Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
3.De vordering
- € 250,00, vermeerderd met de wettelijke rente over dit bedrag vanaf 13 mei 2018 tot aan de dag der algehele voldoening;
- € 37,50 aan buitengerechtelijke incassokosten;
- de proceskosten.
4.Het verweer
5.De beoordeling
ARCID TRA51P”, “
NEWCTOT 1849”, “
REGCAUSE SE 82”. Uit het door Transavia overgelegde overzicht volgt dat vertragingscode “
SE 82” staat voor: “
Unplanned staff shortage: ATFM due to ATC staff / equipment enroute.” Daarbij heeft Transavia toegelicht dat “
ARCID TRA51P” correspondeert met het toestel waarmee de onderhavige vlucht van Eindhoven naar Valencia is uitgevoerd en dat voorafgaand aan het vertrek uit Eindhoven een CTOT van 18:49 uur UTC is toegewezen door Eurocontrol. Uit de latere slotberichten volgt dat de toegewezen CTOT meermaals is verlaat naar een uiteindelijke CTOT van 19:03 uur UTC. Nadien heeft het toestel nog een aanvullende vertraging ondervonden doordat de captain om 19:05 uur UTC zich heeft ziekgemeld, aldus Transavia. Transavia meent dat er een causaal verband bestaat tussen de vertraging ontstaan door de toegewezen CTOT’s en de vertraging ontstaan doordat de captain zich ziek had gemeld en er een vervanger gezocht moest worden. Transavia voert aan dat wanneer het toestel op tijd was vertrokken de captain zich nog fit genoeg had gevoeld om de vlucht uit te voeren, de captain heeft zich immers pas na de laatst toegewezen CTOT ziekgemeld. Airhelp heeft dat causale verband betwist en heeft daarbij gesteld dat een ziekbemanningslid voor rekening van Transavia moet komen, nu Transavia extra bemanning in had kunnen zetten.
de vertraging die valt toe te rekenen aan de eerstgenoemde omstandigheden moet worden afgetrokken van de totale duur van de aankomstvertraging van de betrokken vlucht om zodoende te kunnen beoordelen of voor de aankomstvertraging van die vlucht compensatie moet worden betaald overeenkomstig artikel 7 van de Verordening.”