ECLI:NL:RBMNE:2025:3814

Rechtbank Midden-Nederland

Datum uitspraak
24 juli 2025
Publicatiedatum
24 juli 2025
Zaaknummer
16/264074-20 (P)
Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Rechters
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Schuld van verdachten aan cardsharing en witwassen van gelden uit illegale activiteiten

In deze strafzaak heeft de rechtbank Midden-Nederland op 24 juli 2025 uitspraak gedaan in de zaak tegen de verdachte, geboren in 1970, die beschuldigd werd van cardsharing en het witwassen van de door gebruikers betaalde gelden. De verdachte heeft zich samen met anderen schuldig gemaakt aan het aanbieden van een cardsharingdienst, waarbij Ziggo televisie tegen betaling werd aangeboden via aangepaste Set Top Boxen. De rechtbank heeft vastgesteld dat de verdachte in de periode van 20 juni 2010 tot en met 27 november 2018 betrokken was bij deze illegale activiteiten. De verdachte werd ook beschuldigd van het witwassen van een bedrag van € 666.828,78, dat afkomstig was van de gebruikers van de cardsharingdienst. Tijdens de zitting op 26 juni 2025 werd het standpunt van de verdediging gepresenteerd, waarin werd betoogd dat de officier van justitie niet-ontvankelijk moest worden verklaard in de vervolging van de verdachte, omdat een andere verdachte, [naam 1], niet was vervolgd. De rechtbank oordeelde echter dat de officier van justitie ontvankelijk was in de vervolging en dat er geen sprake was van willekeur. De rechtbank heeft de verdachte schuldig bevonden aan het medeplegen van het opzettelijk aanbieden van een voorwerp dat bestemd was voor het plegen van een misdrijf en het maken van een gewoonte van witwassen. De rechtbank legde een taakstraf van 360 uur op, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden, en hield rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en de overschrijding van de redelijke termijn.

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Strafrecht
Zittingsplaats Utrecht
Parketnummer: 16/264074-20 (P)
Tegenspraak
Vonnis van de meervoudige kamer van 24 juli 2025 in de strafzaak van:
[verdachte]
geboren op [1970] te [plaats 1] ,
wonende aan de [adres 1] , [postcode 1] te [woonplaats] ,
hierna: de verdachte.

1.Zitting

De strafzaak van de verdachte is inhoudelijk behandeld op de openbare zitting van 26 juni 2025. Het onderzoek is gesloten op 24 juli 2025.
Op de zitting waren aanwezig:
  • de verdachte;
  • de officier van justitie: mr. R.E. Craenen;
  • de advocaat van de verdachte: mr. L. de Leon.

2.Tenlastelegging

De officier van justitie beschuldigt de verdachte ervan dat hij, samengevat:
feit 1
zich in de periode van 20 juni 2010 tot en met 27 november 2018 in Utrecht samen met anderen beroepsmatig heeft beziggehouden met een zogenaamde cardsharingdienst, dat wil zeggen het tegen betaling aanbieden van Ziggo televisie door middel van aangepaste Set Top Boxen;
feit 2
in de periode van 20 juni 2010 tot en met 30 september 2010 in Utrecht samen met anderen een geautomatiseerd werk, te weten een Ziggo-ontvanger voor ontvangst van televisie, is binnengedrongen;
feit 3
in de periode van 1 oktober 2010 tot en met 27 november 2018 in Utrecht samen met anderen een geautomatiseerd werk, te weten een Ziggo-ontvanger voor ontvangst van televisie, is binnengedrongen;
feit 4
in de periode van 10 september 2009 tot en met 24 december 2018 in Utrecht samen met anderen een geldbedrag van in totaal € 666.828,78 heeft witgewassen.
De volledige tekst van de beschuldiging staat in bijlage I bij dit vonnis.

3.Ontvankelijkheid van de officier van justitie

3.1.
Het standpunt van de verdediging
Volgens de advocaat is het wettelijk systeem in de kern geraakt omdat de officier van justitie er bewust voor heeft gekozen om [naam 1] niet verder in het onderzoek te betrekken en hem niet te vervolgen, terwijl is gebleken dat hij in verregaande mate betrokken was bij de ten laste gelegde feiten. De advocaat verwijst in dat verband naar het door de Hoge Raad gewezen Karman-arrest. Het niet vervolgen van [naam 1] is om meerdere redenen onrechtmatig. Allereerst heeft het niet betrekken van [naam 1] in het voorbereidend onderzoek geleid tot onnodige en aanzienlijke vertraging in de afhandeling van de strafzaak. Het onderzoek naar de rol van [naam 1] is namelijk pas gestart nadat de verdediging hierover onderzoekswensen heeft ingediend. Daarnaast is het onrechtmatig om [naam 1] niet (en de verdachte wel) te vervolgen terwijl [naam 1] tegenover de rechter-commissaris in strijd met de waarheid heeft verklaard. Primair moet dit ertoe leiden dat de officier van justitie niet-ontvankelijk wordt verklaard in de vervolging tegen de verdachte. Subsidiair moet al het bewijs dat - indirect of direct - afkomstig is van [naam 1] uitgesloten worden en meer subsidiair wordt verzocht om tot strafvermindering over te gaan.
3.2.
Het standpunt van de officier van justitie
Het dossier bood eerst onvoldoende aanknopingspunten om [naam 1] in deze zaak als (mede)verdachte aan te merken en hem verder te vervolgen. Zijn naam kwam weliswaar in het dossier voor, maar uit het onderzoek bleek op dat moment niet van (verregaande) betrokkenheid. Op basis van de verhoren bij de rechter-commissaris bleek wel van enige betrokkenheid van [naam 1] . Het Openbaar Ministerie heeft toen een nieuwe afweging gemaakt over het al dan niet vervolgen van [naam 1] . Bij die afweging is toen mede betrokken de door hem gegeven openheid van zaken over de organisatie (en meer specifiek: de rol van de verdachte en de medeverdachten). Mede op basis daarvan is toen besloten om [naam 1] in deze zaak niet als verdachte te vervolgen. Deze handelswijze van het Openbaar Ministerie is niet onrechtmatig en levert geen schending van het wettelijk systeem als bedoeld in de Karman jurisprudentie op. Er is daarom geen grond voor de door de verdediging bepleite consequenties van niet-ontvankelijkheid, bewijsuitsluiting of strafvermindering.
3.3.
Het oordeel van de rechtbank
De officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging.
De rechtbank overweegt dat de advocaat in de kern betoogt dat het Openbaar Ministerie lichtzinnig tot vervolging van de verdachte en de medeverdachten is overgegaan door niet ook [naam 1] te vervolgen, die volgens de verdediging een veel grotere rol in het geheel heeft gespeeld.
De rechtbank stelt voorop dat het Openbaar Ministerie niet verplicht is om elke verdachte te vervolgen. De wetgever heeft de officier van justitie een grote mate van vrijheid gegeven om te beslissen of al dan niet tot vervolging wordt overgegaan. De rechtbank kan deze discretionaire bevoegdheid van de officier van justitie slechts marginaal toetsen. Alleen in uitzonderlijke gevallen, wanneer sprake is van willekeur en de vervolging wordt ingesteld of voortgezet terwijl geen redelijk handelend lid van het Openbaar Ministerie heeft kunnen oordelen dat met (voortzetting van) de vervolging enig door strafrechtelijke handhaving beschermd belang gediend kan zijn, is het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in haar vervolging.
De rechtbank stelt allereerst vast dat de verdediging niet heeft betoogd waarom de vervolging van de verdachte, op haar eigen merites beoordeeld, geen enkel gerechtvaardigd belang meer dient. De verdediging heeft slechts een vergelijking met [naam 1] gemaakt, die niet is vervolgd. Daarnaast heeft de officier van justitie ter zitting uitleg en inzicht gegeven in de beslissing om [naam 1] niet als verdachte in deze zaak te vervolgen. Die uitleg vindt de rechtbank, mede tegen de achtergrond van het gehele strafdossier, niet getuigen van een Openbaar Ministerie dat willekeurig handelt. Integendeel, het Openbaar Ministerie heeft onder andere gewezen op een verschil in periode van betrokkenheid (die voor de verdachte veel langer is dan voor [naam 1] ) en het verschil in de wijze waarop het strafbare handelen is geëindigd (door optreden van politie, dan wel door eigen toedoen). De rechtbank is van oordeel dat het ook niet aannemelijk is geworden dat de handelwijze van de officier van justitie in strijd was met de grondslagen van het strafproces waardoor het wettelijk systeem in de kern is geraakt. De rechtbank verwerpt het verweer, en ziet geen reden tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie, bewijsuitsluiting of strafvermindering.

