1.6Inmiddels heeft BSI het aan Tata Steel verleende ISO-certificaat 14001:2015 op 14 december 2021 verlengd tot 31 december 2024. Het toepassingsbereik is hetzelfde gebleven.
De volgende bedrijfsonderdelen worden in dit meest recente certificaat genoemd
:Energy, Ore Agglomeration, Blast Furnaces, Basix Oxygen Steel Plant, Direct Sheet Plant, Hot Strip Mill, Coated Products, Cold Rolling Mill, HTD Maintenance Services, On Site Logistics, Site-wide Maintenance, Health, Safety, Security & Environment, Cokes and Gas Production en Refractory Production.
2. Eisers stellen dat Tata Steel vergunningvoorschrift 0.1.13 overtreedt en hebben verweerder op 3 december 2020 verzocht om daartegen handhavend op te treden. Eisers stellen dat niet voor alle verschillende fabrieksonderdelen van Tata Steel voor een milieumanagementsysteem een ISO-14001-certificaat is verleend, omdat volgens hen niet alle bedrijfsonderdelen vermeld zijn onder de reikwijdte in het meest recente certificaat.
Dekt het ISO-certificaat de gehele inrichting?
3. Het geschil tussen partijen is geheel toegespitst op de vraag of de laatst verleende ISO-certificaten aannemelijk maken dat voor de gehele inrichting sprake is van een gecertificeerd milieumanagementsysteem zoals in vergunningvoorschrift 0.1.13 aan Tata Steel is voorgeschreven.
4. Verweerder heeft het handhavingsverzoek van eisers afgewezen. Op grond van voorschrift 0.1.13 dient Tata Steel te beschikken over een gecertificeerd milieumanagementsysteem dat voldoet aan ISO:14001. Naar de letter van het voorschrift is het voldoende als Tata Steel beschikt over een dergelijk milieumanagementsysteem dat is gecertificeerd. Tata Steel beschikt aldus verweerder over een dergelijk systeem en het certificaat. Tata Steel heeft een volledige ISO-certificering voor al haar activiteiten, onderdelen en werkeenheden. Er is daarom geen sprake van een overtreding.
Verweerder heeft het ISO-certificaat 14001:2015 vergeleken met de eerder verstrekte ISO-certificaten en Tata Steel om opheldering gevraagd. Verweerder is van mening dat er weliswaar minimale verschillen in de formulering van de certificaten zijn, maar dat de certificaten niet wezenlijk van elkaar verschillen. Het ISO-certificaat moet in zijn geheel worden bezien. Tussen de samenvattingen van het toepassingsbereik in het ISO-certificaat uit 2004 en het certificaat uit 2015 is een verschil geconstateerd omdat in die laatste “het produceren van vloeibaar ruw ijzer” – in het Engels: pig iron - niet langer expliciet daarin is opgenomen. Dit komt, aldus verweerder, doordat vloeibaar ijzer geen (eind)product is van Tata Steel maar een stap in het productieproces. Het produceren van vloeibaar ijzer geschiedt in het bedrijfsonderdeel Hoogovens, zoals omschreven in de nadere uitwerking van het toepassingsbereik in het certificaat van 2015. Ook heeft verweerder vastgesteld dat een aantal bedrijfsonderdelen van Tata Steel in het certificaat niet apart worden genoemd. Dit komt omdat zij vallen onder andere bedrijfsonderdelen die wel expliciet worden genoemd, te weten Aroc (Koudbandwasserij), Analytical Department (Technical), Hisarna (Hoogovens) en de Schrootcatering (Oxystaalfabriek). Deze onderdelen vallen dus wel onder Tata Steel IJmuiden en dus onder het toepassingsbereik van het ISO- certificaat, zodat verweerder, zo stelt hij, er van uit mag gaan dat voor alle relevante bedrijfsonderdelen in een gecertificeerd milieumanagementsysteem is voorzien.
5. Eisers voeren (samengevat) aan dat het laatste, thans geldende, ISO-certificaat niet een milieumanagementsysteem voor de gehele inrichting van Tata Steel dekt. Ten onrechte stelt verweerder dat enkel sprake is van tekstuele verschillen tussen de ISO-certificaten 14001:2004 en 14001:2015 en dat er geen inhoudelijk verschil tussen die certificaten bestaat. In het ISO-certificaat vanaf 2015 zijn de Hoogovens en de productie van vloeibaar ruwijzer niet langer opgenomen onder het toepassingsbereik op pagina een van het certificaat. Ten onrechte gaat verweerder er vanuit dat alle locaties en activiteiten die genoemd worden op pagina’s twee en volgende van het ISO-certificaat 14001:2015 ook daadwerkelijk ISO-gecertificeerd zijn. Dit standpunt wordt niet onderbouwd met feitelijke informatie maar wordt enkel aangenomen op grond van twee e-mails van BSI van 28 januari en (gericht aan eisers) 2 februari 2021 (gericht aan Tata Steel). Eisers stellen dat dit onvoldoende uit die e-mails blijkt. De woorden uit de verklaringen van BSI: ‘maken onderdeel uit’, zeggen niets over het toepassingsbereik en verklaren niet of bijvoorbeeld de productie van vloeibaar ruwijzer gecertificeerd is. Dat deze activiteiten op pagina twee en verder van het ISO-certificaat onder “registered activities” wel worden genoemd, betekent niet dat ze ISO-gecertificeerd zijn. Eisers verwijzen naar haar eigen e-mailcorrespondentie met BSI van januari/februari 2021, waaruit volgt dat het toepassingsgebied van het certificaat per bedrijfsonderdeel verschilt. BSI geeft ook aan dat het exacte toepassingsgebied van de activiteiten bij de verschillende bedrijfsonderdelen opgevraagd dient te worden bij Tata Steel zelf. Volgens eisers volgt hieruit dat in de op pagina twee en volgende van het ISO-certificaat genoemde bedrijfsonderdelen wellicht (deels) activiteiten plaatsvinden die onder het toepassingsbereik van het certificaat vallen, maar dus niet dat alle activiteiten – de rechtbank begrijpt: het daarvoor bedoelde milieumanagementsysteem - van dat bedrijfsonderdeel daadwerkelijk ISO-gecertificeerd zijn/is. Volgens de systematiek van de ISO-14001-norm is het, aldus eisers, ook mogelijk dat het te certificeren milieumanagementsysteem slechts betrekking heeft op een deel van de organisatie en/of een deel van de activiteiten van de organisatie. Eisers verwijzen ter onderbouwing van dit standpunt naar een ‘Informatieblad Vatststellen toepassingsgebied managementsysteem op basis van ISO-14001’ van de Stichting coördinatie certificatie managementsystemen voor milieu en gezond en veilig werken (SCCM) van 30 juli 2019. Ten slotte verwijzen eisers naar de ISO-certificaten van vergelijkbare bedrijven zoals British Steel waar de productie van pig iron wel in het toepassingsbereik vermeld staat.