3.3.1Partiële vrijspraakNaar het oordeel van de rechtbank is niet wettig en overtuigend bewezen hetgeen verdachte onder het eerste gedachtestreepje is tenlastegelegd, – kort gezegd – het bedreigen van de vertolker van Sinterklaas door een afbeelding op facebook te plaatsen dan wel te delen waarop verdachte te zien is met een pet met de tekst "Sinterklaas Sniper". In het procesdossier zijn geen stukken aanwezig op basis waarvan kan worden vastgesteld dat de vermeende bedreigde kennis hiervan heeft genomen, noch dat de genoemde uiting hem heeft bereikt. Verdachte dient van dit onderdeel van de tenlastelegging te worden vrijgesproken.
3.3.3Bewijsmotivering
Algemeen juridisch kader bedreiging
Voor een bewezenverklaring van bedreiging moet aan de volgende – kort weergegeven – drie vereisten zijn voldaan:
1. degene die wordt bedreigd is daadwerkelijk op de hoogte van de bedreiging. Dit kan rechtstreeks zijn, maar ook indirect;
2. de bedreiging is van dien aard en onder zodanige omstandigheden gebeurd dat bij de bedreigde redelijke vrees kon ontstaan dat het misdrijf waarmee werd gedreigd ook gepleegd zou worden. Het gaat erom dat de bedreiging in het algemeen een dergelijke vrees zou kunnen opwekken;
3. er is sprake van opzet bij de verdachte. Dit opzet is zowel gericht op het op de hoogte raken (eerste vereiste) als op het ontstaan van redelijke vrees (tweede vereiste). Dit opzet kan ook in voorwaardelijke vorm aanwezig zijn: het bewust aanvaarden van de aanmerkelijke kans.
Ad 1
De rechtbank concludeert op basis van het proces-verbaal “Bevindingen Acteur Sinterklaas” van 15 november 2018 dat de vertolker van de rol van Sinterklaas tijdens de landelijke intocht op de hoogte was van de onder het tweede gedachtestreepje tenlastegelegde afbeelding en de daarbij geplaatste tekst. Het was immers de acteur zelf die deze onder de aandacht bracht van de politie.
Ad 2
De rechtbank stelt vast dat de afbeelding die verdachte op Facebook heeft geplaatst een bewerking is van een zeer bekende en veelgebruikte foto van John F. Kennedy, gemaakt op een moment vlak voordat hij werd vermoord door een scherpschutter. John F. Kennedy is op deze foto vervangen door een persoon die herkenbaar is als Sinterklaas. Bij de afbeelding staat de volgende tekst: “Voor alle fragiele kolonisten is er deze versie zonder kinderen”.
Eerder, op 29 oktober 2017, had verdachte het volgende bericht op social media geplaatst: “Zit niks anders op. We moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de nationale intocht is zodat alle kinderen er getuigen van zijn, zelfs massaal onder zijn hersen en botsplinters bedenkt zitten?” Ter zitting heeft verdachte verklaard dat deze tekst een verwijzing inhoudt naar voornoemde uiting van 29 oktober 2017 waarin wel kinderen worden genoemd als potentiële ontvangers van een boodschap dan wel getuigen van een ernstig misdrijf. Verdachte heeft voornoemde uitingen bestaand in die tekst en onderhavige afbeelding, bovendien geplaatst als lid van een actiegroepering, die (mede) tot doel heeft de figuur van Zwarte Piet af te schaffen onder gebruikmaking van tal van middelen om uiting te geven aan opvattingen en meningen.
Gelet op aard van de afbeelding en de daarbij gevoegde tekst, die afkomstig is van een prominent lid van een stichting die strijd voert tegen de huidige invulling die wordt gegeven aan het Sinterklaasfeest, is de rechtbank van oordeel dat bij de vertolker van Sinterklaas de redelijke vrees kon ontstaan dat het misdrijf waarmee werd gedreigd ook gepleegd zou worden. Uit de foto en de bijgevoegde tekst blijkt geenszins dat sprake is van (louter) satire of maatschappijkritiek. Enige aanwijzing voor (zelf-)relativering ontbreekt en ook overigens is daarvoor door of namens de verdachte geen enkel aanknopingspunt geboden.
Ad 3
Gelet op het voorgaande volgt naar het oordeel van de rechtbank ook dat verdachte opzet had op het ontstaan van redelijke vrees bij de bedreigde persoon. Door het uploaden van de afbeelding op zijn facebook account, een bekend social media platform, heeft verdachte, wiens actiegroep in de belangstelling staat van politie en justitie, naar het oordeel van de rechtbank de aanmerkelijke kans aanvaard, dat deze zou worden gezien door de acteur die de rol van Sinterklaas vertolkte bij de Landelijke intocht dan wel door anderen via wie het bericht hem zou kunnen bereiken. Er is sprake van voorwaardelijk opzet en daarmee is aan het opzetvereiste voldaan.
Conclusie
De rechtbank is van oordeel dat wettig en overtuigend is bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan bedreiging van de vertolker van Sinterklaas bij de landelijke intocht in 2018.