4.Bewijs en de bewezenverklaring

4.1.
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie stelt dat feit 1 en feit 4 bewezen kunnen worden. Voor feit 2 en voor feit 3 moet de verdachte worden vrijgesproken. De standpunten van de officier van justitie worden - voor zover van belang voor de beoordeling - besproken in paragraaf 4.3.
4.2.
Het standpunt van de verdediging
De advocaat van de verdachte heeft de rechtbank verzocht de verdachte integraal vrij te spreken van de beschuldigingen. De verdediging heeft verschillende verweren gevoerd. Deze worden - voor zover van belang voor de beoordeling - hierna besproken onder paragraaf 4.3.
4.3.
Het oordeel van de rechtbank
4.3.1.
Vrijspraak feit 2 en feit 3
De rechtbank oordeelt dat feit 2 en feit 3, te weten het plegen van computervredebreuk, niet kunnen worden bewezen en zal de verdachte daarvan vrijspreken.
De rechtbank kan op basis van het dossier en bespreking op zitting namelijk niet met een voldoende mate van zekerheid vaststellen dat door de verdachte of door de medeverdachten gedragingen zijn verricht, die bestonden uit het binnendringen van een geautomatiseerd werk. Die gedragingen zijn wel nodig om tot een bewezenverklaring van computervredebreuk te kunnen komen.
4.3.2.
Bewijsmiddelen feit 1 en feit 4
Inleiding
In 2015 ontvangt Ziggo van een anonieme melder informatie en documentatie over een zogenaamd card-sharing network via de website [website 5] . Cardsharing houdt - kort gezegd - in het met behulp van een zogenaamde (aangepaste) Set-Top Box ongeautoriseerd delen van een legitiem TV-abonnement, waardoor derden de (versleutelde) aangeboden content kunnen bekijken zonder hiervoor een abonnement bij de aanbieder af te sluiten. In 2018 doet Ziggo aangifte van card-sharing.
In opdracht van Ziggo heeft onderzoeksbureau [onderneming 1] in 2015 en in 2018 onderzoek gedaan naar de website [website 5] . Uit het onderzoek in 2015 bleek dat via de website content van Ziggo werd aangeboden. In 2018 heeft [onderneming 1] aanvullend onderzoek verricht. Uit dat onderzoek bleek dat de website [website 5] in 2018 nog steeds actief was. Na inloggen op de website konden gebruikers Set-Top Boxen kopen en/of tegen betaling een abonnement afsluiten dan wel tegen betaling hun abonnement voor een jaar verlengen. De onderzoekers hebben via de website een testaankoop gedaan. Met de ontvangen Set-Top Box kon Ziggo televisie worden gekeken, zonder dat [onderneming 1] daarvoor een abonnement bij Ziggo had afgenomen.
De rechtbank is van oordeel dat de verdachte samen met anderen vanaf 2010 betrokken is geweest bij het aanbieden van deze cardsharingdienst (bestaande uit het leveren en aanpassen van zogenaamde Set-Top Boxen al dan niet met (bijbehorend) abonnement voor het ontvangen van Ziggo televisie) en bij het witwassen van het door de gebruikers voor de cardsharingdienst betaalde abonnementsgeld. De rechtbank gebruikt daarvoor de bewijsmiddelen die in bijlage II van dit vonnis staan. De rechtbank legt hierna uit waarom zij bewezen vindt dat de verdachte zich aan deze feiten schuldig heeft gemaakt.
Bewijsoverweging feit 1
Uit de bewijsmiddelen blijkt het volgende.
Uit de verklaring van de verdachte blijkt dat hij in 2010 een bankrekening op zijn naam heeft geopend en dat deze bankrekening vervolgens is gebruikt voor de cardsharingdienst. Naar deze rekening werd de door de gebruikers betaalde abonnementskosten overgemaakt. Voorts blijkt uit de verklaring van de verdachte dat hij onder de naam ‘ [naam 2] ’ vanaf 2010 communiceerde. Uit de door deze [naam 2] verstuurde e-mailberichten blijkt dat in de periode september 2011 tot en met oktober 2013 wordt gecommuniceerd over bestellingen van gebruikers, geld dat binnen zou komen en dat er wordt gevraagd om het sturen van software naar gebruikers van wie het tv-kastje niet werkt.
Het telefoonnummer in de e-mail van 7 september 2015, kennelijk gestuurd aan gebruikers van de cardsharingdienst, en welk nummer eveneens terugkomt in het rapport van [onderneming 1] (* [telefoonnummer 5] ) staat op naam van de verdachte. Op 27 november 2018 is een telefoon, waaraan het voornoemde nummer was gekoppeld, onder de medeverdachte [medeverdachte 1] in beslag genomen.
Op deze mobiele telefoon zijn een groot aantal Whatsappberichten en afbeeldingen gevonden die betrekking hebben op de cardsharingsdienst. Een deel van deze berichten zijn in de periode juni 2018 tot en met november 2018 gestuurd naar een op de mobiele telefoon opgeslagen contactpersoon met de naam ‘ [verdachte] [.] ’. Gelet op het onderzoek van de politie stelt de rechtbank vast dat de verdachte deze contactpersoon is.
Uit de inhoud van de Whatsappberichten en afbeeldingen blijkt dat de verdachte en de medeverdachte [medeverdachte 1] veelvuldig berichten over en weer sturen over bijvoorbeeld de voorraad tv-kastjes, de (trage) verkoop van de tv-kastjes, maar ook over problemen/storingen bij gebruikers van de cardsharingdienst. Opvallend en ook belastend is met name het bericht op 18 november 2018. Daarin lijkt de verdachte een opsomming te geven van zijn betrokkenheid bij de fraude (“alles draait op mijn nek”): hij heeft de bank op zijn naam, hij moet de mail doen en tot slot moet hij fysiek het geld uit de muur halen. Daarnaast heeft de verdachte kennelijk ook weet van de technische kant van het geheel. Op 28 oktober 2018 schrijft hij in reactie op een bericht over een afnemer van de dienst namelijk “Dan moet [medeverdachte 2] wel rebooten”.
Tot slot blijkt uit onderzoek dat van en naar de bankrekening van de verdachte grote hoeveelheden geld wordt overgemaakt die, middellijk afkomstig waren van een bankrekening van een op de [land] gevestigde vennootschap. Die vennootschap staat op naam van de verdachte. Door de verdachte worden vervolgens weer bedragen overgemaakt naar bankrekeningen op naam van de medeverdachte [medeverdachte 2] . Daarnaast wordt van de bankrekening van de verdachte geld overgemaakt naar de bankrekening van een in Zwitserland gevestigd bedrijf. Uit onderzoek blijkt dat dit bedrijf zich bezighoudt met het opzetten van offshore bedrijven, waaronder ook op de [land] .
De rechtbank is op basis van het vorenstaande van oordeel dat de voor medeplegen vereiste voldoende nauwe en bewuste samenwerking tussen de verdachte en de medeverdachten voor wat betreft het beroepsmatig openlijk ter verspreiding aanbieden van een voorwerp waarmee gebruik wordt gemaakt van een dienst die via telecommunicatie aan het publiek wordt aangeboden, met het oogmerk daarvoor niet volledig te betalen, is komen vast te staan.
Ten aanzien van de bewezenverklaarde periode overweegt de rechtbank dat uit de database van [website 5] blijkt dat er in totaal 1051 unieke gebruikers waren en dat de eerste gebruiker op 20 juni 2010 in de database is geregistreerd. De laatste gebruiker is op 25 november 2018 geregistreerd. De rechtbank zal daarom deze periode als pleegperiode bewezen verklaren.
Bewijsoverweging feit 4
Uit de bewijsmiddelen volgt dat gebruikers op de website [website 5] een abonnement konden afsluiten dan wel hun (jaar)abonnement konden verlengen. Voor betaling van het verschuldigde abonnementsgeld werd gebruik gemaakt van een in de website geïntegreerde betaalmodule.
Uit onderzoek is gebleken dat de gebruikers van de cardsharingdienst het abonnementsgeld overmaakten naar een rekening op naam van Stichting derdengelden [onderneming 2] . Vanaf deze rekening werd het geld overgemaakt naar een bankrekening van [onderneming 3] LTD (hierna: ‘ [onderneming 3] ’), een op de [land] gevestigde vennootschap. De verdachte stond als eigenaar van deze vennootschap geregistreerd. In totaal is een bedrag van € 666.828,78 van [onderneming 2] naar [onderneming 3] overgeboekt.
In de periode van 2009-2015 is een deel van dit geldbedrag, te weten € 282.535,00 van de rekening van [onderneming 3] overgeboekt naar verschillende tussenpersonen. Deze personen hebben in ieder geval een bedrag van € 216.070,00 weer overgemaakt naar de rekening van de verdachte. De verdachte heeft in die periode een bedrag van € 37.894,00 overgemaakt naar de bankrekening van de medeverdachte [medeverdachte 2] (en/of zijn partner). De politie heeft niet kunnen achterhalen wat er met het resterende bedrag van € 384.293,00 is gebeurd.
Gelet op de manier waarop het door de gebruikers betaalde abonnementsgeld is overgemaakt naar verschillende rekeningen, waaronder naar een rekening van een op de [land] gevestigde vennootschap, en de manier waarop in ieder geval een deel van het geld weer terecht is gekomen bij de verdachte, is geprobeerd om de herkomst en werkelijke aard van het criminele geld te verhullen.
Over de rol van verdachte in het witwassen
De verdachte heeft een grote rol gespeeld in het op deze manier verbergen en verhullen van het door de gebruikers betaalde abonnementsgeld. Een hiervoor gebruikte bankrekening stond op zijn naam en via verschillende tussenpersonen en overboekingen is het geld weer bij hem terecht gekomen, waarna hij geld naar de rekeningen van de medeverdachten heeft overgeboekt. Gelet hierop is de bijdrage van de verdachte aan het witwassen van meer dan voldoende gewicht geweest om de verdachte als medepleger van gewoontewitwassen aan te merken.
4.4.
Bewezenverklaring
De rechtbank verklaart bewezen dat:
feit 1
hij in de periode van 20 juni 2010 tot en met 27 november 2018 te [plaats 2] en [plaats 3] en [plaats 1] en [plaats 4] , tezamen en in vereniging met anderen, zijn beroep heeft gemaakt van het opzettelijk uit winstbejag openlijk ter verspreiding aanbieden van voorwerpen en gegevens die kennelijk bestemd waren tot het plegen van het misdrijf om met het oogmerk daarvoor niet volledig te betalen door een technische ingreep en met behulp van valse signalen gebruik te maken van een dienst die via telecommunicatie aan het publiek wordt aangeboden, immers: hebben hij en zijn medeverdachten (telkens),
- voorwerpen, te weten (gemodificeerde) ontvangers en Set-Top Boxen en dreamboxen en IPTV streaming devices, inclusief de benodigde programmatuur, en meerdere computerconfiguraties – zogenaamde c-lines - en een of meer smartcard lezers en een of meer smartcards en IPTV streams van een aanbieder van abonneetelevisie, ter verspreiding voorhanden gehad en bewaard en vervaardigd, en
- een of meer advertenties geplaatst op de website www. [website 5] , waarin eerdergenoemde gemodificeerde ontvangers en Set-Top Boxen en dreamboxen en IPTV streaming devices, en computerconfiguraties – zogenaamde c-lines – en smartcard lezers en een of meer smartcards en IPTV streams van een aanbieder van abonneetelevisie werden aangeboden, en
–eerdergenoemde gemodificeerde ontvangers en Set-Top Boxen en dreamboxen en IPTV streaming devices, en computerconfiguraties – zogenaamde c-lines – en smartcard lezers en een of meer smartcards en IPTV streams van een aanbieder van abonneetelevisie (al dan niet via voornoemde advertentie(s)) op de website www. [website 5] verkocht, en
- door een of meer technische ingre(e)p(en) en valse signalen middels eerdergenoemde gemodificeerde ontvangers en Set-Top Boxen en dreamboxen en IPTV streaming devices, en computerconfiguraties – zogenaamde c-lines - en smartcard lezers en computerprogramma en smartcards en IPTV streams, via het internet abonneetelevisie ter beschikking gesteld en mogelijk gemaakt aan , 1051, gebruikers/afnemers/klanten, en
- voor de aldus ter beschikking gestelde en mogelijk gemaakte abonneetelevisie telkens (abonnements)geld ontvangen en nieuwe en/of betalende gebruikers/afnemers/klanten aangeleverd gekregen.
feit 4
hij in de periode van 10 september 2009 tot en met 24 december 2018, te [plaats 2] en [plaats 3] en [plaats 1] , tezamen en in vereniging met anderen, van het plegen van witwassen een gewoonte heeft gemaakt, immers hebben hij, verdachte, en zijn mededaders van een geldbedrag van in totaal 666.828,78 euro,
de werkelijke aard en de herkomst en de vindplaats verborgen en verhuld, terwijl hij en zijn mededaders wisten, dat bovenomschreven geldbedrag - onmiddellijk of middellijk - afkomstig waren uit enig misdrijf;
Het overige wat in de beschuldiging staat kan niet bewezen worden. De verdachte wordt daarvan vrijgesproken.
De taal- en/of schrijffouten die in de tekst van de beschuldiging voorkomen zijn in de bewezenverklaring verbeterd. Dit benadeelt de verdachte niet.

5.Kwalificatie en strafbaarheid

5.1
KwalificatieVoor de kwalificatie van feit 4 (gewoontewitwassen) overweegt de rechtbank het volgende. Er is ook voor de periode vóór 1 januari 2017 (datum invoering artikel 420bis.1 Sr) sprake geweest van verbergen of verhullen van gelden en niet alleen sprake van voorhanden hebben van uit eigen misdrijf verkregen gelden, zoals in de bewijsoverwegingen is gemotiveerd. De kwalificatie-uitsluitingsgrond is daarom – anders dan de advocaat heeft aangevoerd – niet van toepassing.
De bewezen feiten leveren de volgende strafbare feiten op:
feit 1
medeplegen van het opzettelijk een voorwerp dat kennelijk is bestemd, of gegevens die kennelijk zijn bestemd, tot het plegen van het in het eerste lid van artikel 326c van het Wetboek van Strafrecht bedoelde misdrijf, openlijk ter verspreiding aanbieden, terwijl van het plegen van dit misdrijf een beroep wordt gemaakt.
feit 4
van het medeplegen van witwassen een gewoonte maken.
5.2
Strafbaarheid feiten en verdachteDe feiten en de verdachte zijn strafbaar.

6.De straf

6.1.
De vordering van de officier van justitie
De officier van justitie eist dat de verdachte wordt veroordeeld tot een taakstraf van 600 uur, te vervangen door hechtenis als de verdachte deze taakstraf niet of niet goed uitvoert.
Gelet op de ouderdom van de feiten en de huidige persoonlijke omstandigheden is een gevangenisstraf volgens de officier van justitie niet passend en daarom vordert hij oplegging van een taakstraf van aanzienlijke duur. Volgens de officier van justitie is cumulatie van taakstraffen voor meerdere feiten mogelijk. Verder houdt hij rekening met een overschrijding van de redelijke termijn, die volgens de officier van justitie op 2 jaar moet worden gesteld. Dat resulteert in een strafkorting van 60%.
6.2.
Het standpunt van de verdediging
De advocaat van de verdachte verwijst naar een brief van de verdachte zelf waaruit blijkt hoe het leven van de verdachte er op dit moment uitziet en hoe zijn leven is verlopen. De advocaat verzoekt de rechtbank om bij de bepaling van de straf rekening te houden met de door de verdachte naar voren gebrachte persoonlijke omstandigheden. De advocaat verzoekt aan de verdachte, bij een bewezenverklaring, een geheel voorwaardelijke taakstraf op te leggen. Het uitvoeren van een taakstraf van 600 uur, naast zijn baan, is extreem belastend voor de verdachte. Bovendien speelt op de achtergrond nog mee de door de officier van justitie aangekondigde ontnemingsvordering.
7.3.
Het oordeel van de rechtbank
De rechtbank legt aan de verdachte op:
- een taakstraf van 360 uur;
- een gevangenisstraf voor de duur van twee maanden, geheel voorwaardelijk;,
- met een proeftijd van twee jaar.
Bij het bepalen van deze straffen heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van de gepleegde feiten en de omstandigheden waaronder de verdachte deze feiten heeft gepleegd. Ook heeft de rechtbank gekeken naar het strafblad van de verdachte en zijn persoonlijke omstandigheden.
Ernst de feiten
De verdachte heeft samen met anderen gedurende een periode meer dan 8 jaar zijn beroep gemaakt van het tegen betaling aanbieden van Ziggo-content, door middel van aangepaste Set-Top Boxen. Uit onderzoek aan de database bleek dat meer dan 1000 unieke gebruikers waren aangemaakt. De verdachte heeft hiermee misbruik gemaakt van het netwerk en de diensten van Ziggo en dit bedrijf hierdoor (potentieel financieel) benadeeld. Daarnaast heeft de verdachte zich in die periode schuldig gemaakt aan het (gewoonte)witwassen van het door de gebruikers van de cardsharing-dienst betaalde abonnementsgeld. De verdachte heeft aan deze feiten een wezenlijke bijdrage geleverd door onder meer een bankrekening te openen waarop geld werd overgeboekt afkomstig van de gebruikers van de dienst, nieuwe klanten te werven en problemen van klanten op te lossen. Het is te danken aan een klokkenluider binnen het samenwerkingsverband dat aan deze grootschalige fraude een einde is gekomen. De rechtbank rekent het de verdachte aan dat hij voor eigen financieel gewin, op een professionele wijze en over zo’n lange periode tijd deze feiten heeft gepleegd.
Persoonlijke omstandigheden van de verdachte
Uit het strafblad van de verdachte van 16 mei 2025 blijkt dat de verdachte niet eerder voor dit soort feiten is veroordeeld.
Reclassering Nederland heeft op 30 juli 2021 een advies uitgebracht. Daarin staat dat op basis van de beperkte informatie, behalve ten aanzien van zijn contact met de medeverdachten, geen delictgerelateerde factoren aanwijzen. De kans op herhaling kan vanwege de beperkte informatie en de proceshouding van de verdachte niet worden ingeschat. Bij een veroordeling wordt een straf zonder bijzondere voorwaarden geadviseerd.
Conclusie
De rechtbank heeft ook gekeken naar de straffen die in vergelijkbare gevallen bij cardsharing en witwassen zijn opgelegd.
De rechtbank is van oordeel dat gelet op het voorgaande in beginsel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en geboden is.
De rechtbank is van oordeel dat de redelijke termijn in ruime mate is overschreden. Immers op grond van artikel 6, eerste lid, van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens heeft iedere verdachte het recht om binnen een redelijke termijn te worden berecht. De verdachte is op 28 november 2019 voor het eerst in de zaak gehoord. Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat de redelijke termijn met 2 jaar is overschreden, nu een deel van de vertraging ook te maken heeft met de complexiteit van het dossier en het tegenonderzoek door de verdediging. De rechtbank ziet in de ouderdom van de feiten, de overschrijding van de redelijke termijn en in de persoonlijke omstandigheden van de verdachte aanleiding om geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf, maar een taakstraf van aanzienlijke omvang op te leggen. De rechtbank zal daarnaast, aan de verdachte een voorwaardelijke gevangenisstraf opleggen, om de ernst van de door de verdachte gepleegde strafbare feiten te benadrukken.
Alles afwegende legt de rechtbank aan de verdachte een taakstraf van 360 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden op (met een proeftijd van 2 jaar).

7.Toegepaste wetsartikelen

De opgelegde straf is gebaseerd op de volgende wetsartikelen:
- 9, 14a, 14b, 14c, 22c, 22d, 47, 57, 326c en 420ter van het Wetboek van Strafrecht.

