Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
in de zaak van het verzoek en het tegenverzoek
2.De feiten
in de zaak van het verzoek en het tegenverzoek
Voer oplossingen eerder uit, neem geen afwachtende houding aan. Zorg dat je de regie zelf in handen houd en ben stelliger indien de situatie daar aanleiding toe geeft. (…) Maar bij het nemen van beslissingen ben je soms afwachtend (…) Bijv. tijdens bijeenkomsten. Ik merk te weinig van een ondernemende opstelling. (…) Ik zie of merk te weinig van jou coachende taak/rol.Er zijn drie afspraken gemaakt.
Pak de regie, speel sneller in op situaties die niet gaan zoals ze behoren te gaan, ben stelliger. Bij Opstart Rabobank. (…)Je neemt een te afwachtende houding aan en beperkt je te veel tot opgedragen taken. Neem actiever deel aan bijeenkomsten (…)Medewerkers hebben moeite om je te benaderen, terwijl je zelf het idee hebt voor je mensen open te staan, maar je stelt je te afstandelijk op. Je coachende taak komt hierdoor onvoldoende uit de verf. (…) Je hebt moeite om contact te maken en door te dringen. Je gaat niet gemakkelijk met mensen om (…) [voornaam] , je blijft een (te) afwachtende houding aannemen tijdens vergaderingen, bijeenkomsten en gesprekken. Ga uit jezelf de discussie aan, voorkom dat je door de voorzitter moet worden uitgenodigd om deel te nemen aan de discussie. Je bent in 2011 vaak niet aanwezig geweest bij vergaderingen of bijeenkomsten. Zoek vaker het contact op en benader collega’s.(…) Kom in voorkomende situaties met ideeën waardoor problemen (eerder) opgelost worden, neem geen genoegen met een 6, durf de lat voor jezelf hoger te leggen = 0 The Greenery en Opstart Rabobank.Er zijn zes afspraken gemaakt.
14 en 15 februari 2012 op de locaties van The Greenery en de onbereikbaarheid van onder meer [werknemer] . In die brief zijn ook de klachten bevestigd die op 20 december 2012 al waren besproken met SAB, onder meer over de cateringbeheerder.
Laat “problemen” niet te lang voortkabbelen, grijp eerder in en ben stelliger. Bijv. The Greenery. Ik ervaar dat je soms een afwachtende houding aan neemt. (…) Draag je eigen mening/standpunt meer uit, laat je horen! Je neemt een te afwachtend houding aan en beperkt je te veel tot opgedragen taken. (…) Door je formele en toch wat afstandelijke benadering blijft het contact oppervlakkig. Je coachende taak komt hiervoor nog onvoldoende uit de verf. (…) Het deelnemen aan een discussie kost moeite. De voorzitter moet je hierin betrekken!Er zijn drie afspraken gemaakt.
In vervolg op ons gesprek van 27 september jl. bevestigen wij het gesprek en de gemaakte afspraken. Dit naar aanleiding van een aantal opmerkingen tijdens de laatste evaluaties en de gemaakte verbeterafspraken tijdens de laatste beoordeling die heeft plaatsgevonden op 11 april 2012. Een belangrijk verbeterpunt is het tonen van betrokkenheid. Door regelmatig afwezig te zijn bij rayonvergaderingen en een minimale inbreng indien je wel aanwezig bent. (…) Het bijwonen en actief deelnemen aan vergaderingen en discussie is immers een specifieke functie eis waarin je momenteel te kort schiet. (…) Verder hebben we de status van een aantal verbeterpunten uit de beoordeling doorgesproken;1. Oplossingen bedenken en initiëren. Gaat nog niet zoals het zou moeten, situaties blijven te lang slepen (…) Neem geen afwachtende houding aan.2. Communiceren. Hierbij is het belangrijk dat je medewerkers persoonlijk benadert en niet alleen via e-mail. Een persoonlijke benadering levert meer betrokkenheid op en vergroot het wederzijds respect en verkleint misverstanden. Ga uit van je eigen waarneming en spreek medewerkers direct persoonlijk aan, gebruik e-mail ter bevestiging. (…)3. Coachen/stimuleren en motiveren. Stel meer open vragen zodat je sneller tot de kern van de zaak komt. Waardoor je beter in staat bent medewerkers te stimuleren en te motiveren. Ben kritisch en spreek je duidelijk uit, werk voortdurend met je medewerkers aan verbetering. Bijv tijdens beoordelingsgesprekken zoek de scherpte op en leg de lat hoger. Of creëer een uitdaging en coach medewerkers naar betere prestaties, waardoor ze gestimuleerd en gemotiveerd worden. Maak SMART verbeterafspraken en kom hier op terug.Een andere opstelling en aanpak zijn dringend vereist, in een tijd waarin we door onze opdrachtgevers voortdurend langs de meetlat worden gelegd en innoveren noodzakelijk is. Het initiatief hierin ligt bij jou!(…)
Destijds zijn een aantal verbeterpunten benoemd. Deze onderwerpen aan de orde gesteld.
