4.3.1Bewijsmiddelen ten aanzien van feit 1 (primair), feit 2, feit 3 en feit 4 (primair)
De hieronder weergegeven bewijsmiddelen worden steeds gebruikt tot het bewijs van het feit of de feiten, waarop zij blijkens hun inhoud uitdrukkelijk betrekking hebben. Sommige onderdelen van de bewijsmiddelen hebben niet betrekking op alle feiten, maar op één of meerdere feiten.
Een proces-verbaal van aangifte van [slachtoffer] , voor zover inhoudende:
Plaats delict: [woonplaats] .
Ik doe aangifte van mishandeling, zware mishandeling, stalking, bedreiging en diefstal met geweld. De verantwoordelijke betreft [verdachte] .
Medio april 2023 kwam ik voor het eerst in contact met verdachte. Na ongeveer een maand, medio mei 2023, deelde verdachte mij mede dat hij gevoelens voor mij had. Vanaf dat moment begon verdachte zich agressief te gedragen richting mij.
Zo noemt hij mij sindsdien zijn ‘ […] ’ en heeft hij van mij meerdere dingen geëist. Zo moest ik het contact verbreken met mijn vriendinnen en moet ik om de zoveel tijd op hem reageren via de telefoon. Als ik niet direct reageer of luister, dan wordt hij boos. Hij begint mij dan te slaan en bedreigt mij. Zo heeft hij mij al vaak geslagen, in mijn gezicht gespuugd en dingen gezegd als: "ik ga je kapot slaan/dood slaan, dat is dan je verdiende straf.”, of woorden van gelijke strekking.
In de nacht van 4 op 5 juli 2023 heeft hij mij meermaals geslagen met een houten knuppel, waar hij een ijzeren kop van een poot van een bed omheen had gebonden. Tevens heeft hij mij geslagen met oplaadkabels, welke hij gebruikte als een zweep.
Diefstal met geweld
In de woning van verdachte heeft hij met geweld mijn privé telefoon, werktelefoon en laptop weggenomen. Hij heeft mij hierbij meermaals geslagen.
Een proces-verbaal met betrekking tot de ontvangst van een klacht inzake belaging
Op 1 mei 2023 heb ik een schriftelijke klacht ontvangen terzake: stalking in de periode van 01-05-2023 t/m 08-07-2023. De klacht werd gedaan door [slachtoffer] . De klaagster verzocht uitdrukkelijk om tot vervolging van de mogelijke dader (s) over te gaan.
Een proces-verbaal van aanvullend verhoor aangeefster op 9 juli 2023, voor zover inhoudende:
Toen onze relatie veranderde zette hij mij thuis af en ging hij met mijn auto naar zijn huis. Hij zei dan ook wel: dan kan je nergens heen.
Hij belde mij dagelijks onverwachts en meerdere malen op een dag om te controleren of ik werkelijk daar was dat ik had gezegd waar ik was.
Ik ben [beroep] op een […] . Nadat hij onze relatie claimde, kwam hij mij vaak brengen en ophalen. Dan kwam hij in mijn […] .
Verandering verstandhouding
C: je hebt verklaard: Na ongeveer een maand, medio mei 2023, deelde de verdachte mij mede dat hij gevoelens voor mij had.W
anneer was dit exact?
A: 30 april 2023.
V: op welke wijze reageerde hij agressief?
A: door geschreeuw en gescheld, vernederende woorden. Toen begon ook het fysiek geweld en de mentale mishandeling. Constant vernederen en kleineren. Het werd ook erger, het bouwde zich op.
Bedreigingen
De bedreigingen gingen geleidelijk, met woorden als: zolang ik leef ben jij van mij. Je moet naar mij luisteren, anders maak ik jou leven een hel.
Ik voelde me bedreigd, voornamelijk ook omdat het niet alleen naar mij gericht was, maar naar mijn hele gezin. De bedreigingen werden steeds erger.
Eerste geweldsincident
V: kun je de eerste keer herinneren dat hij agressief was tegen jou?