8.De beslissing

De rechtbank:
vrijspraak
- verklaart niet bewezen dat de verdachte feit 2 en feit 3 van de beschuldiging heeft gepleegd en spreekt hem daarvan vrij;
bewezenverklaring
- verklaart bewezen dat de verdachte feit 1 en feit 4 van de beschuldiging heeft gepleegd, zoals hierboven is omschreven;
- verklaart het overige dat in de beschuldiging staat niet bewezen en spreekt hem daarvan vrij;
strafbaarheid feit
- verklaart het bewezenverklaarde strafbaar en kwalificeert dit zoals hiervoor is vermeld;
strafbaarheid verdachte
- verklaart de verdachte strafbaar voor het onder feit 1 en feit 4 bewezenverklaarde;
straf
- veroordeelt de verdachte tot een gevangenisstraf van 2 maanden;
- bepaalt dat de gevangenisstraf niet zal worden ten uitvoer gelegd, tenzij de rechter later anders gelast op grond van het feit dat verdachte de hierna te melden algemene voorwaarde niet heeft nageleefd;
- stelt daarbij een proeftijd van 2 (twee) jaren vast;
- als algemene voorwaarde geldt dat de verdachte zich voor het einde van de proeftijd niet schuldig maakt aan een strafbaar feit;
- veroordeelt de verdachte tot een taakstraf van 360 uren;
- beveelt dat voor het geval de verdachte de taakstraf niet of niet naar behoren verricht de taakstraf wordt vervangen door 120 dagen hechtenis.
Dit vonnis is gewezen door mr. A.M.M. Lemmen, voorzitter mr. J.P. Verboom en mr. G.K.L. de Wijkerslooth de Weerdesteijn, rechters, in tegenwoordigheid van mr. J. Troostheide, griffier, en is in het openbaar uitgesproken op 24 juli 2025.
Mr. Verboom en mr. De Wijkerslooth de Weerdesteijn
zijn niet in staat het vonnis mede te ondertekenen
Bijlage I: De tenlastelegging
Aan de verdachte is tenlastegelegd dat:
1
hij in of omstreeks de periode van 20 juni 2010 tot en met 27 november 2018 te De Meern en/of Nieuwegein en/of Utrecht en/of Zeist en/of (elders) in Nederland, tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, zijn beroep heeft gemaakt van het opzettelijk uit winstbejag bewaren en/of vervaardigen en/of openlijk ter verspreiding aanbieden van (een) voorwerp(en) en/of (een) gegeven(s) dat/die kennelijk bestemd was/waren tot het plegen van het misdrijf om met het oogmerk daarvoor niet volledig te betalen door een technische ingreep en/of met behulp van valse signalen gebruik te maken van een dienst die via telecommunicatie aan het publiek wordt aangeboden, immers: heeft/hebben hij en/of zijn medeverdachte(n) (telkens),
- een of meer voorwerp(en), te weten een of meer (gemodificeerde) ontvanger(s) en/of Set-Top Box(en) en/of dreambox(en) en/of IPTV streaming devices, inclusief de benodigde programmatuur, en/of meerdere computerconfiguratie(s) – zogenaamde c-lines - en/of een of meer smartcard lezer(s) en/of een of meer smartcard(s) en/of IPTV streams van (een) aanbieder(s) van abonneetelevisie, ter verspreiding voorhanden gehad en/of bewaard en/of vervaardigd, en/of
- een of meer advertentie(s) geplaatst op de website(s) www. [website 5] en/of www. [website 3] , waarin eerdergenoemde gemodificeerde ontvanger(s) en/of Set-Top Box(en) en/of dreambox(en) en/of IPTV streaming devices, en/of computerconfiguratie(s) – zogenaamde c-lines – en/of smartcard lezer(s) en/of een of meer smartcard(s) en/of IPTV streams van (een) aanbieder(s) van abonneetelevisie werden aangeboden, en/of
– eerdergenoemde gemodificeerde ontvanger(s) en/of Set-Top Box(en) en/of dreambox(en) en/of IPTV streaming devices, en/of computerconfiguratie(s) – zogenaamde c-lines – en/of smartcard lezer(s) en/of een of meer smartcard(s) en/of IPTV streams van (een) aanbieder(s) van abonneetelevisie (al dan niet via voornoemde advertentie(s)) op de website(s) www. [website 5] en/of www. [website 3] verkocht, en/of
- door een of meer technische ingre(e)p(en) en/of valse signa(a)l(en) middels eerdergenoemde gemodificeerde ontvanger(s) en/of Set-Top Box(en) en/of dreambox(en) en/of IPTV streaming devices, en/of computerconfiguratie(s) – zogenaamde c-lines - en/of smartcard lezer(s) en/of computerprogramma en/of smartcard(s) en/of IPTV streams, via het internet abonneetelevisie ter beschikking gesteld en/of mogelijk gemaakt aan (ongeveer), 1051, althans een of meerdere, gebruiker(s)/afnemer(s)/klant(en), en/of
- voor de aldus ter beschikking gestelde en/of mogelijk gemaakte abonneetelevisie (telkens) (abonnements)geld ontvangen en/of nieuwe en/of betalende gebruikers/afnemers/klanten aangeleverd gekregen, althans een vergoeding gevraagd en/of verkregen van voornoemde gebruiker(s)/afnemer(s)/klant(en), althans een of meer ander(en), aan wie hij/zij deze abonneetelevisie ter beschikking heeft/hebben gesteld;
( art 326c Wetboek van Strafrecht, art 47 lid 1 ahf/sub 1 Wetboek van Strafrecht )
2
hij in of omstreeks de periode van 20 juni 2010 tot en met 30 september 2010 te De Meern en/of Nieuwegein en/of Utrecht en/of Zeist en/of (elders) in Nederland, tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, (telkens) opzettelijk en wederrechtelijk in een (gedeelte van) een geautomatiseerd werk, te weten een ontvanger voor (digitale) televisie en/of benodigde smartcard van Ziggo B.V. voor ontvangst van (digitale) televisie, is binnengedrongen door het doorbreken van een beveiliging en/of door een technische ingreep en/of met behulp van valse signalen of een valse sleutel, te weten door (telkens) toegang te
verschaffen tot de chip van voornoemde smartcard en/of het onttrekken/decoderen van smartcard van Ziggo B.V., en dat hij, verdachte, vervolgens de gegevens die zijn opgeslagen, worden verwerkt of worden overgedragen door middel van voornoemd geautomatiseerd werk waarin hij/zij zich wederrechtelijk bevond voor zichzelf en/of een ander heeft overgenomen, afgetapt en/of opgenomen, immers heeft verdachte (telkens) dit ontsleutelingsalgoritme / het ontsleutelingssignaal op die smartcard, middels software op verdachtes computerserver(s), uitgelezen en/of gekopieerd en/of ontsleuteld verder verspreid en/of ter beschikking gesteld aan (ongeveer) 18, althans een of meerdere gebruiker(s)/afnemer(s)/klant(en);
( art 138a lid 2 Wetboek van Strafrecht )
3
hij in of omstreeks de periode van 1 oktober 2010 tot en met 27 november 2018 te De Meern en/of Nieuwegein en/of Utrecht en/of Zeist en/of (elders) in Nederland, tezamen en in vereniging met een ander of anderen, althans alleen, (telkens) opzettelijk en wederrechtelijk in een (gedeelte van) een geautomatiseerd werk, te weten een ontvanger voor (digitale) televisie en/of benodigde smartcard van Ziggo B.V. voor ontvangst van (digitale) televisie, is binnengedrongen door het doorbreken van een beveiliging en/of door een technische ingreep en/of met behulp van valse signalen of een valse sleutel, te weten door (telkens) toegang te
verschaffen tot de chip van voornoemde smartcard en/of het onttrekken/decoderen van smartcard van Ziggo B.V., en dat hij, verdachte, vervolgens de gegevens die zijn opgeslagen, worden verwerkt of worden overgedragen door middel van voornoemd geautomatiseerd werk waarin hij/zij zich wederrechtelijk bevond voor zichzelf en/of een ander heeft overgenomen, afgetapt en/of opgenomen, immers heeft verdachte (telkens) dit ontsleutelingsalgoritme / het ontsleutelingssignaal op die smartcard, middels software op verdachtes computerserver(s), uitgelezen en/of gekopieerd en/of ontsleuteld verder verspreid en/of ter beschikking gesteld aan (ongeveer) 1051, althans een of meerdere gebruiker(s)/afnemer(s)/klant(en);
( art 138ab lid 2 Wetboek van Strafrecht )
4
hij op één of meer tijdstip(pen) in of omstreeks de periode van 10 september 2009 tot en met 24 december 2018, te De Meern en/of Nieuwegein en/of Utrecht en/of Zeist en/of (elders) in Nederland, althans in Nederland, tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen, van het plegen van witwassen een gewoonte heeft gemaakt, althans zich (meermalen althans eenmaal) schuldig heeft gemaakt aan witwassen, althans schuldwitwassen, immers heeft/hebben hij, verdachte, en/of zijn mededader(s) (van) een of meerdere voorwerp(en), te weten (onder meer):
- een geldbedrag van in totaal (ongeveer) 666.828,78 euro, in elk geval enig geldbedrag
de werkelijke aard en/of de herkomst en/of de vindplaats en/of de vervreemding
en/of de verplaatsing verborgen en/of verhuld, althans verborgen en/of verhuld wie de rechthebbende op genoemde voorwerp(en) en/of geldbedrag(en) was en/of genoemde voorwerp(en) en/of geldbedrag(en) voorhanden had en/of verworven, voorhanden gehad, overgedragen en/of omgezet, althans van een of meerdere voorwerp(en) gebruik gemaakt,
terwijl hij en/of zijn mededader(s) wist(en), althans redelijkerwijs had(den) moeten vermoeden dat bovenomschreven voorwerp(en) en/of geldbedrag(en) - onmiddellijk of middellijk - afkomstig was/waren uit enig misdrijf;
( art 420ter Wetboek van Strafrecht )
Bijlage II: de bewijsmiddelen [1] (zakelijk weergegeven)
Een proces-verbaal van aangifte
Op 28 juni 2018 verscheen voor ons [naam 3] . Hij deed aangifte namens het slachtoffer: Ziggo, [adres 5] te ( [postcode 2] ) [plaats 1] en hij verklaarde: “ik ben namens het slachtoffer gerechtigd tot het doen van aangifte.
Bij deze doe ik aangifte van cardsharing. Op 16 juli 2015 ontvingen wij, Ziggo, een anoniem briefje. Op dat briefje stond: “informatie cardsharenetwerk, 10 jaar 1200 abone’s. [2]
Bijgesloten bij dit briefje zat een cd-rom inhoudende allerlei bestanden, met onder andere:
- screenshot inhoudende persoonsgegevens kennelijk van klanten
- diverse uitvoerbare bestanden die geschikt zijn voor cardsharing
- gegevens die herleidbaar zijn naar 3 personen, die de vermeende daders zijn van deze cardsharing: [medeverdachte 2] / [verdachte] / [medeverdachte 1] .
Ik heb meerdere malen sms-contact gehad met de melder. Daaruit bleek dat de melder meewerkte aan deze criminele praktijken, maar een conflict kreeg. [medeverdachte 2] is volgens de melder de leider van het geheel, [verdachte] is de commerciële en financiële man en [medeverdachte 1] is de monteur .
Wij hebben hier een particulier recherchebureau, [recherchebureau] , onderzoek naar laten doen, zij hebben de gegevens van deze personen verder kunnen veredelen. Het betreffen;
- [verdachte] , geboren [1970] te [plaats 2]
- [medeverdachte 2] , geboren [1974] te [plaats 5]
- [medeverdachte 1] , geboren [1975] te [plaats 2] [3]
Bewijsmiddelen technisch
Een – Technical Investigation Report – van [onderneming 1] , versie 1.0, opgemaakt 8 december 2015
Upon request of the Ziggo B.V. (hereafter: the Ziggo), [onderneming 1] has performed a technical investigation into the [website 5] IPTV service. This report contains the results of the analysis that has been performed in the period from 17th October to 20th November 2015.
The initial background investigation was targeted at the [website 5] service. Various devices and subscriptions for viewing Ziggo content are offered in the [website 5] web shop.
• http:// [website 5] was identified as sales channel for the [website 5] pirate IPTV service;
o The webpage seems to be a website for ECU tuning (i.e. car engine tuning), however
after entering login credentials the site redirects the user to [website 3] .
[.] .
• MAG250 IPTV devices are offered for €100 including one month of IPTV subscription.
Additionally a year of IPTV service can be bought for €102.50. [4]
Een rapport van [onderneming 1] – [onderneming 1] Technisch Onderzoek Rapport ‘ [website 5] ’ (Ziggo Cardsharing), versie 3.0, opgemaakt 19 november 2018
Het rapport bevat de resultaten van het [onderneming 1] technisch onderzoek naar de cardsharing activiteiten van verkoper ‘ [website 5] ’ te Utrecht.
Het eerste onderzoek van [website 5] werd uitgevoerd tussen 9 en 13 November 2015. Tijdens deze fase werd relevante informatie over de piratendienst [website 5] verzameld met behulp van open bronnenonderzoek. Om dreiging van piraterij te bevestigen werd een test account van een IPTVabonnement gebruikt. Met dit test account is bevestigd dat Ziggo content illegaal aanwezig was in het [website 5] abonnement.
Open bronnenonderzoek uitgevoerd door [onderneming 1] in oktober en november 2015 bevestigde Ziggo's vermoeden dat de website www. [website 5] .com streaming set topboxen verkoopt, compleet met abonnementen die toegang bieden tot een grote hoeveelheid televisiezenders, inclusief Ziggo Sport.
In overleg met Ziggo is op 17 september 2018 contact met de verkoper gelegd aan de hand van het contact formulier op de website.
Dezelfde dag was een email van " [naam 5] ’ met het email adres [e-mailadres 1] verzonden naar het pseudo email account van de [onderneming 1] onderzoeker. In dit antwoord gaf ene ‘ [naam 6] ’ aan dat contact moest worden opgenomen met de helpdesk op het nummer [telefoonnummer 5] . Op woensdag 19 september 2018 is een sms bericht gestuurd waarop is aangegeven een set top box met jaarabonnement te willen kopen. Dezelfde dag werd er gereageerd en gezegd dat de kosten 150 euro zijn voor de box, inclusief een maand gratis beeld. Na die maand zou het abonnement €102,50 per jaar kosten. De [onderneming 1] onderzoeker gaf aan een box te willen kopen en vroeg naar welk rekeningnummer het kon worden overgemaakt. [5]
Hierop belde ‘ [naam 12] ’ de [onderneming 1] onderzoeker terug [naam 12] vertelde dat er een box kon worden gekocht inclusief 1 maand beeld. Na het gesprek stuurde hij een dag later het rekeningnummer. Rekeningnummer: [rekeningnummer 1] , Ten name van: [medeverdachte 1] [6]
De box werd verzonden nadat de verkoper het bedrag van €156.95 op zijn rekening had staan. [onderneming 1] heeft de box inclusief 1 maand gratis beeld ontvangen op 26 september 2018. De email was verzonden door [e-mailadres 1] .
Op 27 september 2018 heeft Ziggo de Vodafone database geraadpleegd aan de hand van het rekeningnummer dat [onderneming 1] heeft verkregen voor de test aankoop. Dit rekeningnummer kwam voor in de database, tezamen met onderstaande gegevens:
Naam: dhr. [medeverdachte 1] ,
Adres: [adres 4] , [postcode 3] , [plaats 2]
Rekeningnummer: [rekeningnummer 1]
Technische analyse
