Totstandkoming van het besluit
Functies en opleidingen eiseres
1. Eiseres is sinds 1 juni 2002 in dienst bij verweerder. Zij is begonnen als servicemedewerker (schaal 5).
2. In 2006 is eiseres begonnen als juridisch medewerker bij de eenheid Noord-Holland van het regionaal politiekorps Kennemerland.
3. In 2007 is eiseres gestart met een HBO-opleiding recht.
4. In 2015 is eiseres aangesteld in de functie Bedrijfsvoeringspecialist bij het Team Juridische Zaken (TJZ) van de Afdeling Bestuursondersteuning van de Directie Korpsstaf in Den Haag (schaal 12).
5. Daarnaast volgde eiseres een masteropleiding aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In 2018 heeft eiseres deze studie afgerond.
6. Vanaf 2016 was eiseres, als juridisch adviseur namens TJZ, betrokken bij het consultatieproces voor het concept wetsvoorstel van de Wet tot regeling zoekmiddelen bij urgente vermissingen (concept wetsvoorstel). Onder leiding van het ministerie is een werkgroep vermiste personen ingericht, waar naast het openbaar ministerie (OM) ook vertegenwoordigers van de politie deel van uitmaken. Eiseres maakte ook deel uit van deze werkgroep. Eiseres werd belast met het opstellen van een consultatieadvies op het concept wetsvoorstel.
7. In juli 2017 is het concept wetsvoorstel in roulatie gebracht.
8. In een emailbericht van 22 augustus 2017, van de collega [naam 1] en gericht aan eiseres, staat voor zover hier van belang, het volgende:
“ [naam 2] levert de (gedeelde) punten (met het OM) aan bij jou. Staat eigenlijk ook in die versie met alle op- en aanmerkingen in de zijlijn. De aanwezige OvJ doet hetzelfde richting [naam 3] . Dan schrijven jullie (vanzelfsprekend waar nodig met hulp van specialisten en/of DO) een eigen advies en delen dit met elkaar zodat we als NP en OM in grote lijnen hetzelfde adviseren. Streefdatum is 4 september zodat er nog tijd is om het via de lijn af te stemmen en te laten ondertekenen en uiteindelijk op de deadline van 15 september in te dienen.”
9. Op 1 september volgt een emailbericht van [naam 1] aan, onder andere, eiseres, waarin, voor zover hier van belang, staat:
“Aangezien [naam 3] (schrijver van het advies aan OM-zijde) van plan was zijn advies (grotendeels) af te hebben op 4 september kan ik me voorstellen dat [naam 4] dat advies maandag opvraagt zodat daaruit geput kan worden. Samen met de uitkomsten van de bijeenkomst waar wij waren inclusief de input van de interne deskundigen moet dit te doen zijn denk ik.”
10. Op 5 september 2017 heeft eiseres het conceptadvies van het OM op dit concept wetsvoorstel ontvangen.
11. Op 8 september 2017 heeft eiseres haar conceptadvies naar haar collega’s en leidinggevende gestuurd. Na enkele aanpassingen door opmerkingen van collega’s is het consultatieadvies op 21 september 2017 ondertekend door de Korpschef en verstuurd naar de Minister van Justitie en Veiligheid.
12. In maart 2019 is het concept wetsvoorstel, nadat het enige tijd heeft stilgelegen, weer opgepakt.
13. Het consultatieadvies wordt eerst dan naar het OM verzonden en dan valt op dat het sterke gelijkenis vertoont met het conceptadvies van het OM.
Disciplinair onderzoek
14. Vervolgens heeft een oriënterend onderzoek door de Afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) plaatsgevonden (van 12 april 2019 tot 31 mei 2019).
15. Vervolgens is een disciplinair onderzoek (in de lijn) uitgevoerd, dat op 3 augustus 2020 is afgerond met het Rapport Intern Onderzoek.
Voornemen tot strafoplegging
16. Genoemd rapport heeft geleid tot het voornemen tot strafoplegging dat op 24 november 2020 aan eiseres is uitgereikt. Daarin heeft verweerder zijn voornemen uitgesproken eiseres in een lagere salarisschaal te plaatsen.
17. Eiseres heeft een zienswijze ingediend.
Besluit tot strafoplegging
18. Vervolgens heeft verweerder het primaire besluit genomen. Daarin heeft verweerder eiseres een tweetal verwijten gemaakt, namelijk:
- dat eiseres in het kader van een opdracht, binnen de functie van juridisch adviseur, de teksten van een ontvangen consultatieadvies van het OM volledig heeft overgenomen in het door eiseres nadien opgesteld consultatieadvies, zonder hierover enig overleg te plegen met het OM en enige verwijzing in het eigen advies naar het overnemen van deze OM-teksten, maar deze teksten te presenteren als eigen teksten; en
- dat eiseres hierover niet open en transparant heeft verklaard naar haar leidinggevende.
19. Verweerder heeft bij nader inzien, gelet op de door eiseres benoemde persoonlijke omstandigheden, de financiële straf als te verstrekkend geacht en daarom de straf van inhouding van 24 verlofuren opgelegd.
20. Met het bestreden besluit is verweerder, in overeenstemming met het advies van de bezwarenadviescommissie, bij het primaire besluit gebleven.