Het is betreurenswaardig om te moeten constateren dat een aantal taken, zoals jouw manier van communiceren tot problemen blijft leiden.(…) Een ander aandachtspunt, is de kwaliteit en uitstraling op locaties, dit laat nog te wensen over gezien de berichten die mij hierover bereiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de slechte resultaten van de recentelijk gehouden locatie audits bij Avalex in Delft en Vestia Hoogvliet, waarbij de scores zeer slecht en slecht zijn. Naar aanleiding van deze feiten heb ik besloten om jou hiervoor een schriftelijke waarschuwing te geven. Het totaal beeld omtrent jouw functioneren baart mij ernstige zorgen [voornaam] ! Te meer omdat jij aanvankelijk de situatie bagatelliseert en niet begrijpt waarom er zo’n ophef over wordt gemaakt. Daarnaast kun je mij geen verklaring geven voor de slechte resultaten van de gehouden locatie audits bij Avalex en Vestia Hoogvliet. Tijdens doelstellingengesprekken en beoordelingsgesprekken in voorgaande jaren hebben we over deze onderwerpen herhaaldelijk gesproken en afspraken gemaakt betreffende jouw manier van communiceren, jouw reactieve houding en het verbeteren van kwaliteit en uitstraling op jouw locaties. Door o.a. medewerkers persoonlijk te benaderen en niet alleen via een e-mail, cateringbeheerders kritischer te beoordelen en de lat hoger te leggen en duidelijke SMART afspraken te maken en deze te controleren. (…)
Naar aanleiding van ons gesprek afgelopen vrijdag is mij veel duidelijk geworden. Ik zal mijn functioneren op diverse vlakken moeten aanpassen en verbeteren, o.a. (…)Naar de medewerkers toe, zal ik op een andere manier moeten gaan communiceren en aansturen (…) Richting opdrachtgevers zal ik veel meer proactief moeten handelen, doorvragen in gesprekken, ideeën en verandering op eigen initiatief aangeven. (…)
Ik kan niet anders dan tot de conclusie komen, dat ik te maken heb met een bedrijf wat vooralsnog niet kan ontzorgen. (…)Kortom weinig partnership! Om niet vanuit de emotie te handelen zal ik de komende twee dagen een en ander laten bezinken en vaststellen of we nog gezamenlijk moeten doorgaan.[werknemer] heeft de e-mail doorgestuurd aan [rayonmanager] met de opmerking “
[voornaam] graag later vanmiddag beantwoording formuleren”.
ook nu blijkt dat jouw aanpak richting opdrachtgever en met name de wijze van communiceren, afbreuk doet aan de kwaliteit van onze dienstverlening. Je maakt een onderschatting van de situatie en toont onvoldoende initiatief.
Herhaaldelijk zijn er met jou gesprekken gevoerd over je functioneren. Zelf heb je ook meerdere keren aangegeven dat je beseft dat je op een aantal punten zult moeten verbeteren. Echter tot nog toe zonder resultaat. Aangezien je al ruim 20 jaar als dm-er voor SAB werkt, is het verbazingwekkend dat je blijkbaar zo weinig van je fouten opsteekt. Ze komen immer terug. (…) Tot nu toe geef je geen blijk van het verbeteren van je functioneren, terwijl je in de achterliggende jaren herhaaldelijk beterschap beloofd hebt. Je viel echter steeds weer terug in je oude patroon.2.21. In voornoemde brief is [werknemer] verder de keuze voorgehouden: óf [werknemer] volgt een ontwikkeltraject voor een half jaar, waarin [werknemer] hulp en begeleiding krijgt, met elke 2 weken een evaluatiegesprek en voorafgegaan door een assessment. Óf partijen sluiten een vaststellingovereenkomst met een einde van het dienstverband op 1 november 2014.
