3.4.Redengevende feiten en omstandigheden
De rechtbank komt tot bewezenverklaring van de onder 1 en 2 subsidiair ten laste gelegde feiten op grond van de navolgende bewijsmiddelen. De door de rechtbank als processen-verbaal aangeduide bewijsmiddelen zijn in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde personen en voldoen ook overigens aan de daaraan bij wet gestelde eisen.
Ten aanzien van feit 1 en feit 2 subsidiair
- De verklaring van verdachte ter terechtzitting van 15 april 2016
Ik had de sleutel van de loods van mijn schoonvader
(rechtbank: medeverdachte [medeverdachte]). Ik kwam er dagelijks. De ene keer kwam ik er twee keer per dag, de andere keer vier keer per dag. Ik ging er naar de wc voor de grote boodschap. Er stond ook een koelkast met drinken, een beertender en een frituurpan. Ik heb daar vaak gedart en gezopen met vrienden. Ik sleutelde daar ook aan mijn motor.
Ik was op tweede kerstdag 2014 in café [café] in Heemskerk. Ik stond aan de bar en er stond een jongen naast me. Ik dacht dat hij me wilde slaan en daarom heb ik hem een klap gegeven. Er sprongen veel mensen tussen. Het kan dat ik mensen van me af heb geduwd. Ik pakte mijn glas in een reflex van woede.
- Een proces-verbaal van doorzoeking ter inbeslagneming d.d. 17 september 2014 met digitale fotobijlage (dossierpagina 106-117)
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als relaas van bevindingen van verbalisant [verbalisant 1]:
Op 17 september 2014 te 6.00 uur heb ik aangebeld bij de woning van [medeverdachte], gelegen aan de [adres 2] te Haarlem. Aldaar werd de woning geopend door de dochter van [medeverdachte], genaamd [getuige 1], geboren op [geboortedatum 2] te [geboorteplaats 2]. (…) Ik heb aan [getuige 1] medegedeeld dat we een zoeking willen gaan doen in de loods in de [adres 3] en dat het mij ambtshalve bekend is dat deze loods in gebruik is bij haar vader [medeverdachte]. Ik vroeg aan [getuige 1] of dat juist is en ik hoorde haar zeggen: “Ja, dat is zo”. (…) [getuige 1] is vervolgens met ons meegelopen naar de loods aan de [adres 3] en heeft de toegangsdeur middels de sleutel geopend.
(…)
Aantreffen Shotgun:
Op een plafondplaat in de loods werd een Shotgun in een zwarte tas aangetroffen met bijbehorende munitie. (…)
Aantreffen anti-tankwapen/raketwerper:
Op een plafondplaat werd een anti-tankwapen/raketwerper aangetroffen omwikkeld in zwart ducktape. (…)
Aantreffen doos met munitie, handgranaat, verdovende middelen en machinepistool:
Op een plafondplaat werd een kartonnen doosje aangetroffen met daarin een handgranaat, een machinepistool, munitie en een zakje met daarin verdovende middelen. (…)
- Een proces-verbaal van bevindingen aangetroffen wapens d.d. 17 september 2014 (dossierpagina 130-135)
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als relaas van bevindingen van verbalisant A. van Blanken:
Op 17 september 2014 zijn in een loods aan de [adres 3] te Haarlem meerdere vuurwapens aangetroffen. (…)
Het eerste aangetroffen vuurwapen betrof een geweer van het merk Remington, type 870, kaliber 12 en voorzien van het serienummer W959229M. Voornoemd wapen betreft een zogenaamde “Shotgun”. Het vuurwapen is geschikt om projectielen door een loop af te schieten. De werking van het voorwerp berust op het teweegbrengen van een scheikundige ontploffing.
Het geweer is voorzien van een pistoolgreep en had een ingekorte loop. Hierdoor is het wapen dusdanig gewijzigd dat het dragen hiervan niet of minder zichtbaar is geworden. Derhalve is dit gewijzigde geweer een vuurwapen in de zin van artikel 1, onder 3, gelet op art. 2 lid 1, categorie II onder 3 van de WWM.
- Een proces-verbaal sporenonderzoek d.d. 19 september 2014 (dossierpagina 163-191)
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als relaas van bevindingen van verbalisanten [verbalisant 2] en [verbalisant 3]:
Op 17 september 2014 hebben wij, eerste en tweede verbalisant, een onderzoek ingesteld naar aanleiding van het aantreffen van wapens tijdens een zoeking in de percelen [adres 2] en [adres 3] te Haarlem.
