Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
3.Het verzoek
4.Het verweer en het voorwaardelijk tegenverzoek
KCS legt aan het verzoek ten grondslag dat [werkneemster] heldere en kenbaar gemaakte regels heeft overtreden. Daarom verzoekt KCS ook op grond van de in de brief van 18 juli 2018 genoemde redenen en omstandigheden de ontbinding van de arbeidsovereenkomst. De beoordelingen over 2013/2014, 2014/2015, 2015/2016 en 2017 tonen aan dat dat zich de nodige problemen voordeden in de samenwerking binnen KCS, de te maken afspraken, de werkhouding, communicatie en het aanvaarden en naleven van (werkgevers-) instructies.
De aangevoerde gronden zijn voldoende illustratief, aldus KCS.
5.De beoordeling
De kantonrechter is van oordeel dat dit handelen niet kan worden aangemerkt als een onrechtmatig toe-eigenen van een product van KCS of een nuttigen van voedsel, zoals door KCS is gesteld. Het moge zo zijn dat KCS strikte regels handhaaft waar het gaat om het wegnemen van producten, gelet op de overgelegde verklaringen van collega flow-coördinatoren die bevestigen dat je moet proeven bij twijfel over een product – welke verklaringen onvoldoende gemotiveerd zijn weersproken –, alsmede de video waarin namens KCS wordt gezegd dat proeven in principe niet mag maar op deze afdeling wel voor de kwaliteitscontrole, alsmede hetgeen daaromtrent in de functieomschrijving van de flow-coördinator is benoemd (zoals het bevestigen van de kwaliteit en uitvoeren van routine-checks) afgezet tegen de voorbeelden die worden genoemd in de brief van 17 augustus 2015 (die zien op het wegnemen van een heel product), kan niet zonder meer worden gesteld dat het voor de medewerkers op die afdeling volkomen helder is dat ook het proeven van een stukje van een product bij twijfel als onrechtmatige toe-eigening wordt aangemerkt waarop een ontslag op staande voet volgt. Van een uitdrukkelijke instructie omtrent het proeven, is niet gebleken, ook niet uit de Gedragscode.
KCS geeft daarbij ook zelf aan richting haar medewerkers dat het afleveren van kwaliteit het allerbelangrijkst is en dat de juiste maaltijden dienen te worden aangeleverd.
Voorts overweegt de kantonrechter nog dat, alle omstandigheden in overweging nemend (waaronder de ernst van het voorval en de duur van het dienstverband met [werkneemster] ), in het onderhavige geval eerder een waarschuwing op zijn plaats was geweest. [werkneemster] heeft er nog op gewezen dat KCS bij een collega met een vergelijkbaar lang dienstverband waarbij onbetwist sprake was van het op onrechtmatige wijze toe-eigenen van een product van KCS toch heeft volstaan met een officiële waarschuwing.
Stcrt.2015/12685) zijn daarvoor nadere regels gesteld (Ontslagregeling).