Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
Stichting Wooncompagnie
1.[gedaagde sub 1]
1.Het procesverloop
2.De feiten
3.Het geschil
4.De beoordeling
doordringende bromgeluid buren [buren 1] , Wij zijn het nu echt zat en gaan zelf actie ondernemen, hoe onbeschoft wordt omgegaan met ons. Logboek knak geluid wc deur na klussen buurman. Daarnaast hebben zij in de periode van 2 maart 2022 tot 28 maart 2022 tenminste 34 keer negatieve berichten over Wooncompagnie en haar medewerkers geplaatst op Facebook. Zo berichten zij op Facebook: “
Als de huur maar geint kan worden en de rest interesseert ze niet. Het is maar net welke buurtconsulente men heeft die niet liegt en bedriegt”, “En wie hebben we daar [medewerker] onze zwartmaakster die samenspant met [medewerker] ”, “Collega’s die te beroerd zijn om ons probleem serieus aan te pakken maar gezelligen onze huur uit eten gaan!”. Wooncompagnie heeft [gedaagde] bij brief van 10 maart 2022 gesommeerd om te stoppen met klagen en met het doen van ongefundeerde beschuldigingen richting buren, Wooncompagnie en haar medewerkers en gewaarschuwd dat wanneer zij daarmee door zouden gaan een procedure tot ontbinding van de huurovereenkomst aanhangig gemaakt zou worden. Ook na deze brief hebben [gedaagde] volhard in zowel het uiten van klachten als in het plaatsen van berichten op sociale media. In de conclusie van antwoord wordt gesteld dat het andere klachten zijn dan in de eerdere procedure, maar dit wordt niet geconcretiseerd. Uit de stukken blijkt dat het om dezelfde klachten gaat.
Wij schrijven u aan omdat u al geruime tijd overlast bezorgd aan mij en mijn broer. U stelt zich hinderlijk op, staat veelal onnodig naar binnen te gluren in onze woning, maakt ons zwart in de buurt. Daarnaast heeft u ons op sociaal media Facebook middels een openbare post onze goede naam aantast door onware feiten te vergelijke met een jarenlange burenruzie in [plaats] en bent u strafbaar op grond van artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht. Hiervan zal ook aangifte worden gedaan. (…) Verder deel ik u mede dat ik op geen enkele wijze contact met u wil (blijven) onderhouden. Elke communicatie met u, op welke wijze ook, achten wij vanaf nu een direct inbreuk op onze persoonlijke levenssfeer (…). Bovenstaand contactverbod houdt tevens in (…). Van elke afzonderlijke overtreding van bovenstaand contactverbod wordt (…) aangifte gedaan bij de politie. (…) bij aangifte zal tevens een strafrechtelijke contactverbod worden gevraagd.”. In de conclusie van antwoord geven zij aan dat dit een nette brief is waar geen onvertogen woord in staat. De kantonrechter is van oordeel dat het wel degelijk brieven zijn die vijandelijk en intimiderend van toon en inhoud zijn en gezien kunnen worden als een vorm van pesten van de buren. Bovendien kan alleen een rechter een dergelijk verbod opleggen. In december 2022 hebben [gedaagde] weliswaar een dergelijke veroordeling in kort geding afgedwongen jegens [buren 2] . Dat doet naar het oordeel van de kantonrechter niet af aan al het bovenstaande. Daarbij is onder meer van belang dat [buren 2] geen bijstand van een advocaat heeft gehad en dat het gaat om een voorlopige voorziening. Belangrijker nog is het feit dat [gedaagde] ná dit vonnis op 10 februari 2023 een ruit van [buren 2] kapot heeft geslagen. [buren 2] had overdag muziek aan staan, en ook al zou sprake zijn geweest van overlast dan is dat geen rechtvaardiging voor het kapot slaan van een ruit. [gedaagde] weten blijkens de stukken heel goed hoe zij in zo’n geval moeten handelen, ze hebben immers al vaker meldingen over hun buren gedaan bij de politie.
Die lamellen draaiden ook mee, als ik met [buren 1] aan het praten was, buiten, (…). Ik zag [gedaagde sub 1] , (…), ook wel een beneden voor het raam staan, hij is erg lang en keek zo over de heg heen naar onze tuin en woning. Hij bleef ook gewoon kijken. (…) We waren dat gegluur zat en we hebben een hoge schuur geplaatst in onze achtertuin die het zicht wegneemt, (…). (…) Zo was er altijd wat, de kinderen mochten bijvoorbeeld ook niet van [gedaagde] op het achterpad spelen, terwijl dit gewoon openbare weg is. (…) Hij schreeuwt dan tegen de kinderen: “daar is de speeltuin, niet hierachter”.”.
ik verklaar anoniem omdat ik de [gedaagde] niet vertrouw. Ik zie regelmatig dat de [gedaagde] iedereen in de gaten houden, achter hun gordijnen, ook vanuit de slaapkamers”.Of:
“Ik wil anoniem verklaren, want ik heb nu geen gezeik maar ik wil het ook niet. Sinds zij hier wonen is het altijd gezeik”.
Het blijkt dat buurman alles in de gaten houdt wat er achter het huis gebeurt.”. Uit zijn verklaring blijkt ook dat hij slechts twee keer werkzaamheden voor [gedaagde] heeft verricht zodat hij dat niet uit eigen waarneming kan verklaren. Dat een buurman naar buiten komt om te zien wat voor werkzaamheden verricht worden, is naar het oordeel van de kantonrechter gezien de al jarenlang gespannen situatie tussen de buren niet verwonderlijk.