Daartoe heeft gemeente Alkmaar het volgende - zakelijk weergegeven - gesteld. De kinderboerderij is al heel lang in de [plaatsnaam], wijk [naam wijk], gevestigd. De betrokken wijk kende een achterstandsproblematiek. De kinderboerderij heeft in de wijk een belangrijke maatschappelijke functie. De hele buurt ontmoet elkaar op deze in de wijk unieke plek. Daarom is de gemeente er alles aan gelegen dat het daar goed reilt en zeilt. Sinds [voorzitter] vorig jaar zijn intrede bij de kinderboerderij deed, is dat niet meer het geval. [voorzitter] beschouwt de kinderboerderij en de zaken die daarom heen liggen (zoals de vlindertuin en vleermuisheuvel) min of meer als zijn eigendom. Hij intimideerde medewerkers van Stadswerk, die zich hebben teruggetrokken teneinde conflicten te vermijden. Ook binnen de stichting is het gaan rommelen. Er hebben schreeuwende bestuursleden aan het hek van de kinderboerderij gestaan, er hebben beveiligers rondgelopen, [voorzitter] heeft op de kinderboerderij geslapen “ter bewaking van het fort”, en het oude en nieuwe bestuur hebben gestreden om het paviljoen als vergaderplek. Omwonenden, bezoekers en vrijwilligers hebben daar last van gehad. Een aantal vrijwilligers heeft afscheid genomen omdat de spanning te snijden was. Daarbij heeft het bestuur de publiciteit gezocht, waardoor het bestuursconflict op straat is komen te liggen. Dat heeft veel onrust in de wijk veroorzaakt.
Toen het bestuursconflict culmineerde in een gerechtelijke procedure, was het voor de gemeente duidelijk dat zij met [eiser] moest stoppen. [eiser] fungeert als splijtzwam in de wijk in plaats van dat zij de cohesie bevordert. De [naam voormalig voorzitter], de voormalige voorzitter van de Wijkraad, die een poging deed om partijen bij elkaar te brengen, is van het terrein gejaagd. Vanwege de onmogelijke houding die [eiser] tegen de gemeente, binnen eigen gelederen en tegenover derden heeft aangenomen, is het onmogelijk om nog met [eiser] samen te werken. Dit heeft de gemeente doen besluiten om de huurovereenkomst op te zeggen. De gemeente heeft zich niet laten leiden door emoties van één van haar wethouders, maar een zeer weloverwogen en begrijpelijke keuze gemaakt. De gemeente had ook alle vrijheid om de huurovereenkomst op te zeggen, een reden voor opzegging hoeft zij niet te geven maar zij heeft dat wel gedaan. Die reden staat als een huis, wat de gemeente betreft. Er is geen sprake van overtreding van publiekrechtelijke regels, geen sprake van misbruik van bevoegdheid nu wilsrechten als de onderhavige worden beheerst door de beginselen van redelijkheid en billijkheid, terwijl ook van handelen van de gemeente in strijd met de redelijkheid en billijkheid geen sprake is. [eiser] heeft de door de Hoge Raad in het arrest van 29 juni 2012 geformuleerde maatstaf miskend. De inhoud van de gesprekken die de gemeente na de huuropzegging met [eiser] heeft gevoerd, de blijvende onrust in de wijk, het feit dat de kinderboerderij te vaak niet open is en er geen invulling meer wordt gegeven aan de educatieve rol die de kinderboerderij vervult en de nog steeds verstoorde verhouding met Stadswerk, tonen alleen maar aan dat de gemeente de juiste beslissing heeft genomen.
De gemeente wil een nieuwe huurovereenkomst sluiten met een nieuwe exploitant. Daardoor zal de rust in de wijk wederkeren en kan Stadswerk weer gewoon haar beheerstaken uitvoeren. Er hebben zich al gegadigden gemeld. Daarom wenst zij het gehuurde per 1 oktober 2014 naar behoren opgeleverd te krijgen, aldus gemeente Alkmaar.