A: Dat was op 5 mei 2023. Hij vond toen dat ik aan het flirten was met een andere man. Toen heeft hij mij klappen gegeven in mijn gezicht, met zijn platte hand.
Ergste geweldsincident
V: kun je een incident omschrijven wat jij als ergste hebt ervaren?
A: die van de afgelopen dinsdag nacht op woensdag van 4 op 5 juli
V: op welke plek raakte hij jou met deze knuppel?
A: voornamelijk op mijn benen, maar hij raakte ook mijn armen en mijn enkel. Hij sloeg me eigenlijk gewoon waar hij mij maar kon slaan. Ik moest toen op het bed gaan zitten en liggen. Als hij naast mij lag was hij ook aan het trappen en slaan.
Diefstal met geweld
V: Wanneer was de diefstal van de telefoon, werktelefoon en laptop met geweld?
A: periode tussen 1 en 12 mei 2023.
V: Wat voor geweld gebruikte hij daarbij?
A: Klappen met zijn vuisten en met zijn vlakke hand. Hij rukte de laptop uit mijn handen en trok ook de harde schijf eruit en gooide die tegen de muur.
Geld pinnen
A: op een gegeven moment wilde hij dat ik onder dwang geld moest pinnen. De eerste keer dat ik dat moest doen, was op 17 mei 2023. Ik moest meerdere keren geld pinnen. In totaal heb ik 6 x een bedrag van 2.000 euro moeten pinnen. Dus in totaal 12.000 euro.
Toen we in de auto zaten, heeft hij mij heel hard met zijn vuist op mijn gezicht gebeukt. Ik had een bloedneus en een blauw oog hierdoor. Hij trok ook aan mijn haren.
V: hoe kon hij jou daartoe dwingen om je geld op te nemen
A: bedreigingen, dat hij mij anders zou vermoorden, mijn familie wat aan zou doen.
Stalking
C: Je hebt ook al verklaard dat hij je controleerde, door je constant te bellen en je moest laten weten en aantonen waar je was
V: wanneer is dit gedrag begonnen?
A: eigenlijk begon dit toen hij mij claimde, dat wij een relatie hadden. Het werd de laatste tijd veel erger, het moest vaker. Er kwamen ook nieuwe regels bij. Ik mocht eerder eerst naar mijn kamer lopen en hem dan bellen maar de laatste tijd moest ik op de trap wachten tot hij opnam en dan samen naar boven lopen naar mijn kamer. En ook als ik beneden zat, moest ik om de tien minuten, kwartier een bericht sturen en de laatste tijd moest dat een video zijn, of een foto of een voice memo. Ook op […] , tijdens het werk werd het vaker.
Hij heeft een sieraad van mij afgepakt en met geweld van mij afgetrokken. Het zijn gouden armbanden, een horloge en een gouden enkelband.
Hij zei: Misschien dat je van klappen leert. Het wordt steeds erger, ik word steeds erger, ik ga door tot het einde met jou, ik heb niks te verliezen, ik vermoord je, ik sla je het ziekenhuis in en daarna, als ik vrij kom, maar ik je dood. Als je naar de politie gaat, dan kom ik toch weer vrij en dan ben ik alleen maar bozer en maak ik je dood en zorg ik er voor dat je hele gezin er aan gaat.
Vinger
A: mijn vinger is waarschijnlijk gebroken. hij trok mij aan mijn haren van de bank af, ik viel toen op de grond en ik kwam toen op mijn vinger terecht. Hij is nog steeds dik en hard.
Haren
V: wanneer is dat geweest dat hij zoveel haren uit je hoofd heeft getrokken?
A: eigenlijk bij elk geweldsincident.
Een proces-verbaal van aanvullend verhoor aangeefster op 11 juli 2023, voor zover inhoudende:
Ik bracht een bezoek aan de huisarts in verband met mijn middel vinger aan mijn rechterhand welke vermoedelijk gebroken is naar aanleiding van één van de mishandelingen door [verdachte] . Tevens heb ik een pijnlijke linker hand naar aanleiding van de mishandelingen.
