ECLI:NL:RBNHO:2023:12406

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
29 november 2023
Publicatiedatum
4 december 2023
Zaaknummer
C/15/346195 / JU RK 23-1771
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht; Personen- en familierecht
Procedures
  • Proces-verbaal
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voorlopige ondertoezichtstelling van een minderjarige met doofvader zonder gebarentolk

Op 29 november 2023 vond er een zitting plaats bij de Rechtbank Noord-Holland, locatie Alkmaar, waar de kinderrechter, mr. W.P. van der Haak, de belanghebbende vader hoorde in het kader van een voorlopige ondertoezichtstelling van zijn minderjarige kind. De vader is doof en er was geen gebarentolk beschikbaar, waardoor de communicatie plaatsvond via chat op een laptop die verbonden was met een groot scherm. Dit was de best mogelijke oplossing gezien de omstandigheden. De kinderrechter had eerder op 16 november 2023 al een voorlopige ondertoezichtstelling uitgesproken voor de duur van drie maanden, met ingang van diezelfde datum. Het verzoek tot ondertoezichtstelling was ingediend door de Raad voor de Kinderbescherming, die zich zorgen maakte over de situatie van de minderjarige, die mogelijk geslagen zou worden door de vader.

Tijdens de zitting werd besproken dat de situatie van de minderjarige iets verbeterd was, maar dat er nog steeds zorgen waren over haar welzijn. De vader gaf aan blij te zijn met de hulp die hij ontvangt, maar was bang voor een mogelijke uithuisplaatsing van zijn kind. De kinderrechter concludeerde dat er geen reden was om de eerdere beslissing te wijzigen en handhaafde de voorlopige ondertoezichtstelling tot 16 februari 2024. De Raad voor de Kinderbescherming stelde de vader gerust dat er geen plannen waren om de minderjarige uit huis te plaatsen, maar dat de focus lag op het welzijn van het kind in de thuissituatie.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Familie en Jeugd
locatie Alkmaar
zaak-/rekestnr.: C/15/346195 / JU RK 23-1771
Proces-verbaal van de met gesloten deuren gehouden zitting van de kinderrechter op 29 november 2023.
Tegenwoordig: mr. W.P. van der Haak, kinderrechter, en mr. S.E. Kamer, griffier.
De kinderrechter gaat over tot het ‘horen’ van de belanghebbende bij het al toegewezen verzoek van
de Raad voor de Kinderbescherming, gevestigd te Haarlem, hierna te noemen de Raad, strekkende tot de voorlopige ondertoezichtstelling van minderjarige:

[de minderjarige] , geboren op [geboortedatum] in de gemeente [gemeente]

,
hierna ook te noemen [de minderjarige] .
De kinderrechter merkt als belanghebbende aan:

[de vader] , hierna te noemen: de vader,

wonende te [plaats] .
Verschenen:
  • de vader;
  • [vertegenwoordiger van de raad] namens de Raad voor de Kinderbescherming
  • [vertegenwoordiger van de GI] en [vertegenwoordiger van de GI] namens de gecertificeerde instelling de William Schrikker Stichting Jeugdbescherming en jeugdreclassering te Amsterdam, hierna te noemen: de GI.
Tijdens de mondelinge behandeling was er – ondanks alle inspanningen daartoe – geen tolk gebarentaal beschikbaar voor de vader, die doof is. De rechtbank heeft daarom de vader in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen en vragen te beantwoorden via een laptop die verbonden was met een groot scherm in de zittingszaal. De verklaringen van de andere aanwezigen ter zitting zijn ook via een laptop op dit scherm geprojecteerd zodat de vader kon meelezen. De zitting heeft dus plaatsgevonden middels het chatten van de vader en de griffier via laptop en groot scherm, wat – gezien de afwezigheid van een gebarentolk – in dit geval de best mogelijke wijze was.
De kinderrechter heeft bij mondelinge uitspraak van 16 november 2023 [de minderjarige] op telefonisch verzoek van de Raad voorlopig onder toezicht gesteld voor de duur van drie maanden met ingang van 16 november 2023. Het verzoek van de Raad is schriftelijk ingediend op 17 november 2023. De uitspraak van de kinderrechter is op 17 november 2023 schriftelijk vastgelegd. In de beschikking heeft de kinderrechter bepaald dat verzoeker en de overige belanghebbenden (dat zijn de Raad en de vader) op 29 november 2023 zullen worden gehoord ter zitting.
Ter zitting heeft de Raad in aanvulling op het verzoek het volgende verteld. Na de uitspraak van de kinderrechter is er contact geweest met de vader en de school van [de minderjarige] . Het gaat iets beter dan de Raad eerder dacht. Maar de Raad maakt zich nog steeds zorgen over het verhaal van [de minderjarige] dat zij geslagen wordt door de vader. De Raad vindt het ook zorgelijk dat [de minderjarige] heel erg ‘hangt’ aan hulpverleners en dat zij soms niet terug naar huis wil. De Raad vindt de voorlopige ondertoezichtstelling nodig. De GI blijft dan betrokken bij het gezin om de situatie te onderzoeken en zo nodig hulpverlening in te zetten.
De vader heeft ter zitting aangegeven dat hij blij is met de hulp die hij nu krijgt. De vader is wel erg bang voor een uithuisplaatsing (in zijn woorden: het afpakken van [de minderjarige] ). Verder heeft hij aangegeven dat hij het moeilijk vindt als er hulpverleners bij hem thuis komen zonder afspraak.
De GI heeft ter zitting aangegeven dat zij contact hebben gelegd met de vader. Via de GGMD is de GI nu op zoek naar goede hulpverleners die ervaring hebben met hulpverlening aan dove ouders.
De kinderrechter heeft in wat ter zitting naar voren is gekomen en in de stukken geen aanleiding gevonden om het in de eerdere beschikking opgenomen oordeel te wijzigen. De beslissing tot voorlopige ondertoezichtstelling voor de duur van drie maanden met ingang van 16 november blijft dan ook in stand. Dat betekent dat de voorlopige ondertoezichtstelling duurt tot 16 februari 2024.
Ter geruststelling van de vader heeft de Raad ter zitting gezegd dat de vader niet bang hoeft te zijn dat [de minderjarige] uit huis zal worden geplaatst. De Raad wil [de minderjarige] niet van de vader afpakken en er alleen voor zorgen dat het goed met haar gaat bij vader thuis.
Waarvan is opgemaakt dit proces-verbaal dat door de rechter en de griffier is vastgesteld en door de rechter is ondertekend.