Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
1.Het procesverloop
2.De feiten
"Ik ben ziek en kan er niet meer tegen. Een aantal maal probeer ik je aan te geven dat het teveel voor me is. Zo ook gisteren, en geloof me, dat doe ik echt pas als het me echt teveel is. Jouw reactie, het concluderen dat het niet in drie dagen kan en daarbovenop een project voor de converters aan te bieden, maakt me radeloos. Ik voel me ongehoord en uitgemolken en dat bovenop lichamelijk protest en de dagelijkse gezinsuitdagingen, is naar. Ik huil, verzoek mijn leven op de rit te krijgen, maar t schijnt maar niet te willen lukken. Sorry"
"Ik vindt dit heer vervelend voor je. Als ik je ook maar ergens mee kan helpen hoor ik dit graag. Ik heb jij signalen gisteren wel degelijk juist ontvangen en heb hierop ook direct actie ondernomen. Ik heb de planning in kaart gebracht en ook bij [betrokkene 2] aangegeven dat jij teveel onder handen heb. Ik heb gisteren ook een vacature opgesteld voor een nieuwe medewerker, zie bijlage (...) Bij het project van de convertors heeft [betrokkene 3] om jouw gevraagd, echter was het nog niet zeker dat jij dit ook daadwerkelijk ging doen. Daarbij gaan deze werkzaamheden (in uitvoer) pas aan het einde van dit jaar plaatsvinden. We hebben hier ook nog geen opdracht voor en ik heb ook aangegeven vorige week bij hem dat jij dit er met de huidige klussen niet bij kan hebben. Nogmaals ik vindt de situatie voor jou persoonlijk heel vervelend en hoor graag wat ik voor jou kan doen om dit te verbeteren."
"Sorry [voornaam betrokkene 1] , is niet persoonlijk. Ik werk graag voor en met je. Vraag nu even pauze en dan overleg over hoe dit op te lossen. (...)"
"Er is sprake van arbeidsongeschiktheid als gevolg van medisch objectiveerbare ziekte met beperkingen in persoonlijk en sociaal functioneren. De klachten en beperkingen hangen nauw samen met gespannen arbeidsomstandigheden en een verhoogde werkdruk en er is sprake van een gedragsreactie-spanningsklachten. Betrokkene is beperkt in concentratie en heeft energetische beperkingen. Er is adequate behandeling gestart die nog enige maanden gaat duren. Ter verbetering van de arbeidssituatie adviseer ik dat werkgever en werknemer met elkaar in gesprek gaan. Betrokkene is nu nog herstellende en niet belastbaar en ik verwacht dat na 8 juni begonnen kan worden met de gesprekken. In de weken daarna kan dan een start gemaakt worden met opbouw van uren in eigen werk. Een volledig herstel zal zeker nog 2 maanden duren. Betrokkene is de komende maanden daarbij niet belastbaar voor overuren. Indien de gesprekken niet leiden tot een normalisering van de arbeidssituatie adviseer ik ondersteuning door middel van een onafhankelijke derde partij, mediation. Dit advies is met betrokkene besproken en dze kan zich hier in vinden. (...)"
"Op 12 mei 2015 heeft [eiseres] zich ziek gemeld vanwege psychische beperkingen en belemmeringen. Deze dag heeft zij zich ook persoonlijk bij Aandacht Arbo ziek gemeld en met [betrokkene 4] een ondersteunend gesprek gevoerd. Er is sprake van een ernstige disbalans bij [eiseres] en zij is in haar privésfeer tijdelijk ondersteund en opgevangen. Op 22 mei heeft de bedrijfsarts een probleem analyse opgemaakt en stelde dat er tijdelijk geen benutbare mogelijkheden waren, na 8 juni gesprekken opstarten en in de weken daarna een start gemaakt kan worden in opbouw van uren in eigen werk. In de afgelopen periode is [eiseres] (werk gerelateerd) begeleid door [betrokkene 5] en [betrokkene 4] . Op 9 juni 2015 heeft [eiseres] een ondersteunend gesprek gevoerd met [betrokkene 4] ter voorbereiding van het gesprek met [betrokkene 2] op 11 juni 2015. Op 11 juni 2015 hebben [eiseres] en [betrokkene 2] onder leiding van [betrokkene 4] een luchtig verkennend gesprek gehad over de ruis die was opgetreden. Ook is gesproken over [eiseres] haar welzijn, voortgang, herstel en is deze afspraak gemaakt. Nadat 3gesprek heeft [betrokkene 4] alleen met [eiseres] een ondersteunend nagesprek gevoerd. (...)Nadat [betrokkene 4] de structuur van deze bespreking heeft geschetst geeft [eiseres] aan dat zij nog fors beperkt is in haar dagelijks functioneren. De voorgaande gesprekken met [betrokkene 2] en [betrokkene 4] hebben haar wel geholpen en zij is blij dat de ruis van de lijn af is. (...)Terugkeer in werk wordt doorgesproken en [eiseres] ziet daar ontzettend tegenop. Gesteld wordt dat [eiseres] een beschermende omgeving op kantoor nodig heeft om eerst zonder klantcontact en deadlines te kunnen wennen. (...)Afspraken/adviezen* Op 19 juni 2014, om 8.00 uur heeft [eiseres] een afspraak bij een specialistische behandelaar; (...)* Woensdag 1 juli 2015 start [eiseres] van 9.00 uur 2 uur met passend werk;* [betrokkene 2] zorgt dat er werk ligt waar [eiseres] uit kan kiezen, wat geen deadline heeft en waarbij geen klant contact nodig is.
