4.3Het oordeel van de rechtbank
[verdachte] wordt ter zake van de feit 1, de diefstal door middel van valse sleutels, en feit 2, oplichting, medeplegen verweten. Voor een beoordeling hiervan, is van belang om – naast de rol van [verdachte] – ook de rollen van de medeverdachten te beoordelen. Dit komt dan ook aan bod in de bewijsmiddelen. Zo ontstaat er een compleet beeld van de samenwerking en beschikt de rechtbank over volledige informatie op basis waarvan de bewijsbeslissingen worden genomen.
Voordat de rechtbank toekomt aan de bespreking van de bewijsmiddelen per zaak, stelt zij eerst over de gegevensdragers het volgende vast.
Op 30 november 2022 vindt er een (poging tot) bankhelpdeskfraude plaats waarbij verdachte [verdachte] op heterdaad wordt aangehouden. Tijdens zijn vlucht werd gezien dat hij iets in een put dumpte. Dit bleek later een grijze Iphone 11 te zijn.Op deze telefoon worden berichten aangetroffen waarin de gebruiker van de telefoon wordt aangesproken met ‘ [verdachte] ’ en werd door de gebruiker van de telefoon de naam ‘ [verdachte] ’ verstuurd, zijn geboortedatum en zijn BSN-nummer. Er worden meerdere accounts onder de naam
‘ [bijnaam verdachte] ’aangetroffen, waaronder de signal naam ‘ [Signal naam verdachte] ’. De politie geeft aan dat [bijnaam verdachte] de bijnaam is van [verdachte] .De rechtbank concludeert dan ook dat [verdachte] de gebruiker was van deze Iphone 11. Bij [verdachte] is op 19 februari 2023 tijdens het onderzoek van een andere zaak een Iphone SE in beslag genomen. Met deze telefoon zijn onder andere berichten verstuurd door de gebruiker zoals “my full name is [verdachte] ’.De rechtbank stelt dan ook vast dat [verdachte] de gebruiker was van deze telefoon. In de telefoon wordt op snapchat het account
[Snapchat account]gebruikt. De rechtbank stelt vast dat dit account door [verdachte] wordt gebruikt.
De telefoons Samsung Galaxy S20 en Samsung Galaxy S23 werden door verdachte [medeverdachte 1] gebruikt in de ten laste gelegde periode. Beide telefoons zijn in de woning van [medeverdachte 1] aangetroffen.In de S20 zijn in de maanden januari en februari 2023 chats aangetroffen waarbij het telefoonnummer [telefoonnummer] is gebruikt.In de telefoon is verder een bericht aangetroffen waarin de contactpersoon de gebruiker aanspreekt met ‘ [contactnaam medeverdachte 1] ’, wat een afkorting lijkt te zijn van de voornaam van [medeverdachte 1] .Dit telefoonnummer ( [telefoonnummer] ) is ook gekoppeld geweest aan de S23, waarvan de stem van [medeverdachte 1] is herkend toen dit nummer onder de tap stond. Het meest gebruikte account op de S23 betrof [e-mail adres medeverdachte 1] @gmail.com, welk e-mailadres de politie toeschrijft aan [medeverdachte 1] .De rechtbank stelt vast dat [medeverdachte 1] de gebruiker was van zowel de Samsung Galaxy S20 als de Samsumg Galaxy S23.
De telefoon Samsung S9, die in beslag is genomen in de [adres] in [woonplaats] , is van verdachte [medeverdachte 3] . De telefoon is aangetroffen in de woning van medeverdachte [medeverdachte 1] .Hier verbleef hij volgens zijn eigen verklaring in de periode van de ten laste gelegde feiten.Uit het onderzoek naar de telefoon blijkt dat vanaf 11 oktober 2021 het telefoonnummer eindigend op [telefoonnummer] gebruik maakte van de telefoon.Verder wordt het e-mailadres [e-mail adres medeverdachte 3] @hotmail.com gebruikt in deze telefoon. De rechtbank stelt dan ook vast dat [medeverdachte 3] de gebruiker was van de Samsung S9.
Tijdens de doorzoeking in de woning van [medeverdachte 2] aan de [adres] in [woonplaats] is een Iphone 13 Pro Max in beslag genomen.In de telefoon wordt als Apple ID het e-mailadres [e-mail adres 1 medeverdachte 2] @gmail.com
gebruikt.Daarnaast was het e-mailadres [e-mail adres 2 medeverdachte 2] @live.nl verbonden aan de telefoon.Bij de politie heeft [medeverdachte 2] ook verklaard dat deze Iphone 13 Pro Max van hem was.Op deze telefoon wordt het snapchataccount
[snapchataccount 1 medeverdachte 2]gebruikt. De rechtbank stelt vast dat [medeverdachte 2] de gebruiker was van dit account. Tijdens dezelfde doorzoeking in de woning van [medeverdachte 2] is ook een Iphone 11 in beslag genomen.In deze telefoon wordt het e-mailadres [e-mail adres 1 medeverdachte 2] @gmail.com gebruikt als Apple ID. Daarnaast was het e-mailadres [e-mail adres 2 medeverdachte 2] @live.nl verbonden aan de telefoon. Op snapchat wordt het account
[snapchataccount 2 medeverdachte 2]gebruikt.De rechtbank stelt vast dat [medeverdachte 2] ook de gebruiker was van dit snapchataccount.
Tijdens de doorzoeking in de woning van [medeverdachte 4] aan de [adres] in [woonplaats] is een Iphone 11 in beslag genomen.In de telefoon wordt als Apple-ID het e-mailadres [e-mail adres medeverdachte 4] @icloud.com gebruikt. De gebruikersnaam op Snapchat en Tiktok is: [gebruikersnaam medeverdachte 4] .
