RECHTBANK NOORD-HOLLAND
Afdeling Publiekrecht, Sectie Straf
Locatie Alkmaar
Politierechter
Parketnummer: 15/129192-23
Uitspraakdatum: 07 juni 2023
Proces-verbaalvan het verhandelde op de openbare terechtzitting van 07 juni 2023.
Aanwezig zijn:
mr. A. Buiskool, politierechter,
mr. S. Bahta, griffier,
mr. C.J. Booij, officier van justitie.
De
politierechterdoet de zaak tegen de na te noemen verdachte uitroepen.
In dit proces-verbaal zijn mededelingen van de procesdeelnemers steeds zakelijk en verkort weergegeven.
De
verdachte, ter terechtzitting aanwezig, antwoordt op vragen van de politierechter te zijn genaamd:
[verdachte],
geboren op [geboortedatum en -plaats],
ingeschreven in de basisregistratie personen op het adres [adres 1],
thans gedetineerd in Detentiecentrum Rotterdam, [adres 2].
Als
raadsman van verdachteis ter terechtzitting aanwezig mr. V.R.C. Shukrula, advocaat te Amsterdam.
De
politierechtervermaant de verdachte oplettend te zijn op hetgeen hij zal horen en deelt hem mede dat hij niet tot antwoorden is verplicht.
De
officier van justitiedraagt de zaak voor.
De
politierechterdeelt mede de korte inhoud van alle stukken van het onderzoek, voor zover van belang met het oog op enige door de politierechter te nemen beslissing.
De
verdachte, ter terechtzitting ondervraagd, verklaart – zakelijk weergegeven – als volgt:
A
Het klopt dat ik over de reling klom, één man heb geslagen, meerdere keren heb uitgehaald en dat ik naar een andere man heb uitgehaald, maar hem niet heb geraakt. Ik heb één keer iemands hoofd geraakt. Het kan kloppen dat ik een man twee keer heb geraakt en dat ik een andere man niet heb geraakt.
Aan het eind van de wedstrijd stond ik in de buurt van het hek, ik zag dat er aan het hek werd gerammeld en ik besloot om mee te gaan. Ik zag dat anderen ook slaande bewegingen maakten.
B
Ik heb hier veel spijt van. Excuses aan iedereen die erbij betrokken was. Ik had het liever anders gezien. Ik heb nog nooit vastgezeten, ik vind het zo erg. Mijn verklaring bij de rechter-commissaris klopt: de West-Ham supporters provoceerden. Ik weet niet wat mij bezielde. Ik had biertjes op, maar ik was niet dronken. Ik was teleurgesteld over de gang van zaken. Ik klom over de reling, maar klom daarna snel naar beneden omdat ik niet wist wat ik aan het doen was. Ik denk dat het incident vervelend is geweest voor de mensen op de tribune.
Ik weet niet of er tussen de supporters is afgesproken dat iedereen zich in het zwart moest kleden. Ik was daar niet bij betrokken.
De
verdachte, ter terechtzitting ondervraagd, verklaart als volgt omtrent zijn persoonlijke omstandigheden:
Ik werk fulltime bij [naam 1] met onregelmatige werktijden. Daarnaast heb ik een eigen bedrijf. Ik werk zeven dagen per week. De afgelopen twee weken heb ik niet kunnen werken. U houdt mij voor dat mijn raadsman u een e-mail heeft gestuurd met als bijlagen mijn KvK-inschrijving en een stuk waaruit blijkt dat ik bij [naam 1] werk.
Ik ben alleenstaand. Ik heb een huurwoning. Ik heb ook een pandje waar ik keukens maak. Ik moet de huur van zowel mijn woning als dit pand betalen. Daarom werk ik veel. Ik slaap al twee weken lang slecht. Ik eet weinig. Ik heb het zwaar in het Huis van Bewaring. De mensen die vastzitten, zijn niet zoals ik.
De
officier van justitievoert het woord als volgt:
Ik acht het aan verdachte ten laste gelegde openlijk geweld wettig en overtuigend bewezen. In het proces-verbaal van bevindingen van 22 mei 2023 inzake ‘beschrijven camerabeelden geweld [naam 2]’ van verbalisant [naam 3] (pagina V-05-02, digitaal dossierpagina 44 e.v.) schrijft de verbalisant het volgende:
‘Ik zag dat verdachte [naam 2] over een reling in het stadion klom en op een slachtoffer af rende. Vervolgens gaf [naam 2] met zijn gebalde rechtervuist, met kracht, een klap op de rechterkaak van het slachtoffer.
Vervolgens zag ik dat verdachte [naam 2] weer uithaalde met gebalde vuist en met kracht hetzelfde slachtoffer weer op het hoofd raakt.
[naam 2] haalt voor een derde keer uit met zijn gebalde vuist en slaat nu richting een tweede slachtoffer. Dit slachtoffer weet de vuistslag van verdachte [naam 2] te ontwijken.
