Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
- C/16/589054 / JE RK 25-266 (bekrachtiging schriftelijke aanwijzing)
- C/16/589230 / JE RK 25/296 (vervallenverklaring schriftelijke aanwijzing)
- C/16/589232 / JE RK 25/297 (geschillenregeling)
Samen Veilig Midden Nederland, gevestigd te Utrecht,
Samen Veilig Midden Nederland, gevestigd te Utrecht,
1.Het verloop van de procedure
- het verzoekschrift met bijlagen van de GI, ontvangen op 19 februari 2025;
- het verzoekschrift met bijlagen van de moeder over de vervallenverklaring schriftelijke aanwijzing, ontvangen op 21 februari 2025;
- het verzoekschrift met bijlagen van de moeder over de geschillenregeling, ontvangen op 21 februari 2025;
- het bericht met observatieverslagen van de GI, ontvangen op 21 maart 2025.
- de moeder met haar advocaat;
- de vader met zijn advocaat;
2.De feiten
3.De verzoeken
4.De standpunten
5.De beoordeling
De moeder heeft een factsheet Intieme terreur overgelegd. Daarin wordt beschreven dat intieme terreur een ernstige vorm is van partnergeweld die zich kenmerkt door een patroon van controle en dwang. Dit kan zich uiten in het isoleren, vernederen en intimideren van de partner tot ernstig geweld en seksueel geweld. Ook kan het gaan om controle van de financiën en dreigementen (tegen het slachtoffer, de kinderen of huisdieren). Het is een proces waarin de afhankelijkheid wordt vergroot en weerbaarheid wordt ondermijnd. Er is sprake van een continue dreiging, waardoor het slachtoffer in angst leeft en waar ook de kinderen onder lijden.
het grensoverschrijdend gedragen, ook in de stukken in deze procedure, zelfs over
het seksueel misbruik door vader van [minderjarige 1](verzoekschrift ter zake de geschillenregeling, par. 36). Daarmee wekt de moeder ten onrechte de indruk dat sprake is van
vastgesteldseksueel overschrijdend gedrag of zelfs seksueel misbruik door de vader van [minderjarige 1] , terwijl zij niet stelt dat van dat laatste sprake is.
Deze tussenconclusie vormt de achtergrond van de beslissingen over de schriftelijke aanwijzing en de geschillenregeling.
“Naar inzien van ZIJN en wat ZIJN de afgelopen periode heeft geobserveerd zou ons advies zijn om een omgang van 1x per week te organiseren, maar dan iets langer, zodat er iets meer van vader als opvoeder gevraagd wordt en er iets meer tijd is samen ipv 2x per week. Gezien de leeftijd van de kinderen en het tijdstip einde van de middag lijkt dit iets te veel van de kinderen te vragen. Onzes inziens is het van belang dat er onderzoek gedaan wordt naar interactiepatronen die plaatsvinden en welke invloed dit heeft op de kinderen en welke behandeling/ therapie hiervoor nodig zijn. De complexiteit en mogelijke sprake van pathologie in deze vechtscheiding is onzes inziens een grote zorg voor nu en in de toekomst. Dit reikt verder dan enkel de begeleide omgang en de zorgregeling en kunnen wij vanuit onze rol niet voldoende in beeld brengen en begeleiden.”