Op 23 januari 2023 werd een bericht gestuurd vanuit ‘ […] ’, naar de gebruiker van de telefoon met de vraag: met wie heb ik de eer? De gebruiker ( [gebruikersnaam medeverdachte 4] ) reageert met: [medeverdachte 4] .De rechtbank stelt vast dat [medeverdachte 4] de gebruiker is van de Iphone 11 en dat hij gebruik maakte van de accounts met de naam [gebruikersnaam medeverdachte 4] .
Gelet op de wijze waarop de feiten zijn ten laste gelegd zal de rechtbank hierna per zaak uitleggen welke feiten en omstandigheden zij relevant acht voor de bewezenverklaring en welke conclusies zij hieraan verbindt.
Zaak 1: [benadeelde 2]
Op 28 november 2022 wordt aangever in haar woning in [woonplaats] gebeld door een persoon die zich voordoet als een bankmedewerker van de ABN AMRO. De persoon stelde zichzelf voor als [fake naam 1] . Aangever kreeg te horen dat men probeerde geld van haar rekening af te schrijven. Zij moest aan de telefoon blijven tot iemand bij haar thuis zou komen. Een bankmedewerker kwam bij haar aan de deur en kreeg van aangever haar pinpas, een schilderij uit de 16e eeuw ter waarde van 90.000 euro, een Engelse Empire stijl klok ter waarde van 2000 euro, een gouden armband ter waarde van 4400 euro en een gouden collierhorloge ter waarde van 2600 euro mee. Later kreeg aangever te horen dat er van haar twee rekeningen geld was gepind op de Euterpedreef 91 in Utrecht bij de Geldmaat. Van rekening 1 ( [rekeningnummer] ) was om 20.01 uur 800 euro gepind en van rekening 2 ( [rekeningnummer] ) was om 20.02 uur 500 euro gepind.
De camerabeelden van deze Geldmaat zijn door de politie vervolgens onderzocht en bekeken. Op de beelden is te zien dat op 28 november 2022 om 20.02 een man pint bij de Geldmaat.Door een agent is de persoon op de beelden herkend als verdachte [verdachte] . Hij herkent [verdachte] aan het totaalbeeld van zijn kenmerken: witte huidskleur, rond de 20 jaar, donkere, dikke wenkbrauwen, donker baardje en zijn haardracht. In het bijzonder droeg aan de herkenning de volgende specifieke kenmerken bij: zijn haar is bij zijn voorhoofd opgeschoren, hij droeg een lichte, nette lange jas en hij had een witte coltrui aan.
Uit de telefoon van [verdachte] blijkt dat op 28 november 2022 om 19.37 uur een bezoek aan een locatie met coördinaten wordt vastgelegd die overeenkomen met de locatie van de woning van aangever.Op zijn telefoon wordt een filmpje aangetroffen om 19.39 uur van een schilderij aan de muur. Dit schilderij komt overeen met het bij aangever weggenomen schilderij.Even later om 20.01 uur wordt een bezoek aan een locatie met coördinaten vastgelegd die binnen 50 meter lagen van de Geldmaat waar met de gestolen pinpassen van aangever is gepind.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 3] wordt een screenshot aangetroffen van
28 november 2022 met als aanmaaktijd 17:57 uur. Op deze screenshot is het telefoonnummer van aangever [benadeelde 2] te zien.Ook is een screenshot te zien van telefoonboek.nl, met daarop de gegevens van aangever.Om 18:31 uur stuurt [medeverdachte 3] ( [bijnaam medeverdachte 3] ) via Snapchat naar [medeverdachte 2] ( [snapchataccount medeverdachte 2] ) de code [code] . Ten slotte is op de telefoon van [medeverdachte 3] een foto aangetroffen van het weggenomen schilderij in zaak 1en een gesprek met ‘ […] ’ over de taxatie van het schilderij.Getuige [getuige] verklaart bij de politie dat hij benaderd werd door [medeverdachte 3] om een schilderij te beoordelen. Op 17 februari 2023 kreeg hij van [medeverdachte 3] en de heer [D] foto’s van het schilderij.De politie heeft deze foto’s onderzocht en herkennen de locatie van de foto’s waarop het schilderij is te zien als de woning van medeverdachte [medeverdachte 1] .
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] is een screenshot aangetroffen van 28 november 2022 om 18:23 uur, waarop de website telefoonboek.nl is te zien met daarop de naam en het adres van aangever.
Zaak 2: [benadeelde 3]
Op 11 november 2022 wordt aangever gebeld in haar woning in [woonplaats] . De persoon aan de telefoon zei dat ze [fake naam 2] was en vertelde aangeefster dat haar bankpas niet meer goed was. Ze moest haar bankpas door midden knippen en in een envelop doen. Er zou een koerier aan de deur komen met de code [code] . Tien minuten later stond deze koerier voor de deur. Het was een man die zichzelf [fake naam 4] noemde. Hij zei dat hij de bankpas van aangeefster kwam ophalen. Aangeefster heeft hem de envelop met de doorgeknipte bankpas gegeven.In de loop van de avond werd aangeefster gebeld door de Rabobank dat diezelfde dag rond 20.08 uur een bedrag van 1150 euro met haar pas was gepind bij de Geldmaat op de Meester de Klerkstraat in Zeist.