(…)
Aan de linkerzijde stond een aanhangwagen met een blauw dekzeil. Op dit zeil stond een open kartonnen doos met daarin een shotgun en, naar later bleek, een zwarte sok met daarin hagelpatronen met een voor de shotgun geschikt kaliber. Uit informatie bleek dat deze goederen tijdens de zoeking waren aangetroffen in een zwarte sporttas en overgepakt waren in de genoemde kartonnen doos. (…) De zwarte sok is voor biologische onderzoek door ons veiliggesteld, gewaarmerkt, verpakt en verzegeld met (…) SIN: AAGS4097NL.
In een plastic tas was, verpakt in een witte sok, een met tape omwikkelde scherfhandgranaat aangetroffen. (…) Op aanwijzing van ons zijn de ontsteker en het lichaam van de scherfhandgranaat op biologische contactsporen en dactyloscopische sporen veiliggesteld, gewaarmerkt, verpakt en verzegeld met (…) het respectievelijke SIN: AAGB2790NL en AAGB2791NL (…). De witte sok zijn voor nader onderzoek door ons veiliggesteld, gewaarmerkt, verpakt en verzegeld met (…) SIN: AAGB2838NL.
Door personeel van de EODD zijn deze goederen voor nader onderzoek overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) te Den Haag.
(…)
Het met tape omwikkelde voorwerp bleek een anti-tankbrisantgranaatraketwerper type: M80 te zijn (…). De verpakking ervan bestond uit vuilniszak en zwart kleurig Duct-tape. Deze verpakking is voor nader onderzoek door ons veiliggesteld, gewaarmerkt, verpakt en verzegeld met (…) SIN: AAGB2783NL. Op aanwijzing van ons zijn de anti-tankbrisantgranaatraket en de lanceerinrichting op biologische contactsporen en dactyloscopische sporen veiliggesteld, gewaarmerkt, verpakt en verzegeld met (…) het respectievelijke SIN: AAGB2787NL en AAGB2793NL.
- Een rapport explosievenonderzoek naar aanleiding van het aantreffen van wapens in een woning in Haarlem op 17 september 2014 van het Nederlands Forensisch Instituut d.d. 13 november 2014 (dossierpagina 194-205)
Dit rapport houdt onder meer in als conclusie van de onderzoeksresultaten van rapporteur dr. J. Dalmolen:
Onderzoeksmaterialen AAGB2787NL en AAGB2793NL betreft een intacte antitankbrisantgranaat in bijbehorende lanceerinrichting, model M80. (…) Gezien de opbouw, werking, en verwachte uitwerking is een M80 granaatwerper zonder meer aan te merken als een voorwerp bestemd voor het treffen van personen of zaken door middel van ontploffing, zoals vermeld in de Wet wapens en munitie artikel 2 lid 1, categorie II, 7˚. Gezien de onderzoeksresultaten was de granaatwerper deugdelijk, dat wil zeggen dat de antitankbrisantgranaatraket uit de lanceerkoker kon worden verschoten. (…)
Onderzoeksmaterialen AAGB2790NL en AAGB2791NL vormen tezamen een intacte scherfhandgranaat van het type M75 met bijpassende P3-ontsteekinrichting (…).
Gezien de opbouw, werking en verwachte uitwerking is een scherfhandgranaat M75P3 aan te merken als een voorwerp bestemd voor het treffen van personen of zaken door middel van ontploffing zoals vermeld in de Wet wapens en munitie artikel 2 lid 1, categorie II, 7˚. Gezien de onderzoeksresultaten is de aangetroffen handgranaat deugdelijk, dat wil zeggen dat deze bij activeren ontploft.
- Een rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek naar aanleiding van meerdere delicten gepleegd in Haarlem op 17 september 2014 van het Nederlands Forensisch Instituut d.d. 3 december 2014 (dossierpagina 459-463)
Dit rapport houdt onder meer in als conclusie van de onderzoeksresultaten van rapporteur drs. J. Koopman:
Onderstaand onderzoeksmateriaal is onderworpen aan een DNA-onderzoek (…):
AAGB2793NL#8 Bemonstering van de draagband van een lanceerbuis
Resultaten, interpretatie en conclusie
Het DNA-profiel van de verdachte [medeverdachte] RAAJ1660NL (geboren op [geboortedatum 3]) is betrokken bij het vergelijkend DNA-onderzoek.
