4.1Statistische onderbouwing
Om een uitspraak te doen over het mogelijke donorschap van celmateriaal van verdachte
[verdachte] in de bemonstering van de spiegelzijde spiegel vluchtscooter [SIN] #01 is de likelihood-ratio
(LR) methode toegepast. Daarbij worden de resultaten bezien in het licht van twee, elkaar
uitsluitende hypothesen.
Hypothese 1: de bemonstering van het spoor bevat DNA van verdachte [verdachte] en twee onbekende, niet verwante personen.
Hypothese 2: de bemonstering van het spoor bevat DNA van drie onbekende, niet verwante
personen.
De resultaten van het onderzoek zijn zeer veel waarschijnlijker wanneer hypothese 1 juist is dan wanneer hypothese 2 juist is.
- Een proces-verbaal van bevindingen, gedateerd 15 december 2020 (pagina’s 580 t/m 585). Dit proces-verbaal houdt -zakelijk weergegeven- onder meer in als relaas van bevindingen van verbalisanten [verbalisant] en [verbalisant] :
Op 15 december 2020 hebben wij een ovc-gesprek (opnemen en afluisteren van vertrouwelijke communicatie) gedateerd 9 december 2020 te 10.00 uur, beluisterd en woordelijk uitgewerkt. Het gesprek vond plaats in een politiecel in het cellencomplex aan het Mallegatsplein. Het betrof een gesprek tussen verdachte [medeverdachte] en verdachte [verdachte] .
[medeverdachte] : [medeverdachte]
[verdachte] : [verdachte]
ONB: Onbekend
(...)
[verdachte] : Hé nog twee dagen toch? (fluisterend)
[medeverdachte] : Kankerlang ..
[verdachte] : Twee nachten man
[verdachte] : Wat zei ze nou in die verhoor
[medeverdachte] : Ze zegt die sotro of sotto (fonetisch) die hebben jullie daar gemaakt, maar dat is geen bewijs je weet toch
[verdachte] : Ik weet, die sotro of sotto (fon) kunnen wij ook hebben verpatst begrijp je?
[medeverdachte] : Ja daarom
Enige ..
[medeverdachte] : Wat zei ze over die haartje ..
[medeverdachte] : Enigste die haar in die pet
[verdachte] : Welke pet?
[medeverdachte] : Die enfi .. (fon)
(...)
[verdachte] : Wat zei die over haar..
[medeverdachte] : (Fluisterende toon) Die enfusion pet (fonetisch)
[verdachte] : Ja
[medeverdachte] : Hun weten niet door die regenpak (onverstaanbaar). Hun denken die jongen die onder die roei is gegaan. Ze weten niet wie dat is. Of Jij of ik. Ze weten niet
[verdachte] : Zit jou dna op?
[medeverdachte] : Jaaa .. Ik heb die pet toch ook gedragen een tijdje .. het is een mengsel..
[verdachte] : Zit jou dna ook op die pet?
[medeverdachte] : Jaaaa
[verdachte] : Maar mijn dna zit ook op die capuchon
[medeverdachte] : Zei ze dat?
[verdachte] : Ja, bij jou ook?
[medeverdachte] : Nee
[verdachte] : Oooo dat is wel heet man
[verdachte] : Maar ook die capuchon, je daar zat mijn dna ook (fon).
[medeverdachte] : Hoe weet je dat? Zei ze dat?
[verdachte] : Jaa
[medeverdachte] : Dat is geen stress .. ik kan die capuchon broer
ONB: ze kunnen ook verkopen in de winkel he .. heb ik per ongeluk aangeraakt .. onverstaanbaar. Is toevallig gekocht ..
[medeverdachte] : Ja, dat alleen dat hebben ze
[verdachte] : Die dna
[medeverdachte] : Ik weet dat .. onverstaanbaar .. mijn tias (fon) is ook niet heet.
[medeverdachte] : Ik heb niks opgezocht, niks
[medeverdachte] : Alleen die dna is het probleem.
[medeverdachte] : Kijk, vingerafdruk? Zeggen wij, vingerafdruk .. is erg .. dna valt mee
[verdachte] : ... onverstaanbaar .. hebben ze niks van mij .. Wat hebben ze daar
[medeverdachte] : Niks
[verdachte] : Alleen van die sotro (fon) .. dan kunnen ze mij herkennen van die sotro (fon) (onverstaanbaar)
(…)
- Een proces-verbaal van bevindingen, gedateerd 8 februari 2021 (afzonderlijk pv tapgesprekken). Dit proces-verbaal houdt -zakelijk weergegeven- onder meer in als relaas van bevindingen van verbalisant [verbalisant] :
Door mij zijn na analyse de volgende tapgesprekken van belang voor de onderzoeken in de zaken [zaak] en [zaak] (overvallen [supermarkt] Alkmaar en Haarlem) bevonden. Opgemerkt dient te worden dat deze gesprekken allen afkomstig zijn van het opnemen en afluisteren van de telecommunicatie gevoerd met het telefoonnummer [telefoonnummer] . Dit telefoonnummer is door de provider afgegeven aan: [moeder van verdachte] , [adres] .