De camerabeelden van deze geldmaat zijn door de politie onderzocht en bekeken. Op de beelden is te zien dat op 11 november 2022 om 20:20 een man voor de camera verschijnt. Deze man had twee Iphones vast.Door een agent is de persoon op de beelden herkend als verdachte [verdachte] .Uit de telefoon van verdachte [verdachte] blijkt dat de locatiegegevens die dag tussen 19.44 en 20.12 overeenkomen met het adres van aangeefster in [woonplaats] . Ook staat in de telefoon een notitie van die dag met als tijdstip 20.05 uur. In de notitie staat ‘Ophaaldienst’ en de code ‘ [code] ’, die overeenkomt met de genoemde koerierscode uit de aangifte.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 1] (S20) is een notitie aangetroffen met de aanmaakdatum 11 november 2022 om 13:34 uur en aanpassingstijd van 19:50 uur. In de notitie staat de code ‘ [code] ’, die overeenkomt met de code die aangever moest noemen. In de notitie wordt verder gesproken over een viercijferige code (vermoedelijk pincode), de naam ‘ [fake naam 2] ’ en ‘Rabo’.Uit de telefoongegevens van de gebelde aangevers blijkt dat aangever [benadeelde 3] op 11 november 2022 is gebeld vanaf 19.23 uur, voor de duur van 40 minuten. Er werd gebeld met het nummer [telefoonnummer] . Dit nummer is ook gebruikt in zaak 4.Mede gelet op het tijdstip van aanpassen van de notitie in vergelijking met het tijdstip waarop aangever is gebeld, stelt de rechtbank vast dat de notitie is gebruikt voor deze bankhelpdeskfraude. Bovendien is het telefoonnummer waarmee aangever is gebeld (eindigend op [telefoonnummer] ), teruggevonden in een van vijf Nokia telefoons die in de woning van verdachte [medeverdachte 1] zijn aangetroffen.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] (Iphone 13) is een screenshot aangetroffen met aanmaakdatum 11 november 2022 om 19:28 uur, met daarop de website telefoonboek.nl met de naam en het adres van aangeefster.
Zaak 3: [benadeelde 4]
Op 14 oktober 2022 (de rechtbank begrijpt: 14 november 2022) wordt aangeefster in het begin van de middag gebeld in haar woning in [woonplaats] . De persoon aan de telefoon was van de Rabobank en zei dat iemand een bedrag van de rekening van aangeefster wilde afschrijven. De persoon aan de telefoon wilde dit voor aangeefster oplossen en haar werd gevraagd naar haar pincode. Aangeefster wilde dit in eerste instantie niet vertellen. Ze werd doorverbonden met iemand van de zogenaamde ICT-afdeling en uiteindelijk is net zo lang op haar ingepraat totdat ze de pincode gaf. Ze moest haar telefoon met bankpasjes in een envelop doen en deze werd door een koerier opgehaald.Ze heeft aan de koerier een pinpas, creditcard en haar mobiele telefoon met code meegegeven. De passen zijn verbonden met de rekening van de Rabobank ten name van [benadeelde 5] en [benadeelde 4] . Met haar pinpas is bij de Geldmaat aan de Utrechtsestraat in Amersfoort een bedrag van 1150 euro opgenomen en is er een laptop gekocht bij de Amac aan de Langestraat 52 in Amersfoort voor een bedrag van 2168 euro. Het totale schadebedrag is 3318 euro.
De camerabeelden van de Geldmaat zijn door de politie onderzocht en bekeken. Op de beelden is te zien dat op 14 november 2022 rond 14.11 uur een man binnen komt lopen. Hij heeft twee smartphones vast en meerdere biljetten van 50 euro in zijn hand.Op deze beelden wordt verdachte [verdachte] herkend als de man die pint.Uit de telefoon van verdachte [verdachte] blijkt dat de locatiegegevens van die dag rond 13.49 overeenkomen met het adres van aangeefster in [woonplaats] en rond 14.25 overeenkomen met de Amac-winkel in Amersfoort.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] (Iphone 13) is een screenshot aangetroffen van 14 november 2022 om 13:20 uur, waarop de website telefoonboek.nl met naam en adres van aangeefster is te zien.Daarnaast is een foto aangetroffen van 14 november 2022 met tijdstip 12:58 uur van een rekeningoverzicht van aangeefster.Er stond ook een afbeelding van een kassabon van de Amac in Amersfoort op de telefoon, met daarop de datum 14 november 2022 en tijdstip 14:42 uur. Op de bon stonden twee Apple Iphone 14’s met een totaalbedrag van 2168 euro.Het tijdstip en het bedrag komt overeen met de aangifte.
Zaak 4: [benadeelde 6]
Op 14 november 2022 wordt aangever rond 19.30 uur gebeld in haar woning in [woonplaats] . De persoon aan de telefoon deed zich voor als een medewerker van de ING Bank en noemde zichzelf [fake naam 5] . Er was een verdachte transactie gesignaleerd op de rekening van aangever en hij zou hem helpen. Vervolgens werd aangever doorverbonden naar de supervisor genaamd [fake naam 2] . De vrouw vroeg aangever om haar pincode. Zij moest haar betaalpas met pincode in een envelop doen en een koerier zou de betaalpas en de Ipad van aangever komen ophalen. Rond 19:45 kwam de koerier aan de deur, terwijl aangever nog aan de telefoon was. Zij heeft aan de koerier zijn Ipad en de envelop met de betaalpas met pincode afgegeven. Uiteindelijk is met haar pinpas van de ING Bank 8850 euro gepind op verschillende locaties, waaronder om 20.55 bij de Jumbo in Wageningen en drie keer bij de Geldmaat aan het Torenplein in Barneveld om 21.24 uur, 21.43 uur en 21.51 uur. Ook is geld overgemaakt naar een rekening van Bunq.Uit onderzoek bleek dat om 20:55 bij de Jumbo een betaling had plaatsgevonden van de rekening van aangever voor een bedrag van 250 euro.
