4.3Het oordeel van de rechtbank
Vrijspraak van de diefstal op 10 januari 2023 bij FedEx Express
Bij de loods waaruit pakketten van FedEx Express zijn weggenomen is op het parkeerterrein een witte bestelbus aangetroffen. In de bus lagen verschillende pakketten. Het DNA van verdachte is op verschillende plekken in de bus aangetroffen. Ook lag er een huurcontract in de bus, waaruit bleek dat deze op 9 januari 2023 om 20:00 uur was gehuurd door verdachte.
Verdachte heeft een alternatief scenario aangevoerd, dat er op neer komt dat hij de bus had gehuurd voor een kennis met de naam [A] , die hem via Snapchat had benaderd. Verdachte zou een klus doen voor [A] , waarbij spullen verplaatst moesten worden. Daarvoor was het nodig om een bus te huren. Verdachte heeft [A] vervolgens met de gehuurde bus opgehaald. Eenmaal in de bus bood [A] hem wit poeder aan. Nadat verdachte het witte poeder had ingenomen begon hij zich niet lekker te voelen. Op een gegeven moment verloor verdachte zijn bewustzijn en is hij op 10 januari 2023 rond 04:00 uur wakker geworden op straat in Lelystad. Hij wist nog wel dat [A] de bus had meegenomen en hem op straat had achtergelaten, maar verder herinnert verdachte zich niets meer van wat er die avond is gebeurd. Verdachte heeft kort daarna contact opgenomen met de politie om aangifte te doen van de door [A] meegenomen bus. Verdachte heeft contactgegevens van [A] aan de politie gegeven.
De rechtbank is van oordeel dat het enkele feit dat er DNA van verdachte in de bestelbus is aangetroffen onvoldoende bewijs is dat hij betrokken zou zijn geweest bij de uitvoering van de inbraak en de diefstal van de pakketten. Bovendien heeft verdachte een alternatief scenario geschetst, dat niet kan worden weerlegd door de bewijsmiddelen. De rechtbank vindt deze verklaring ook niet geheel onaannemelijk of ongeloofwaardig. Hierbij is van belang dat verdachte steeds hetzelfde heeft verklaard over wat er is gebeurd. Ook heeft verdachte gegevens aan de politie verstrekt over [A] , wat zijn verklaring enigszins verifieerbaar maakt.
De rechtbank acht dus niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte het ten laste gelegde feit onder parketnummer 16/224989-23 heeft begaan en zal verdachte hiervan vrijspreken.
Diefstal op 18 en 19 augustus 2021 in Amersfoort bij ‘ [bedrijf] ’
Een proces-verbaal van aangifte van [aangever 1] inclusief de bijlage goederen, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:
Ik doe aangifte van diefstal uit mijn bedrijfspand. Ik ben eigenaar van het bedrijf " [bedrijf] ". Dit bedrijf handelt met name in elektrische "gadgets" zoals elektrische steps en trikes. Ik huur twee bedrijfspanden aan de [adres 2] te [vestigingsplaats] . Eén pand gebruik ik deels als winkel, het tweede deel gebruik ik als opslag. De diefstal heeft plaatsgevonden in dit "tweede" deel.
Op woensdag 18 augustus 2021 omstreeks 21.45 uur sloot ik het pand af. Toen ik het
pand afsloot zag ik dat al mijn voorraad nog opgestapeld stond op de diverse pallets.
Op donderdag 19 augustus 2021 omstreeks 10.30 uur openden mijn vader en neef de
winkel. Zij ontdekten dat een groot deel van de voorraad weg was. Hierop ben ik
meteen naar het bedrijf gekomen. Ik zag dat, links bovenin het plafond van mijn "tweede deel", een gat van ongeveer een meter doorsnede zat. Ik zag dat er diverse dozen opgestapeld stonden onder dit gat. Ik zag dat er veel goederen weg waren. Ik zag dat er minimaal twee pallets leeg waren die eerder nog 22 elektrische steps per pallet bevatten. Ook zag ik dat er diverse dozen met mondkapjes weg waren.