Uit onderzoek bleek deze persoon de moeder te zijn van de verdachte [verdachte] . De gesprekken zijn gevoerd na de aanhouding van de verdachte [verdachte] .
Tapgesprek met sessienummer [sessienummer]d.d. 12-12-2020 te 21.50.30 uur,
tegennummer [tegennummer] .
Samengevat verklaarde de moeder dat zij wist dat er van [verdachte] DNA was gevonden maar dat hij niet degene was die in de auto had gereden, want dat was die andere jongen, die Tunesische jongen. (…) Zij herkende hem toen hij zijn pet verloor in Haarlem.
Een proces-verbaal van aangifte met goederenbijlage (pagina’s 689 t/m 691). Dit proces-verbaal houdt – zakelijk weergegeven – onder meer in als de op 1 mei 2020 door aangever [benadeelde partij] ten overstaan van verbalisant [verbalisant] afgelegde verklaring:
Op 26 april 2020, omstreeks 01:00 uur, plaatste ik mijn scooter in goede staat en onbeschadigd op [adres] . Ik had mijn scooter onder een camera van woningbouwvereniging [woningbouwvereniging] neergezet in de hal van het trappenhuis omdat er geen kenteken op mijn scooter zat en omdat ik weet dat er in de buurt nogal eens scooters gestolen worden. Ik had mijn scooter wel afgesloten. Op 26 april 2020, omstreeks 07:00 uur wilde ik mijn scooter pakken en toen zag ik dat mijn scooter verdwenen was. Ik weet dat er een groepje van 6 personen aangehouden is in [wijk] voor diefstal van een [merk] . Nu zag ik net 2 van deze jongens op mijn scooter voorbij rijden. Het zijn dezelfde jongens als die toen aangehouden waren. Ik weet zeker dat het mijn scooter was.
De jongens schat ik tussen de 14 en 17 jaar oud. Het zijn Marokkaanse jongens.
Weggenomen goed: scooter, [merk] .
- Een proces-verbaal van bevindingen met fotobijlage, gedateerd 29 mei 2020 (pagina’s 194 t/m 206). Dit proces-verbaal houdt -zakelijk weergegeven- onder meer in als relaas van bevindingen van verbalisant [verbalisant] :
Op 29 april 2020 heeft er op de [adres] een incident plaatsgevonden. Naar aanleiding van dit incident zijn verschillende verdachten aangehouden. Een van de aangehouden verdachten betrof [verdachte] , geboren op [geboortedatum] te [plaats] . Van voornoemd incident zijn verschillende beelden beschikbaar welke zijn opgenomen met een mobiele dan wel smartphone. Op voornoemde beelden is verdachte [verdachte] duidelijk te zien. Ik zag dat [verdachte] een opvallende zwarte winterjas droeg. Ik zag dat deze winterjas een witte bontkraag had. Ik zag dat deze jas op de bovenzijde van de linkermouw voorzien was van een opvallend zilverkleurig logo, gelijkend op het handvat van een schaar. Ik zag dat de jas die [verdachte] aan had op de linkerborst ook een zilveren rits. Rechts op de mouw van deze jas zag ik eveneens een zilverkleurige rits. Ik herkende deze jas als een jas van het merk [merk] , type [type] . Verder zag ik dat [verdachte] een strakke dunne lichtgroene dan wel grijskleurige trainingsbroek droeg met op beide broekspijpen aan de buitenkant een opvallende wat dikkere verticale zwarte streep.
Ik zag dat [verdachte] zwarte schoenen droeg met aan de achterkant (links en rechts op beide schoenen) kleine zilver- dan wel grijskleurige accenten. Ik zag dat [verdachte] de voor mij bekende blanke huidskleur had en ik zag dat hij een opvallende grote neus had met in/op het midden van zijn neus een bobbel dan wel een hoek.
Diefstal motorscooterOp 13 mei 2020 is er door wijkagent [wijkagent] een mail verstuurd naar alle collega's in [plaats] met daarin het volgende:
De motorscooter van [benadeelde partij] was gestolen. Wijkagent [wijkagent] heeft de aangifte van [benadeelde partij] opgenomen. De diefstal zou vermoedelijk gepleegd zijn door jongens uit de wijk [wijk] te Alkmaar.
