1.14Op 14 januari 2021 ontstaat bij [locatie] een conflict tussen eiser en het FLEX-team. Het FLEX-team is opgeroepen naar aanleiding van klachten van de gastheren van [locatie] over rondhangende jongeren die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Eiser is daar ook aanwezig en gaat volgens het FLEX-team op geïrriteerde toon tegen hen tekeer, dat ze niet zouden mogen controleren en zouden moeten stoppen met de heksenjacht. De OPCO van het FLEX-team is ook ter plekke gekomen en heeft getracht met eiser de situatie te bespreken. Eiser stond daar echter niet voor open en is weggelopen.
Terug op het bureau is eiser ontstemd en geëmotioneerd. Hij doet zijn verhaal ten overstaan van veel collega’s, hetgeen tot verbolgenheid en verbazing leidt. [naam 9] (OPCO [teamnaam 1] ) heeft daarop de collega’s opgedragen het onderwerp te laten rusten. Volgens [naam 9] heeft eiser bijgedragen aan onnodige polarisatie tussen FLEX en basisteam [teamnaam 1] .
Buitengewoon verlof en spreekverbod
2. Op 15 januari 2021 heeft de (toenmalig) teamchef eiser meegedeeld dat hem met ingang van 15 januari 2021 buitengewoon verlof in het belang van de dienst wordt verleend. In de schriftelijke toelichting in het besluit van 21 januari 2021 is als reden daarvoor vermeld dat er sinds maart 2020 verscheidene malen met eiser gesproken is over zijn houding en gedrag in zijn rol als wijkagent jeugd en de negatieve signalen die daarover van verscheidene partijen (zowel intern als extern) zijn ontvangen. Vermeld is ook dat eiser daarin tot op dat moment geen / onvoldoende verandering heeft weten te brengen, ondanks pogingen vanuit de leiding eiser daarbij te coachen. Dat heeft ertoe geleid dat de werkverhoudingen flink onder druk zijn komen te staan, het draagvlak bij de leidinggevenden weg is en er zorg is over het functioneren van eiser. Een nieuw incident op 14 januari 2021 noopte ertoe, zo staat in het besluit, eiser buitengewoon verlof te verlenen.
3. In het besluit van 21 januari 2021 heeft verweerder eiser aanvullend een ‘spreekverbod’ opgelegd. Verweerder heeft hiertoe besloten nadat in de media berichten zijn verschenen over de rechtspositie van eiser als politieambtenaar in relatie tot district [gebied 1] en waarin vermoedelijke oorzaken van de ontstane situatie worden genoemd. Als reden voor het ‘spreekverbod’ worden vervolgens de interne en externe onrust en de hieruit voortvloeiende negatieve uitstraling op de politieorganisatie en het risico van een rolconflict genoemd.
4. Op 4 februari 2021 heeft verweerder eiser zijn voorgenomen verplaatsingsbesluit gestuurd. Als redenen voor de verplaatsing worden genoemd:
- functioneren: vanaf eind 2019 komen signalen binnen waarbij kritiek wordt geuit op de solistische werkwijze, de moeizame samenwerking, het passeren van gemaakte afspraken/collega’s en het ontstaan van een mogelijk rolconflict in zijn handelen als politieambtenaar en als privépersoon. Deze signalen blijven aanhouden in de loop van 2020 ondanks dat eiser daarop is aangesproken.
-coaching: eind maart 2020 is besloten tot een coachingstraject. Het doel was eiser tot zelfreflectie en ontwikkeling aan te zetten en eiser eigenaarschap/verantwoording voor zijn handelen te laten pakken. Dat is niet gelukt. Eiser blijft de oorzaak van de verscheidene conflicten/meldingen buiten zichzelf leggen. Eind 2020 is het draagvlak bij de leidinggevenden verdwenen.
Verweerder geeft aan voornemens te zijn eiser blijvend te ontheffen van zijn rol als wijkagent uit het district [gebied 1] . Verder is verweerder voornemens eiser met ingang van 1 maart 2021 tijdelijk voor de duur van een jaar te verplaatsen naar basisteam [teamnaam 4] in de functie van senior GGP, zonder het vakgebied wijkagent.
5. Eiser heeft zijn zienswijze naar aanleiding van het voorgenomen besluit kenbaar gemaakt. Eiser stelt daarin onder meer dat hij juist goed functioneert in zijn rol als wijkagent jeugd, maar dat anderen het conflict met hem zoeken.
6. Verweerder heeft vervolgens het besluit van 25 februari 2021 genomen.
7. Het bestreden besluit berust, zo staat erin vermeld, op het standpunt dat het dienstbelang de verplaatsing vordert. Eisers houding en gedrag, met name de manier van omgaan van eiser met jeugd die tevens onder de aanpak van andere teams viel, en het ontbreken van zelfreflectie heeft ertoe geleid dat het vertrouwen in eiser is geschonden. De leiding heeft getracht eisers gedrag bij te sturen/te ontwikkelen, maar er is geen verbetering opgetreden. Daardoor is de noodzaak ontstaan eiser te verplaatsen. Deze noodzaak ontstond ook doordat andere teamchefs zich afvroegen of zijn werkwijze gangbaar was binnen het team van eiser. Verder nam eiser onvoldoende afstand van de jongeren in de [buurt] . Verweerder acht het dienstbelang zwaarder wegen dan de persoonlijke belangen van eiser, te meer omdat hem wel de kans wordt geboden terug te keren in de rol van wijkagent.