In november 2014 heeft [werknemer] het plan van aanpak aangepast.
2.31. Partijen tekenen op 14 december 2015 een Bijstelling Plan van Aanpak WIA, waarin is opgenomen dat [werknemer] de volledige uren werkt, maar nog niet met de volledige verantwoordelijkheid. [werknemer] heeft getekend met “niet mee eens, verwijs naar mail 08-10-2015”.
“U vindt dat u uw eigen werk op 11 november 2015 gewoon kon doen. Uw werkgever vindt echter dat u uw werk niet kon doen. Ons oordeel is dat u uw eigen werk op 11 november 2015 inderdaad kon doen.”
3.Het verzoek
Sinds 2009 heeft SAB [werknemer] herhaaldelijk aangesproken op zijn (dis)functioneren, waarbij specifiek de probleempunten zijn besproken. SAB heeft daarbij gewezen op de overgelegde functioneringsverslagen en de correspondentie tussen partijen, alsmede de vele gesprekken die met regelmaat met [werknemer] hierover zijn gevoerd. In de veranderde markt met steeds meer assertieve klanten is gebleken dat [werknemer] niet beschikt over de competenties die nodig zijn voor de functie van districtsmanager. Dan gaat het met name om leidinggevende vaardigheden als communicatie, coaching, klantgerichtheid, oplossingsgerichtheid en zelfstandigheid. SAB heeft hem hier veelvuldig op aangesproken aan de hand van voorbeelden. De conclusie is dat hij als leidinggevende tekort schiet. Tweemaal heeft [werknemer] beterschap beloofd, maar die momenten van zelfinzicht bleken van korte duur. [werknemer] verviel weer in het oude gedrag, onder meer, in de persoonlijke communicatie, de te afwachtende houding en het niet nemen van initiatief. Buiten deze twee momenten heeft [werknemer] ook steevast de op- en aanmerkingen ontkend, ook als die geconcretiseerd en met schriftelijke klachten onderbouwd waren, zoals de kwesties The Greenery, Vestia en (in 2015) Rhenus. SAB heeft gedurende meerdere jaren veel tijd en moeite erin gestoken om het functioneren van [werknemer] naar het gewenste niveau te krijgen. SAB heeft begeleidings- en evaluatiegesprekken met [werknemer] gevoerd. Een assertiviteitstraining, een traject bij een psycholoog en verbetertrajecten hebben niet tot de gewenste verandering geleid. SAB heeft [werknemer] gepoogd te herplaatsen in een andere functie, namelijk Binnendienstmedewerker Operationele zaken. Dit is een functie zonder leidinggevende taken en daarbij is een overbrugging naar het bijbehorende lagere loon aangeboden. [werknemer] heeft dat aanbod als niet passend afgeslagen. Herplaatsing is verder niet mogelijk, omdat er geen vacatures zijn voor functies die passend zijn voor [werknemer] , gelet op zijn opleiding, ervaring en capaciteiten.
[werknemer] definitief komen te ontvallen en is de relatie verstoord geraakt.
4.Het verweer en het tegenverzoek
4.4. [werknemer] heeft meegewerkt aan een PDO, maar hem is gebleken dat dit rapport niet behelst wat hij had verwacht, namelijk een antwoord op de vraag of hij psychisch gezien weer belastbaar was voor zijn eigen werk. Hij was bang dat de inhoud gebruikt zou worden in de discussie over zijn functioneren en niet ten onrechte.
4 augustus 2014. SAB heeft haar “verbeterpunten” daarbij niet met stukken onderbouwd en de voorbeelden waren van maanden of zelfs jaren terug. SAB heeft [werknemer] geen concreet verbeterplan gegeven. SAB heeft [werknemer] een coach aangeboden, maar zij wilde niet de kosten dragen van een door [werknemer] zelf geselecteerde coach buiten Insieme. [werknemer] wilde geen assessment doen en was daartoe ook niet gehouden. Hij heeft een ontwikkelplan opgesteld, dat volgens SAB concretisering miste.
4.9. Voor zover de arbeidsovereenkomst wordt ontbonden, verzoekt [werknemer] naast een veroordeling van SAB tot betaling van € 56.069,00 bruto aan transitievergoeding, om SAB te veroordelen tot betaling van een billijke vergoeding van € 100.000,00. Verder verzoekt [werknemer] dat de kantonrechter het tussen partijen geldende non-concurrentiebeding vernietigt althans beperkt.
