ECLI:NL:RBNHO:2014:10526
Rechtbank Noord-Holland
- Voorlopige voorziening
- F.M. Visser
- Rechtspraak.nl
Vergoeding van ten onrechte ingehouden salaris en vakantiebijslag in arbeidsrechtelijke geschil
In deze zaak heeft de kantonrechter van de Rechtbank Noord-Holland op 22 april 2014 uitspraak gedaan in een geschil tussen een werknemer en zijn werkgever. De werknemer, hierna te noemen [werknemer], had een vordering ingesteld tegen zijn werkgever, hierna te noemen [werkgever], met het verzoek om een onmiddellijke voorziening bij voorraad. De werknemer vorderde onder andere doorbetaling van loon en nabetaling van ten onrechte ingehouden loon. De werkgever had de werknemer in het verleden een beëindigingsovereenkomst voorgelegd, maar de werknemer had deze overeenkomst buitengerechtelijk vernietigd wegens dwaling. De werkgever had vervolgens geen loon meer betaald en had een bedrag van € 7.800,-- ingehouden op het salaris van de werknemer wegens verrekening van een door het CVZ opgelegde premie zorgverzekering.
De kantonrechter oordeelde dat de inhouding van het salaris door de werkgever nietig was op grond van artikel 18f lid 4 van de Zorgverzekeringswet. Dit artikel bevat dwingend recht en de werknemer kan daarvan tijdens het dienstverband geen afstand doen ten gunste van de werkgever. De kantonrechter oordeelde dat de werkgever de nadelige gevolgen van zijn verplichtingen ten aanzien van het CVZ moest dragen en dat er geen verhaal op de werknemer mocht worden genomen. De kantonrechter heeft de werkgever veroordeeld om aan de werknemer het ingehouden bedrag van € 7.800,-- netto te betalen, vermeerderd met wettelijke rente, en om het resterende bedrag aan vakantiebijslag en vergoeding voor niet genoten vakantiedagen te betalen.
De uitspraak benadrukt de bescherming van werknemers in het arbeidsrecht, vooral in situaties waarin werkgevers hun verplichtingen niet nakomen. De kantonrechter heeft ook beslist dat iedere partij zijn eigen proceskosten draagt en dat het vonnis uitvoerbaar is verklaard bij voorraad. Het meer of anders gevorderde is afgewezen.