Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Procedure
(hierna: betrokkene) beroep ingesteld tegen de door de burgemeester van de gemeente Haarlem op 22 november 2022 jegens haar opgelegde crisismaatregel, gecombineerd met een verzoek tot schadevergoeding, alsmede een verzoek tot schadever-goeding tegen de Stichting GGZ InGeest.
d.d. 22 november 2022;
op 14 december 2022 in het gebouw van de rechtbank, waarbij zijn verschenen en gehoord:
2.Beoordeling
Zowel door de psychiater als door de burgemeester is betrokkene niet gehoord in een voor haar begrijpelijke taal, in dit geval de Litouwse. Door beiden is betrokkene in de Engelse taal gehoord, maar die is zij niet of nauwelijks machtig. Gelet op het bepaalde in het EVRM (artikel 6 lid 3 onder e luidt:
Een ieder heeft het recht zich kosteloos te doen bijstaan door een tolk, indien hij de taal die ter terechtzitting wordt gebezigd niet verstaat of niet spreekt),had betrokkene in haar eigen taal moeten worden gehoord en het had op de weg van zowel de psychiater als de burgemeester gelegen zorg te dragen voor een tolk.
Verzocht wordt het beroep gegrond te verklaren en een schadevergoeding ten laste van de gemeente Haarlem toe te kennen van € 300, en te verklaren dat Stichting GGZ InGeest
de Wvggz niet in acht heeft genomen en een schadevergoeding ten laste van die stichting toe te kennen van € 300.
[betrokkene] beheerste het Engels voldoende om een gesprek te voeren. Zij was weliswaar (zoals in het gespreksverslag ook staat) niet goed verstaanbaar en de vragen drongen maar moeizaam tot haar door, maar dat kwam wellicht omdat zij slaapmedicatie had gekregen. De burgemeester mag afgaan op de inhoud van de door de onafhankelijk psychiater opgestelde medische verklaring.
Het verhoor heeft binnen de daarvoor gestelde termijn plaatsgevonden. Het is de ervaring van de burgemeester dat een verhoor binnen die termijn beter iets later kan plaatsvinden, omdat in het algemeen de patiënt dan beter aanspreekbaar is.
Nu het in beide verzoekschriften hetzelfde feitencomplex betreft, zal ook het verzoek tegen de Stichting behandeld worden.
bekend te zijn met paranoïde schizofrenie, waar ze op dit moment geen medicatie voor gebruikt. Betrokkene is bang dat zij vermoord zal worden en heeft daarom al dagen niet geslapen of gegeten. Ze heeft cannabis gerookt, (…). Zij vertelt eerder opgenomen te zijn geweest in een psychiatrische instelling in Litouwen, waar ze ook vandaan komt. Betrokkene wil op dit moment niks delen over haar leven of familie, (…).Het Verslag van het horen van betrokkene vermeldt dat betrokkene tegen de burgemeester heeft gezegd: “
Voor hoe lang is dat dan? Ik weet niet waar ik heen moet.”.
Het is de rechtbank uit eigen wetenschap bekend, dat Stichting GGZ InGeest bij het opstellen van een medische verklaring zo nodig gebruik maakt van de diensten van een tolk. Hetzelfde geldt voor de burgemeester van de gemeente Haarlem bij het horen van patiënten in het kader van de Wvggz. Er wordt aldus vanuit gegaan dat de psychiater (al dan niet via de tolkentelefoon) een tolk had ingeschakeld als hij dat nodig had gevonden.
Aan het beoordelingsvermogen van de burgemeester wordt evenmin getwijfeld.
De burgemeester mocht ook uitgaan van de juistheid van de medische verklaring.
De door de burgemeester gegeven reden om betrokkene niet terstond te horen, is valide. Waar verder vaststaat dat het verhoor binnen de daarvoor gestelde termijn heeft plaatsgevonden, zijn de belangen van betrokkene niet geschaad.
3.Beslissing
M.T. Perukel als griffier en in het openbaar uitgesproken op 21 december 2022.