De weggenomen motorscooter betrof een [merk] zonder kentekenplaat. Er zat geen kentekenplaat op, echter zat er ook geen kentekenplaathouder op. [benadeelde partij] zou 'laatst' twee jongens uit de wijk [wijk] hebben aangesproken die meer zouden weten van de diefstal van zijn scooter. [benadeelde partij] heeft dezelfde twee verdachten op zijn weggenomen motorscooter ook zien rijden in de wijk [wijk] . De twee jongens die hij op zijn weggenomen motorscooter zag rijden zijn volgens [benadeelde partij] de twee jongens die ook betrokken zijn geweest dan wel aangehouden zijn naar aanleiding van het incident op de [laan] .
Camerabeelden & herkenningVan de diefstal van de motorscooter van [benadeelde partij] waren camerabeelden beschikbaar. Op deze camerabeelden waren 2 verdachten te zien die de motorscooter wegnemen. Naar aanleiding van vorenstaande is er op 20 mei 2020 door collega [collega] een mail verstuurd waarin de herkenning werd gevraagd van deze twee verdachten. Bij deze mail waren verschillende screenshots gevoegd waarop de twee verdachten en de weggenomen motorscooter te zien waren.
Bij het zien van screenshots sloeg ik direct aan op het eerstgenoemde filmpje, opgenomen tijdens het incident op de [laan] . Ik zag op de screenshots een persoon bij de in- en uitgang staan welke exact dezelfde trainingsbroek en winterjas aan had als [verdachte] ten tijden van het incident op de [laan] . De winterjas is een zwartkleurige winterjas met een opvallende dikke witkleurige bontkraag. Ook zag ik hetzelfde zilverkleurige logo op de linkermouw en dezelfde zilverkleurige ritsen op de borst en rechtermouw. De trainingsbroek betreft een lichtgroene dan wel grijze trainingsbroek met op beide broekspijpen (recht- en links) een opvallende verticale zwartkleurige streep. De kleding die ik op de beelden zag betrof exact dezelfde kleding als de kleding die [verdachte] aan had ten tijden van het incident op de [laan] , zoals ook te zien is op de bijgevoegde screenshots. Het gezicht van deze persoon kwam ook in beeld en ik zag hetzelfde gezicht als beschreven in het begin van dit proces-verbaal. Ik herkende het gezicht van [verdachte] .
Op het Politiebureau heb ik de camerabeelden (bewegend) direct bekeken. Tijdens het bekijken van de camerabeelden zag ik op de camerabeelden ook de weggenomen motorscooter duidelijk in beeld. Dit betrof de motorscooter zoals beschreven onder het kopje 'diefstal motorscooter', de weggenomen [merk] motorscooter
.
- Een proces-verbaal van bevindingen met fotobijlage, gedateerd 22 mei 2020 (pagina’s 207 t/m 212). Dit proces-verbaal houdt -zakelijk weergegeven- onder meer in als relaas van bevindingen van verbalisant [verbalisant] :
Op 22 mei 2020 kreeg ik via e-mail een aandachtvestiging waarin op basis van de volgende informatie en beeldmateriaal de herkenning van een persoon werd gevraagd.
Verstrekte informatieWie herkent deze jongens? Ze hebben de scooter van [benadeelde partij] gestolen.
Verstrekt beeldmateriaalDe aandachtvestiging bevatte videobeelden. Hiervan zijn 5 stills gemaakt. Verder heb ik de bewegende beelden zelf ook bekeken.
HerkenningDe persoon Mond, ogen, neus, haarkleur, huidskleur op still 1 en de persoon Mond, ogen, neus, haarkleur, huidskleur op still 5 herken ik als:
[verdachte] , geboren op [geboortedatum] te [plaats] .
Grondslag herkenningIk ken hem vanuit mijn werkzaamheden als politieagent in [plaats] , veelal [wijk] waar hij vandaan komt. Ik ken [verdachte] zeer goed. Ik heb meermaals contact met hem gehad op straat.
Aan zijn herkenning droegen de volgende specifieke kenmerken bij: Ik weet dat [verdachte] in het bezit is van een gelijkende jas. Verder heeft [verdachte] donker omrande ogen. Een forse neus met kronkel er in. Ook zwart haar en volle lippen. Ik herkende hem onmiddellijk toen ik de stills zag. Over zijn identiteit was mij door anderen geen informatie verstrekt.