-administratie met alle data voor Prijsvrij beschikbaar was (en is) om te gebruiken. Voor zover het toezenden van de opt-outmail door Copernica al onderdeel zou zijn van de levering, heeft Prijsvrij er bovendien zelf voor gekozen alleen de geabonneerden op de nieuwsbrief aan te schrijven. Die eigen keuze komt voor rekening van Prijsvrij zelf.
allee-mailadressen die zijn aangeschreven. Uitgangspunt is dat Prijsvrij na de opt-out toegang heeft gekregen tot 745.339 e-mailadressen. Op 19 juli 2021 schrijft een medewerker van Prijsvrij in een interne e-mail namelijk:
Sinds vrijdag hebben we volledige toegang tot het D-reizen email account in Copernica. We hebben – na aftrek van opt-outs en onbereikbare adressen –745.339 email adressendie we vanaf nu kunnen gaan gebruiken voor email marketing voor D-reizen. (…). Ook als ervan wordt uitgegaan dat niet 824.054 maar 792.294 bereikbare adressen zijn aangeschreven (745.339 + 46.578), heeft nog steeds minder dan 10% van de aangeschreven (bereikbare) adressen voor opt-out gekozen, namelijk 5,88% (46.578/792.294). Omdat het percentage lager is dan 10%, geeft het aantal adressen dat voor opt-out heeft gekozen geen aanleiding de koopprijs te verlagen als beschreven in artikel 5.8 van de koopovereenkomst.