3.3.Redengevende feiten en omstandigheden
De rechtbank komt tot bewezenverklaring van de onder 1 en 2 ten laste gelegde feiten op grond van het volgende.
Tros Opgelicht en Volkswagen Golf met kenteken [kenteken]
Op vrijdag 2 mei 2014 werd door een persoon, die valse briefjes van 50 (de rechtbank begrijpt: euro) had aangeboden bij een medewerker van “Tros Opgelicht”, een afspraak gemaakt in de wijk Ypenburg te Den Haag voor een vals geld overdracht. Medewerkers van Tros Opgelicht hebben na het maken van deze afspraak de politie Haaglanden in kennis gesteld van het voornemen voor deze vals geld overdracht. Nadat de politie post had gevat op het Patrijsplantsoen te Den Haag kwam een rode Volkswagen voorzien van kenteken
[kenteken] aanrijden, waarvan de inzittende contact maakte met de medewerker van Tros Opgelicht. Na een kort contact tussen de bestuurder van deze rode Volkswagen en medewerkers van Tros Opgelicht, vertrouwde de bestuurder van de rode Volkswagen het kennelijk niet waarna hij, vóór de overdacht van het valse geld, is weggereden. Uit gegevens van de Rijksdienst voor het wegverkeer blijkt de rode Volkswagen Golf, voorzien van kenteken [kenteken] , van 8 april 2014 tot en met 13 januari 2015 op naam te hebben gestaan van verdachte.Nadien heeft een tweede ‘undercover actie’ plaatsgevonden, die wel is gelukt. De beelden van die geslaagde actie zijn door de Tros uitgezonden op 26 augustus 2014. Verbalisant [verbalisant 1] heeft de beelden bekeken. Hij zag de rode Volkswagen Golf met kenteken [kenteken] aan komen rijden en herkende verdachte als bestuurder en [M.] als bijrijder.Ook verbalisant [verbalisant 2] herkende [M.] als bijrijder en verdachte als bestuurder van de Volkswagen Golf op de videobeelden. Verdachte is hem ambtshalve bekend uit een eerder verhoor in het onderzoek Creon.
Medewerkers van Tros Opgelicht hadden contact over de vals geld overdracht met twee telefoonnummers, waaronder het nummer [telefoonnummer] dat zij kregen na te zijn toegevoegd aan een app groep die zij ‘Best Fake Money ’ noemen naar aanleiding van de naam van het contact in een advertentie op internet.
Telefoonnummer [telefoonnummer]
Uit onderzoek blijkt dat dit telefoonnummer behoort bij een Vodafone abonnement op naam van [betrokkene] wonende [adres] , [woonplaats] .Het abonnement is door [betrokkene] afgesloten op verzoek van verdachte.Tijdens een verhoor wegens verdenking van diefstal van een personenwagen had verdachte op dinsdag 15 april 2014 al verklaard dat hij gebruik maakt van telefoonnummer [telefoonnummer] . Verdachte verklaarde dat hij het nummer met abonnement reeds anderhalve maand heeft.
Z-02 Haarlemmermeer
Op 9 september 2014 werd [B.] aangehouden ter zake de uitgave van vals geld. [B.] had op dat moment meerdere valse 50 euro bankbiljetten voorzien van een hologram sticker bij zich. In het verhoor verklaarde [B.] de valse bankbiljetten te hebben gekocht van een man die hij in zijn mobiele telefoon had staan onder het contact ‘Peter Alkmaar’. [B.] sprak met deze persoon af via de Whatsapp. Het nummer van contactpersoon ‘Peter Alkmaar’ had [B.] middels een vriend van een internetsite gehaald .In de mobiele telefoon van [B.] stond bij het contact ‘Peter Alkmaar’, het mobiele telefoonnummer [telefoonnummer] .
Z-01 Den Helder e.o.
Op 25 januari 2015 werd de verdachte [A.] aangehouden ter zake vermoedelijke overtreding van artikel 209 van het Wetboek van Strafrecht, zijnde het uitgeven van vals geld, namelijk valse 50 euro bankbiljetten. In de hierop volgende politieverhoren verklaarde [A.] dat hij bemiddelt in de verkoop van vals geld voor [I.] . Het contact met de naam “Brieven Alkii Turkoe” met telefoonnummer [telefoonnummer] in zijn telefoon heeft [I.] in zijn telefoon gezet en betreft de naam en het telefoonnummer van een Turkse of Marokkaanse jongen uit Alkmaar die [I.] het valse geld levert.
Op 28 januari 2015 werd de in beslaggenomen mobiele telefoon van verdachte [A.] onderzocht. In de Whatsapp contacten van deze telefoon stond een contact, genaamd ‘Brieven Alkii Turkoe” met telefoonnummer [telefoonnummer] . Uit de Whatsapp chat geschiedenis tussen verdachte [A.] voornoemd en het contact “Brieven alkii Turkoe” kan worden opgemaakt dat het contact “Brieven alkii Turkoe” volgens eigen zeggen op grote schaal in vals geld handelt en hiermee adverteert. De periode, waarover deze gesprekken werden gevoerd tussen [A.] en het contact Brieven alkii Turkoe”, is van 28 augustus 2014 tot en met 24 januari 2015.