De geteste STB is van het merk en type Amiko VIPERT2/C. De STB is verzonden door [website 5] en door [onderneming 1] ontvangen op 26 september 2018. Het doel van de technische analyse was het verifiëren van de door [website 5] voor geïnstalleerde C-line op de VIPERT2/C, om te zien of het apparaat ongeautoriseerd toegang biedt tot Ziggo content.
De bestelde Amiko STB bevat een C-line voor het bekijken van de (Ziggo) TV-diensten. In het geval van dit onderzoek betrof het een service met 1 maand toegang tot Ziggo content. Een C-line is een configuratiebestand voor CCcam sharing software. Dit bestand bevat informatie, zoals het (IP) adres en TCP-poort van de sharing server, gebruikersnaam en wachtwoord. Met andere woorden, een C-line bevat de (configuratie) informatie die de CCcam software nodig heeft om toegang te krijgen tot de TV-diensten.
Wanneer de Amiko STB start, gebeuren de volgende activiteiten:
  • De Amiko STB start een DHCP-verzoek om een IP-adres te verkrijgen.
  • Vervolgens start de Amiko STB de ‘emulatie’ sharing software en gebruikt de configuratie gegevens van de C-line.
  • De Amiko STB verbindt via de proxyserver de C-line gegevens en verstuurt ECM’s naar de cardsharing server.
  • De cardsharing server stuurt de Control Words terug.
In de configuratie van de Amiko STB zijn de volgende twee C-lines aangetroffen:
[.]
De C-line is getest op werking in het [onderneming 1] CSI lab, [plaats 6] . Het resultaat van deze test was dat de C-lines functioneerde en enkel toegang bood tot Ziggo content. De C-lines zijn voor het laatst getest op werking op 10 oktober 2018. Tijdens deze test bood de Amiko STB-toegang tot Ziggo content.
Het monitoren van de C-line-server wordt uitgevoerd om te kijken of er wijzigingen zijn in C-line, zoals server gerelateerde wijzigingen (poort nummer etc.). Regelmatig komt het voor dat aanbieders van deze C-line-servers van server wijzigen (waarmee het IP-adres wijzigt) om de stabiliteit van de dienst te garanderen. In het geval van dit onderzoek heeft er geen monitoring plaatsgevonden. Daarom reflecteert de onderstaande tabel enkel het IP-adres zoals geïdentificeerd op 10 oktober 2018. [7]
De DNS verzoeken voor ‘ [website 3] ’ en ‘ [.] ’ komen overeen met geïdentificeerde C-lines zoals beschreven in 3.1. In de bovenstaande afbeeldingen is te zien dat de DNS-verzoeken voor de C-lines resulteren in de volgende IP-adressen:
URL IP-adres
[website 3] [.]
Tijdens de analyse zijn twee actieve servers waargenomen die toegang boden tot betaalde Ziggo content zoals Fox Sports, Ziggo Sport en Film1. [8]
Een proces-verbaal van bevindingen
Op 2 mei 2018 werd ik, verbalisant [naam 4] , gebeld.
De beller, die mij verklaarde anoniem te willen blijven, vertelde mij het navolgende: 'Ik ben in het bezit van een usb stick met daarop klantgegevens van afnemers van illegale Dreamboxen. Daarnaast heb ik gegevens van de servers en websites die de klanten forwarden naar de juiste pagina.'
Daarop heb ik, op 8 mei 2018, de USB-stick met daarop de gegevens van de Dreamboxen en servers in beslag genomen en een kennisgeving van inbeslagname separaat opgemaakt. De USB-stick heb ik overgedragen aan het cyberteam van de politie Midden-Nederland. [9]
Een proces-verbaal van bevindingen (onderzoek USB-stick)
Op 8 mei werd een USB-stick in beslag genomen door [naam 4] , brigadier van Politie, Eenheid Midden-Nederland. De data op deze USB-stick werd veiliggesteld. In dit proces-verbaal zal ik mijn bevindingen beschrijven. [10]
Op de USB stick zag ik onder andere de bestanden “ [medeverdachte 2] .docx”, “ [verdachte] .docx” en “ [medeverdachte 1] [.] .docx”. Hierin zag ik drie personen genoemd worden identificerende gegevens genoemd die zich mogelijk bezig houden met het illegaal delen van televiesignalen.
Door onderzoek middels het politiesysteem BVI-IB en de Gemeentelijke Basis Administratie(GBA) heb ik deze gegevens kunnen herleiden tot de personen:
  • [verdachte] , [adres 2] [plaats 3] , geboren [1970] te [plaats 1] .
  • [medeverdachte 2] , [adres 3] [plaats 1] , geboren [1974] te [plaats 5] .
  • [medeverdachte 1] , [adres 4] [plaats 2] , [1975] te [plaats 1] .
Een proces-verbaal van bevindingen (onderzoek USB-stick)
Op 8 mei 2018 werd een USB-stick in beslag genomen door [naam 4] , brigadier van Politie, Eenheid Midden-Nederland. Op 11 maart 2020 deed ik, verbalisant, onderzoek aan de hieronder genoemde USB-Stick. Deze bevindingen worden beschreven in dit proces-verbaal van bevindingen.
Communicatie van het “Dreambox Team”
Op de USB-stick diverse documenten waarin communicatie te zien was waarin namens het
“dreambox team” werd ondertekend.
Bestand mail.docx
In het bestand mail.docx is een bericht te lezen waarin [website 5] .com als website gecommuniceerd wordt. [12]
“Van: [naam 5] < [e-mailadres 1] >
Datum: 7 september 2015 14:46:12 CEST
Aan: undisclosed-recipients :
Mocht je nog vragen hebben mail of bel ons dan gerust, ( [telefoonnummer 5] ) bij voorkeur via het portaal omdat wij dan ook direct kunnen zien wie je bent, welk type box jij hebt of deze nog actief is, welk telefoonnummer jij hebt en welk email adres jij hebt en welke ingangsdatum het account heeft.
“Hoe kom ik in de webshop?
Ga naar: www. [website 5] ,com
Voer je gebruikersnaam en wachtwoord in (deze staat onderop de box en op de doos) druk voorts op de knop webshop.
En er is meer!!!
De techniek schreit voort en dat betekent dat wij zeer binnenkort ons nieuwe product IP TV introduceren. IP TV wordt een extra dienst die je zeer gemakkelijk afsluit op je box maar ook voor je telefoon of tablet. Hierdoor kan jij altijd genieten van Ziggo TV waar dan ook ter wereld!!! Denk hierbij aan vakantie in het buitenland of lekker een weekendje op de camping. Je hebt wel een internet verbinding nodig op het adres waar je op dat moment verblijft.
Het genoemde nummer [telefoonnummer 5] staat op naam van [verdachte] , [adres 2] in [plaats 3] . Ik zag via domaintools dat op 8 oktober 2016 het domein [website 5] .com in de contactgegevens [e-mailadres 1] te zien was.
Ik zag in de metadata van de bestanden dat de auteur van enkele van deze bestanden “ [naam 1] ” was, er waren ook bestanden waar de auteur “ [.] ” was. [.] wordt genoemd als een van de aliassen van [verdachte] door de aangever.
Tevens zag ik dat op de USB-stick een snelkoppeling stond naar het webadres [website 3] . [website 3] is een website die dynamische Domain Name System(DNS) diensten biedt. Hiermee is het mogelijk om aan IP-adressen een vaste (domein)naam toe te kennen. Bij dynamische DNS gaat hier vaak om thuisaansluitingen.
Ik zag dat [website 3] het IP-adres [.] had op 23 mei 2018 om 14:08. Het IP-adres [.] stond geregistreerd op het adres [adres 2] in [plaats 3] op 23 mei.
Ik zag dat op de site [website 3] was een loginscherm te zien, waarin een “user name” en “password” ingevuld konden worden. Ik zag in de code dat er werd verwezen naar website [website 2] Vervolgens heb ik op [website 6] gezocht op “clientinlog”. Hier zag ik een verwijzing naar [website 3] . Bij het bezoeken van deze link waren de volgende bestanden zichtbaar: [13]
Deze bestanden heb ik veiliggesteld. Ik zag dat het handleidingen waren hoe men met een dreambox verbinding kan maken met een TV-netwerk, en ook configuratiebestanden. Een dreambox is een apparaat wat digitale televisie kan decoderen. Vervolgens heb ik [website 6] gezocht op “ [website 3] ”. Hier zag ik een verwijzing naar www. [website 5] .com . Ik zag via de site www.domaintools.com dat www. [website 5] .com het IP adres [.] had. Ik heb de pagina www. [website 5] .com bezocht, ik zag dat deze ingesteld stond om het verkeer door te sturen naar het eerder aangetroffen adres http:// [website 3] . Verder zag ik dat op 28 mei 2018 de volgende contactgegevens waren opgegeven: [naam 24] [adres 13] , [plaats 1] , [postcode 8] , NL, [telefoonnummer 9] [e-mailadres 5]
Ik zag in de bestanden “ actieve pas w [website 5] .docx ” en “ [bestandsnaam 2] de onderstaande
webadressen aanwezig waren. Hierin kwam ik de onderstaande URL’s tegen.
Tabel 2: IP-adressen aangetroffen in actieve pas w [website 5] .docx
Webadres IP Tenaamstelling
[.] [medeverdachte 2] ,+ [telefoonnummer 10]
[.] [adres 2] , [plaats 3]
[.] [adres 2] , [plaats 3] [14]
Chickenkiller.com is een dynamische DNS-dienst, vergelijkbaar met het eerder beschreven [website 3] . De tenaamstelling van het IP-adres [.] heb ik geverifieerd via een bevraging bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie.(CIOT). [adres 2] is het woonadres van [verdachte] .
[medeverdachte 2]
In het bestand “ [medeverdachte 2] .docx” zag ik gegevens over een “ [medeverdachte 2] ” die woonachtig zou zijn op de [straat] in [plaats 1] . In de politiesystemen komt geen [medeverdachte 2] voor op de [straat] maar wel een [medeverdachte 2] . De tenaamstelling van het IP-adres [.] wat correspondeert met het webadres [.] in bestand “ actieve pas w [website 5] .docx ” staat op naam van [medeverdachte 2] . [15]
Een proces-verbaal van bevindingen
Middels een “nslookup” commando via de terminal van de website www. [website 5] .com is het ipadres waarvandaan de website draait achterhaald te weten [.] . Vervolgens is er een “whois” commando gegeven op dit ip-adres en daaruit is te zien dat de website www. [website 5] .com gehost wordt door 1 [naam 32] ”.
Op 11 januari 2019 zijn gegevens gevorderd van [naam 32] , die betrekking hebben op de website www. [website 5] .com voorzien van het IP-adres [.] . Vervolgens is de volgende informatie aangeleverd:
Gegevens: [naam 24] , [adres 13] , [postcode 8] [plaats 1] . [16]
[telefoonnummer 9]
E. [e-mailadres 1]
IP van bestelling 19-12-2013: [.]
Laatste betalingen:
07-11-2017 ideal [rekeningnummer 7]
Mw [naam 17]
08-11-2018 Creditcard Matercard [naam 24] (meer info niet voorhanden)”
Ook zijn meerdere bestanden en programma’s aangeleverd door [naam 32] . Tussen deze bestanden is onder andere een database bestand gevonden genaamd “ [bestandsnaam 5] ”. Daarin bevindt zich een tabel genaamd “ [naam 33] ” dat vermoedelijk
informatie bevat van de afnemers van de cardsharering service. Dit tabel bevat kolommen met de volgende titels/kopteksten:
id / user / pass / telefoon / email / mailingslist / ip / datum_reg / datum_abo / aantal_kasten / opmerkingen.
De kolom “id” bevat vermoedelijk records met unieke getallen die gekoppeld zijn aan de gebruikersaccounts. De kolom “datum_reg” bevat records met kalenderdata. Dit zijn vermoedelijk de data waarop de accounts zijn aangemaakt. Het laagste getal in de kolom “id” is “19” en hoogste getal “3736”. Achter deze records staan in de kolom “datum-reg” respectievelijk de volgende data vermeld: “20-06-2010” en “25-11-2018”. Het is aannemelijk dat het oudste account is aangemaakt op 20-06-2010 en jongste account op 25-11 -2018.
Ik zag in de database die gekoppeld was aan www. [website 5] .com dat de kolom “id”, van de tabel [naam 33] , ingesteld was op “autoincrement”. Dat betekent dat de eerste record, bij standaard instellingen, bij het aanmaken begint bij “1”. Bij ieder nieuw record wordt een opeenvolgend numeriek waarde gecreëerd. De ontbrekende records in de numerieke reeks in deze kolom zijn daarom meer dan waarschijnlijk verwijderd.
Het bestand bevat in totaal 1051 waarden in de kolom "user”. Deze waarden bestaan uit twee letters en 4 cijfers. De titel van de kolom doet vermoeden dat de waarden gebruikersnamen betreffen van de accounts van www. [website 5] .com . In tabel 2 is het aantal records te zien met een waarde in de kolom “user” verdeeld naar de kalenderjaren in de kolom “datum_reg”. [17]
De kolom met als titel “datum_abo” bevat data die allemaal in de toekomst liggen ten opzichte van de kolom met als titel “datum_reg”. De kolom “datum_abo” bevat vermoedelijk de data waarop de abonnementen aflopen. Het volgende valt op met betrekking tot de kolom “datum_abo”.
 De kolom “datum_abo” bevat 33 records met een datum die in het verleden liggen ten
opzichte van de datum dat de server van www. [website 5] .com (dinsdag 27 november 2018) in beslag is genomen. Vanaf het moment van inbeslagname konden klanten geen gebruik meer maken van de dienst van www. [website 5] .com .
  • De kolom bevat 948 records met data die liggen tussen “20181127” en “20201205”.
  • De overige 71 records in de kolom bevatten data die ver in de toekomst liggen, namelijk tussen “20390130” en “21001229”. 35 van deze record bevatten de tekst “ [verdachte] ”, “ [medeverdachte 1] ”, “ [medeverdachte 2] ”, “zelf, “buurman”, “broer, “vader” of “schoonmaakster” in de kolom “opmerkingen”. Dit doet vermoeden dat deze 71 account voor privé gebruik waren of voor familie en vrienden en dat hier niet (of niet jaarlijks) voor is betaald (Tabel 3).
Tabel 3: record die de tekst “ [verdachte] ”, “ [medeverdachte 1] ”, “ [medeverdachte 2] ”, “zelf, “buurman”, “broer”, “vader” of
“schoonmaakster” in de kolom in de kolom “opmerkingen”.
  • datum_abo opmerkingen
  • 20400101 [medeverdachte 1]
  • 20400101 [.]
  • 20400101 [.]
  • 20400101 [.]
  • 20400101 [.]
  • 20400101 [.]
  • 20400101 [.]
  • 20400101 [.]
  • 20400101 [.]
  • 20401231 [naam 8]
Tabel 4: Cellen in de kolom met de titel "opmerkingen" gefilterd op “ [medeverdachte 1] ”
  • Staat bij [medeverdachte 1]
  • is een DS geworden heeft [medeverdachte 1] omgeruild ivm klant die niet handig was met de evo op 03-02-2016
  • Krijgt kast opgestuurd door [medeverdachte 1] op 30-10-2015
  • bestaalt cash aan [medeverdachte 1] 11-12 nog niet afgerekend notitie van 11-12 2017
  • heeft contact betaalt aan [medeverdachte 1] moet nog efgerekend worden
  • contant afgerekend bij [medeverdachte 1]
  • deze moet pas aan op verzoek van de klant ontvangen via [medeverdachte 1] via app aan gezet op een maand
  • moet nog verwerkt worden voor een jaar klant zegt betaalt te hebben
  • op proef 2 weken op verzoek van [.] aangemals op 29-11-2016
  • Betaalt cash aan [medeverdachte 1] op 08-01-2016
  • dit is een org dreambox geen garantie van ons
  • Is een eigen xsarius via [.] klant komt uit den haag
Een proces-verbaal van bevindingen binnentreden ter inbeslagname
Uit onderzoek is gebleken dat de illegale TV-streams werden aangeboden op de IP-adressen [.] en [.] . Uit navraag bij providers bleek dat de bovengenoemde IP adressen op 10-10-2018 op naam stonden van:
[.] [naam 17] , [adres 14] , [postcode 9] [plaats 4] .
