In opdracht van Tata Steel heeft [veiligheidskundige] , Veiligheidskundige bij Tata Steel, op basis van een intern onderzoek, op 24 december 2013 een rapport uitgebracht, waarin ten aanzien van het anoderegelen en de inpakwerkzaamheden als volgt is geconcludeerd:
‘(…) [eiser] geeft aan dat een anode 60 tot 65 kg per stuk weegt. Dit klopt niet. Het juiste gewicht is 49 kg. Voorstelbaar is, dat er lichamelijke klachten optreden in het belaste deel van het lichaam; de onder- en/of bovenledematen.
Dit wordt ook bevestigd door het PMO van sectie 4 en 5 in 2002 en 2005.
Het is voor de arbeidsdeskundige niet aannemelijk dat de fysieke belasting kan leiden tot een nekhernia, omdat de nekwervels bij deze werkzaamheden niet extra worden belast.
Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten heeft in 2007 onderzoek gedaan naar werkgerelateerde risicofactoren voor het ontstaan van een nekhernia (cervicale hernia).
Uit dat onderzoek is gebleken dat:
• Het tillen van zware lasten 50 tot 60 kg op het hoofd, meerdere keren per dag en vijf tot zes dagen in de week, een verhoogd risico geeft op de nekhernia.
• Bus-, vrachtwagen-, taxi-, vuilniswagenchauffeurs en chauffeurs werkend in de haven een hoger risico te hebben op een nekhernia.
Hieruit kan men afleiden dat het tillen van lasten met de bovenledematen geen extra risicofactor is voor het ontstaan van een nekhernia.
(…). Volgens de voormalig leidinggevenden van [eiser] heeft hij de volgende werkzaamheden uitgevoerd:
• productiemedewerker van 1998 t/m 2003 aan de schaar en inpakwerkzaamheden aan de Elektrolytische Vertin lijn 11.• heftruckchauffeur van 2004 t/m 2007• vanaf 2008 bedieningsman lnspectiebaan 11. (bron: voormalig chef van de wacht [voormalig leidinggevende] ).
Deze informatie klopt niet met de werkzaamheden, zoals [eiser] die omschrijft. Er vanuit gaande dat de informatie van zijn voormalige leidinggevenden correct is en [eiser] incidenteel tinanodes heeft gewisseld en geregeld, wordt het mijns inziens nog onwaarschijnlijker dat de nekhernia veroorzaakt is door tinanodes wisselen en regelen. In de vijf jaren voordat de nekhernia optrad was [eiser] namelijk werkzaam aan de schaar en de inpakkerij.
Hierbij werden kleine enkele houten vlonders verplaatst om de geknipte plaatjes op te stapelen tot pakketten, die vervolgens met in gewicht gebalanceerd gereedschap werd ingepakt en gebundeld. Dit is handmatig werk, waarbij mogelijk overbelasting zou kunnen ontstaan door torderend tillen, maar dit heeft geen invloed op de nek. In de PMO-rapportage wordt niet geklaagd over fysiek zwaar werk.(…)
Conclusie veiligheidskundige:
Uit dit onderzoek is gebleken dat:
• de werkplekken (genoemd in deel 1 en 2) waren ingericht binnen de voorschriften van de Arbowet.
• er voorlichting en onderricht is gegeven om de werkzaam heden veilig en binnen de voorschriften van de Arbowet en Packaging uit te kunnen voeren.
• het voor de arbeidsdeskundige niet aannemelijk is dat de fysieke belasting kan leiden tot een nekhernia, omdat de nekwervels bij deze werkzaamheden niet extra worden belast.
• gezien het onderzoek gedaan door het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, de genoemde werkzaam heden in deel 1 en 2 geen extra risicofactor vormen voor het ontstaan van een nekhernia.
Samengevat
Het lijkt niet aannemelijk dat er een relatie is tussen het ontstaan van de nekhernia bij [eiser] en de door hem uitgevoerde werkzaamheden bij Packaging. (…).’