De camerabeelden van de Jumbo zijn door de politie onderzocht en bekeken. Op de beelden is te zien dat op 14 november 2022 een manspersoon voor 250 euro aan TOTO kansspelen pint.Op deze beelden wordt verdachte [verdachte] herkend als de pinner.Uit de telefoon van [verdachte] blijkt dat de locatiegegevens van die dag rond 20.07 uur overeenkomen met de locatie van de woning van aangeefster.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 1] (S20) is een notitie aangetroffen met aanmaakdatum 14 november 2022 om 17:59 en aanpassingstijd om 19:24 uur. In de notitie staat: ‘ [notitie]
’. Uit onderzoek is gebleken dat dit laatste nummer overeenkomt met het telefoonnummer van de vader van aangever.Aangever is rond 19:30 uur gebeld door een telefoonnummer eindigend op [telefoonnummer] voor de duur van 72 minuten.Het tijdstip van bellen past bij het tijdstip waarop de notitie is aangepast. Bovendien is het nummer (zoals eerder bij zaak 2 beschreven) waarmee naar aangever is gebeld, aangetroffen in een Nokia die in de woning van [medeverdachte 1] is gevonden.
Op de telefoon van [medeverdachte 2] (Iphone 13) is een screenshot aangetroffen met aanmaakdatum 14 november 2022 om 19:54 uur, met daarop de website telefoonboek.nl met de naam en het adres van aangeefster.Daarnaast is een afbeelding aangetroffen van een videogesprek, waarin een afbeelding van een succesvolle overboeking is te zien van 1970 euro van de rekening van aangeefster naar een rekening van BunqDeze afschrijving komt overeen met de aangifte. Ten slotte is een schermafbeelding te zien van 21:28 uur waarin een videogesprek plaatsvond tussen de gebruiker van de telefoon ( [medeverdachte 2] ) en
[Signal naam verdachte]. In deze afbeelding is een rekeningoverzicht te zien, met daarop de naam en het rekeningnummer van aangeefster.De rechtbank overweegt dat hieruit blijkt dat op het moment dat [verdachte] met de pas van aangeefster ergens wil betalen/geld wil opnemen, hij via snapchat aan het videobellen is met in ieder geval medeverdachte [medeverdachte 2] .
Uit de telefoon van verdachte [medeverdachte 3] blijkt dat hij een screenshot van 16 november 2022 had met daarop de website van telefoonboek.nl en de gegevens van aangever.
Zaak 5: [benadeelde 7]
Op 16 november 2022 wordt aangeefster rond 14.00 uur gebeld in haar woning in [woonplaats] door een manspersoon die aangaf dat hij een medewerker was van de ABN AMRO. De man vertelde dat er een opname van de rekening van aangeefster was gedaan, zonder dat zij hier iets van wist. De man vertelde dat zij een nieuwe bankpas moest aanvragen en dat de oude bankpas van de ABN AMRO in een envelop kon worden gedaan, die zou worden opgehaald door een collega. Zij kreeg een code via de telefoon genoemd die de koerier aan de deur aan haar kon vertellen. Aangeefster heeft de envelop met haar bankpas aan de koerier meegegeven. Later bleek dat met de pinpas van aangever diezelfde dag twee maal gepind was, namelijk om 16.26 uur bij de Geldmaat aan de Patriottenlaan voor 800 euro en om 16.38 uur bij de Jumbo Zwolle […] voor 500 euro.
De camerabeelden van de Geldmaat aan de Patriottenlaan zijn onderzocht en bekeken. Op de beelden is te zien dat (de rechtbank begrijpt op 16 november 2022) een man een pinpas in de Geldmaat deed, tijdens het pinnen een telefoon voor zijn gezicht hield en vervolgens een pakketje met biljetten van 50 euro uit het automaat haalde.Op de beelden is verdachte [verdachte] herkend als de pinner.Ook de locatiegegevens van de telefoon van [verdachte] stralen rond 15.57 uit bij de woning van aangeefster in [woonplaats] en rond 16.38 uur bij de Jumbo in Zwolle. Uit zijn telefoon blijkt dat ook bij deze bankhelpdeskfraude niet enkel [verdachte] betrokken was. Er is een filmpje aangetroffen van 16 november 2022 rond 17.34 uur, waarop te zien is dat [verdachte] in een auto zit en door een stapel van 50 euro biljetten bladert. Een persoon die niet in beeld is zegt op dat moment: ‘je ziet dat het werkt toch? Je ziet het”.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] (Iphone 13) is een schermafbeelding van 16 november 2022 om 16:26 uur aangetroffen, van een videogesprek. Op de foto is een Geldmaat te zien en de bedragen 8497,14 euro en 900 euro.Dit tijdstip komt overeen met het pinmoment uit de aangifte.
Zaak 6: [benadeelde 8] en/of [benadeelde 9]
Op 17 november 2022 wordt aangeefster rond 10.00 gebeld in haar woning in [woonplaats] door iemand die zich voordeed als bankmedewerker van de ING Bank. Hij vertelde tegen aangeefster dat iemand had geprobeerd om in te breken op haar bankrekening en dat hij haar bankgegevens wilde hebben. Aangeefster heeft uiteindelijk haar pincode ingesproken. Er kwam een koerier langs die haar pinpas van ING en haar pinpas van de ABN AMRO heeft meegekregen. De koerier is hiervoor twee maal langs geweest bij aangeefster.Uiteindelijk blijkt dat later die dag met de passen van aangeefster twee keer is gepind. De eerste keer is om 12.21 uur bij de Geldmaat aan de Patriottenlaan in Zwolle van de rekening van de ING 450 euro afgeschrevenen de tweede keer is om 13.41 bij de Geldmaat aan het Stationsplein in Zwolle van de rekening van de ABN AMRO 950 euro afgeschreven.
