Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
* U verschoont geregeld de kattenbak op uw balkon en in uw woning, en vaker wanneer nodig.* Uw hond laat u uit op het hondenuitlaatveld bij de groenstrook tegenover uw woning en niet op uw balkon.
“want ik merk dat men mij steeds naar jullie verwijst terwijl er een hele simpele oplossing had kunnen zijn maar deze niet bespreekbaar blijkt. Ik ga dit dus via een andere weg regelen en ik denk dat die weg de juiste is, om mijn kind te beschermen en er ook controle komt (…)”.
“27-02-2017: MEL: BE [eiseres] belde onder invloed van alcohol behoorlijk overstuur naar de politie. BE [eiseres] zou een heftige ruzie horen bij haar bovenburen. Zij wist nog te vertellen dat dit vaker gebeurd en de jeugdzorg al met het gezin bezig is. Betreft een Syrisch gezin met twee kinderen van 0 en 2 jaar.TP: Rapps hebben gesproken met BE woonachtig op [a-straat] [huisnummer 2] in [plaats] . Mevrouw was alleen thuis en haar man was om 12.00 uur naar school gegaan. Haar twee kinderen lagen te slapen. Geen bijzonderheden in de woning aangetroffen.Gesprek bovenbuurvrouw perceel [huisnummer 3] (…) [buurvrouw 2] (…) bevestigde dat de buren van nummer [huisnummer 2] wel eens ruzie hebben en dat zij een melding had gedaan bij Veilig thuis. Echter gaf zij aan dat BE [eiseres] bezopen was en in haar emotie/dronk gebeld heeft. Dat er op dat moment geen ruzie bij nummer [huisnummer 2] gaande was. Afgesproken dat Boven buurvrouw belt wanneer het wel gaande is.”
“Ik heb vanmorgen de familie [bovenburen] bezocht en mevr [eiseres] voor het raam zien staan. Het is een trieste zaak en de rol van mevr [eiseres] is naar mijn idee onacceptabel! Ik heb de berichten gelezen van haar aan de familie. Dit lijkt op stalken! Ik heb de brief van Veilig Thuis gezien en aangegeven dat Veilig Thuis ons kan benaderen voor overleg. De vrouw van meneer [bovenburen] is erg geschrokken van het politiebezoek. Meneer vraagt om hem eerst te bellen, zodat hij ook thuis kan zijn. Mevr spreekt zeer slecht Nederlands. Wij gaan dit gezin volgen vanwege de bedreigingen. Ik zie een zeer zorgelijke situatie, maar niet dat er geen liefde is in het gezin! Deze familie voelt zich gevangen in het huis en de spiekende blikken van de benedenbuurvrouw.”
“als je niet stopt begin ik oorlog”. Afgesproken is dat [eiseres] geen sms berichten meer stuurt naar haar buren.
“Maar de situatie tussen [eiseres][de voornaam van [eiseres] ; opmerking kantonrechter]
en de buurman speelt mij op dit moment parten. (...) Het vervelende is inderdaad dat zij de hele flat hier in meenemen en voor eigenlijk alleen maar nog meer overlast zorgen. Ze treiteren elkaar nu constant. (…) Daarbij komt dat [eiseres] mij regelmatig “lastig valt” via de sms. Ik zal deze in een aparte mail naar je toesturen. (…)Naar wat ik begreep van jouw, krijgen de beneden buren een andere woning aangeboden. Dat vindt ik ontzettend fijn voor deze mensen! Maar ik ben van mening dat het probleem dan niet opgelost is.. Naar mijn inziens is [eiseres] ook een van van de grote veroorzakers. Deze dame heeft een giga drank probleem (…) En ik vindt dit geen omgeving om mijn kinderen te laten opgroeien en blootstellen.”
Ik word gek van ze. Maar weet je wat we ook kunnen doen? Ik onder, jij boven, hun gek maken met bonken en deuren, etc… [zoon] en ik doen t al… Gaan we met gereedschap het plavond bewerken.. Via de wet heeft t toch geen zin. Het zijn toch vluchtelingen? Na … Kunnen ze hier ook wel vandaan vluchten.”
“Met u zijn de volgende afspraken gemaakt:(…)- U ziet erop toe geen overlast meer te veroorzaken naar uw buren door hen lastig te vallen via social media of persoonlijk;- U ziet erop toe dat uw woning schoon en opgeruimd is en er geen stankoverlast meer is;- U ziet erop toe dat uw huisdieren hun behoeften in de daarvoor bestemde kattenbakken in de woning doen of buiten en niet in de openbare ruimte van uw complex”;
“Ik geef eerlijk toe, dat ik qua balkon dit niet op correcte wijze heb onderhouden en zal hier verbetering in treffen. Ik ga mijzelf er hard voor maken, gezien de ernst van de situatie qua overlast van stank,[welke [zoon] en ik ook regelmatig ervaren] om een compleet nieuwe vloer met ondervloer te laten leggen, welke niet voorzien is van nare stank (...)”.
“Alle aansporingen om geen overlast meer te veroorzaken hebben aan uw zijde echter niets opgeleverd, sterker nog: de overlast is verhevigd en heeft inmiddels tot een huuropzegging geleid. Dit is voor Woningbedrijf Velsen onacceptabel; zij kan de overlast niet laten voortduren.Allerlaatste kans. Uw verhuurder heeft u enkele weken geleden niettemin geheel onverplicht nog “een laatste kans” geboden, door u een ‘vrijwillige gedragsaanwijzing’ voor te leggen.(…) Nog geen week later ging u echter alweer in de fout. (…)De leefbaarheid en daarmee de verhuurbaarheid van de woningen in de omgeving van die van u staan onder druk.”
3.De vordering
4.Het verweer
5.De beoordeling
Uit de ingebrachte stukken blijkt dat Woningbedrijf Velsen wel degelijk adequaat heeft opgetreden bij de meldingen die zij ontving van [eiseres] en die zagen op overlast, maar ook op loslatend stucwerk en scheurvorming in de woning. Woningbedrijf Velsen heeft onderzoek gedaan naar de klachten van [eiseres] , ook door het inschakelen van deskundigen, buurtbemiddeling ingeschakeld, gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt. [eiseres] heeft niet nader onderbouwd wat in dit verband nog meer van Woningbedrijf Velsen verwacht had mogen worden. Van belang is dat ondanks alle onderzoeken de door [eiseres] gestelde overlast van met name de familie [bovenburen] nooit is komen vast te staan. Van Woningbedrijf Velsen kon dan ook niet worden verlangd dat zij tegen de familie [bovenburen] optrad. Daarbij komt dat [eiseres] haar eigen rol in de overlastsituatie niet onderkent. Dat het juist [eiseres] was die de overlast veroorzaakte, blijkt wel uit het feit dat diverse omwonenden ( [omwonenden 2] , [buurvrouw 2] en de familie [bovenburen] ) vanwege het woongedrag van [eiseres] zijn verhuisd en uit het feit dat zich na de ontruiming van de woning van [eiseres] , geen problemen in het complex meer hebben voorgedaan. Het verwijt van [eiseres] dat Woningbedrijf Velsen onvoldoende heeft gedaan, faalt dan ook.