ECLI:NL:RBNHO:2021:8977

Rechtbank Noord-Holland

Datum uitspraak
30 september 2021
Publicatiedatum
14 oktober 2021
Zaaknummer
9321508 \ BZ VERZ 21-5779
Instantie
Rechtbank Noord-Holland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Civiel recht
Procedures
  • Eerste aanleg - enkelvoudig
Rechters
  • M.Th. Goossens
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Ontslag van bewindvoerders en mentor wegens onvoldoende zorg voor kleding en persoonlijke verzorging

In deze zaak heeft de kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland, locatie Haarlem, op 30 september 2021, een beschikking gegeven in het bewind en mentorschap van een betrokkene. De zaak betreft het ontslag van de bewindvoerders en mentoren, die onvoldoende zorg hebben verleend aan de betrokkene, met name op het gebied van kleding, persoonlijke verzorging en boodschappen. De kantonrechter heeft kennisgenomen van verschillende ingediende stukken, waaronder een brief van Zorggroep Reinalda en de rekening en verantwoording van de bewindvoerder. Tijdens een mondelinge behandeling op 13 september 2021 zijn de zorgen van de verzorgenden over de invulling van het bewind en mentorschap besproken.

De kantonrechter heeft vastgesteld dat de bewindvoerders en mentoren, ondanks hun verantwoordelijkheden, niet adequaat hebben gehandeld. Er is slechts een beperkt bedrag aan kleding en persoonlijke verzorging uitgegeven, en de betrokkene had onvoldoende kleding en voedsel in haar woning. De kantonrechter heeft de situatie van de betrokkene ter plaatse beoordeeld en geconstateerd dat de zorg die door de bewindvoerders en mentoren werd verleend tekortschiet. De kantonrechter heeft ook opgemerkt dat de betrokkene psychisch en fysiek kwetsbaar is en dat zij behoefte heeft aan liefdevolle zorg.

Uiteindelijk heeft de kantonrechter besloten om de bewindvoerders en mentoren te ontslaan en een professionele partij aan te stellen voor het bewind en mentorschap. De kantonrechter heeft de hoop uitgesproken dat de broers van de betrokkene, die als mentoren en mantelzorgers fungeerden, haar zullen blijven bezoeken. De beschikking is uitvoerbaar bij voorraad verklaard, en er is een mogelijkheid tot hoger beroep bij het Gerechtshof te Amsterdam binnen drie maanden na de uitspraak.

Uitspraak

RECHTBANK NOORD-HOLLAND

Handel, Kanton en Bewind
locatie Haarlem
Zaaknummer: 9321508 \ BZ VERZ 21-5779 jb
Uitspraakdatum: 30 september 2021

Beschikking van de kantonrechter

in het bewind en mentorschap van:
[betrokkene] ,
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] ,
hierna ook te noemen: betrokkene,
van wie thans bewindvoerder en mentor is:
[bewindvoerder/mentor] ,
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] ,
hierna ook te noemen: [bewindvoerder/mentor]
en van wie medementor is:
[medementor] ,
geboren te [geboorteplaats] op [geboortedatum] ,
hierna ook te noemen: hierna te noemen [medementor]
van wie allen de adressen bekend zijn bij deze rechtbank.

procedure

De kantonrechter heeft kennisgenomen van:
  • een brief van Zorggroep Reinalda, ingekomen op 4 juni 2021;
  • de rekening en verantwoording over 8 februari tot en met 31 december 2020, ingekomen op 2 en 30 juli 2021 van de bewindvoerder.
Naar aanleiding van de ingediende stukken heeft een mondelinge behandeling plaatsgevonden op 13 september 2021.