Verstopte goederen
Ik vertelde dat er een ladekastje op de slaapkamer staat. Hij rommelde ook vaak in of bij dit kastje.
Noot verbalisant: Ik toonde de aangeefster een foto met daarop de gevonden goederen welke in een holle wand van het voornoemde ladekastje, naast de lades, waren aangetroffen.
Ik herken op de foto de zwarte lederen laptop tas, De Samsung Tab 2 tablet, de HP laptop, de I Phone 13 pro Max telefoon met het rode telefoonhoesje. Ik herken mijn harde schijf in het hoesje en mijn backup USB met het gouden cadeau lint eraan. Ik herken alle goederen die op de foto's staan als mijn eigendom.
Een proces-verbaal van bevindingen ter plaatse bij aangeefster, voor zover inhoudende:
8 juli 2023 zijn wij naar de woning van [slachtoffer] (de rechtbank begrijpt: aangeefster)
gegaan.
Gedurende de periode dat wij in de woning zijn geweest werd [slachtoffer] om de circa 15 minuten gebeld door een persoon, welke volgens [slachtoffer] [verdachte] betrof. Wij hoorden [verdachte] meermaals schreeuwen over de telefoon richting [slachtoffer] . Wij hoorden hem onder andere schreeuwen dat [slachtoffer] :
- een kankerhoer was;
- naar boven moest en met hem moest videobellen;
- hem niet moest negeren en moest luisteren;- moest laten zien waar ze was, ze moest hierbij ook haar ouders filmen en het huis, om te bevestigen dat ze daadwerkelijk in haar woning was.
Wij vonden dat [verdachte] verbaal zeer agressief over kwam.
Een geschrift, te weten een letselrapportage van de GGD van 8 juli 2023, inclusief fotobijlagen van het letsel op pagina 337-366, voor zover inhoudende:
Samenvatting letsel
Verspreid over lichaam: hoofd, beide armen, beide benen, rug zijn er onderhuidse bloedingen te zien. Op behaarde hoofdhuid is een kale plek te zien. Op rechterbovenarm een huidbeschadiging.
Toegebracht letsel is gezien spreiding, vorm en locatie van letsel goed mogelijk. Gezien tramline bruising is letsel veroorzaakt door een hard cilindervormig voorwerp waarschijnlijk.
Gezien streepvormig letsel is letsel veroorzaakt door dun snoer, touw, kabel mogelijk.
Algemene ontstaanswijze: onderhuidse bloeduitstortingen ontstaan als gevolg van een uitwendig inwerkende botsende dan wel samendrukkende kracht, zoals bijvoorbeeld door slaan, schoppen, duwen, knijpen, geraakt worden door een hard voorwerp of lichaamsdeel, dan wel botsen tegen een hard oppervlak of uitsteeksel.
Een proces-verbaal van bevindingen onderzoektelefoon slachtoffer, inclusief bijlagen, voor zover inhoudende:
Betreft geluidsfragment van 8 juli 2023 13:38 uur via Whats app. van verdachte aan aangeefster waarin hij dwingend vraagt wat ze aan het doen is. Fragment wordt door hem afgesloten met: "Meldt dit!".
Verdachte stuurt audiobericht naar aangeefster waarin hij geagiteerd vraagt waarom ze niet online is. "Is niet goed" besluit hij.
Whatsappgesprek 8 juli tussen verdachte en aangeefster
[verdachte] : [slachtoffer]
kkkk kood
[verdachte] lief aub
Kkkk duivel (…)
Ga jij geluid uit zetten voor mij (..)
Kkkkk hoer
Hoer
Kkkk jood
Naar boven Bel camera
Lief??
Ik ga je slopen
Hoer
Lieff(..)
Je gaat kapot
Klkk hoer
Bel met cameratoezicht
Niet praten
Bovenstaande is een samengevatte weergave van het Whatsapp. verkeer op 8 juli 2023 tussen aangever en verdachte. De wijze van communicatie roept bij verbalisant het gevoel op dat aangever onder voortdurende controle van verdachte staat waarbij ze moet verantwoorden wat ze doet, waar ze is en met wie ze zich ophoudt. Om aan deze eisen van verdachte hieraan te voldoen maakt aangeefster gebruik van audio en videoberichten.