Vanwege een match in de DNA-databank is het DNA-profiel RDW204 van [verdachte] (geboren op [geboortedatum 1]) eveneens betrokken bij het vergelijkend DNA-onderzoek.
SIN
Beschrijving DNA-profiel
Celmateriaal kan afkomstig zijn van
AAGB2793NL#08
DNA-mengprofiel
[verdachte] en minimaal twee onbekende personen
Ten behoeve van opsporingsinformatie is uit dit DNA-mengprofiel (AAGB279NL#08) een combinatie van de DNA-kenmerken afgeleid, waarin naar verwachting de DNA-kenmerken aanwezig zijn van de prominenter aanwezige donoren van het celmateriaal in deze bemonstering. Deze combinatie van afgeleide DNA kenmerken is op 19 november 2014 eenmalig vergeleken met de in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken aanwezige DNA-profielen van personen. Hierbij is een match gevonden met het DNA-profiel RDW204 van [verdachte] (geboren op [geboortedatum 1]). Dit betekent dat [verdachte] één van de donoren kan zijn van het celmateriaal in de bemonstering AAGB279NL#08.
(…)
Wetenschappelijke bewijswaarde van het vergelijkend DNA-onderzoek.
Het is niet mogelijk om een ‘standaard’ statistische berekening uit te voeren voor het vaststellen van de wetenschappelijke bewijswaarde van de gevonden match met het DNA profiel van [verdachte], omdat niet alle DNA-kenmerken van alle celdonoren zichtbaar zijn. De wetenschappelijke bewijswaarde van de bevindingen van het vergelijkend DNA onderzoek wordt daarom geformuleerd in verbale termen van waarschijnlijkheid. (…)
Er is aangenomen dat de bemonstering AAGB2793NL#08 celmateriaal bevat van drie personen. Onder deze aanname zijn de resultaten van het DNA-onderzoek beschouwd onder het volgende hypothesepaar:
hypothese I:De bemonstering bevat celmateriaal van [verdachte] en twee onbekende personen (niet verwant aan elkaar of aan [verdachte])
hypothese II:De bemonstering bevat celmateriaal van driewillekeurige onbekende personen (niet verwant aan elkaar of [verdachte]).
De bevindingen van het vergelijkend DNA-onderzoek zijn
extreem veel waarschijnlijkerals hypothese I juist is, dan als hypothese II juist is.
- Een rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek naar aanleiding van meerdere delicten gepleegd in Haarlem op 17 september 2014 van het Nederlands Forensisch Instituut d.d. 7 april 2015 (dossierpagina 455-457)
Dit rapport houdt onder meer in als conclusie van de onderzoeksresultaten van rapporteur drs. J. Koopman:
DNA-onderzoek
Onderstaand onderzoeksmateriaal is onderworpen aan een DNA-onderzoek:
AAGB2783NL#01 Bemonstering van de rugzijde van stukken tape (verpakking m80 granaatwerper)
(…)
AAHH5025NL#01 een bemonstering (van een sok AAGB2838NL)
AAHH5026NL#01 een bemonstering (van een sok AAGS4097NL)
Resultaten, interpretatie en conclusie
De DNA-profielen van de verdachte [medeverdachte] RAAJ1660NL (geboren op [geboortedatum 3]) en van [verdachte] RDW204 (geboren op [geboortedatum 1]) zijn betrokken bij het vergelijkend DNA-onderzoek.
SIN
Beschrijving DNA-profiel
Celmateriaal kan afkomstig zijn van
AAGB2783NL#01
DNA-mengprofiel
[verdachte] en minimaal één andere persoon
AAHH5025NL#01
DNA-mengprofiel
[verdachte] en minimaal twee andere personen
AAHH5026NL#01
DNA-mengprofiel
[verdachte], [medeverdachte] en minimaal drie andere personen
- Een proces-verbaal van bevindingen d.d. 23 september 2014 (dossierpagina 228-230)
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als relaas van bevindingen van verbalisant [verbalisant 4]:
Op 17 september 2014 werd in de gemeente Haarlem een vuurwapen met munitie in beslag genomen. (…).