De camerabeelden van de Geldmaat aan de Patriottenlaan in Zwolle zijn onderzocht en bekeken. Op de beelden is te zien dat op 17 november 2022 een man komt pinnen bij de Geldmaat. Hij had een telefoon tussen zijn gezicht en de camera. Hij had een bankpasje die de agent herkende als afkomstig van de ING. Na een paar minuten haalde de man enkele 50 euro biljetten uit het apparaat en stopte dit in zijn zak.Op deze beelden is verdachte [verdachte] herkend als de pinner.In de telefoon van verdachte [verdachte] is een screenshot van 17 november rond 10.20 aangetroffen van een navigatie-app. Bovenin in beeld stond het adres van aangeefster in [woonplaats] . Daarnaast stralen de locatiegegevens van de telefoon van [verdachte] rond 12.22 aan in de buurt van de Geldmaat aan de Patriottenlaan in Zwolle.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 3] staan 81 afbeeldingen van 17 november 2022 rond 11:10 van Google Streetview met daarop het woonadres van aangeefster.De rechtbank leidt hieruit af dat [medeverdachte 3] tussen het eerste belmoment en het pinnen met de weggenomen bankpassen in, actief bezig was met het digitaal bezoeken van en het vastleggen van het woonadres van aangeefster. Op de telefoon is ook een screenshot van telefoonboek.nl met de gegevens aan aangever aangetroffen met een modificatiedatum van 17 november 2022. Op screenshot is het tijdstip 10.17 te zien.Mede gelet op de tijdstippen uit de aangifte overweegt de rechtbank dat hieruit betrokkenheid van [medeverdachte 3] blijkt bij deze bankhelpdeskfraude.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] is een screenshot aangetroffen van 17 november 2022, met daarop de website telefoonboek.nl waar de naam en het adres van aangever waren opgezocht.Ook heeft [medeverdachte 2] op die dag een gesprek met ene ‘ [E] ’, waarin hij stuurt: Er is 450 genip, derna 950’.Deze bedragen komen overeen met de bedragen uit de aangifte.
Zaak 7: [benadeelde 10]
Op 17 november 2022 wordt aangeefster rond 13.00 uur gebeld in haar woning in [woonplaats] door iemand die zich voordeed als een medewerker van de Rabobank. De persoon gaf aan dat er vreemde transacties hadden plaatsgevonden vanaf de rekening van aangeefster en dat als aangeefster hem niet zou vertrouwen zij haar geld kwijt zou zijn. Aangeefster heeft toen via de telefoon haar pincode doorgegeven. Zij heeft haar bankpas van de Rabobank doorgeknipt volgens de instructies van de man aan de telefoon en toen kwam een koerier aan de deur om de bankpassen op te halen. Aangeefster heeft de passen in een envelop gedaan en deze meegegeven aan de koerier. Op de envelop had zij van de man aan de telefoon de code [code] moeten opschrijven. Uiteindelijk is er later die dag rond 14.11 uur met de gestolen bankpas 1200 euro van de rekening van aangeefster gepind bij een bankautomaat in Hattem.
De camerabeelden van de geldautomaat zijn onderzocht en bekeken. Op 14.11 uur komt een man in beeld om te pinnen. Hij houdt een Iphone vast. Hij houdt de speaker van de telefoon tegen zijn oor en loopt uiteindelijk weg van de geldautomaat.Op deze beelden is verdachte [verdachte] herkend als de pinner.Op de telefoon van [verdachte] is een notitie aangetroffen van 17 november 2022, aangemaakt rond 13:46 uur. In deze notitie stond de code ‘ [code] ’, dezelfde code die aangeefster via de telefoon te horen had gekregen. Daarnaast stralen de locatiegegevens van de telefoon van [verdachte] rond 14.12 uur aan in de buurt van de geldautomaat in Hattem.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] (Iphone 13) is een schermafbeelding aangetroffen van 17 november 2022 rond 14:11 uur. Op de afbeelding is via een videogesprek een Geldmaat te zien.Het tijdstip komt overeen met het moment van pinnen zoals beschreven in de aangifte.
Zaak 8: [benadeelde 11]
Op 17 november 2022 wordt aangeefster rond 17:45 uur gebeld in haar woning in [woonplaats] door een man die zich voordeed als medewerker van de ABN AMRO Bank. De man gaf aan dat iemand probeerde een geldbedrag van de rekening van aangeefster af te schrijven. Toen aangever zei dat deze transactie haar niet bekend voorkwam, zei de man dat hij haar rekening zou gaan blokkeren. Aangeefster moest haar bankpassen in een envelop doen en adresseren aan de politie in Zwolle. Een koerier zou deze envelop komen ophalen en aangeefster kreeg de code [code] , waarmee de koerier zich aan de deur kon identificeren. Via de telefoon heeft ze ook haar pincode moeten inspreken. De koerier kwam rond 18:00 uur aan de deur en kreeg de envelop mee met daarin twee bankpassen. Rond 19:00 uur kwam de koerier weer aan de deur, ditmaal om waardevolle goederen ‘veilig te stellen’, en toen kreeg hij van aangeefster sieraden mee (vier ringen, een armband en een Bismarch). Uiteindelijk blijkt dat om 18.18 uur met de ABN AMRO pinpas van aangeefster bij de Geldmaat aan de Rijnlaan in Zwolle een bedrag van 950 euro is gepind en om 18.43 uur met de ABN AMRO pinpas van aangeefster twee bedragen zijn betaald van 1019 euro en 539 euro bij de telecomwinkel Amac in Zwolle.