[.] Bedrijf [medeverdachte 1] , [adres 4] , [postcode 3] [plaats 2] . [20]
Op 27 november 2018 stond ik voor de [adres 14] te [plaats 4] . Om 9:15 uur zag ik dat uit de lift een vrouw stapte die ik herkende als [naam 17] . Daarna heb ik haar de machtiging tot het binnentreden van de woning ter inbeslagname laten zien en vertelt dat wij voor een server kwamen. Zij zei direct dat de server niet van haar was en vroeg mij of ze degene mocht bellen van wie de server was. Ik heb haar gezegd dat ze dat op dat moment niet mocht doen. [21]
Vervolgens heeft zij de voordeur van haar woning geopend en mij en mijn collega’s binnengelaten. Achter de voordeur bevond zich een gang die uitkwam op een ruime woonkamer. Rechts in de woonkamer bevond zich een ander vertrek afgesloten door een deur. Naast de deur zaten ramen waardoor ik goed bij het vertrek naar binnen kon kijken. Er lagen veel spullen in deze ruimte, die kennelijk als een soort opslagruimte fungeerde. Mevrouw [naam 17] liep voor mij, rechtstreeks naar de deur van deze ruimte toe en ging deze binnen. Links in de hoek achter een bank stond een server. Mevrouw [naam 17] liep hierop af en pakte deze vast. [22]
Een proces-verbaal van doorzoeking ter inbeslagneming
Op 27 november 2018 werd door de rechter-commissaris, mr. M.C. Oostendorp, de hulpofficier van justitie, [naam 27] inspecteur van politie Midden Nederland en door mij, verbalisant, voor een doorzoeking ter inbeslagneming binnengetreden in de woning, [adres 4] , [postcode 3] [plaats 2] . Zijnde de woning van verdachte [medeverdachte 1] . Tijdens de doorzoeking werd het volgende in beslag genomen: [23]
IBN-CODE/voorwerpnr Omschrijving Merk
[IBN-code] zwarte Desktop met 3 kaarten
[IBN-code] server zwarte kast LG [24]
Een proces-verbaal van bevindingen doorzoeking Audi A4
Op 27 november 2018 hebben wij de reeds eerder die dag inbeslaggenomen Audi A4, met kenteken [kenteken] , van de verdachte [medeverdachte 1] , doorzocht. De volgende goederen werden hierbij aangetroffen en inbeslaggenomen.
IBN-code [IBN-code]
In het dashboardkasje een Samsung S7-Edge, goudkleurig.
IBN-code [IBN-code]
In het dashboardkasje werd een Ziggo smartcard, nummer 4263 4777 157R aangetroffen. [25]
IBN-code [IBN-code]
In de kofferbak werd een (oude) Fujitsu laptop met snoer aangetroffen.
IBN-code [IBN-code]
Op de achterbank werd een doos aangetroffen met daarop de tekst Viper T2/C en WWW. [website 5] .com met username en password. [26]
Een proces-verbaal van bevindingen
Het onderzoek is verricht op: zwarte merkloze computer met Ziggo kaarten. Aangetroffen op de [adres 14] te [plaats 4] in de woning van verdachte [naam 17] .
Bij het veiligstellen van de harde schijf van de computer zag ik twee kaartlezers in de computer waar kaarten van Ziggo in waren geschoven.
Ik zag met het commando “ps aux” de lopende processen en zag dat het proces “ [.] ” actief was. Dit herkende ik als een programma dat gebruikt kan worden
om kaarten van televisieproviders te kunnen delen via een netwerk. [27]
Vervolgens ben ik de bestanden gaan onderzoeken. In de map “ [map 1] ” zag ik onder andere het bestand “ [bestandsnaam 6] ”. Ik zag dat dit het configuratie bestand was voor het programma CCcam. Ik zag in dit bestand een lijst met 1039 gebruikersnamen en wachtwoorden voor media spelers. Ik heb de gebruikersnamen die ik zag in de labelbestanden vergeleken met de gebruikers gegevens in dit bestand, hiervan kwamen in ieder geval 18 loginnamen overeen. [28]
Een proces-verbaal onderzoek digitaal beslag
Op 27 november 2018 werd in het onderzoek 03Gambas van het Cyberrcrime team Midden
Nederland bij een zoeking verschillende digitale gegevensdragers in beslag genomen. Het onderzoek is verricht op:
SIN: AALS4436NL / Beslagcode: A.1.2.001 / Merk: LG / Omschrijving: Zwarte LG pc zonder zijkant / Details: Aangetroffen in de woning van verdachte [medeverdachte 1]
SIN: AALU3049NL / Merk: Fujitsu / Omschrijving: Laptop Fujitsu S710 / Details: Aangetroffen in de woning van verdachte [medeverdachte 1]
Fujitsu Laptop AALU3049NL
Ik zag op de laptop in de internet geschiedenis van de browsers Firefox en Chrome verschillende verwijzingen naar de website van [website 5] . Ik zag in het gebruikersprofiel van de enige gebruiker van deze laptop in de map “ [map 2] ” een map met de naam [map 3] .” In deze map zag ik een snelkoppeling naar de website www. [website 5] .com . Tevens zag ik in deze map bestanden die ik herkende aan de naam en na het bekijken van de inhoud als firmware bestanden voor media spelers. Ik zag in de map “ [map 3] ” een map “ [website 5] _bestanden ”. In deze map zag ik bestanden die ik herkende als bestanden voor websites. Zoals .htm en .js bestanden. Ook zag ik een ,png bestand met een afbeelding met de tekst www. [website 5] .com . [29]
Desktopcomputer AALS4436NL
Ik zag op de computer in de map “ [map 2] ” van het enige account “Gebruiker” het Word document “ [documentnaam] ” met als inhoud: Login in op de website En registreer uzelf
http:// www. [website 5] .com
username [.]
wachtwoord [.]
In de map “ [map 5] ” van account “Gebruiker” zag ik nog drie documenten met dezelfde inhoud als bovenstaande tekst maar dan met andere inloggegevens.
“ [.] ”
Username [.]
Kastnummer [.]
Tevens zag ik in de map “ [map 2] ” de map “ [map 3] ” met submappen met firmware bestanden voor mediaspelers en een map “ [website 5] _bestanden ” met dezelfde website bestanden als op de Fujitsu laptop.
In de map \ [map 7] een printer spool bestand met de inhoud:
www. [website 5] .com
username : [.]
wachtwoord : [.]
neem contact via de website
Een spool bestand is een bestand met de ruwe data die de computer naar een printer stuurt. In dit geval een Dymo LabelWrite 450. Ik zag in de map “ [map 5] ” 24 bestanden met de inhoud die overeenkomt met de tekst van het spool bestand maar dan met andere inloggegevens. Ik zag dat deze bestanden een aanmaak datum hadden tussen 23-03-2017 en 01-04-2017. [30]
Een proces-verbaal van bevindingen
Binnen het onderzoek 03Gambas van de Dienst Regionale Recherche van de Politie Eenheid
Midden Nederland is de volgende computer, tijdens een doorzoeking aan de [adres 4] in [plaats 2] , in beslag genomen:
Goednummer: 18-4943-003 / SIN: AALS4437NL / Categorie: Computer / Type: Desktop
Beslagcode: A.1.1.001 [31]
In het bestand [bestandsnaam 1] trof ik configuratiegegevens aan overeenkomstig met de gegevens zoals aangetroffen door dhr. [naam 28] . Ik trof hierin onder andere aan:
- Inloggegevens voor mediaspelers, in totaal 1012 regels.
- Configuratie instellingen met inlognamen als “ [naam 29] ” en wachtwoord “ [wachtwoord] ”. [32]
Ik zag dat in de computer aan de voorzijde een drietal smartcards gestoken waren in ingebouwde kaartlezers. Ik heb deze smartcards uit de computer gehaald en trof de volgende kaarten aan:
- Smartcard wit van kleur met een gele sticker met hierop ‘KABEL’.
- Smartcard wit van kleur met een opschrift wat waarschijnlijk overeenkomt met “24.04.10” in een rode kleur.
- Ziggo Smartcard, blauw en wit van kleur
Bewijsmiddelen betrokkenheid verdachten
Een proces-verbaal van bevindingen
Op 18 december 2018 werden de historische verkeersgegevens van de telefoonnummers [telefoonnummer 2] (hierna: * [telefoonnummer 2] ) en [telefoonnummer 8] (hierna: * [telefoonnummer 8] ) over de periode van 1 januari 2018 tot en met 12 december 2018 gevorderd.
Inbeslagname server 27 november 2018
Op 27 november 2018 omstreeks 09.20 uur werd in de woning van [naam 17] aan de [adres 14] een cardsharingserver inbeslaggenomen, waarna de politie de woning verliet. Uit de historische verkeersgegevens blijkt dat met nummer * [telefoonnummer 2] vervolgens naar diverse telefoonnummers wordt gebeld (en ook wordt teruggebeld):
Telefoonnummer [telefoonnummer 5]
Het eerste nummer waarmee na de inbeslagname contact gezocht wordt is [telefoonnummer 5] (hierna: * [telefoonnummer 5] ). Op 7 november 2018 is dit telefoonnummer bevraagd bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT). Het telefoonnummer stond op dat moment op naam van verdachte [verdachte] . In het bij de aangifte namens Ziggo gevoegde rapport van [onderneming 1] , wordt dit nummer als het nummer van de helpdesk van [website 5] .com genoemd en is via dit nummer contact geweest met “ [naam 12] ”. Het nummer * [telefoonnummer 5] wordt als “Eigen nummer” genoemd in de Samsung S5+ die onder verdachte [medeverdachte 1] in beslag is genomen en lijkt bij hem in gebruik te zijn geweest.
Telefoonnummer [telefoonnummer 7]
Het tweede nummer waarmee na de inbeslagname contact gezocht wordt is [telefoonnummer 7] (hierna * [telefoonnummer 7] ). In de telefoon (Samsung S9+) van verdachte [medeverdachte 1] staat dit telefoonnummer gekoppeld aan de naam “ [naam 15] 1”. * [telefoonnummer 7] is vermoedelijk in gebruik (geweest) bij verdachte [medeverdachte 2] . [33]
Telefoonnummer [telefoonnummer 4]
Het vierde nummer waarmee na de inbeslagname contact gezocht wordt is [telefoonnummer 4] (hierna: * [telefoonnummer 4] ). Dit telefoonnummer staat in de telefoons (Samsung S5+ en Samsung S9+) van verdachte [medeverdachte 1] gekoppeld aan de naam “ [verdachte] [.] ”.3 Daarnaast blijkt uit politiesystemen dat verdachte [verdachte] het telefoonnummer meerdere keren doorgegeven aan de politie als zijnde zijn telefoonnummer.
Een proces-verbaal van bevindingen
Op 27 november 2018 werd [medeverdachte 1] , geboren op [1975] te [plaats 1] , in zijn auto aangehouden op verdenking van computervredebreuk. Tijdens zijn aanhouding werd een tweetal smartphones inbeslaggenomen welke bij hem in de auto lagen. Een van deze smartphones voldoet aan de volgende kenmerken.
SIN: AALS6472NL
Merk/type: Samsung Galaxy / S9+
De eigenaar en/of gebruiker van het toestel
Onder de naam van de eigenaar staat ’’Deel uw profiel”. In dit toestel staat hier vermeld " [medeverdachte 1] ”. [34]
[telefoonnummer 4] ( [verdachte] [.] )
Uit de bijlage van deze aangifte blijkt dat het telefoonnummer + [telefoonnummer 4] bij verdachte [verdachte] in gebruik is. Uit de opgevraagde informatie van het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) blijkt dat dit telefoonnummer op naam staat van verdachte [verdachte] .
Met betrekking tot de Card Sharing is de volgende informatie aangetroffen in WhatsApp:
 In de periode 28 mei 2018 tot en met 25 november 2018 zijn er in totaal 20 foto’s
aan[verdachte] [.] verstuurd van een telefoonscherm waarop vermoedelijk een SMS-bericht te zien is. Inhoudelijk hebben deze berichten allemaal betrekking op één of twee van de volgende onderwerpen:
o verzoeken om storingen te verhelpen met geleverde kastjes of dreamboxen.
o Meldingen over problemen met abonnementen, inloggen en/of betalingen waarbij kastnummers en gebruikersnamen worden genoemd,
o De aanschaf van een kast, IPTV of dream box.
 In de periode 28 mei 2018 tot en met 25 november 2018 zijn er in totaal 15 screenshots
door[verdachte] [.] verstuurd
aan[medeverdachte 1] . Het betreffen vermoedelijk screenshots van een smartphone met daarop ontvangen emailberichten. Inhoudelijk hebben deze berichten allemaal betrekking op één of twee van de volgende onderwerpen:
o Verzoeken om storingen te verhelpen met geleverde kastjes of dreamboxen.
o Meldingen over problemen met abonnementen, inloggen en/of betalingen waarbij kastnummers en gebruikersnamen worden genoemd,
o De aanschaf van een kast IPTV of dreambox.
 Op 20 augustus 2018 stuurt [medeverdachte 1] een foto aan [verdachte] [.] van vermoedelijk een telefoonscherm met daarop de volgende transactiegegevens: [35]
“Naam/Omschrijving/Mededeling
Naam: St. Derdengld DIGIwallet
Omschrijving: [omschrijving]
[nummeraanduiding] Afrekenen
[.] Ltd
IBAN: [rekeningnummer 6]
Kenmerk: 06-07-2018 14:41
[nummeraanduiding]
Datum
6 juli 2018
Tegenrekening
[rekeningnummer 6]
Mutatiesoort
Internetbankieren”
 De volgende WhatsApp-chatgesprekken vallen op
Datum start gesprek: 29 mei 2018
[verdachte] [.] [medeverdachte 1]
Heb jij nog steeds alle kasten op voorraad
(?)
Niets verkocht (?)
nog 5
traag
Verkoop gaat echt slecht binnenkort even
samen komen
Goed idee
Datum start gesprek: 4 juni 2018
[verdachte] [.] [medeverdachte 1]
Zijn alle kasten nou verkocht
3 nog niet
Datum start gesprek: 18 juni 2018
[verdachte] [.] [medeverdachte 1]
Alle apps ook gedaan zal [medeverdachte 2] vragen om.
Te rebooten
Niet te lezen en heeft hij al gereboot
Kut ik stuur hem toch nog ff een keer door [36]
Hoe zit het trouwens met de kastvoorraad ik
hoor niets meer (?)
3
Wacgt op retour
Nog steeds (?)
Van [naam 30]
Jep
Wanneer komen ze dan
[naam 15] [.] als goed is Vanavond gemailt waarom ik zo lang duurt
O ok afwachten dus
Alkes staat stil we moeten echt wat
verzinnen
Datum start gesprek: 19 augustus 2018
[verdachte] [.] [medeverdachte 1]
Av1031 had je niet aangepast voor de st maand moest op de 20 staan maar was de 10 de afgesloten deze klant heeft ook betaald kan je dat na kijken
Gr
Dan moet [medeverdachte 2] wel rebooten
Datum start gesprek: 28 oktober 2019
[verdachte] [.] [medeverdachte 1]
Wat doen
Iptv
Loopt kut
Server betalen en ik wil betere afspraken op
IPTV [37]
Datum start gesprek: 18 november 2018
[verdachte] [.] [medeverdachte 1]
De host ligt er uit
Ok nou dan heeft niemand toch beeld
Dat is ook zo
Bel [naam 15] maar
Ok dan is dat het
Fiks jij het effe
Ik niet ik wordt ineens verantwoordelijk
gehouden voor hoet ipdaten
Ik ga [.] mijn bed ik ben er klaar mee
Jullie zoeken het maar uit gvd ik heb de
bank op mijn naam Targetpay ik moet mail
doen ik moet fysiek heg geld uit de muur
halen alles draait op mij nek
Ik ga slapen
+ [telefoonnummer 5] ( [naam 31] )
Uit de bijlage van de aangifte blijkt tevens dat het telefoonnummer + [telefoonnummer 5] bij verdachte [verdachte] in gebruik is. Uit de opgevraagde informatie van het CIOT blijkt dat ook dit telefoonnummer op naam staat van verdachte [verdachte] .
Met betrekking tot dit nummer valt het volgende op bij het analyseren van de data uit de inbeslaggenomen telefoon:
 Het telefoonnummer [telefoonnummer 5] , dat dat bij verdachte [verdachte] in gebruik is komt voor in de lijst met contactpersonen van [medeverdachte 1] . Dit nummer staat in deze telefoon opgeslagen onder de naam “ [naam 31] ”.