beoordeling

Bij beschikking van 7 februari 2020 is een bewind ingesteld over de (toekomstige) goederen van betrokkene wegens haar geestelijke of lichamelijke toestand. [bewindvoerder/mentor] is benoemd tot familie bewindvoerder. Bij aparte beschikking van 7 februari 2020 is ook een mentorschap ingesteld ten behoeve van betrokkene. De broers [medementor] en [bewindvoerder/mentor] zijn benoemd tot familiementoren.
In voornoemde brief van Zorggroep Reinalda hebben de maatschappelijke werkers hun zorgen geuit over de invulling van het bewind en het mentorschap. De verzorgenden van betrokkene signaleren dat de broers [bewindvoerder/mentor] en [medementor] , zelden of nooit kleding voor betrokkene kopen of spullen voor haar kamer, en dat haar koelkast nooit wordt gevuld, ondanks de verzoeken daartoe van de verzorgenden.
De kantonrechter heeft vervolgens de rekening en verantwoording nagekeken en heeft gezien dat in die periode van bijna 11 maanden een bedrag van € 174,95 aan kleding/schoenen is uitgegeven en € 345,79 aan persoonlijke verzorging, welke bedragen in verhouding met gelijksoortige dossiers die onder het toezicht van de kantonrechter vallen, laag zijn.
Om de situatie van betrokkene beter te beoordelen, heeft de kantonrechter in bijzijn van de griffier, betrokkene bezocht op haar woonadres op 9 september 2021. Hierbij was ook de verzorgende [verzorgende] aanwezig die de afgelopen periode eerst verantwoordelijk was.
De kantonrechter heeft geconstateerd dat weinig kleding aanwezig was en dat de aanwezige kleding in de kast van betrokkene sleets, verwassen en veel te groot was. De verzorgende deelde mee dat betrokkene erg is afgevallen en dat de kleding met veiligheidsspelden enigszins passend gemaakt moest worden. Wel had betrokkene nu, voor het eerst, voor haar verjaardag drie nieuwe jurken gekregen.
De koelkast van betrokkene bevatte slechts koek, taart en soesjes, volgens de verzorgende nog de restanten van de verjaardag van betrokkene.
Driemaal daags komt er een kar met drankjes langs bij de bewoners dus voor drankjes tussendoor en voor visite dienen bewoners zelf te zorgen. Bij betrokkene heeft de kantonrechter geen koffie, thee of andere drankjes aangetroffen. Ook dienen de bewoners zelf voor hun keukeninventaris te zorgen maar bij betrokkene stonden alleen spullen in de kast die van het zorgcentrum waren.
Ter zitting heeft de maatschappelijk werker verklaard dat er op 17 juni 2021 een gesprek is geweest waarbij zij, [medementor] , de specialist ouderengeneeskunde, een medewerker van Veilig Thuis en de direct verzorgende [verzorgende] aanwezig waren en dat daarin zorgen rondom betrokkene besproken zijn. Ook is daarbij nogmaals meegedeeld door de arts dat betrokkene niet meer meegenomen mocht worden voor uitjes, omdat dat veel te vermoeiend is voor betrokkene. Ondanks dat is betrokkene toch daarna weer meegenomen voor een uitje.
[bewindvoerder/mentor] en [medementor] hebben bezwaar gemaakt tegen de stellingen van Zorggroep Reinalda. Zij zijn van mening dat zij goed voor betrokkene zorgen. Voor de uitbraak van corona namen zij haar regelmatig mee voor een uitje en wekelijks naar de kerk. Voor haar laatste verjaardag hebben zij haar ook meegenomen naar een restaurant in de buurt.
Zij komen regelmatig bij betrokkene en ruimen dan haar kamer op als dat nodig is. Als zij erop gewezen worden dat er kleding of boodschappen gedaan moeten worden dan zorgen zij daarvoor.
Volgens [medementor] is voor 17 juni 2021 nooit eerder aan hem gevraagd om de koelkast te vullen. Tijdens dat gesprek is dat voor het eerst gebeurd en zou hem wekelijks een lijstje gestuurd worden met spullen die noodzakelijk waren. Hij heeft echter nooit een lijstje gekregen. Hij koopt wel veel lekkers voor betrokkene, cakejes, brownies en soesjes. Hij is de avond voor het bezoek van de kantonrechter nog langs geweest en heeft haar koelkast daarmee gevuld, dat zijn geen restanten van haar verjaardag. Als hem gevraagd wordt een jurk te kopen, dan koopt hij er drie, als om een tube tandpasta wordt gevraagd, koopt hij er zes en als om drie panty’s wordt gevraagd, koopt hij er 30.
[bewindvoerder/mentor] heeft daar nog -onder meer- aan toegevoegd dat betrokkene bij haar verhuizing drie jaar geleden naar het verzorgingshuis, heel veel kleren had en dat er heel veel gewassen wordt in het huis, waardoor de kleding sneller sleets raakt.
De kantonrechter oordeelt thans als volgt. Een mentor is geen eerstelijns hulpverlener, maar een regisseur van de zorg voor de betrokkene, die pas in deze rol in actie komt wanneer dat nodig is. De mentor is aanwezig bij de bespreking van het zorgplan, maar de uitvoering van de zorg behoort niet tot de taken van de mentor. Wel dient de mentor actief te waken over de belangen van betrokkene, wat niet alleen inhoudt dat afspraken over de zorg worden gemaakt maar ook dat er op wordt toegezien dat de afspraken worden opgevolgd door goede uitvoering met beoogd resultaat.
De mentor moet er voor zorgen dat het degene waarvoor hij het mentorschap uitoefent, binnen de financiële mogelijkheden van diegene, aan niets ontbreekt. Bij niet-professionele mentoren (ook wel familie mentoren genoemd) valt het mentorschap vaak samen met de mantelzorg. In het geval van betrokkene zijn de [bewindvoerder/mentor en medementor] naast haar mentoren, ook haar mantelzorgers en ligt het voor de hand dat zij er zelf voor zorgdragen dat het betrokkene aan niets ontbreekt. Hierbij wordt van hen een pro-actieve houding verwacht op het gebied van haar verzorging. Dus als er niet wekelijks een lijstje met benodigdheden wordt gestuurd door het verzorgingshuis, dienen de mentoren zelf te beoordelen wat voor betrokkene aangeschaft moet worden, voor wat betreft kleding, boodschappen en spullen.
Hoewel [medementor] heeft verklaard dat hij de avond voor het bezoek van de kantonrechter de koelkast nog had gevuld, was er geen enkel drankje te vinden voor betrokkene, en ook geen fruit.
Ook de eigen waarneming van de schamele kleding van betrokkene, heeft de kantonrechter geen positieve indruk gegeven van de invulling van het mentorschap. Op de foto’s van betrokkene in haar betere jaren, die in haar woning hangen, ziet zij er uit als een goed geklede, verzorgde vrouw, maar dat beeld is niet terug te vinden in haar kledingkast. Hoewel beide broers ongetwijfeld het beste voor hebben met betrokkene, is de kantonrechter van oordeel dat de zorg die zij verlenen aan betrokkene tekort schiet en zij meer gebaat is bij een vrouwelijke mentor. Betrokkene gaf ook tijdens het bezoek van de kantonrechter aan dat mannen geen verstand hebben van kleding en dat [medementor] altijd zegt dat nieuwe kleding te duur is.
Daarbij komt dat de [bewindvoerder/mentor en medementor] tegen het advies van de arts in, betrokkene toch meenemen naar buiten, wat heel belastend is voor haar lichamelijke toestand. Dit is ook gebeurd in de periode waarin bewoners van het huis na een bezoek buitenshuis gedurende 10 dagen in quarantaine moesten. Hierdoor is betrokkene afgesneden van contacten in het huis. Ook de wijze van communiceren van [medementor] is niet bevorderlijk voor het afstemmen van de zorg. Tijdens de zitting onderbreekt [medementor] doorlopend de andere sprekers en praat steeds door ondanks het verzoek van de kantonrechter zijn mond te houden.
De kantonrechter is van oordeel dat er voldoende gewichtige redenen zijn om [bewindvoerder/mentor] en [medementor] te ontslaan als mentoren.
De kantonrechter kiest ervoor om het bewind en mentorschap in één hand samen te brengen bij een professionele partij. De kantonrechter hoopt hiermee zo veel mogelijk rust rondom betrokkene te waarborgen. Betrokkene is zowel psychisch als fysiek zeer kwetsbaar en gebaat bij liefdevolle zorg, met een minimum aan spanning.
De kantonrechter heeft geconstateerd dat betrokkene bezoeken van de broers wel erg op prijs stelt en spreekt de hoop uit dat de broers betrokkene zullen blijven bezoeken.