De camerabeelden van de woning van aangeefster (het woonzorgcentrum), de Geldmaat en de Amac-winkel zijn onderzocht en bekeken. Op 17 november 2022 om 18:08 uur is een man te zien in de centrale hal van het gebouw waar aangeefster woont. Dezelfde man is vervolgens om 18:17 uur te zien bij de Geldmaat in Zwolle als de persoon die pint en daarna tussen 18:40 uur en 18:50 uur als degene die bij de Amac-winkel betaalt met een pinpas van aangeefster.Aangeefster herkent de koerier die bij haar aan de deur was als de man die te zien is op de beelden van de centrale hal van het gebouw waar zij woont.Verdachte [verdachte] wordt herkend als de pinner op de beelden bij de Geldmaat in Zwolle.De rechtbank concludeert dat [verdachte] in deze zaak – naast het zijn van de pinner – ook de koerier is geweest die aan de deur is geweest bij aangeefster om de pasjes en de sieraden mee te nemen. Ten overvloede merkt de rechtbank nog op dat in de telefoon van [verdachte] een notitie stond met de code die aangeefster door had gekregen via de telefoon en dat de locatiegegevens van de telefoon rond 17.50 uitstraalden in de buurt van de woning van aangeefster en rond 18.36 uitstraalden bij de Amac-winkel in Zwolle.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 3] staan 38 afbeeldingen van 17 november 2022 rond 17:50 uur van Google Streetview, met daarop het woonadres van aangeefster.Ook wordt een screenshot aangetroffen van 17 november 2022 met het tijdstip 17:15 uur, waarop de website telefoonboek.nl is te zien waar de naam en het adres van aangeefster zijn opgezocht.Dit is hetzelfde tijdstip waarop eenzelfde screenshot op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] is aangetroffen (zie hierna). Mede gelet op de tijdstippen uit de aangifte overweegt de rechtbank dat hieruit betrokkenheid van [medeverdachte 3] blijkt bij deze bankhelpdeskfraude.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] is een screenshot aangetroffen van 17 november 2022 om 17:15 uur, waarop de website telefoonboek.nl is te zien met de naam en het adres van aangever.Ook is een afbeelding aangetroffen met als aanmaakdatum 17 november 2022 om 18:46 uur (3 minuten na het pinnen met de pas van aangever bij de Amac) met een tas met de tekst Amac. In de tas zaten papieren met het logo van Apple. Er zat een groen/paars/zwarte afbeelding in de tas die de agent herkent als de cover van een Iphone verpakking.
Zaak 9: [benadeelde 12]
Op 21 november 2022 wordt aangeefster rond 13:00 uur gebeld in haar woning in [woonplaats] door iemand die zich voordeed als medewerker van de ING Bank. Er werd tegen aangeefster gezegd dat iemand probeerde om 40.000 euro van haar rekening te halen en dat medewerkers van de bank al met haar dochter aan het bellen zouden zijn. Aangeefster moest haar bankpasjes met pincode in een envelop doen en afgeven aan de koerier die aan de deur kwam. Uiteindelijk bleek dat later die dag met de ING bankpas van aangeefster bij de Geldmaat aan de Klerkstraat in Zeist om 14.03 een bedrag van 450 euro was gepind en met de pas van haar man om 14.05 uur een bedrag van 450 was gepind.
De camerabeelden van de Geldmaat aan de Klerkstraat in Zeist zijn onderzocht en bekeken. De beelden lopen vanaf de tijdstippen 14:03 uur en 14:07 uur. Op de beelden is te zien hoe een man met een oranje pas pint en daarna een stapeltje bankbiljetten in zijn handen heeft.Verdachte [verdachte] wordt tweemaal op deze beelden herkend als de pinner.Uit de locatiegegevens van de telefoon van [verdachte] blijkt dat hij rond 13.49 op hetzelfde adres was als de woning van aangeefster. Rond 14.05 uur werd een locatie vastgelegd in de buurt van de Geldmaat aan de Klerkstraat in Zeist.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] is een afbeelding van een gesprek op Snapchat gesprek gevonden van 21 november 2022 om 14:04 uur. In dit gesprek staat dat ‘die ding blokkeert’ en daaronder staat een afbeelding van een beeldscherm van de Geldmaat.Dit tijdstip past binnen de door aangever genoemde tijdstippen van de momenten waarop met zijn pas is gepind.
Zaak 10: [benadeelde 13]
Op 21 november 2022 wordt aangever rond 14.45 uur gebeld in zijn woning in [woonplaats] , door een persoon die zei werkzaam te zijn bij de Rabobank. Hij vertelde dat iemand had geprobeerd om geld van de rekening van aangever te halen en of aangever hier iets over wist. Er zou iemand van de bank langskomen om de passen van aangever op te halen. Aangever moest zijn pinpas in een envelop doen en deze werd rond 15:30 uur door een koerier opgehaald. Kort daarop werd rond 15:45 uur ook de bankpas van de vrouw van aangever door de koerier opgehaald. Uiteindelijk bleek dat die dag om 15:38 met de Rabobank bankpas van aangever was gepind in Houten en later om 17:53 met de pas van de vrouw een bedrag is betaald in Zeist. Het totaal gepinde bedrag betrof 1180 euro.