+ [telefoonnumer 1] ( [naam 15] )
Uit onderzoek in het politiesysteem BVI-IB blijkt dat [medeverdachte 2] gebruik maakt van het
telefoonnummer + [telefoonnumer 1] . Met betrekking tot dit nummer valt het volgende op bij het analyseren van de data uit de inbeslaggenomen telefoon:
 Het telefoonnummer + [telefoonnumer 1] , komt voor in de lijst met contactpersonen van
[medeverdachte 1] . Dit nummer staat in deze telefoon opgeslagen onder de naam “ [naam 15] ”.
  • Dit nummer is ook aan deze naam gekoppeld in de lijst van contactpersonen in WhatsApp.
  • “ [naam 15] ” staat in de lijst met contactgegevens weergegeven onder “FREQUENT
CONTACT”.
+ [telefoonnummer 7] ( [naam 15] 1)
Met betrekking tot dit nummer valt het volgende op bij het analyseren van de data uit de inbeslaggenomen telefoon:
Met betrekking tot Card Sharing is de volgende informatie aangetroffen in WhatsApp:
 In de periode 15 oktober 2018 tot en met 24 november 2018 zijn er in totaal 4 foto’s aan [naam 15] 1 verstuurd met betrekking tot card sharing. Inhoudelijk hebben deze berichten allemaal betrekking op één of twee van de volgende onderwerpen:
o Verzoeken om storingen te verhelpen met geleverde kastjes of dreamboxen.
o Meldingen over problemen met abonnementen, inloggen en/of betalingen waarbij kastnummers en gebruikersnamen worden genoemd.
 Op 22 oktober 2018 verstuurd [medeverdachte 1] een foto naar [naam 15] 1. Op de foto is een sticker te zien met de volgende tekst:
“ www. [website 5] .com
Username : [.]
Password : [.]
Vragen? Neem contact op via uw accou.. (laatste letters zijn weggevallen)” [38]
Met betrekking tot de Card Sharing zijnde volgende WhatsApp gesprekken aangetroffen in
WhatsApp:
Datum start gesprek: 17 oktober 2018
1 [naam 15] [medeverdachte 1]
[.] heeft betaald bij mij kan je deze aanpassen gr [medeverdachte 1] met audi
Van [.]
Van [.]
Vinkeveen was halve volgens [verdachte]
Oke
Datum start gesprek: 25 oktober 2018
1 [naam 15] [medeverdachte 1]
Ik heb gereboot vanmorgen
(foto met username en pasword)
Heeft ee iemand ze werk niet goed gedaan
Moet je bij [verdachte] zijn
neemt niet op
Datum start gesprek: 28 oktober 2028
1 [naam 15] [medeverdachte 1]
Kan herstarten vanaf mijn tel
Beter ik als rebooten als via de knop
Oke
Heb alles herstart
Oke wat is er nou aan de hand
Geen idee denk te weinig kaarten [39]
Datum start gesprek: 18 november
1 [naam 15] [medeverdachte 1]
(screenshot van gesprek tussen
[medeverdachte 1] en [verdachte] [.] op 18 november 2018. Zie eerder besproken chat tussen [medeverdachte 1] en [verdachte] [.] )
Nog niet gekeken in zijn app
De lul
Boeit hem dus echt niks
Nee
Goede zakenpartner
Hahah
Ik ga me nest in mam
Een proces-verbaal van bevindingen
In belastende chatgesprekken wordt met “ [naam 15] ” vermoedelijk verdachte [medeverdachte 2] bedoeld. Er komen 3 namen in de lijst met contactpersonen van verdachte [medeverdachte 1] voor waar het woord “ [naam 15] ” in voor komt. Zo staat het nummer + [telefoonnummer 6] opgeslagen in de telefoon van verdachte [medeverdachte 1] onder de naam “privé [naam 15] ”. Uit een CIOT bevraging blijkt dat het nummer + [telefoonnummer 6] op naam staat van [medeverdachte 2] .
De database van de Webserver van [website 5] .com zijn gevorderd. Op deze site konden cardsharing klanten inloggen. Bij twee van de klanten staat een opmerking vermeld met “ [naam 15] ”: “Staat bij buurman [naam 15] ” ( [e-mailadres 3] ) en “Verkocht aan collega [naam 15] op 29-12-2015” ( [e-mailadres 4] ) [41]
Uit onderzoek is gebleken dat het gaat om [naam 14] geboren op [1971] te [plaats 1] ,
[adres 8] , [postcode 6] [plaats 1] . In het verleden heeft [naam 14] op de adressen [adres 9] en [adres 10] te Utrecht ingeschreven gestaan volgens de verificatiemodule. Dit is in de buurt van de [straat] waar [medeverdachte 2] thans ingeschreven staat.
Uit onderzoek is gebleken dat het gaat om [naam 13] geboren [1979] te
[plaats 1] , [adres 7] [postcode 5] [plaats 3] . Uit de resultaten van de ICOV bevraging blijkt dat [medeverdachte 2] van 2015 tot 2019 in loondienst was bij [onderneming 6] BV. In BVH PL0900-2017365991 verklaarde [naam 13] als verdachte van belediging van ambtenaar in
functie onder andere dat hij bij [onderneming 6] [plaats 3] werkte als automonteur. [42]
Een proces-verbaal van bevindingen
Op 27 november 2018 is een voertuig van het merk Audi A4, met kenteken [kenteken] , van de verdachte [medeverdachte 1] , doorzocht. In dit voertuig is onder meer een telefoon van het merk Samsung en het Type Galaxy S7 aangetroffen. [43]
In het toestel zijn diverse afbeeldingen aangetroffen, waaronder foto’s waarop vermoedelijk
verdachte [medeverdachte 1] te zien is. In het toestel heb ik meerdere afbeeldingen aangetroffen met hierop de persoonsgegevens van verdachte [medeverdachte 1] . [44]
Bij afbeeldingen’ zag ik diverse afbeeldingen staan. [45] In de afbeeldingen worden vermoedelijk stickers weergegeven welke zijn aangebracht op een voorwerp. Weergegeven wordt www. [website 5] .com en de volgende usernames en passwords:
[.] / [.] / [.]
In het onderzoek is gebleken dat de site www. [website 5] .com wordt gebruikt als website waarop klanten kunnen inloggen en betalingen kunnen doen. Op 11 januari 2019 zijn bij’ [naam 32] ’ diverse loggegevens gevorderd. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de site www. [website 5] .com wordt gehost bij [naam 32] ’. Uit deze loggegevens is een onder andere een lijst met usernames en passwords naar voren gekomen. De usernames en passwords uit de bovenstaande afbeelding komen overeen met de lijst met loggegevens die zijn ontvangen. [46]
Een proces-verbaal van bevindingen
Op 27 november 2018 werd verdachte [medeverdachte 1] aangehouden. Bij zijn aanhouding werd onder meer een telefoon merk Samsung en type S5+ (P.1.1.001/AALN6473NL) inbeslaggenomen. Bij het onderzoek heb ik het volgende bevonden.
Op de sim-kaart, die in het telefoontoestel aanwezig was, staat onder het contact “Eigen nummer” het telefoonnummer [telefoonnummer 5] . [47] Het e-mailadres, waar gebruik van wordt gemaakt om e-mails te ontvangen en verzenden, is [e-mailadres 2] . Ik zag daarnaast geen andere emailadressen waarmee e-mails zijn verzonden.
User account [user account]
In de telefoon zie ik een user account voor de website http:// [website 3] met als
gebruikersnaam “ [medeverdachte 1] ” en als wachtwoord: [.] .
In de contacten staan onder meer de volgende contacten, die te linken zijn aan medeverdachten.
Naam contact Nummer contact Bijzonderheden
[naam 15] Nieuw + [telefoonnummer 3] Nummer vermoedelijk in gebruik bij
verdachte [medeverdachte 2]
[verdachte] [.] [telefoonnummer 4] Nummer in gebruik bij
verdachte [verdachte]
[naam 34] [telefoonnummer 2] Nummer in gebruik bij
verdachte [naam 17]
In de telefoon staan diverse sms-berichten opgeslagen, die vermoedelijk te maken hebben met cardsharing. Hieronder worden een aantal berichten weergegeven.
Datum Inkomend/uitgaand Inhoud
17-9-2018 Inkomend Hoi [naam 12] ik heb veel problemen met de box kan je me bellen [.]
19-9-2018 Uitgaand We hebben het probleem gevonden De kast zal
in de loop van de avond weer werken Sorry voor het ongemak Gr [naam 12]
5-11-2018 Inkomend Hè [naam 12] nog steeds geen tv cor
5-11-2018 Uitgaand Vanavond werkt hij weer sorry voor het wachten
5-11-2018 Inkomend Wat is de site
5-11-2018 Uitgaand Www. [website 5] .com Dan inloggen Met u
username en ww
7-11-2018 Uitgaand Wat is u kastnummer/username Staat op de
stikker op de kast en op de doos Gr [naam 12]
9-11-2018 Inkomend Sorry [naam 12] de zenders zijn terug, maar de
filmzenders doen het nog steeds niet Grt [naam 18]
12-11-2018 Inkomend Goedemorgen [naam 12] , Bedankt voor de installatie
gisteren echt top. Gisteren had je mij gevraagd in te loggen op [website 5] met mij [48] gebruikersnaam en wachtwoord en daarna eerrt
e-mail te geven. Nu staat er alleen als ik inlog
de gegevens niet op 29-1 wat jij vertelde maar
op 13-12. Kan jij dit oplossen?
18-11-2018 Inkomend Beste [medeverdachte 1] Het volgende, ik kwam thuis vandaag
en deed de tv aan. Ik kon kreeg ned 1 en 2. Andere zenders geen beeld. Uiteindelijk liep de tv vast. Ik schakelde de dreambox en tv uit. De boel weer opgestart krijg ik beeld en geluid nu enkel met de afstandsbediening van de Samsung!!!!!! [49]
Een proces-verbaal van verhoor van [medeverdachte 2] van 6 november 2023 [50]
A: Ik ben in 2010 benaderd door [naam 1] om een website te maken en daar een
betalingssysteem in te integreren voor [website 5] .com . Ik heb de website voor hem gebouwd. Daarvoor gebruikte ik PHP, MySql en liepen de betalingen volgens mij via Targetpay.
V: Wat is nu precies jouw rol geweest met betrekking tot [website 5] ?
A: Ik heb de website gebouwd en het onderhoud gepleegd. Ik zorgde ervoor dat het functioneerde.
V: Over welke periode hebben we het?
A: Vanaf 2010 a 2011 tot 2018 of zo.
V: Wat was de rol van [medeverdachte 1] ?
A: Hij deed de kastjes verkopen vanaf 2015.
Een proces-verbaal van verhoor [verdachte] van 6 november 2023 [51]
V: Wat was de rol van [medeverdachte 1] ?
A: [medeverdachte 1] is er in 2015 bij betrokken geraakt.
Een proces-verbaal van verhoor getuige [medeverdachte 2] , door de rechter-commissaris in strafzaken, zittingsplaats Utrecht
U heeft zelf een website gebouwd zegt u. Waar was die website voor bedoeld?
Zo konden er betalingen verricht worden.
Wat kon je in de database bewaren?
Datums; einddatum, begindatum, gebruikersnaam en wachtwoord.
Dus mensen kochten een kastje en daarna logden ze in op de door u gebouwde website.
Correct.
Wat kon de klant dan op de website doen?
Verlengen.
Had u toegang tot de database?
In principe heb ik overal toegang toe, tot het domein, want ik onderhoud de website. [52]
In het dossier staan gesprekken, waarvan de recherche aanneemt dat die zijn gevoerd tussen
de heer [verdachte] en de heer [medeverdachte 1] . Dan lijkt het erop dat als er gereboot moet worden,
dat ze dat dan aan u vragen. Zegt u dat iets?
Het configureren van een configfile. Dat is rebooten. Het is een script dat uitgevoerd moet
worden. [53]
Als ik dan op pagina 302 van het dossier een bericht zie waarin u schrijft: ik heb gereboot
vanmorgen. Wat heeft u dan gereboot?
Een configfile gegenereerd. [54]
Een proces-verbaal van verhoor getuige [verdachte] , door de rechter-commissaris in strafzaken, zittingsplaats Utrecht
Om welke naam gaat het dan?
Dat gaat om de vraag of ik [naam 2] ben. Deze naam gebruikte ik om te mailen.
Ik toon u een mail van 3 september 2011 van 03.13 uur. Als bijlage staat er ‘een nieuwe
flash’. Weet u wat daarmee wordt bedoeld?
Een flash is een softwarepakket wat je in een kast kan laden. Zoals ik het hier lees, geeft [naam 1] [rechtbank: [naam 1] van Cooten ] aan mij door dat er dingen zijn veranderd waardoor er een nieuw pakketje bij klanten in hun kastje kan worden gezet, omdat de kast het anders niet doet.
Aan wie gaf u dat dan door?
Als mensen tegen mij zeiden dat het kastje het niet deed, dan zei ik: [naam 1] heeft een nieuw
softwarepakket gemaakt, dat moet je in je kast gooien en dan doet hij het weer.
Dus u gaf dat door aan de gebruikers?
Ja.
Moet ik dit dan zien met dezelfde achtergrond: [naam 1] maakte de software, stuurde het naar u en
u zorgde dan dat het bij de gebruikers terecht kwam?
Dat is correct.
Ik heb de bank opgezet voor [naam 1] . [55]
Rechter-commissaris: Wanneer is hij er volgens u mee begonnen?
Ik denk om en nabij deze tijd. Ik las net een mail uit 2011. Het zou rond die tijd geweest
moeten zijn, rond 2010/2011. In die tijd heeft hij mij benaderd om een bank op te zetten. Dat is de reden waarom hij mij vroeg om een rekening te openen, zodat het geld daarheen zou gaan. [56]
Rechter-commissaris: Hoe benaderde iemand u als iemand een kastje wilde kopen?
Ik werd aangesproken in een uitgaansgelegenheid als ik daar was of het ging via via.
Aan de bankrekening zit ook een betaalmodule gekoppeld. Dat moest via een buitenlandse bank. Waar ik ook verantwoordelijk voor ben, is dat ik ook wel eens klanten aanbracht. Ik deed acquisitie.
Bewijsmiddelen financieel
Een proces-verbaal verstrekking gevorderde gegevens
Middels vorderingen heeft de officier van justitie gegevens gevorderd bij [onderneming 2] . Uit het verhoor van verdachte van [naam 35] blijkt dat zij verklaarde dat zij voor de betaling voor de cardsharingdienst geld had overgemaakt naar het rekeningnummer: [rekeningnummer 6] op naam van Stichting derdengelden [onderneming 2] .
Bedrijfsnaam [onderneming 3] Ltd
Adres [adres 6]
Land [land]
Rekeninghouder [onderneming 3] Ltd [57]
Informatie verkregen van [onderneming 2]
Vanuit het onderzoek is middels vorderingen duidelijk geworden dat er vanaf augustus 2009 tot en met 2018 op de bankrekening van [onderneming 3] Ltd een bedrag van € 666.828,78 is ontvangen wat vermoedelijk in relatie is te brengen tot betalingen van klanten voor het gebruik van (niet legale) cardsharing. Klanten betaalden namelijk aan Stichting derdengelden [onderneming 2] en [onderneming 2] maakt het geld over naar rekening [.] t.n.v. [onderneming 3] te [.] [onderneming 3] Ltd.
Bij de transacties van 2009 tot en met 2014 stond vermeld:
[.] t.n.v. [onderneming 3] te [.] .Dit betreft de vennootschap op de [land] .
Bij de transacties van 2015 tot 30 juli 2018 stond vermeld:
In the name of [onderneming 3] , [.] .Dit blijkt op een bank op het eiland Saint Vincent en de Grenadines te zijn.
Bij de transacties van 15 oktober tot 24 december 2018 stond vermeld: [.]
In the name of [onderneming 3] Ltd, Puerto Rico.
Een verzoek vertrekking gegevens uit: Databestand Ongebruikelijke Transacties [58]
Middels een vordering ex Artikel 126nc Wetboek van Strafvordering zijn van [onderneming 2] de identificerende gegevens gevorderd van de persoon of partij voor wie de betaling bestemd zijn geweest als bedoeld in de verdachtenverhoren. Op basis van deze vordering zijn de volgende gegevens verkregen:
Bedrijfsnaam [onderneming 3] ltd
Adres [adres 6]
Land [land]
Persoon
Naam [verdachte]
Role UBO [59]
Een proces-verbaal van bevindingen
Naar aanleiding van de verstrekte gegevens van het rekeningnummer: [rekeningnummer 9] van [verdachte] zijn vanaf 2015 tot en met 2018 meerdere betalingen gedaan aan [onderneming 5] S.A.
Ik heb met de zoekmachine google gezocht naar [onderneming 5] . Ik zag dat één van de resultaten de website [website 1] is. [website 1] is de website van [onderneming 5] . Bij de prices ( [website 1] / [.] ) zag ik een prijslijst van de landen waarin een
bedrijf geregistreerd kan worden. De prijs voor [land] is EUR 790. [60]
Tevens zag ik op wikipedia (en. [.] ) informatie over het bedrijf [onderneming 5] . Het betreft een bedrijf dat zich bezighoudt met het opzetten van offshore bedrijven. [61]
Een proces-verbaal verstrekking gevorderde gegevens
Op 20 juni 2019 heeft de officier van justitie van een derde, te weten ING Bank N.V. gevorderd dat deze gegevens verstrekt omtrent een persoon. Door de bovengenoemde derde zijn op dinsdag 2 juli 2019 per email de volgende gegevens verstrekt:
De heer [naam 8] , [adres 11] , [postcode 7] [plaats 3] , geboortedatum [1981] . Spaarrekening Contractsoort: [rekeningnummer 8] [62]
Op de ABN AMRO Bank rekening [rekeningnummer 8] van [naam 8] wordt in 29 transacties een totaalbedrag van € 83.300,00 ontvangen van [onderneming 3] LTD.
Totaal bij € 41.500,00 in 2011
Totaal bij € 38.200,00 in 2012
Totaal bij € 3.600,00 in 2013.
  • Van dit bedrag wordt er € 58.382,00 direct overgemaakt naar de ING-rekening ( [rekeningnummer 9] van [verdachte] .
  • Van dit bedrag wordt er € 4.000,00 direct overgemaakt naar de ING-rekening [rekeningnummer 2] van [medeverdachte 2] .
  • Van de van [onderneming 3] LTD ontvangen bedragen wordt vermoedelijk bedrag van
€ 18.200,00 contant opgenomen. [63]
Een proces-verbaal verstrekking gevorderde gegevens
Op 4 juli 2019 heeft de officier van justitie van een derde, te weten ING Bank N.V., gevorderd dat deze gegevens verstrekt omtrent een persoon. Samengevat betreft het de volgende rekeningnummers, namen en bijzonderheden. [64]
Hr [naam 19] Mw [naam 20] Dhr. [naam 19] , geboortedatum: [1981] , woonadres [adres 12] , [postcode 1] , [plaats 3] EN Mevr. [naam 20] , geboortedatum: [1971] , woonadres [adres 12] , [postcode 1] , [plaats 3] hebben een En/of Betaalrekening [rekeningnummer 10] ( [rekeningnummer 10] ) [65]
Bijz. bankmutaties - rekeningnummer [rekeningnummer 10] - [.] en/of [.] :
Samengevat - 1
  • In totaal wordt er (in 7 transacties) een bedrag van € 21.500,00 ontvangen van [onderneming 3] LTD.
  • Van dit bedrag wordt er € 12.700,00 direct overgemaakt naar de ING-rekening van [verdachte] .
  • Een bedrag van € 8.500,00 wordt contant opgenomen. Een bedrag van € 300,00 blijft op de ING-rekening van de heer [naam 19] en/of mevrouw [naam 20] staan.
  • Gezien het verloop van transactie 1 t/m 7 is het aannemelijk dat het contant opgenomen geldbedrag bij [verdachte] terecht komt.
Bijz. bankmutaties - rekeningnummer [rekeningnummer 4] - [naam 10] en/of [naam 11] : [68]
Samengevat - 2
  • In totaal wordt er (in 22 transacties) een bedrag van € 57.400,00 ontvangen van [onderneming 3] LTD.
  • Van dit bedrag wordt er € 41.175,00 direct overgemaakt naar de ING-rekening van [verdachte] .
  • Een bedrag van € 8.310,00 wordt contant opgenomen.
  • Een bedrag van € 4.776,53 wordt indirect overgemaakt naar [verdachte] door middel van betalingen ten gunste van [verdachte] .
  • Totaal € 54.261,53 naar [verdachte] .
  • Een geschat bedrag van € 3.138,47 blijft op de ING-rekening van de mevrouw [naam 10] en/of de heer [naam 11] staan.
  • Gezien het verloop van transacties is het aannemelijk dat het contant opgenomen geldbedrag bij [verdachte] terecht komt.
Bijzonderheden 2010
Er wordt in 2010 een totaalbedrag van € 2.115,00 overgemaakt naar [medeverdachte 2] / [plaats 1] , de omschrijvingen zijn o.a. Klets, Hoppa, Voor je Gay Lover en Neukt niet meer. [71]
Bijzonderheden 2011
Er wordt in 2011 een totaalbedrag van € 3.545,00 overgemaakt naar [medeverdachte 2] / [plaats 1] , de omschrijvingen zijn o.a. Homo, Bedankt voor het lenen (meerdere malen gebruikt). Er wordt in 2011 geen geld ontvangen van [medeverdachte 2] .
Op 21 september 2011 wordt een bedrag van € 102,50 ontvangen van [naam 25] met in de
omschrijving [.] . [72]
Er wordt in 2011 een totaalbedrag van € 29.620,00 ontvangen van [naam 8] , de omschrijvingen zijn o.a. Wijn terugbetalen (meerdere betalingen), Afrekening [naam 26] en [.] ' [.] , [.] / [.] [restaurant] , Alvast [.] betalen + 20 dozen [.] , 1e aanbetaling Italië oktober 2011, 2e aanbetaling Italië oktober 2011, Hotel vast geboekt, restaurants geregeld, Ticket Kopenhagen / Eten [.] , Kerstdagen. [73]
Opvallende bij een aantal ontvangsten afkomstig van [naam 8] zijn de doorboekingen /
contante opnamen die daarna plaats vinden. [74]
Bijzonderheden 2012
Er wordt in 2012 een totaalbedrag van € 5.094,00 overgemaakt naar [medeverdachte 2] / [plaats 1] , de omschrijvingen zijn o.a. Bedankt voor het lenen, Bakkie bedankt, Hoppa, Vliegwiel, Huwlijk en Huwelijk.
In 2012 wordt in totaal een bedrag van in totaal € 6.900,00 ontvangen van de ING rekening
[rekeningnummer 10] van Hr. [naam 19] en mevr. [naam 20] - [.] uit [plaats 3] . Bij de ontvangsten staan geen omschrijvingen genoemd. [75]
Er wordt in 2012 in totaal een bedrag van € 25.261,00 ontvangen van [naam 8] , de omschrijvingen zijn o.a. [.] .
Opvallende bij een aantal ontvangsten afkomstig van [naam 8] zijn de doorboekingen/contante opnamen die daarna plaats vinden. [76]
Bijzonderheden 2013
Er wordt in 2013 een totaalbedrag van € 5.895,00 overgemaakt naar [medeverdachte 2] / [plaats 1] , de omschrijvingen zijn o.a. Hoppa, Bedankt voor het lenen (meerdere malen gebruikt), Gay porno movie. Er wordt in 2013 in totaal € 525,01 ontvangen van [medeverdachte 2] met als omschrijving Pisvlek tanx, Neukt niet meer. [77]
In 2013 wordt in totaal een bedrag van in totaal € 6.030,00 ontvangen van de ING-rekening
[rekeningnummer 10] van Hr. [naam 19] en mevr. [naam 20] - [.] uit [plaats 3] . Bij de ontvangsten staan geen omschrijvingen genoemd. [78]
Er wordt in 2013 in totaal een bedrag van € 3.501,00 ontvangen van [naam 8] , de omschrijvingen is Wijn terugbetalen.
Er wordt in 2013 in totaal een bedrag van € 41.175,00 ontvangen van Mw. [naam 10] en/of Hr. [naam 11] , [plaats 3] , rekeningnummer [rekeningnummer 4] , de omschrijvingen is Er wordt in 2013 geen geld overgemaakt naar Mw. [naam 10] en/of Hr. [naam 11] . [79]
Opvallend bij veel ontvangsten afkomstig van Mw. [naam 10] en/of Hr. [naam 11] zijn de doorboekingen/contante opnamen die daarna plaatsvinden. [80]
Er wordt in 2013 totaal een bedrag van € 3.900,00 overgemaakt naar het ING-rekeningnummer [rekeningnummer 5] van Mw. [naam 23] onder vermelding van Bedankt voor het lenen. Er wordt geen geld ontvangen van Mw. [naam 23] .
Bijzonderheden 2014
Er wordt in 2014 een totaalbedrag van € 1.345,00 overgemaakt naar Hr. [medeverdachte 2] de
omschrijvingen zijn: Bedankt voor het lenen en Bedankt voor de fijne avond. Er wordt in 2014 geen geld ontvangen van [medeverdachte 2] . [81]
Er wordt in 2014 in totaal een bedrag van € 67.578,00 ontvangen van Mw. [naam 10] en/of Hr. [naam 11] , [plaats 3] , rekeningnummer [rekeningnummer 4] , nagenoeg allemaal zonder omschrijvingen. De enige twee omschrijvingen zijn Bedankt voor het lenen en Bedankt. Er wordt in 2014 geen geld overgemaakt naar Mw. [naam 10] en/of Hr. [naam 11] . [82]
Opvallend bij veel ontvangsten afkomstig van Mw. [naam 10] en/of Hr. [naam 11] zijn de doorboekingen/contante opnamen die daarna plaatsvinden. [83]
Proces-verbaal verstrekking gevorderde gegevens-2
Betreft aanvulling op PV-1. [84]
Bijzonderheden 2015
Er wordt in 2015 (alleen januari en februari, daarna niets meer) in totaal een bedrag van
€ 17.200,00 ontvangen van Mw. [naam 10] en/of Hr. [naam 11] , [plaats 3] , rekeningnummer [rekeningnummer 4] , zonder omschrijvingen. Er wordt in 2015 geen geld overgemaakt naar Mw. [naam 10] en/of Hr. [naam 11] .
Opvallende bij veel ontvangsten afkomstig van Mw. [naam 10] en/of Hr. [naam 11] zijn de doorboekingen/contante opnamen die daarna plaats vinden. [85]
Betaling(en) aan [onderneming 5] S.A. met landcode Zwitserland. [86]
Aanvulling rechtbank
boekdatum 2 maart 2015
Af € 680,-
Naam: [onderneming 5] S A. // Omschrijving. Invoice: 2015-03553 // account [.] // IBAN: [.] // Valutadatum: 02-03-2015.
Bijzonderheden 2016
Wel komt de betaling aan
[onderneming 5] S.A.met landcode Zwitserland terug. [87]
Aanvulling rechtbank
Boekdatum 24 juni 2016
Af € 1.540,-
Naam: [onderneming 5] S.A. // Omschrijving: INVOICE 2017-01911 // IBAN:
[.] //Valutadatum: 24-06-2016
Betaling van € 750,00 aan [ondereming] , met als omschrijving 10x pure cable // www. [onderneming 4] .nl [88]
[onderneming 4] (Groningen) is een specialist van satelliet schotels, digitale ontvangers, televisie’s, WiFi oplossingen, Smart Home, beveiligingscamera’s met installatie service (bron is https://www. [onderneming 4] .nl).
Bijzonderheden 2017
Betaling aan [onderneming 5] S.A. met landcode Zwitserland. [89]
Aanvulling rechtbank
Boekdatum 19 juni 2017
Af € 1.590,00
Naam: [onderneming 5] S.A.
IIOmschrijving: INVOICE 2018-01825
IIIBAN :
[.] //Valutadatum: 19-06-2017.
Bijzonderheden 2018
Er wordt in 2018 een totaalbedrag van € 3.950,00 overgemaakt naar Hr. [medeverdachte 2] zonder omschrijving. Er wordt in 2018 in totaal € 617,50 ontvangen van [medeverdachte 2] met verschillende omschrijvingen. [90]
Er wordt in 2018 in totaal een bedrag van € 3.800,00 ontvangen van Mw. [naam 10] en/of Hr. [naam 11] , rekeningnummer [rekeningnummer 4] , zonder omschrijvingen.
Opvallend bij de ontvangsten afkomstig van Mw. [naam 10] en/of Hr. [naam 11] is de doorboeking die daarna plaats vindt.
Betaling aan [onderneming 5] S.A. met landcode Zwitserland.
Aanvulling rechtbank
Boekdatum 5 juni 2018
Af € 710,-
Naam: [onderneming 5] S.A. // Omschrijving: Invoice 2018-05033 // IBAN:
[.] //Valutadatum: 05-06- 2018
Een proces-verbaal verstrekking gevorderde gegevens
Op 20 februari 2019 heeft de officier van justitie van een derde, te weten ING Bank N.V., gevorderd dat deze gegevens verstrekt omtrent een persoon, te weten [naam 17] geboren op [1988] te [plaats 4] . [91]
Door de bovengenoemde derde zijn de volgende gegevens verstrekt: saldo- en transactiegegevens van de bank en/of spaarrekening met nummer [rekeningnummer 7] , op naam van [naam 17] geboren op [1988] te [plaats 4] , over de periode 8 juni 2015 tot en met 14 februari 2019.
Op 7 november 2017 is een betaling te zien van € 32,07 aan 1 EUROhosting ( [naam 32] ). Vermoedelijk betreft dit de betaling voor het hosten van de site www. [website 5] .com . [92]
In de bevraagde periode wordt er in totaal voor een bedrag van € 8.620,00 aan producten gekocht bij het bedrijf [onderneming 4] (https://www. [onderneming 4] .nl/). Volgens de website van dit bedrijf zijn zij onder andere gespecialiseerd in satelliet schotels, digitale ontvangers, televisies en WiFi oplossingen. [93]
In de omschrijving van de transacties is te zien welke producten zijn aangeschaft. Op 23-01-2020 heb ik, verbalisant, de site van [onderneming 4] bezocht en heb ik gekeken naar het assortiment van deze webwinkel. Daarbij vallen de volgende zaken op:
"10x Xsarius Pure // Cable"
Op de site van [onderneming 4] wordt dit product aangeboden en omschreven als een compacte en krachtige OTT / IPTV Set-Top Box en mediaplayer. Er is in totaal € 2.250,- euro besteed aan dit product.
"10x Amiko T2C"
Op de site van [onderneming 4] wordt deze Set-Top Box aangeboden en omschreven als Full HD Digital H.265 Terrestrial / Kabel Ontvanger & Media Player met Smartcard Reader en Enigma2 Linux OS. De Set-Top box welke door [.] is verzonden naar de onderzoekers van [onderneming 1] was eveneens van hetzelfde merk en type (zie foto hier onder). Er is in totaal € 660,- euro besteed aan dit product. [94]
Contante stortingen
In de bevraagde periode wordt er een totaalbedrag aan contante stortingen gedaan op de betaalrekening van in totaal € 9.190,00, Het valt daarbij op dat op de dagen dat er een aankoop bij de webwinkel van [onderneming 4] wordt gedaan er ook contante stortingen plaatsvinden die gelijk of nagenoeg gelijk zijn aan de bedragen die zijn uitgegeven in de webshop. Slechts één aankoop, die op 2 maart 2018, gaat niet gepaard met een contante storting en op één dag, 11 april 2017, vind er een contante storting een dag later plaats. [95]
Een proces-verbaal verstrekking gevorderde gegevens [96]
Op 13 februari 2019 heeft de officier van justitie van een derde, te weten ING Bank N.V., gevorderd dat deze gegevens verstrekt omtrent een persoon. Door de bovengenoemde derde zijn op 4 maart 2019, per email de volgende gegevens verstrekt:
 Gegevens rekeninghouder Hr. [medeverdachte 2] , woonadres en correspondentieadres
[adres 3] , [postcode 4] , [plaats 1] .
 De bankmutaties van de bankrekening [rekeningnummer 2] op zijn naam over de
periode van 1 januari 2010 tot en met 4 februari 2019.
Bijzonderheden 2012
[naam 8]
Er wordt een bedrag van € 4.000,00 ontvangen van [naam 8] . Er wordt in 2012 geen geld overgemaakt naar [naam 8] . Het ontvangen bedrag wordt op 13-04-2012 contant opgenomen bij het postkantoor. [97]
Bijzonderheden 2015
[onderneming 4] .nl
Na een contante storting op 18 september 2015 om 12:51 uur wordt er een betaling gedaan met in de omschrijving [onderneming 4] .nl. Uit onderzoek is gebleken dat mevrouw [naam 17] bij [onderneming 4] .nl aankopen heeft gedaan welke vermoedelijk in relatie staan tot de niet legale Card Sharing. Gezien de contante storting en de betaling aan [onderneming 4] .nl lijkt hier sprake van een soortgelijke modus operandi. Ook verdachte [verdachte] heeft op 30 december 2016 een betaling gedaan aan [onderneming 4] .nl. [98]
18-sep-2015 AF € 1.349,15
Naam Rabo [.] // Omschrijving:
[.]
[onderneming 4] .nl // [rekeningnummer 3] //
Kenmerk: 18-09-2015 [.] //
Valutadatum: 18-09-2015
Bijzonderheden 2016
[onderneming 4] .nl
Er wordt een betaling gedaan met in de omschrijving: www. [onderneming 4] .nl. De betaling is extra
opvallend gezien de ontvangst van eenzelfde bedrag (€ 150,00) van mede verdachte [medeverdachte 1] . [99]
Bijzonderheden 2017
[onderneming 4] .nl
Op 6 februari 2017 wordt een betaling gedaan met in de omschrijving: www. [onderneming 4] .nl.
Opvallend is de contante storting welke voor deze betaling plaats heeft gevonden. [100]

