Uitspraak
RECHTBANK NOORD-HOLLAND
BESCHIKKING ONTBINDING ARBEIDSOVEREENKOMST
[A.]
[B.]
De procedure
De feiten
“(…) Werknemer maakt een overbelastingsbeeld door, door haarzelf omschreven als veroorzaakt door de onderlinge verstandhouding op de werkvloer. Inmiddels worden de klachten iets minder en kan zij weer opbouwend aan het werk. (…) Begin met 4 werkdagen in de week van 2 tot 4 uur per keer en bouw dit in 3 tot 4 weken op naar 100%. Bespreek wel grondig de knelpunten die werknemer ervaart om te voorkomen dat dit beeld blijft bestaan of zich gaat herhalen. (…)”
“(…) Helaas is er een aandoening bijgekomen waardoor werknemer ernstig beperkt is in lopen en staan. Advies. Los de moeizame onderlinge verstandhouding op: deze geeft spanningen bij werkgever en werknemer. Zet een mediator in om de impasse te doorbreken en uit te maken of er, na herstel van werknemer, mogelijkheden zijn voor concrete afspraken voor werk. (…) Er wordt door de bedrijfsarts een verwijzing gedaan naar een mediator. (…)”
“(…) Werknemer wordt behandeld voor de beperking in het lopen. Ze moet nog met steun lopen. Tevens wordt zij nog behandeld voor een andere aandoening. 8-11 is naar werknemer aangeeft het eerste gezamenlijke mediationgesprek. Advies. Wacht de resultaten van alle trajecten af. Werkhervatting is mogelijk als het vertrouwen werkgever-werknemer weer terug is en er duidelijke werkafspraken gemaakt kunnen worden voor de toekomst; daarnaast moet werknemer in staat zijn zonder hulpmiddelen te lopen. (…) Het doel is terugkeer in het eigen werk, maar of dit lukt is afhankelijk van de mediation. (…)”
“(…) Het herstel verloopt in het algemeen goed: werknemer heeft aangeboden 50% zittend werk te doen. Advies. Werknemer is zeker in staat 50% van haar uren zittend werk uit te voeren. Uiteraard moet dit praktisch uitvoerbaar kunnen zijn in de praktijk voordat hiermee begonnen kan worden. (…) Volledig herstel in het eigen werk, op voorwaarde dat de mediation daartoe aanleiding geeft, is te verwachten over 4 tot 6 weken.”
“(…) Blijkbaar is het niet meer de bedoeling dat werknemer terugkomt in de praktijk. Er wordt blijkbaar gesproken over een ontbinding van het dienstverband. Daarnaast zijn er zeker nog beperkingen, zowel in lopen als in het omgaan met druk en spanning. Deze laatste zijn versterkt door het bericht dat terugkeer in het eigen werk niet meer mogelijk is. (…) Volledig herstel in passend werk elders is het doel. Het is moeilijk te zeggen wanneer dat bereikt kan worden omdat niet duidelijk is wanneer de beperking in het lopen verdwenen is. (…)”
“(…) Het feit dat werkgever haar niet terug wil is hard aangekomen. Werknemer zit nog vol vragen over de toekomst. Daarnaast is er nog de beperking in het belasten van har been; hier loopt nog onderzoek en volgende maand een voorstel voor behandeling. Advies. (…) Zet bedrijfsmaatschappelijk werk in om werknemer bij te staan in het proces van herstel richting ander werk.”
“(…) De reactie van werknemer op de gehele gang van zaken is nog heftig. Er volgt een begeleidingstraject daarin om de bestaande klachten te verminderen. Ook voor de beperkingen in het lopen is nog behandeling gaande. Advies. Wacht het oordeel van de rechter af.Vanwege de beperkingen van de werknemer, naast de sociale beperkingen dat er van re-integratie geen sprake kan zijn, kan werknemer niet aan het werk in eigen of ander werk. (…) Volledig herstel elders wordt het doel als terugkeer in het eigen werk niet meer mogelijk is.”
Het verzoek
Het verweer
De beoordeling
gedurendede ziekte. Dit opzegverbod heeft reflexwerking in de onderhavige ontbindingsprocedure en noopt de kantonrechter tot (grote) terughoudendheid bij het honoreren van een ontbinding gedurende de periode dat het opzegverbod geldt. Zelfs in die gevallen waarin de ontbindingsgrond op zich zelf los staat van de ziekte. Het opzegverbod tijdens ziekte heeft de strekking een werknemer te vrijwaren van de druk die een ontslagaanzegging met zich brengt tijdens ziekte, hetgeen eveneens het geval is bij een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst.