ECLI:NL:RBNHO:2023:5606

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
17 april 2023
Publicatiedatum
19 juni 2023
Zaaknummer
10350819
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verzoek tot vernietiging van ontslag door werknemer tegen Flexcraft en Vomar

In deze zaak heeft een werknemer, aangeduid als [verzoeker], een verzoek ingediend om een ontslag te vernietigen. De kantonrechter, mr. P.J. Jansen, heeft op 17 april 2023 uitspraak gedaan in de Rechtbank Noord-Holland, locatie Zaanstad. Het verzoek van [verzoeker] is afgewezen, omdat uit de stukken blijkt dat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is. De werknemer was als uitzendkracht in dienst bij Flexcraft en is op 14 januari 2023 via Flexcraft bij Vomar gaan werken. Op 14 februari 2023 heeft Vomar aan Flexcraft meegedeeld dat zij [verzoeker] niet meer aan het werk wilde hebben. Flexcraft heeft vervolgens op 22 februari 2023 aan [verzoeker] laten weten dat de uitzendovereenkomst niet wordt verlengd en eindigt per 26 februari 2023.

[Verzoeker] heeft geprotesteerd tegen het ontslag, maar de kantonrechter heeft vastgesteld dat de uitzendovereenkomst rechtsgeldig is geëindigd. De kantonrechter heeft de e-mails van [verzoeker] opgevat als een verzoek tot vernietiging van het ontslag, maar concludeert dat er geen sprake is van een onrechtmatig ontslag. De kantonrechter heeft ook opgemerkt dat Vomar geen werkgever is van [verzoeker], aangezien Flexcraft de werkgever is en Vomar [verzoeker] alleen heeft ingeleend. De kantonrechter heeft bepaald dat iedere partij de eigen proceskosten moet dragen, gezien de bijzondere omstandigheden van [verzoeker].

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Handel, Kanton en Bewind
locatie Zaanstad
Repnr.: 10350819 AO VERZ 23-5
Uitspraakdatum: 17 april 2023
Beschikking in de zaak van:
[verzoeker],
wonende te [woonplaats]
verzoekende partij
verder te noemen: [verzoeker]
gemachtigde: geen
tegen
de besloten vennootschappen
Flexcraft Aldiver B.V.en
Vomar Voordeelmarkt B.V.,
[vestigingsplaats]
verwerende partijen
verder te noemen: Flexcraft en Vomar
gemachtigden: C. te Pas (Flexcraft) en mr. D.C.J. Bogerd (Vomar).
De zaak in het kort
In deze zaak heeft een werknemer een verzoek gedaan om een ontslag te vernietigen. De kantonrechter wijst dat verzoek af, omdat uit de stukken blijkt dat de beëindiging van de arbeidsovereenkomst rechtsgeldig is.

1.Het procesverloop

1.1.
[verzoeker] heeft op 14 en 20 februari 2023 een verzoek ingediend. Flexcraft en Vomar hebben een verweerschrift en een reactie ingediend.
1.2.
De kantonrechter heeft bepaald dat een zitting plaatsvindt op 3 april 2023. Alle partijen hebben de kantonrechter laten weten dat zij niet zullen verschijnen op de zitting.

2.De feiten

2.1.
[verzoeker] , geboren [geboortedatum] , is als uitzendkracht in dienst geweest bij Flexcraft. [verzoeker] is op 14 januari 2023 via Flexcraft bij Vomar gaan werken.
2.2.
Op 14 februari 2023 heeft Vomar aan Flexcraft meegedeeld dat Vomar [verzoeker] niet meer aan het werk wilde hebben.
2.3.
Met een brief van 22 februari 2023 heeft Flexcraft aan [verzoeker] laten weten dat de uitzendovereenkomst voor bepaalde tijd niet wordt verlengd en dat de uitzendovereenkomst eindigt per 26 februari 2023.
3. Het verzoek en het verweer
3.1.
[verzoeker] heeft in e-mails gericht aan de rechtbank geprotesteerd tegen een ontslag door Flexcraft en Vomar. Volgens [verzoeker] is dat ontslag onrechtmatig.
3.2.
Flexcraft heeft verweer gevoerd en stelt dat de arbeidsovereenkomst met [verzoeker] rechtsgeldig is geëindigd. Vomar verweert zich ook en stelt dat zij geen werkgever is van [verzoeker] .

4.De beoordeling

4.1.
[verzoeker] heeft verschillende e-mails aan de rechtbank gestuurd. Daaruit kan worden afgeleid dat [verzoeker] protesteert tegen een ontslag door Flexcraft en Vomar op 14 februari 2023 en 22 februari 2023. De kantonrechter heeft de e-mails van [verzoeker] daarom opgevat als een verzoek tot vernietiging van dat ontslag.
4.2.
De kantonrechter ziet in de e-mails van [verzoeker] geen andere duidelijke verzoeken. [verzoeker] krijgt nogmaals het dringende advies om juridische hulp in te schakelen als hij andere verzoeken wil indienen. [verzoeker] kan daarvoor terecht bij het Juridisch Loket (0800-8020).
4.4.
De kantonrechter zal in deze zaak dus alleen beoordelen of het ontslag door Flexcraft en Vomar van 14 februari 2023 en 22 februari 2023 moet worden vernietigd.
4.5.
Uit de stukken blijkt dat uitzendovereenkomst tussen [verzoeker] en Flexcraft is geëindigd per 26 februari 2023 door het aflopen van de bepaalde tijd. Flexcraft heeft dat ook voldoende gemotiveerd en onderbouwd. Zo’n overeenkomst is niet in strijd met de wet of een cao. De uitzendovereenkomst is dus van rechtswege (automatisch) en rechtsgeldig geëindigd per 26 februari 2023. Er is dan ook geen sprake van een ontslag dat kan worden vernietigd.
4.8.
Het verzoek van [verzoeker] gericht tegen Flexcraft wordt daarom afgewezen.
4.9.
Het verzoek van [verzoeker] gericht tegen Vomar wordt ook afgewezen. Vomar wijst er terecht op dat zij geen werkgever is van [verzoeker] . Flexcraft is de werkgever van [verzoeker] en Vomar heeft [verzoeker] alleen ingeleend. Er is dus ook geen ontslag door Vomar.
4.7.
De kantonrechter zal bepalen dat partijen ieder de eigen kosten moeten dragen, ook al wordt het verzoek van [verzoeker] afgewezen. Uit de stukken blijkt namelijk van bijzondere omstandigheden van [verzoeker] en niet van (ernstig) verwijtbaar handelen van [verzoeker] .

5.De beslissing

De kantonrechter:
5.1.
wijst de verzoeken af;
5.2.
bepaalt dat iedere partij de eigen proceskosten draagt.
Deze beschikking is gewezen door mr. P.J. Jansen, kantonrechter en op 17 april 2023 in het openbaar uitgesproken in aanwezigheid van de griffier.
De griffier De kantonrechter