Het is een vuurwapen in de vorm van een pomp-action geweer in kaliber 12. (…) Op de kast van het wapen staat onder andere te lezen “Remington 870 Express”. Het wapen is voorzien van het wapennummer; “WM959229M”. Het vuurwapen is in goede staat van onderhoud, heeft een slagpin punt van voldoende lengte en is gebruik gereed. (…) De loop van het onderzochte wapen is ingekort tot een looplengte van 41.7 centimeter. Tevens is de (geweer) kolf van het wapen vervangen door een pistoolgreep. Het wapen is door het inkorten van de loop en het vervangen van de (geweer)kolf door een pistoolgreep gereduceerd tot een totale lengte van 68.5 centimeter. Het originele wapen heeft (bij een looplengte van 26 inch) een totale lengte van 118 centimeter. Door dit inkorten van het wapen kan worden gesteld dat het dragen van het wapen minder zichtbaar is geworden. Het wapen is praktisch getest, het wapen functioneerde naar behoren.
Gezien het vorenstaande is dit (jacht)geweer een vuurwapen in de zin van artikel 1 onder 3, gelet op artikel 2 lid 1, categorie II onder 3 van de Wet Wapens en Munitie.
(…)
Bij het wapen tref ik 10 patronen/munitie aan. Vier (4) van deze patronen, hagelpatronen in kaliber 12 (…) hebben onder andere het opschrift: “Gamebore Black gold HV Steel, 70 mm 28 gms”.
Zes (6) van deze patronen, hagelpatronen in kaliber 12 (…) hebben onder andere het opschrift: “Gamebore super steel high velocity, 70 mm 3-32 gms”.
Deze patronen zijn in goede staat en gebruik gereed. Deze munitie is geschikt om met bovenomschreven vuurwapen te worden verschoten.
Dit is munitie in de zin van artikel 1 onder 4 gelet op artikel 2 lid 2 Categorie III van de Wet Wapens en Munitie.
- Een proces-verbaal van bevindingen d.d. 24 september 2014 (dossierpagina 233-235)
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als relaas van bevindingen van verbalisant [verbalisant 4]:
Op 17 september 2014 werd in de gemeente Haarlem een vuurwapen met munitie in beslag genomen. (…).
Het is een vuurwapen in de vorm van een machinepistool. Het wapen heeft het kaliber 9x19 millimeter cq 9 millimeter luger. Op de kast van het wapen staat de tekst: “Ero Croatia”. Het wapen is op de kast voorzien van het wapennummer: 163635.
Links, in de handgreep van het wapen is een vuurregelaar aanwezig. Deze vuurregelaar heeft drie (3) standen, namelijk:
R (automatisch vuur)
P (semi-automatisch/Enkelschot)
Z (Veilig).
Dit wapen is geproduceerd bij “Arma Gruppa” te Zagreb en is gebaseerd op het UZI machinepistool. Het wapen verkeert in goede staat van onderhoud en is gebruik gereed, het achterste richtmiddel (keep) ontbreekt echter. (…)
Het wapen is praktisch getest, zowel bij semi-automatisch als automatisch vuur vertoonde het wapen geen gebreken.
Gezien het vorenstaande is dit machinepistool een automatisch-vuurwapen, in de zin van artikel 1 onder 3, gelet op artikel 2 lid 1, categorie II onder 2 van de Wet Wapens en Munitie.
(…)
Bij het wapen trof ik 62 stuks patronen/munitie aan. Deze patronen, kogelpatronen in het kaliber 9x19 millimeter (9 para) zijn voorzien van diverse bodemstempels. (…)
Deze patronen zijn in goede staat en gebruik gereed. Deze munitie is geschikt om met bovenomschreven vuurwapen te worden verschoten. Dit is munitie in de zin van art. 1 onder 4 gelet op art. 2 lid 2 categorie III van de Wet Wapens en Munitie.
- Een proces-verbaal van bevindingen d.d. 25 september 2014 (dossierpagina 239-241)
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als relaas van bevindingen van verbalisant [verbalisant 4]:
Op 17 september 2014 werden in de gemeente Haarlem een aantal voorwerpen/munitie in beslag genomen.
(…)
Voorwerp 1 bestaat uit een plastic zak. (…) In deze plastic zak tref ik aan: Een (1) munitiedoosje (…). In dit munitiedoosjes zijn veertien (14) scherpe kogelpatronen (munitie) aanwezig. Deze kogelpatronen zijn in goede, ongebruikte staat en bestemd en geschikt om in een vuurwapen afgevuurd te worden.