Nu haalt verdachte [naam 2] voor een vierde keer uit naar het tweede slachtoffer, maar ook deze keer weet hij dit te ontwijken.’
De verdachte heeft zichzelf gemeld bij de politie en uit het proces-verbaal van bevindingen van 24 mei 2023 inzake ‘[verdachte] herkent zichzelf op getoonde afbeelding’ van verbalisant [naam 4] (pagina V-05-03, digitaal dossierpagina 48 e.v.) blijkt dat de verbalisanten verdachte herkennen.
De verdachte heeft zowel bij de rechter-commissaris als op zitting een bekennende verklaring afgelegd.
Een explosie van geweld in het stadion, zoals tijdens en na de voetbalwedstrijd AZ – West Ham is al heel lang niet meer voorgekomen in Nederlandse voetbalstadions. Er zijn altijd wel incidenten met voorwerpen die op het veld worden gegooid, een enkeling die het veld betreedt of spreekkoren, maar dergelijk massaal (uiteindelijk zijn er zo’n 200 leden van de harde kern betrokken geweest bij de gevechten op de hoofdtribune en bij gevechten met de ME) en excessief geweld is en was ongekend. Het geweld heeft veel gevolgen gehad. In de eerste plaats natuurlijk de pijn en angst van de directe slachtoffers. Maar ook gevoelens van onveiligheid en angst bij toeschouwers in het stadion die lijdzaam moesten toezien hoe de groep tekeer ging. Daarbij speelt een rol dat de verdachten niet hebben gevochten met de harde kern van West Ham-supporters in het uitvak, maar dat zij de West Ham-genodigden op de hoofdtribune hebben aangevallen, waar onder andere familieleden en sponsoren zaten, midden tussen de gewone AZ-supporters die, al dan niet met vrouw en kind, naar de wedstrijd kwamen kijken. Uiteindelijk zijn zelfs spelers van West Ham United betrokken geraakt bij de gevechten, toen zij probeerden hun familieleden te beschermen. Het gedrag van de verdachten heeft dan ook tot veel nationale en internationale verontwaardiging en onbegrip geleid. Verdachte heeft daarmee ook niet alleen zichzelf, maar ook zijn club voor schut gezet.
Ten aanzien van de gedragingen van verdachte zelf valt op dat hij over de reling klimt en onverhoeds en laf een ander aanvalt. Het gedrag is laf omdat de toeschouwer een andere kant opkijkt wanneer de verdachte met kracht uithaalt. Het geweld was excessief. Daarna probeert de verdachte twee keer uit te halen naar een ander. Het slachtoffer krijgt ook klappen van een ander, waardoor het slachtoffer valt en een schop tegen zijn hoofd krijgt.
De
officier van justitievordert dat de politierechter:
- het ten laste gelegde feit bewezen zal verklaren;
- de verdachte zal veroordelen tot een gevangenisstraf voor de duur van
acht wekenwaarvan
vier wekenvoorwaardelijk met aftrek van het voorarrest met een proeftijd van drie jaren met daaraan verbonden een locatieverbod als bijzondere voorwaarde, te weten:
het zich niet ophouden in en binnen het hekwerk van het Afas-stadion (Alkmaar), en deze voorwaarde dadelijk uitvoerbaar zal verklaren;
- de gevangenhouding beveelt.
De
raadsmanvoert het woord ter verdediging:
Ik verzoek u de vordering tot gevangenhouding af te wijzen en cliënt te veroordelen tot een gevangenisstraf conform de duur van de voorlopige hechtenis.
Cliënt heeft spijt van zijn gedragingen. Het is vreemd dat mannen met een vaste baan zich zo hebben laten gaan. Hierbij spelen alcohol, kuddegedrag en instinctief handelen een rol. Ik kan niet verklaren dat er zoveel jongens zijn die denken ‘ik ga vanavond rellen’. De supporters die in de Ben-Side zitten hebben vaak zwarte kleding aan. Cliënt verklaart dat hij niet weet waarom hij zwarte kleding aan had.
Cliënt is first offender. Het incident is vervelend maar er is geen letsel ontstaan en er is geen aangifte gedaan. Cliënt zit vast in een detentiecentrum waar ook vluchtelingen zitten. Zij kunnen verward overkomen. Cliënt heeft een jaarcontract bij [naam 1]. Als hij zijn baan kwijtraakt, raakt hij zijn woning en pand kwijt.
De
officier van justitierepliceert.
De
verdachtewordt het recht gelaten het laatst te spreken en spreekt als volgt:
Ik wil nogmaals mijn excuses aanbieden aan iedereen die erbij betrokken was. Ik wil graag werken anders raak ik mijn baan kwijt, waardoor ik in de schulden kom. Dan ben ik helemaal ver van huis.
De politierechter sluit het onderzoek ter terechtzitting en doet direct mondeling uitspraak.
Van dit uitgesproken vonnis is aantekening gehouden op de wijze als hieronder vermeld.
Aantekening van het mondeling vonnis