Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
[toevoegingsnummer: 4OU1374]
1.Het procesverloop
2.Feiten
[xxx] ik ben ziek. Ik wilde niet ziekmelden maar het gaat niet. Heb net 3e keer al overgegeven.” en “
Het gaat psygisch niet goed met mij.”
[yyy] is zit in grote problemen. Me vriend heeft me uit me huis getrokken en meegenomen naar den haag heeft me geslagen en buiten gezet. Ik weet niet hoe ik nu naar huis moet. Ik loop gevaar. Ik word bedreigd door hem. (…) Ik moet me schuil houden. Ik ben bang. (…).”
Kom je morgen?”
Helaas ben ik niet in staat om te komen werken en daarom heb ik mij afgelopen zaterdag 4 september ziek gemeld. Wil je dat ik binnenkort nog contact met jou opneem, of neem jij contact met mij op?”
De redenen voor dit ontslag zijn, zoals wij u ook op 8 september 2021 hebben meegedeeld, door weigering van werk. Deze redenen vormen elk afzonderlijk maar ook in samenhang bezien een dringende reden voor dit ontslag op staande voet.”
Ik probeerde je de afgelopen dagen te bereiken, maar het was niet gelukt. Uw hebt een ongeldige ziekmelding doorgegeven afgelopen zaterdag, die zie ik niet als een ziekmelding. Op basis van arbeidsovereenkomst ben je verplicht 38 uur te werken, maar het is niet gebeurd, Ik beschouw het als werkweigering.”
“ (…) Ik heb 4 september 2021 van mij laten weten dat ik verlopig niet kan komen werken ivm priveomstandigheden die ik niemand verplicht ben vrij te geven. Toch heb ik mijn situatie verteld. Er word nul rekening gehouden vanuit jullie kant. Ik heb ondanks ik heel veel dingen moet doorstaan en ik door de situatie niet bereikbaar was gister toch nog contact heb ongezocht dat het nu nog steeds naar uitziet dat ik verlopig niet kan komen werken. Er is toen gezegt dat de arbodienst ingeschakeld word. (…).”
Tot nu toe heb je je al 5 keer heeft ziekgemeld en 2 keer niet gekomen omdat je geen geld heeft. Tussen tijd hebben wij je paar keer waarschuwing gegeven. Op basis van wet hebben wij al recht om je ontslag te geven maar willen wij voor je nog een kans geven. Hoe Daan ook krijge je ontslag vanaf 01-10-2021 en je komt vanaf morgen op tijd naar werk en houdt je regels tot 01-10-2021. (…) Wij hebben tussen tijd ook contact opgenomen met arbodienst en hebben wij begrijp dat arbodienst niks kan doen voor iemand die ruzie heeft gehad met haar x. Je heeft melding doorgegeven dat je ruzie heb gehad met je x dat betekent dat je niet ziek bent.”
En ik ben al naar de politie geweest. Volgens mij heeft er ook iemand van de hulpverlener jullie op de hoogte gesteld. Naast dat dat allemaal gebeurd is heb ik dus ook psygische problemen opgelopen en dat is ANSTIG, GEBROKEN, EN GETRAUMATISEERD. En daarom niet kan komen werken!”
Als je morgen niet naar werk komt, dat is dan laatste waarschuwing voor je.”
omdat de zaak minder goed loopt dan wij verwachten en moest je gister al aanwijzing te zijn om je werk te verrichten maar je was er niet. Dat is dan al 7- waarschuwing voor je. je salaris wordt van begin September tot vandaag gestort (…).”
3.3. Het verzoek
4.Het verweer
5.De beoordeling
kom je morgen?”(zie hiervoor in 2.4). Daarmee heeft [verweerder] naar het oordeel van de kantonrechter ingestemd met de afwezigheid van [verzoekster] op 4 september 2021. [verzoekster] was die dag dus geoorloofd afwezig. Van werkweigering was daarom op 4 september 2021 geen sprake, althans daarvan is onvoldoende gebleken.
Op grond van het voorgaande stelt de kantonrechter vast dat [verzoekster] zich na
4 september 2021 – en voor het ontslag op staande voet – ziek heeft gemeld.
New Hairstyle)). De kantonrechter moet bij het bepalen van de billijke vergoeding rekening houden met alle (uitzonderlijke) omstandigheden van het geval en die vergoeding moet daarbij aansluiten. Het gaat er uiteindelijk om dat de werknemer wordt gecompenseerd voor het ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Ook met de gevolgen van het ontslag kan rekening worden gehouden, voor zover die gevolgen zijn toe te rekenen aan het verwijt dat de werkgever kan worden gemaakt. De billijke vergoeding heeft geen bestraffend doel, maar met de billijke vergoeding kan ook worden tegengegaan dat werkgevers ervoor kiezen een arbeidsovereenkomst op ernstig verwijtbare wijze te laten eindigen.
6.De beslissing
salaris gemachtigde € 747,00 ;