- 40 elektrische steps (Moovway I-PrO);
- 50 elektrische steps (Moovway Easy Trott Z6);
- 40 Drift Trikes;
- onbekend aantal wegwerpmondkapjes.
Een proces-verbaal van bevindingen ter plaatse, genummerd PL0900-2021264582-7, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:
Ter plaatse zagen ook wij dat de inbrekers via het dak binnen waren gekomen. Ik ben
met een ladder het dak opgeklommen. Op het dak zag ik dat er op de looproute naar het
gat, op 1 meter van de rand van het dak, een mondkapje lag. Ongeveer 10 meter verder
hadden de verdachten een gat in het dak geslepen of gebroken. Ik zag dat er rond dit
gat een schroevendraaier en een joint lag. Eenmaal weer beneden gekomen kwam de
eigenaar naar ons toe dat hij aan de binnenzijde van het pand een kartonnen plaat
gevonden had waar een bloedvlek op zat. Hij had deze plaat onder het gat vandaan gepakt.
Een kennisgeving van inbeslagneming, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:
Goednummer: PLO900-2021264582-2864344;
Bijzonderheden: Kartonnen plaat met bloedafdruk.
Een kennisgeving van inbeslagneming, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:
Goednummer: PL0900-2021264582-2864349;
Object: schroevendraaier;
Bijzonderheden: naast het gat van de inbraak.
Een proces-verbaal vooronderzoek lab, genummerd PL0900-2021264582-16, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:
Sporendragers
Goednummer: PL0900-2021264582-2864344;
SIN: AANR4362NL;
Bijzonderheden: kartonnen plaat met bloedafdruk.
Goednummer: PL0900-2021264582-2864349;
SIN: AANR4361NL;
Object: schroevendraaier;
Bijzonderheden: naast het gat van de inbraak.
Veiliggestelde sporen
Spoornummer: PL0900-2021264582-170913;
SIN: AAPD5437NL;
Relatie met SIN: AANR4362NL;
Plaats veiligstellen: Aanr4362nl doos: bloedspoor op lange kant karton.
Spoornummer: PL0900-2021264582-170914;
SIN: AAPD5438NL;
Relatie met SIN: AANR4361NL;
Plaats veiligstellen: Aanr4361nl schroevendraaier: gehele handvat.
Een NFI rapport DNA-onderzoek van 16 december 2021, opgemaakt door A.I. Berghout, MSc, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:
Tabel 1 Resultaten interpretatie en conclusie van het vergelijkend DNA-onderzoek
SIN en
omschrijving
Beschrijving DNA-profiel
Celmateriaal kan afkomstig zijn van
Matchkans
AAPD5437NL#0l
Bloed
DNA-profiel van een man
[verdachte]
kleiner dan één op één miljard
AAPD5438NL#01
Epitheel
DNA-profiel van een man
[medeverdachte]
kleiner dan één op één miljard
Tabel 2 Overzicht opgenomen en vergeleken DNA-profielen
SIN
Datum opname
Celmateriaal kan afkomstig zijn van
DNA-profielcluster
AAPD5437NL#0l
14-12-2021
[verdachte]
24678
AAPD5438NL#01
14-12-2021
[medeverdachte]
40615
Bewijsoverweging
Het DNA van verdachte is aangetroffen in een bloedvlek op een kartonnen plaat. De plaat lag in het bedrijfspand waaruit de elektrische steps en mondkapjes zijn gestolen, onder het gat dat in het dak was gemaakt om binnen te komen. De rechtbank stelt vast dat DNA-bewijs in de vorm van bloed en dat onder deze omstandigheden is aangetroffen een daderspoor betreft. Verdachte heeft geen aannemelijke verklaring gegeven voor het feit dat dit daderspoor op het plaats delict is aangetroffen. De stelling dat het bloed van verdachte bij het retourneren van een pakketje op de kartonnen plaat terecht heeft kunnen komen, heeft verdachte op geen enkele manier concreet gemaakt en/of onderbouwd. Temeer niet nu verdachte heeft verklaard dat hij nooit iets bij ‘ [bedrijf] ’ heeft gekocht. Hij is naar eigen zeggen nooit in deze winkel geweest en kan zich niet herinneren dat hij iets via deze winkel heeft verstuurd. Het DNA-profiel verkregen uit het spoor matcht met de hoogste bewijskracht met het DNA-profiel van verdachte. Het dossier bevat daarmee voldoende wettig en overtuigend bewijs dat verdachte de inbraak bij ‘ [bedrijf] ’ heeft gepleegd.