Deze patronen zijn munitie in de zin van artikel 1 onder 4 gelet op artikel 2 lid 2 Categorie III van de Wet Wapens en Munitie.
(…)
Zesenveertig (46) scherpe kogelpatronen (…). Deze kogelpatronen zijn in goede, ongebruikte staat en bestemd en geschikt om in een vuurwapen afgevuurd te worden.
Deze patronen zijn munitie in de zin van artikel 1 onder 4 gelet op artikel 2 lid 2 Categorie III van de Wet Wapens en Munitie.
(…)
Voorwerp 2 bestaat uit een tasje inhoudende veertien (14) scherpe kogelpatronen (…). Deze kogelpatronen zijn in goede, ongebruikte staat en bestemd en geschikt om in een vuurwapen afgevuurd te worden.
Deze patronen zijn munitie in de zin van art. 1 onder 4 gelet op artikel 2 lid 2 Categorie III van de Wet Wapens en Munitie.
(…)
Voorwerp 3 bestaat uit een plastic zakje (…). De inhoud van dit zakje bestaat uit vier (4) scherpe kogelpatronen (…). Tevens is in deze zak een patroonmagazijn aanwezig. Dit patroonmagazijn is gevuld met acht (8) scherpe kogelpatronen (…).
Deze kogelpatronen zijn in goede, ongebruikte staat en bestemd en geschikt om in een vuurwapen afgevuurd te worden.
Deze patronen zijn munitie in de zin van artikel 1 onder 4 gelet op artikel 2 lid 2 Categorie III van de Wet Wapens en Munitie.
(…)
Voornoemd patroonmagazijn is een patroonmagazijn welke kennelijk is geproduceerd als patroonmagazijn voor een Knall/alarmpistool (Kaliber 9 millimeter P.A.K.)
Het patroonmagazijn is een wezenlijk onderdeel voor een alarmpistool als bedoeld in Categorie III onder 4 van de Wet Wapens en Munitie.
Ten aanzien van feit 2 subsidiair
- Een proces-verbaal van aangifte d.d. 27 december 2014 (dossierpagina 521-523)
Dit proces-verbaal houdt onder meer in de verklaring van aangever [slachtoffer 2]:
Op 27 december 2014 ging ik met vrienden naar café [café] te Heemskerk. Mijn vriend [getuige 2] die ging bier voor ons halen en kreeg daar ruzie met een jongen. (…) Op een gegeven moment zag ik dat deze jongen wilde uithalen met zijn linkerhand, naar [getuige 2]. Op dat moment ben ik er tussen gesprongen. Ik tilde mijn arm op om de klap die deze jongen wilde geven te blokkeren. Dit is mij ook gelukt. Ik voelde na het blokkeren van de eerste klap, pijn aan mijn linkerzijde van mijn gezicht. De pijn kan ik omschrijven als een drukkende pijn.
(…) Ik kreeg van het personeel en mensen om mij heen te horen dat ik bloed op mijn gezicht had. Ik kwam toen tot de ontdekking dat ik een snee, aan de linkerzijde van mijn kin had zitten. Ik vermoed dat de snee in mijn kin is veroorzaakt door een glas. Ik denk dat omdat de snee een y-vorm was.
Bij de huisartsenpost heeft de dokter drie hechtingen nodig gehad om de snee te dichten.
Ten aanzien van feit 2 subsidiair
- Een proces-verbaal van aangifte d.d. 27 december 2014 (dossierpagina 524-526)
Dit proces-verbaal houdt onder meer in de verklaring van aangeefster [slachtoffer 1]:
Ik bevond mij op 27 december 2014 in Café [café] in Heemskerk. Ik stond in het café toen ik hoorde dat er een opstootje was ter hoogte van de bar.
Het ging allemaal heel snel. Voordat ik het wist voelde ik iets hards tegen mij aan. Ik zag overal bloed op mijn lichaam. Ik zag glas in mijn rechterhand. Ik voelde ook dat ik glassplinters in mijn gezicht en nek had gekregen. Ik voelde een helse pijn in mijn hand. Ik had een grote open wond tussen mijn wijs en middelvinger.
(…) De wond in mijn rechterhand is gehecht. Er zitten vier hechtingen in mijn hand. Ik heb allerlei wondjes over mijn lichaam door de glassplinters. In mijn nek zit waarschijnlijk nog een stukje glas, hiervoor moet ik nog terug naar het ziekenhuis voor controle.