Voetnoten

2.Pagina 14.
3.Pagina 15.
4.Pagina 22.
5.Pagina 61.
6.Pagina 62.
7.Pagina 66.
8.Pagina 67.
9.Pagina 72.
10.Pagina 75.
11.Pagina 76.
12.Pagina 77.
13.Pagina 78.
14.Pagina 79.
15.Pagina 80
16.Pagina 349.
17.Pagina 350.
18.Pagina 351.
19.Pagina 352.
20.Pagina 650.
21.Pagina 651.
22.Pagina 652.
23.Pagina 631.
24.Pagina 632.
25.Pagina 633.
26.Pagina 634.
27.Pagina 430.
28.Pagina 431.
29.Pagina 436.
30.Pagina 437
31.Pagina 440.
32.Pagina 441.
33.Pagina 83.
34.Pagina 296
35.Pagina 297.
36.Pagina 298.
37.Pagina 299
38.Pagina 301.
39.Pagina 302.
40.Pagina 303.
41.Pagina 411.
42.Pagina 412.
43.Pagina 416.
44.Pagina 417.
45.Pagina 419.
46.Pagina 420.
47.Pagina 423.
48.Pagina 424.
49.Pagina 425.
50.Afzonderlijk genummerd, proces-verbaal nummer 168, pagina 1 en 2.
51.Afzonderlijk genummerd, proces-verbaal nummer 167, pagina 1 tot en met 4.
52.Pagina 4 van 8.
53.Pagina 5 van 8
54.Pagina 7 van 8
55.Blad 4 van 30.
56.Blad 5 van 30.
57.Pagina 272.
58.Pagina 287
59.Pagina 288.
60.Pagina 111.
61.Pagina 112
62.Pagina 258.
63.Pagina 267.
64.Pagina 198
65.Pagina 199.
66.Pagina 213
67.Pagina 201.
68.Pagina 203
69.Pagina 213.
70.Pagina 209.
71.Pagina 117.
72.Pagina 120.
73.Pagina 121.
74.Pagina 122.
75.Pagina 126.
76.Pagina 128.
77.Pagina 130.
78.Pagina 132.
79.Pagina 133.
80.Pagina 135.
81.Pagina 140.
82.Pagina 142.
83.Pagina 144.
84.Pagina 156.
85.Pagina 160.
86.Pagina 164.
87.Pagina 169.
88.Pagina 172.
89.Pagina 175.
90.Pagina 176.
91.Pagina 222.
92.Pagina 223.
93.Pagina 224.
94.Pagina 225.
95.Pagina 226.
96.Pagina 229.
97.Pagina 236.
98.Pagina 245.
99.Pagina 248.
100.Pagina 251.