De camerabeelden van de Geldmaat in Houten en de Douglas in Zeist zijn onderzocht en bekeken. Op beide camerabeelden is een man te zien, waarbij de politie beschrijft dat deze persoon hetzelfde signalement heeft.Op de beelden wordt verdachte [verdachte] herkend als de pinner.Uit de telefoon van [verdachte] blijkt dat een locatie wordt vastgelegd rond 17:57 uur in de buurt van de Douglas in Zeist. Ook is een filmpje te zien op de telefoon waarop de betaalautomaat in beeld komt met daarop het rekeningnummer en de naam van aangever.
Zaak 11: [benadeelde 14]
Op 24 november 2022 wordt aangeefster gebeld in haar woning in [woonplaats] door een persoon die zich voordeed als medewerker van de Rabobank. De man zei dat iemand geld probeerde af te schrijven van de rekening van aangeefster. Aangeefster moest haar bankpas doormidden knippen en afgeven aan de koerier die bij haar aan de deur kwam. Aangeefster is rekeninghouder bij de Rabobank. Uiteindelijk bleek dat later die dag driemaal opnames waren gedaan van de rekening van aangeefster. Om 18.35 uur was 1150 euro opgenomen bij de Geldmaat in Blaricum, om 18.38 uur was 100 euro opgenomen bij de Geldmaat in Blaricum en om 18:45 uur was 250 euro opgenomen bij de Ton Betaalautomaat in Blaricum.
De camerabeelden van de Geldmaat in Blaricum zijn onderzocht en bekeken. Op de beelden is rond 18:35 een manspersoon te zien die handelingen verricht bij het pinautomaat. De pinner wordt herkend als verdachte [verdachte] .In de telefoon van [verdachte] is vanaf 18:35 uur de locatie Huizerweg 4 in Blaricum aangetroffen, de locatie van de Geldmaat in Blaricum.
Zaak 12: [benadeelde 15]
Op 16 december 2022 wordt aangeefster rond 14:30 uur gebeld in haar woning in [woonplaats] door een vrouw die zich voordoet als medewerker van de ING. De vrouw zei dat er mogelijk een dreiging was voor aangeefster. Er zou een koerier langskomen om haar pinpassen op te halen en ze kreeg een code die de koerier aan de deur aan haar zou geven. Aangeefster heeft uiteindelijk aan de koerier een tas meegegeven met daarin twee pinpassen, een laptop, een tablet en sieraden (in een tasje). De inlogcodes voor het internetbankieren stonden op post-it briefjes, geplakt op de Ipad.Uiteindelijk bleek dat van de ING bankrekening van aangeefster twee bedragen zijn gepind bij de Geldmaat in Bilthoven: om 16:03 uur is 450 euro opgenomen en diezelfde dag (tijdstip onbekend) is weer 450 euro opgenomen.
De camerabeelden van de woning van aangeefster ( [naam 2] ) zijn onderzocht en bekeken. Op de beelden is om 15:44 een persoon te zien die richting de ingang van [naam 2] loopt. Even later om 15:50 uur komt de persoon weer in beeld in de centrale hal met een tas in zijn hand.Verdachte [verdachte] wordt op deze beelden herkend.
Op deze telefoon van [verdachte] wordt een video aangetroffen die op 16 december 2022 rond 17.18 uur werd verstuurd via Snapchat. Op de video is een persoon in een auto te zien met een tasje met daarin allerlei sieraden.Aan aangeefster is dit filmpje getoond en zij herkent op de beelden deze sieraden als de sieraden die zij aan de koerier heeft meegegeven.
Op de telefoon van [medeverdachte 1] (S20) zijn op 16 december 2022 berichten aangetroffen met medeverdachte [medeverdachte 3] waarin rond 14:31 uur werd gesproken over armbanden, een ketting, gouden horloges en ringen. Ook werd om 11:04 uur de code [code] gestuurd, die overeenkomt met de code uit de aangifte.Uit de telefoongegevens van het slachtoffer blijkt dat zij rond 14.30 uur die dag ruim 2,5 uur is gebeld.
Op de telefoon van [medeverdachte 2] (Iphone 13) zijn via Snapchat twee berichten gestuurd rond 15:56 uur naar [snapchataccount medeverdachte 1] , het snapchataccount van [medeverdachte 1] met als inhoud viercijferige codes.Ook is een Snapchatbericht aangetroffen van 16 december 2022 om 12:19 uur waarin door [snapchataccount 2 medeverdachte 2] de code ‘ [code] ’ wordt verstuurd naar [Snapchat account] ( [verdachte] ).Dit is dezelfde code die aangeefster via de telefoon te horen kreeg en de koerier bij haar aan de deur noemde. De rechtbank overweegt dat hieruit blijkt dat [medeverdachte 2] in deze zaak de beller was en dat [verdachte] de koerier was.
Zaak 13: [benadeelde 16]
Op 16 december 2022 wordt aangeefster rond 16.15 uur gebeld in haar woning in [woonplaats] door een heer die zich voorstelde als een medewerker van de ING Bank. Hij begon een gesprek over hoe de ING bank een nieuwe manier had om waardevolle papieren en sieraden en contanten op te bergen in een kastje. Dat betekende dat aangeefster haar pas moest inleveren en dat er een medewerker langs zou komen om deze pas op te halen. De medewerker zou zich voorstellen met een code en als die code klopte, kon aangeefster de pas veilig meegeven. Rond 16:30 uur kwam de koerier aan de deur en noemde de code [code] . Aangeefster hoeft toen haar ING bankpas met bijbehorende pincode afgegeven. Uiteindelijk bleek dat later op de dag driemaal was gepind met de pas van aangeefster, namelijk een geldbedrag van 450 euro om 17:52 uur bij de Geldmaat aan de Meester de Klerkstraat in Zeist, een geldbedrag van 500 euro om 18:05 uur bij de Jumbo in Zeist aan de Johan van Oldenbarneveltlaan en 500 euro om 18:17 uur bij de Jumbo in Zeist aan de Laan van Vollenhove.