Ten aanzien van feit 2 subsidiair
- Een proces-verbaal van verhoor getuige d.d. 19 januari 2015 (dossierpagina 542-544)
Dit proces-verbaal houdt onder meer in de verklaring van getuige [getuige 3]:
Ik ben mede-eigenares van café [café] te Heemskerk. In de avond/nacht van 26 december 2014 op 27 december 2014 heb ik gewerkt in het café. Toen ik aan het werk was viel een klant mij in ieder geval op. Dat was een man die in het begin een trui aan had en later een T-shirt droeg met emblemen van de Hells Angels. (…) Ik dacht dat hij tatoeages op zijn arm had. Volgens mij heb ik ook ergens het woord ‘president’ zien staan. Deze klant, de Hells Angel, was in het begin, toen ik begon met werken, in gezelschap van een vrouw, ik denk zijn vriendin en, zoals gezegd, zijn halfbroer. (…) Omstreeks 1.00 uur die avond/nacht bestelde een klant twee biertjes. (…) Ik zag dat er onenigheid was ontstaan tussen de Hells Angel en de klant die net twee biertjes had besteld. (…) Ik zag dat de klant die twee biertjes had besteld vragend en verbaasd keek naar de Hells Angel. Er ontstond een woordenwisseling (…). Ik zag dat de vriend van de klant die twee biertjes had besteld er ook bij kwam en zich erin mengde. Er ontstond een handgemeen en ik zag dat de vriend door de Hells Angel werd gestompt. Ik zag dat de Hells Angel zeker vijf keer stompte en met zijn elleboog/onderarm de vriend van de klant van de twee biertjes, raakte. Later zag ik dat die jongen door die mishandeling een sneetje in zijn kin had opgelopen. (…)
Ik zag dat de Hells Angel op een gegeven moment richting een paal in het café bewoog en van een tafelblad aan deze paal een glas pakte. Ik heb niet gezien of hij dat glas stuk sloeg. Wel zag ik dat hij dat glas het café in gooide en dat het glas tegen een verderop staande paal stuk sloeg.
Ten aanzien van feit 2 subsidiair
- Een proces-verbaal van bevindingen d.d. 20 januari 2015 (dossierpagina 562-564)
Dit proces-verbaal houdt onder meer in als relaas van bevindingen van verbalisant [verbalisant 5]:
Op 27 december 2014 was ik, verbalisant, in café [café] te Heemskerk. Ik was daar in privetijd en derhalve in burger gekleed. (…) Op de hoek van de bar (…) stond een man gekleed in een zwart t-shirt met korte mouwen. Ik zag dat op het T-shirt het mij bekende Hells Angels logo en de tekst “ Hells Angels” stond. Ik zal deze persoon verder Hells Angel noemen. (…) Ik zag en hoorde dat er kennelijk een ruzie was ontstaan tussen de Hells Angel en een van de andere mannen. (…) Ik zag dat de Hells Angel opeens begon te slaan. Ik zag dat geen van de andere mannen hier vooraf een slag-of andere beweging had gemaakt die als aanleiding kon worden gezien. Ik zag dat de Hells Angel in ieder geval 2 keer opzettelijk met kracht met zijn rechtervuist op het hoofd van 1 van de mannen sloeg middels een rechtse hoek, kennelijk om de man pijn en letsel te bezorgen. (…) Ik zag dat een van de andere mannen ertussen ging staan. Ik was van plan om er ook tussen te gaan staan. Voordat ik dit kon doen zag ik dat de Hells Angel opeens een longdrinkglas in zijn rechterhand vasthield. Ik heb niet gezien waar dit longdrinkglas vandaan kwam. Ik zag dat de Hells Angel het longdrinkglas kapot sloeg tegen de pilaar waar ik naast stond. Ik zag dat dit niet per ongeluk ging maar dat de Hells Angel doelbewust het longdrinkglas kapot sloeg tegen de pilaar. Ik voelde de scherven van het glas tegen mijn lichaam aanspatten. Ik zag dat de Hells Angel het onderste gedeelte van het longdrinkglas vasthield en dat aan de bovenkant puntige uitsteeksels waren ontstaan. (…) Ik zag, nadat ik mij weer had omgedraaid, dat de Hells Angel het kapot geslagen longdrinkglas weggooide richting de mannen die op 1 meter voor hem stonden.