Voorbeelden van Whatsapp berichten:
26 okt. 2014 om 04:04 uur — Brieven Alkii Turkoe:
Hallo Allemaal,
Dit bericht wordt verzonden naar 600 mensen tegelijk! Ik heb het de laatste tijd heel druk gehad waardoor ik veel mensen niet heb kunnen terug appen, ik heb nu al een gedeelte van de mensen geholpen. Iedereen die nog nepgeld wil ???? moet me nu appen of morgen als ze wakker worden. Ik beantwoord alle gesprekken en probeer je z.s.m. te helpen.
Mvg, Nepgeld
31 okt. 2014 om 00:51 uur — Brieven Alkii Turkoe:
Ik heb alweer een grote groep klanten geholpen. Dus iedereen die nog nepgeld nodig heeft en nog geen antwoord heeft gehad van mij of nog niet is geholpen door me. Excuses daarvoor want het is heel druk. Dus iedereen die nog wil moet me nu appen of morgen zodat ik iedereen kan helpen . Dit is een bericht naar meerdere personen. Mensen die al zijn geholpen hoeven zich niet aangesproken te voelen.
Mvg, Fake ????????
24 jan. 2015 om 18:36 uur - Brieven Alkii Turkoe:
Nieuwe 50 euro biljetten met WATERMERK en duidelijke VEILIGHEIDSDRAAD en BETER PAPIER EN HOLOGBAM en BETERE KLEUR EN KWALITEIT!! Makkelijk uit te geven en door te verkopen!! Iedereen die INTERESSE heeft app me of sms me!!!
Z-04 Den Helder
Op maandag 2 maart 2015 werd [M.] uit Den Helder, aangehouden ter zake vals geld. In zijn jas zijn 20 bankbiljetten van 50 euro aangetroffen die voldoen aan de uiterlijke kenmerken van vervalste bankbiljetten en waarvan 18 hetzelfde serienummer hebben.[M.] verklaarde dat hij vals geld kocht van een man die hij “Alki” noemt en waarmee hij via de App afspraken maakte om dit valse geld in ontvangst te nemen op de stations Alkmaar, Heerhugowaard en Beverwijk en op de openbare weg te Den Helder.
Hij verklaarde een keer of 20 van Alki vals geld te hebben gekocht, dat hij 40 of 50 keer heeft doorverkocht.
De telefoon van verdachte [M.] is in beslag genomen. Daarin stond een contact genaamd “Alki” met daarbij als telefoonnummer [telefoonnummer] .
Uit het onderzoek naar de mobiele telefoon van verdachte [M.] is gebleken dat in de periode 18 oktober 2014 tot en met 25 januari 2015 tussen [M.] en Alki 93 keer telefonisch contact is geweest. De gesprekken tussen [M.] en “Alki” zijn vals geld gerelateerd.
Voorbeelden van Whatsapp gesprekken:
16-02-15
[M.] : Hoe duur voor 50 nieuwe?
Alkie: 375, Je weet toch de prijs
19-2-2015
Alkie: Waarom neem je niet beter 100 man, voor 700
[M.] : Nee man beter die 50
22-2-15
[M.] : Hoeveel is 1000 stuks?
Alkie: 5500
[M.] : Okee ik heb iemand daar voor maar probleem is, heb geen 5500 liggen.
Gaan we dan samen naar die man? Net als vorige keer weet je nog
Alkie: Aanbetaling 2500
[M.] : [adres]
Alkie: Okee
24-2-15
[M.] : Okee doe 950 voor 150 dan
Alkie: Okee broer komt goed zie je morgen hoe laat heb je nodig
[M.] : 2 uur morgen middag bij Beverwijk station goed?
Alkie: Ja man, broer, geen probleem.
[M.] probeerde op zijn beurt de valse biljetten van 50 euro ook weer door te verkopen.Dat heeft hij aan een man of 30 gedaan.
Zoekactie google op telefoonnummer [telefoonnummer]
Op 28 juli 2015 werd door de politie via Google gezocht op telefoonnummer [telefoonnummer] . In verschillende advertenties waarin vals geld via dit nummer werd aangeboden werd het e-mailadres [e-mailadres] vermeld. In de advertentie staat vermeld dat iedereen tips krijgt om het heel snel uit te geven of te verkopen.
Pseudokoopteam
De politie heeft een pseudokoopteam geformeerd. De officier van justitie heeft op 22 juli 2015 het bevel daartoe verleend.