De rechtbank concludeert op basis van het dossier dat verdachte de inbraak samen met anderen heeft gepleegd. Er is namelijk DNA van medeverdachte [medeverdachte] aangetroffen op een schroevendraaier die naast het gat in het dak lag. Aangezien dit gat is gemaakt om het pand in te komen en de goederen eruit weg te nemen, betreft dit ook een daderspoor. Daarnaast zijn er op de camerabeelden die rondom de loods van ‘ [bedrijf] ’ zijn gemaakt op de avond/nacht van de inbraak meerdere personen te zien die samen de inbraak hebben gepleegd.
Diefstal op 23 maart 2023 in Vinkeveen bij de Albert Heijn
Een proces-verbaal van aangifte van [aangever 2] , namens Albert Heijn, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:
Ik doe aangifte van winkeldiefstal. Vandaag, 23 maart 2023, omstreeks 17:06 uur werd ik gebeld door de buurvrouw dat zij dezelfde man als gisteren weer richting de winkel zag lopen. Ik zat boven op kantoor en ben direct naar beneden gelopen. Ik ben bij de kassa's gaan staan en heb op de man gewacht. Ik zag dat een man, die ik herkende van de camerabeelden van gisteren, bij de kassa stond. Ik zag dat hij één product afrekende.Nadat hij heeft afgerekend heb ik hem aangesproken. Ik vroeg aan hem of hij alles had afgerekend en of ik in zijn tas mocht kijken. Ik hoorde hem zeggen dat hij dit niet wilde en ik zag dat hij met zijn borst vooruit ging staan. Hierop heb ik hem aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Even later kwam de politie en heb ik hem overgedragen aan de politie. Ik heb gelijk een bon gemaakt van de goederen welke hij heeft gestolen. De goederen kwamen uit zijn tas. Dit betreffen de volgende spullen:
- 4 keer fles HG reiniger;
- 1 keer Yohma tonijnsalade;
- 2 keer harde bolletjes.
Dit heeft een totaalwaarde van 69,63 euro.
Een proces-verbaal van bevindingen, genummerd PL0900-2023086005-6, voor zover inhoudende, zakelijk weergegeven:
Ik, verbalisant [verbalisant] , zag dat de bedrijfsleider een zwarte sporttas aanwees welke van de verdachte zou zijn. Ik opende de sporttas en zag hier de navolgende goederen in liggen:
- vier spuitbussen tegen zilvervisjes;
- twee harde broodjes;
- een bakje tonijnsalade.
Ik hoorde van de bedrijfsleider dat dit gestolen goederen waren.
Bewijsoverweging
De rechtbank is van oordeel dat op basis van de bewijsmiddelen kan worden geconcludeerd dat verdachte de diefstal bij de Albert Heijn heeft gepleegd. Aangever heeft steeds zicht gehad op verdachte en hij heeft gezien dat verdachte maar één product afrekende. Toen aangever verdachte vervolgens aansprak, wilde verdachte de inhoud van zijn tas niet laten zien. Vervolgens troffen de verbalisanten die ter plaatse kwamen meerdere producten in de tas van verdachte aan. De verklaring van aangever komt ook overeen met wat er op de camerabeelden te zien is. De verklaring van verdachte, dat hij de producten wel zou hebben afgerekend, heeft hij op geen enkele manier concreet gemaakt of onderbouwd en schuift de rechtbank daarom als ongeloofwaardig terzijde.