4.10. Aan de billijke vergoeding legt [werknemer] ten grondslag dat SAB ernstig verwijtbaar heeft gehandeld door vanaf zijn ziekmelding in september 2013 op hem in te hakken, onredelijke eisen te stellen en door niet bereid te zijn op de brieven van zijn jurist te reageren. [werknemer] heeft door deze gang van zaken ernstige psychische klachten ontwikkeld, waarop SAB probeerde hem een lagere functie te laten accepteren. SAB probeerde ook [werknemer] ziek te houden, met alle ernstige gevolgen van dien voor hem. Uit alles blijkt dat SAB geprobeerd heeft om van hem af te komen. [werknemer] is kritisch geweest, maar steeds in gesprek gebleven. Rekening dient te worden gehouden met zijn leeftijd, duur van het dienstverband en zijn kansen op de arbeidsmarkt.
5.De beoordeling
Stcrt.2015/12685) zijn daarvoor nadere regels gesteld (Ontslagregeling).
[werknemer] niet beschikt over de aanleg en de capaciteiten om als leidinggevende te functioneren. Naar het oordeel van de kantonrechter leveren de door SAB in dat verband naar voren gebrachte feiten en omstandigheden een redelijke grond voor ontbinding op, zoals bedoeld in artikel 7:669 lid 3, onderdeel d BW. Daartoe wordt het volgende overwogen.
[werknemer] te verlangen dat hij op een bepaalde wijze zijn werkzaamheden verricht, zoals [werknemer] ook heeft erkend.
Allereerst is de kantonrechter van oordeel dat [werknemer] tijdig in kennis is gesteld van de geconstateerde tekortkomingen, welke ook door SAB zijn beschreven. Zoals in de onder de feiten geciteerde functioneringsverslagen is opgenomen, is [werknemer] (in ieder geval sinds 2009) met regelmaat aangesproken op onderdelen van zijn werkzaamheden die voor verbetering in aanmerking kwamen. Daarbij valt met name op dat hij als leidinggevende te afwachtend is, de regie niet neemt, te weinig coachend is en te weinig initiatief neemt, naast de wijze waarop hij met medewerkers en klanten communiceert. SAB heeft bij de gemaakte afspraken aangegeven welke handelingen van hem werden verwacht. Voor zover [werknemer] heeft aangevoerd dat dit onvoldoende concreet is geweest, kan de kantonrechter hem niet volgen. Van een leidinggevende mag verwacht worden dat hij begrijpt wat wordt bedoeld, zeker als daar ook voorbeelden bij zijn gegeven.
Begin augustus 2014 is vervolgens een nieuw verbetertraject ingezet, waarbij wederom de verbeterpunten die ook al eerder met [werknemer] zijn besproken aan de orde zijn gekomen. In dit traject hebben partijen meerdere malen een evaluatiegesprek gevoerd, waarbij SAB heeft aangegeven dat wel verbetering zichtbaar was. Het traject is door de ziekmelding van [werknemer] op 12 januari 2015 niet afgerond. Vervolgens is in maart 2015 een mediationtraject gestart, dat evenmin is afgerond. Vanaf eind mei / juni 2015 zijn weer werkzaamheden in het kader van de re-integratie verricht en langzaam opgebouwd, waarbij [werknemer] in het najaar is ingezet op de opbouw van nieuwe locaties. Ook in die periode hebben regelmatig gesprekken met [rayonmanager] plaatsgevonden. SAB heeft geconcludeerd dat een en ander niet tot daadwerkelijke verbetering heeft geleid. Zo blijven problemen bestaan met de communicatie en het oplossingsgericht werken.
De kantonrechter concludeert dat SAB voldoende heeft gedaan om het functioneren van
[werknemer] naar het gewenste niveau te brengen.
Een herplaatsing in een geschikte functie binnen een redelijke termijn ligt derhalve niet in de rede.
[werknemer] op grond van artikel 7:686a lid 3 BW kan worden ingediend in deze verzoekschriftprocedure, omdat het gaat om een vordering die voldoende verband houdt met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst.Aangezien de arbeidsovereenkomst zal worden ontbonden, wordt het verzoek tot wedertewerkstelling afgewezen.
Kamerstukken II, 2013-2014, 33 818, nr. 3, pag. 34). Een dergelijke situatie doet zich, gelet op hiervoor uitvoerig is overwogen, hier niet voor.