Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.[A.]
2. [B.]
3. [C.]
4. [D.]
1.Het procesverloop
2.De feiten
“(…) De erkerwoning is aan de achterzijde uitgebouwd waardoor er extra woonruimte is gecreëerd. (…) Onderhoud binnen: goed, Onderhoud buiten: goed (…) De hierna vermelde clausules zullen worden opgenomen in de koopakte. Algemene ouderdomsclausule. Koper verklaart ermee bekend te zijn dat de woning ca. 1 eeuw oud is, wat betekent dat de eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden aanzienlijk lager liggen dan bij nieuwe woningen. Tenzij de verkoper de kwaliteit ervan gegarandeerd heeft, staat de verkoper niet in voor: het dak, de fundering, bouwkundige constructie, vloeren, wanden, (…) de eventuele afwezigheid van (…) schimmels en de eventuele afwezigheid van doorslaand en/of optrekkend vocht. Bouwkundige kwaliteitsgebreken worden geacht niet belemmerend te werken op het in art. 5.3 van de N.V.M.-koopakte omschreven woongebruik. (…) Algemeen voorbehoud van Overspaern Makelaardij b.v. in verband met onderhoudstoestand van de woning, zichtbare en onzichtbare gebreken: De makelaars van Overspaern Makelaardij b.v. geven tijdens de bezichtiging een globaal beeld van de onderhoudstoestand van de woning. Dit gebeurt op basis van een visuele –steeksproefsgewijze- inspectie. Dit betekent dat geen oordeel wordt gegeven over elk onderdeel afzonderlijk, noch over elementen die aan het zicht onttrokken zijn. (…) De koper heeft een eigen onderzoeksplicht naar zaken die voor hem van belang zijn. (…) Om een goed beeld van de (bouwkundige) staat van de woning te krijgen, staat het u als (aspirant-) koper vrij de woning bouwkundig te laten keuren door een bouwkundige. (…) De in deze brochure opgenomen informatie houdt nimmer een garantie in! (…) Wij adviseren geïnteresseerden voor begeleiding bij aankoop en het uitbrengen van een bieding een eigen NVM-makelaar in te schakelen!! (…).
“(…) 5.1. Het appartementsrecht zal aan koper in eigendom worden overgedragen in de staat waarin het zich bij het tot stand komen van deze overeenkomst bevindt met alle daarbij behorende rechten en aanspraken, zichtbare en onzichtbare gebreken, heersende erfdienstbaarheden en kwalitatieve rechten, en vrij van hypotheken, beslagen en inschrijvingen daarvan. (…) 5.3. Het appartement zal bij de eigendomsoverdracht de feitelijke eigenschappen bezitten die nodig zijn voor een normaal gebruik als: woonruimte. (…) Verkoper staat ook niet in voor de afwezigheid van gebreken die dat normale gebruik belemmeren en die aan koper kenbaar zijn op het moment van het tot stand komen van deze koopovereenkomst. (…) 5.3.1. Algemene ouderdomsclausule. Koper verklaart ermee bekend te zijn dat de woning ca.100 jaar oud is, wat betekent dat de eisen die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden aanzienlijk lager liggen dan bij nieuwe woningen. Tenzij de verkoper de kwaliteit ervan gegarandeerd heeft, staat de verkoper niet in voor: het dak, de fundering, bouwkundige constructie, vloeren, wanden, (…) de eventuele afwezigheid van aantasting door (…) schimmels en de eventuele afwezigheid van doorslaand en/of optrekkend vocht. Bouwkundige kwaliteitsgebreken worden geacht niet belemmerend te werken op het in art. 5.3 van de N.V.M.-koopakte omschreven woongebruik.
(…) 5.3.2. Clausule inzake fundering en casco. (…) Koper vrijwaart verkoper voor alle aansprakelijkheid met betrekking tot eventuele gebreken aan fundering, casco en de eventuele gevolgen daarvan. (…). Artikel 24 Nooit bewoningsclausule. Koper is op de hoogte dat de woning nooit bewoond is geweest door verkoper. Verkoper kan geen garanties geven over de kwaliteit van de onroerende zaak. Daarom verleent verkoper met betrekking tot de onroerende zaak generlei vrijwaring voor zichtbare en aan hem onbekende verborgen gebreken (…).
“(…) Artikel 2 – Feitelijke staat en gebruik van het verkochte. 1. Koper heeft het verkochte vóór de levering mogen bezichtigen. Koper aanvaardt het gekochte in de staat waarin dit zich vandaag bevindt. Deze komt overeen met de staat waarin het gekochte zich bevond op het moment van het sluiten van de koopovereenkomst, uitgezonderd normale slijtage. 2. Het gekochte bezit de feitelijke eigenschappen die nodig zijn voor een normaal gebruik als woonruimte. Verkoper staat niet in voor andere eigenschappen dan die voor een normaal gebruik als in de vorige zin vermeld nodig zijn. (…)Koper verklaart het gekochte te gaan gebruiken voor hetzelfde doel als hiervoor gemeld. Voorts is in de koopovereenkomst vermeld, woordelijk luidende: “artikel 24 Nooit bewoningsclausule. Koper is op de hoogte dat de woning nooit bewoond is geweest door verkoper. Verkoper kan geen garanties geven over de kwaliteit van de onroerende zaak. Daarom verleent verkoper met betrekking tot de onroerende zaak generlei vrijwaring voor zichtbare en aan hem onbekende verborgen gebreken (…)”.”.
“(…) twee dagen geleden is [M.] , onze aannemer, langs geweest om in de muur van de slaapkamer te kijken, daar de ruimte zo vochtig bleek dat schimmels zich vormen op de muren. Hieruit is gebleken dat de constructie van de muren niet goed is (zie de e-mail hieronder). De kosten hiervan zullen naar alle waarschijnlijkheid erg hoog uitvallen (…) Gezien dit een ernstige constructiefout is wil ik je, als vertegenwoordiger van de verkopende partij, hiervan op de hoogte stellen. Ik weet nog niet hoe dit opgelost moet worden en ik hoop er op dat je/jullie hierover mee willen denken, daar dit een fout is die in het normale aankoopproces niet op te merken was geweest. (…)”
“(…) Het is een vervelend bericht. Helaas weet ik ook niet wie de aannemer is die de aanbouw heeft gemaakt. Ook heb ik geen zicht kunnen hebben op de kwaliteit van het uitgevoerde werk. Het vochtprobleem dat je hebt is mij ook niet van de vorige bewoner bekend. Helaas kan ik je dan ook niet veel verder helpen. (…)”.
“(…) De schimmelvorming is het gevolg van foutieve detaillering en het deels weglaten van isolatie bij de realisatie van de uitbouw. Schimmelvorming in een woning worden als een ongezonde situatie aangemerkt, zie hiervoor ook de toen geldende – en het thans geldende Bouwbesluit. Het verblijven in ruimtes waar schimmelvorming heerst wordt in het algemeen om gezondheidsredenen afgeraden. De geconstateerde gebreken bevinden zich in de constructie en zijn zonder destructief onderzoek niet vast te stellen. Een reguliere aankoopkeuring van een woning wordt altijd uitgevoerd zonder destructief onderzoek. Een dergelijke keuring had deze gebreken daarom niet aan het licht gebracht. (…)”.