Op 22 juli 2015 is door een lid van het pseudokoopteam een tekstbericht verstuurd dat hij interesse heeft, naar aanleiding van een advertentie op internet waarin vals geld werd aangeboden. In voornoemde advertentie stond als telefoonnummer vermeld: [telefoonnummer] . Op 7 augustus 2015 stuurde de gebruiker van dat telefoonnummer een app inhoudende: “Wie wilt nog nep kopen whatsapp sms me gelijk. Heb ondertussen veel mensen terug kunnen appen en helpen. Voor de mensen die niet geholpen zijn en geholpen zijn app me of sms me. Mijn excuses maar de laatste periode is het zo druk geweest waardoor ik nieuwe klanten niet heb kunnen terug appen natuurlijk ben ik ook op vakantie geweest waardoor ik jullie ook niet heb kunnen helpen, mijn excuses daarvoor. Iedereen die wil app me nep 50 euro met alle kenmerken ophalen regio alkmaar prijs hangt af van afname degene die foto willen app me maar”.
Op maandag 10 augustus 2015 heeft het pseudokoopteam telefonisch, zowel via Whatsapp maar ook via spraak, contact gehad met de gebruiker van telefoonnummer [telefoonnummer] . Tijdens dit contact werd een afspraak gemaakt voor de koop van vals geld, 10 biljetten voor € 150,-. Na deze afspraak kwam op de afgesproken plaats (MacDonald’s in Heerhugowaard), een personenwagen, merk BMW, voorzien van kenteken [kenteken] , aanrijden met achter het stuur een vrouw en naast haar op de passagiersstoel een man. Deze man werd herkend door het lid van het pseudokoopteam als zijnde verdachte. Nadat het lid van het pseudokoopteam, in persoon, contact heeft gehad met verdachte, heeft er uiteindelijk geen koop plaats gevonden. Verdachte wilde naar een woonwijk, want het moest in de auto afgehandeld worden.
Op 19 augustus 2015 heeft de gebruiker van nummer [telefoonnummer] gereageerd via Whatsapp op een bericht van een lid van het pseudokoopteam. De desbetreffende persoon gaf aan dat hij er 10 kon leveren voor de prijs van 150 en 15 voor de prijs van 225. Hierna werd een afspraak gemaakt voor de verkoop in Heerhugowaard. Verdachte verscheen op de afgesproken plaats op de afgesproken tijd, samen met zijn vriendin [naam vriendin] , die wederom als bestuurder achter het stuur van de BMW zat. Toen verdachte achterin de auto van de pseudokoper wilde kijken, is hij aangehouden.Tijdens zijn aanhouding vernielde verdachte de telefoon die hij bij zich had.Deze telefoon was voorzien van een simkaart met telefoonnummer [telefoonnummer] .
Aantreffen valse 50 euro biljetten
In de BMW zijn onder meer 15 biljetten van 50 euro aangetroffen.
Tijdens de fouillering na de aanhouding zijn bij verdachte in een dubbelgevouwen stapel voor een bedrag van 1.500 euro aan 50 euro biljetten aangetroffen.
Op aanwijzing van verdachte zijn in de woning aan de [adres] te [verblijfplaats] op een keukenkastje 10 bankbiljetten van 50 euro aangetroffen.
De tijdens de fouillering en in de woning aangetroffen bankbiljetten zijn door een forensisch onderzoeker/deskundige documentonderzoek onderzocht. Het onderzoek wees uit dat de bankbiljetten vals waren.
Verklaring verdachte
Tijdens zijn verhoor op 19 augustus 2015 heeft verdachte bekend dat het telefoonnummer [telefoonnummer] hem toebehoort en dat hij al een jaar handelt in valse 50 euro biljetten. Hij adverteert op startkabelsites zoals Salou. Verdachte heeft bij de aanhouding zijn telefoon vernield vanwege de gesprekken met klanten over vals geld, nepgeld.
Op grond van bovenstaande bewijsmiddelen acht de rechtbank wettig en overtuigend bewezen dat verdachte vanaf 2 mei 2014 tot zijn aanhouding op 19 augustus 2015 op meerdere tijdstippen heeft gehandeld in valse biljetten van 50 euro.
Tijdens de doorzoeking van de woning aan de [adres] te [verblijfplaats] op 19 augustus 2015 werden op de zolderkamer een vuurwapen Colt Double Eagle en munitie aangetroffen, 4 patronen 9 mm in de houder van het wapen en 7 patronen 9 mm in een doosje.Verdachte huurt de zolderkamer op dit adres.Het wapen en de munitie zijn onderzocht door [brigadier] , brigadier, Senior Tactische Opsporing. Het pistool, een Colt Double Eagle model Combat Comander, is geschikt om een stof door de loop te verschieten en is een vuurwapen in de zin van artikel 1 onder sub 3, gelet op artikel 2 lid 1, categorie II onder sub 1 van de Wet wapens en munitie. De 11 knalpatronen, kaliber 9 mm, is munitie, welke bestemd en geschikt is om met het hiervoor beschreven wapen te worden verschoten.
Verdachte heeft verklaard dat hij het pistool van een vriend heeft gekocht en er soms mee uit het raam schoot.