Een schriftelijk bescheid, zijnde een screenshot van bankafschrijvingen van aangeefster, voor zover inhoudende:
10 juni 2023
Geldmaat - 2.000,00
Geldmaat - 2.000,00
18 mei 2023
Geldmaat - 2.000,00
17 mei 2023
Geldmaat - 2.000,00
Geldmaat - 2.000,00
Geldmaat - 2.000,00.
Een proces-verbaal van verhoor getuige [getuige 1] op 10 juli 2023, voor zover inhoudende:
Ongeveer 3 weken geleden zag ik een blauwe plek op één van haar onderbenen.
Toen [slachtoffer] op een gegeven moment geen hoofddoek thuis droeg, zag ik dat ze kale plekken had op haar hoofd. Dit zag ik ongeveer 3 weken geleden voor de eerste keer.
Een proces-verbaal van verhoor getuige [getuige 2] , voor zover inhoudende:
Ik ben directeur van de (..) [werk] .
Het is de laatste tijd opgevallen dat zij (de rechtbank begrijpt: aangeefster)
met twee telefoons op [werk] was, waarvan er steeds 1 aan leek te staan. Zij had veel contact met (de rechtbank begrijpt:)
verdachte gaf zij aan. Pas is ook (de rechtbank begrijpt
:) verdachte als begeleider meegegaan op […] . De manier waarop hij daar met haar omging was opdringend.
Hij kwam vaak langs op [werk] en op een gegeven moment steeds vaker na [werktijd] . Hij was ook bij haar in het lokaal.Het leek erop alsof ze de hele dag werd gecontroleerd.
Een proces-verbaal van verhoor getuige [getuige 3] op 13 juli 2023, voor zover inhoudende:
Sinds een half jaar heb ik geen contact meer met [slachtoffer] . Naar mijn idee komt dit door [verdachte] . Zij heeft ons toen geblokkeerd op social media en op de telefoon.
We hebben haar toen gebeld, we kregen(de rechtbank begrijpt:)
verdachte aan de lijn. Toen zei hij dathij (de rechtbank begrijpt:)
verdachte was en dat [slachtoffer] geen contact meer wilde en we moesten geen moeite doen om contact met haar op te nemen.
Een proces-verbaal, inhoudende het aantreffen van de goederen van aangeefster in de woning van verdachte, voor zover inhoudende:
Ik ben naar de witte ladekast op de slaapkamer gelopen, heb de lades eruit gehaald en zag dat er links in de kast, achter de geleiderails, een zwarte tas was geplaatst.Ik zag dat er een laptop in zat, een mobiele telefoon, een externe harde schijf, een USB stick en een tablet. Aangeefster bevestigde mij dat dit een deel van de ontbrekende spullen waren.
Een kennisgeving van inbeslagneming, betreffende de houten knuppel, voor zover inhoudende:
Omstandigheden: deze houten stok is aangetroffen in de woning van verdachte.
Object: slagwapen
Bijzonderheden: houten stok met handvat.
Een proces-verbaal van bevindingen betreffende het onderzoek aan de telefoon van aangeefster, voor zover inhoudende:
In de belgeschiedenis van het apparaat zag ik staan dat de geschiedenis maar terug ging tot aan 3 juli 2023. Tussen 3 juli 2023 en 8 juli 2023 hebben er 141 oproepen plaatsgevonden tussen beide partijen. In nagenoeg alle gevallen ging het om oproepen van aangeefster naar verdachte.