beslissing

De kantonrechter:
  • ontslaat, met ingang van twee weken na heden, als bewindvoerder en mentoren: [bewindvoerder/mentor] en [medementor] ;
  • benoemt, met ingang van twee weken na heden, tot bewindvoerder en mentor: A.R. Pol-Kruyswijk, h.o.d.n. ARK Mentorschap en Beschermingsbewind, Kvkno.51173247, correspondentieadres: 1900 AA Castricum, Postbus 44;
  • stelt de jaarbeloning van de bewindvoerder tevens mentor vast overeenkomstig artikel 5 juncto artikel 2 lid 2 sub a van de Regeling beloning curatoren, bewindvoerders en mentoren;
  • stelt de beloning van de bewindvoerder tevens mentor voor de aanvangswerkzaamheden vast op een bedrag van € 1.005,00 (exclusief btw);
  • verklaart deze beschikking uitvoerbaar bij voorraad.
Deze beschikking is gegeven door mr. M.Th. Goossens, kantonrechter, en in het openbaar uitgesproken op bovengenoemde datum in aanwezigheid van de griffier.
De griffier De kantonrechter
Tegen deze beschikking kan hoger beroep worden ingesteld bij het Gerechtshof te Amsterdam binnen drie maanden na de dag van deze uitspraak (dit dient te geschieden door een advocaat). OBB30