(...)- In verband met verhuizing van werknemer naar Duitsland heeft geen van partijen er belang bij dat de arbeidsovereenkomst blijft voortduren. (...)- Werkgever en werknemer de beëindiging van deze arbeidsovereenkomst wensen na te streven met ingang van 30 juni 2015;- Werknemer is zich er van bewust dat zij door haar verhuizing naar Duitslang geen aanspraak kan maken op Nederlandse sociale zekerheid zoals bijvoorbeeld een WW uitkering of ziektewetuitkering.- Werknemer, na voldoende bedenktijd, en gelegenheid tot overleg te hebben gehad met haar gemachtigde, te kennen heeft gegeven zich tegen een dergelijk streven niet langer te zullen verzetten; (...)- Partijen daarom de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden met ingang 30 juni 2015 wensen te beëindigen.In de vaststellingsovereenkomst is vervolgens bepaald dat de arbeidsovereenkomst eindigt per 30 juni 2015, dat aan [eiseres] geen vergoeding wordt voldaan en dat [eiseres] zich per 30 juni 2015 weer volledig arbeidsgeschikt heeft gemeld en zich niet binnen 28 dagen arbeidsongeschikt zal melden. Voorts is bepaald dat partijen afzien van het recht de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, op te zeggen of te vernietigen.
"(...) Met [naam] en mij gaat t heel goed. We proberen het gebouw van het restaurant te kopen ipv te huren, om zo de maandlasten te drukken en financieel ons leven nog meer te veraangenamen. Als dat lukt, blijven we hier, lukt dat niet, komen we naar NL. Welke keuze het ook wordt, er zitten nog wel wat maanden werk in. Hoofdzaak is samen te zijn en aan een mooie toekomst te bouwen. Maandag kindjes weer naar school, dan zijn we weer eventjes in Nederland. (...)"
"U heeft een WW uitkering aangevraagd omdat uw dienstverband op 1 juli 2015 beëindigd is. Het dienstverband is beëindigd in verband met uw verhuizing naar Duitsland. U kunt per 1 juli 2015 geen WW-uitkering krijgen. U ben namelijk akkoord gegaan met de beëindiging van uw dienstverband. Als u dat niet had gedaan, had u waarschijnlijk bij uw werkgever in dienst kunnen blijven. Dat betekent dat u verwijtbaar werkloos bent.
"De verhuizing naar Duitsland gaat niet door; het restaurant is gesloten. We zijn druk doende alles hier af te sluiten en leeg te ruimen. Helaas ben ik gisteren gebeld door het UWV Alkmaar dat mijn WW aanvraag (vaste lasten in NL lopen door) op basis van de vaststellingsovereenkomst wordt geweigerd. Dat verbaast mij zeer en doet mij vraagtekens zetten bij het juridische advies van [betrokkene 4] . Kunnen we hier nog een correctie op uitvoeren?"
"(...) Verrassend dat je toch naar Nederland komt! Vervelend van het UWV, op welke gronden is je WW-aanvraag afgekeurd? (...)"Daarop heeft [eiseres] laten weten:
"Het is afgewezen op grond van het beëindigen van het contract op mijn verzoek wegens vermeende verhuizing naar Duitsland. (...)"
(...) Naar aanleiding van jou plannen inzake de verhuizing naar Duitsland hebben we een gangbare en gebruikelijk vaststellingsovereenkomst opgesteld. Daarin is opgenomen dat voortzetten van jouw dienstverband bij ons niet zinvol was vanwege jouw vertrek naar Duitsland. Je zou ook geen beroep op de Nederlandse sociale zekerheid gaan doen, en dat is ook opgenomen. (...)"