4.3.2Bewijsoverwegingen
De kern van deze zaak is dat verdachte zich in een periode van ruim twee maanden schuldig heeft gemaakt aan intieme terreur. Intieme terreur is een lastig te herkennen en zeer ernstig controlerende vorm van huiselijk geweld, waarbij de controlerende partner zich schuldig maakt aan psychologische en/of fysieke overmacht. Deze vorm van huiselijk geweld kenmerkt zich door een steeds ernstiger wordend patroon van controle en dwang. In dit geval van intieme terreur valt verdachte vier verschillende strafrechtelijke verwijten te maken, welke verwijten op grond van voornoemde bewijsmiddelen allen bewezen worden verklaard. De rechtbank stelt vast dat verdachte zich in de periode van 1 mei 2023 tot en met 8 juli 2023 meermalen schuldig heeft gemaakt aan een poging tot zware mishandeling (feit 1 primair), diefstal met geweld (feit 2), afpersing (feit 3) en belaging (feit 4 primair). Gelet op de kern van de zaak, te weten dat er sprake is van intieme terreur, hebben deze feiten zich allen in dezelfde periode afgespeeld en waren zij gericht tegen hetzelfde slachtoffer (zijnde aangeefster). Tevens hangen de feiten in grote mate met elkaar samen, mede doordat (de dreiging met) geweld door verdachte ten grondslag ligt aan alle feiten. Om deze reden dienen de feiten in samenhang te worden bezien.
Betrouwbaarheid verklaringen aangeefster
Aangeefster heeft zowel bij de politie als bij de rechter-commissaris meerdere verklaringen afgelegd over het ten laste gelegde. De rechtbank overweegt dat deze verklaringen uitgebreid en gedetailleerd zijn, en op grond van de inhoud als betrouwbaar kunnen worden aangemerkt. Aangeefster heeft in de kern en bij herhaling consistent verklaard over de diverse gebeurtenissen die zich in de tenlastegelegde periode hebben afgespeeld.
Daarnaast weegt de rechtbank mee dat de verklaringen van aangeefster op wezenlijke onderdelen steun vinden in andere bewijsmiddelen in het dossier en daarmee objectief verifieerbaar zijn. Dit draagt dan ook bij aan de betrouwbaarheid van haar verklaringen. Zo past het letsel dat is waargenomen bij aangeefster tijdens het letselonderzoek bij de verklaring die aangeefster heeft gegeven over het ontstaan van het letsel. Ook wordt de verklaring van aangeefster over de bedreigende en dwingende toon van de berichten van verdachte aan haar bevestigd door de weergave van de Whatsapp-berichten van verdachte aan aangeefster.
De rechtbank acht de verklaringen van aangeefster betrouwbaar en bruikbaar voor het bewijs en gaat dan ook uit van de juistheid van wat aangeefster heeft verklaard (en daarmee van de feitelijke gebeurtenissen zoals die tenlastegelegd zijn), ook voor zover het onderdelen uit de verklaringen betreffen die niet direct door andere bewijsmiddelen worden ondersteund.
Poging tot zware mishandeling (feit 1 primair)
Aangeefster heeft verklaard dat zij gedurende de tenlastegelegde periode op meerdere momenten mishandeld is door verdachte. Als ‘ergste mishandeling’ verklaart zij over een mishandeling in de nacht van 4 op 5 juli 2023, waarbij zij onder andere met een houten knuppel met ijzeren kop en een kabel is geslagen. Verdachte sloeg haar met die knuppel met ijzeren kop ‘waar hij maar kon slaan’. Naast dat een vergelijkbare houten knuppel en diverse kabels in de woning van verdachte zijn teruggevonden, vindt de verklaring van aangeefster steun in de uitgebreide letselrapportage van 8 juli 2023 met bijbehorende foto’s. De forensisch arts heeft gezegd dat al het aangetroffen letsel goed past bij de toedracht zoals aangegeven door aangeefster. Op de foto’s bij de rapportage is te zien dat onderhuidse bloeduitstortingen op bijna het hele lichaam zichtbaar zijn. Ook heeft aangeefster verklaard dat zij bij ieder geweldsincident aan haar haren werd getrokken en dat zij in een enkel geval ook aan haar haren van de bank werd getrokken. Op het hoofd van aangeefster zijn ten tijde van de letselrapportage verschillende (grote) kale plekken te zien. Voor de kale plekken, de gebroken vinger door een val van de bank na het haren trekken (waar aangeefster niet direct hulp voor mocht zoeken van verdachte) en de ontstane littekens heeft het slachtoffer medische behandelingen moeten ondergaan. Ook is zij nog onder behandeling, en is het eindresultaat van de behandelingen nog onduidelijk.
Het samenstel van de mishandelingen, waaronder het diverse keren slaan met een knuppel met ijzeren kop en het meermaals zodanig hard aan de haren trekken dat het slachtoffer grote kale plekken op haar hoofd heeft, levert naar het oordeel van de rechtbank, een poging zware mishandeling op. Daaraan staat niet in de weg dat de geweldshandelingen op verschillende momenten in de bewezenverklaarde periode van twee maanden plaats hebben gevonden. Door het slachtoffer in korte tijd veelvuldig te mishandelen op een wijze die het beschreven letsel oplevert, bestaat de aanmerkelijke kans dat het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel oploopt. Door het slachtoffer in een kort tijdsbestek ook daadwerkelijk veelvuldig en op verschillende manieren te mishandelen, heeft verdachte de kans daarop ook aanvaard.
Diefstal met geweld (feit 2)
Uit de bewijsmiddelen volgt dat verdachte onder andere telefoons, een laptop en sieraden van aangeefster heeft weggenomen met geweld. Uit haar verklaring blijkt dat zij niet meer in het bezit is van deze goederen en dat (een deel van) deze goederen door verbalisanten werd aangetroffen (op heimelijke plekken) in de woning van verdachte. Zo werden onder andere een telefoons en laptop van aangeefster in een holle wand van een ladekastje in de slaapkamer van verdachte aangetroffen.
Afpersing (feit 3)
Zoals eerder overwogen gaat de rechtbank uit van de juistheid van de verklaringen van aangeefster. Dat aangeefster onder (dreiging met) geweld geld moest pinnen voor verdachte, en dat dit dus wederrechtelijk was, volgt uit haar verklaring en wordt ondersteund door de screenshots in het dossier van de bankafschriften, waaruit blijkt dat zes keer bij een geldautomaat € 2.000,- is gepind.
Belaging (feit 4 primair)
Uit de genoemde bewijsmiddelen volgt dat verdachte in de tenlastegelegde periode bedreigende en denigrerende berichten heeft gestuurd naar aangeefster, haar auto gebruikte en andere eigendommen van aangeefster onder zich hield, waardoor zij er niet vrijelijk over kon beschikken. Tevens ging hij veelvuldig langs haar werk om haar te controleren, bedreigde hij haar en haar familie iets aan te doen, eiste hij dat aangeefster het contact met vriendinnen verbrak, eiste hij dat aangeefster zichzelf filmde zodat hij haar kon controleren en mishandelde hij haar. Hieruit volgt de wederrechtelijkheid en stelselmatigheid van zijn gedragingen. De rechtbank is van oordeel dat de aard, de duur, de frequentie en de intensiteit van deze gedragingen, de omstandigheden waaronder zij hebben plaatsgevonden en de invloed daarvan op het persoonlijk leven en de persoonlijke vrijheid van aangeefster - naar objectieve maatstaven bezien - zodanig zijn geweest dat dat sprake is geweest van een stelselmatige inbreuk op haar persoonlijke levenssfeer. Dit wordt (extra) ondersteund door het onderzoek aan de telefoon van aangeefster, waaruit volgt dat er in een periode van slechts vijf dagen, van 3 tot 8 juli 2023, alleen al 149 oproepen hebben plaatsgevonden tussen verdachte en aangeefster. Dat de meeste oproepen vanuit aangeefster zijn gekomen, doet hier niet aan af, nu zij hiertoe door verdachte gedwongen werd. Uit angst voor (meer) geweld kwam zij tegemoet aan de behoefte van verdachte om controle en toezicht op haar te houden. De rechtbank merkt dit aan als (af)gedwongen controle en daarmee als dwang.