De camerabeelden van de Geldmaat in Zeist zijn onderzocht en bekeken. Op de Geldmaat is op 16 december 2022 een persoon te zien die pinhandelingen uitvoert terwijl hij een telefoon in zijn hand vasthoudt.Op deze beelden is verdachte [verdachte] herkend als pinner.Uit de Iphone SE van [verdachte] blijkt dat op 16 december 2022 door [snapchataccount 2 medeverdachte 2] ( [medeverdachte 2] ) naar [Snapchat account] ( [verdachte] ) wordt gestuurd: [code] .Dit betreft een soortgelijke code als de koerierscode uit de aangifte. Ten slotte is in de telefoon ook een afbeelding gevonden van een snapchatbericht naar [snapchataccount 2 medeverdachte 2] ( [medeverdachte 2] ) met daarin de naam en het adres van aangeefster.
Zaak 14: [benadeelde 17]
Op 24 december 2022 wordt aangeefster [benadeelde 17] rond 12.30 gebeld in haar woning in [woonplaats] door een man die aangaf medewerker van de Rabobank te zijn. Hij vertelde aangeefster dat rare activiteiten waren gezien op haar rekening en dat er nieuwe bankpassen aangevraagd moesten worden. De oude bankpassen moesten worden afgegeven aan een koerier die aan de deur kwam. Deze koerier zou een speciale code noemen: [code] . Rond 14:20 uur kwam de koerier aan de deur en gaf de code door. Aangeefster heeft met haar man samen aan de koerier 2300 euro contant geld, sieraden en een envelop met de twee Rabobank bankpassen afgegeven. Onder de afgegeven goederen bevond zich ook een Rolex Datejust horloge met een witte wijzerplaat, romeinse cijfers en diamanten ring om de wijzerplaat. Later bleek dat rond 14.29 uur met de bankpas van aangeefster 1150 euro was gepind op de Landstraat in Bussum.
In de Iphone SE van verdachte [verdachte] is een filmpje aangetroffen van 24 december 2022. De coördinaten die gekoppeld waren aan deze video komen overeen met de coördinaten van het adres van aangeefster. De agent schrijft over dit filmpje dat de voordeur van aangeefster exact dezelfde voordeur is als de voordeur op het filmpje.Aan het einde van het filmpje zag de agent een hoofd in beeld verschijnen. Hier wordt verdachte [verdachte] herkend.In de telefoon is verder een bericht op Snapchat aangetroffen om 13:20 uur van [snapchataccount 2 medeverdachte 2] ( [medeverdachte 2] ) naar [Snapchat account] ( [verdachte] ): [code] .Dit is dezelfde code als de koerierscode uit de aangifte. Ook is een screenshot aangetroffen, verstuurd door [medeverdachte 2] naar [verdachte] , met daarop het adres van aangeefster. De rechtbank leidt hieruit af dat [verdachte] in deze zaak als koerier bij aangeefster aan de deur is geweest en heeft samengewerkt met (in ieder geval) [medeverdachte 2] .
Op de telefoon van verdachte [medeverdachte 3] is een screenshot aangetroffen, gemaakt op 24 december 2022 om 13.18 uur. Op dit screenshot is de website telefoonboek.nl te zien met daarop de naam en het adres van aangeefster [benadeelde 17] .Op de telefoon van verdachte [medeverdachte 3] zijn ook meerdere afbeeldingen gevonden met modificatiedata op 1 januari 2023 van een Rolex Datejust horloge, witte wijzerplaat met Romeinse cijfers en rondom de wijzerplaat een glinsterend patroon.Daarnaast blijkt dat [medeverdachte 3] om 14:36 uur op de dag van het meenemen van de goederen van aangever het volgende bericht stuurt naar medeverdachte [medeverdachte 1] : “jaa ik heb een kkk boose hit.” Mede gelet op de tijdstippen uit de aangifte overweegt de rechtbank dat hieruit betrokkenheid van [medeverdachte 3] blijkt bij deze bankhelpdeskfraude.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] (Iphone 13) zijn filmpjes aangetroffen met aanmaakdatum 24 december 2022 om 17:04 uur. Op de filmpjes was een hand te zien met drie horloges aan de pols. Op het middelste horloge (figuur 38 in het proces-verbaal) wordt in het midden op de wijzerplaat de tekst ‘RO..EX’, gelezen. De verbalisant schrijft dat er sterke overeenkomsten zijn met deze Rolex en de weggenomen Rolex van aangever.
Zaak 15: [benadeelde 25]
Op 27 december 2022 wordt aangeefster rond 15:36 uur gebeld in haar woning in [woonplaats] door een persoon die zich voorstelde als een medewerker van de Rabobank. De persoon vertelde aangeefster dat een bepaalde overboeking van 1700 euro niet werd vertrouwd en dat de politie was ingeschakeld. Er werd gevraagd of aangeefster waardevolle spullen in huis had. Tussen 15:50 uur en 16:30 uur kwam een koerier aan de deur en aangeefster heeft aan hem een bankpas van de Rabobank, een tablet, een originele ets van Pablo Picasso, een gouden armband en een broche meegegeven. Later die dag werd om 16:48 uur met de pinpas van aangeefster bij de Geldmaat in de Primera in Eemnes een geldbedrag van 1.150 euro in contanten opgenomen.
De camerabeelden van de Geldmaat in de Primera in Eemnes zijn onderzocht en bekeken. Op de beelden is om 16:48 uur een man te zien die pint.Verdachte [verdachte] wordt herkend als pinner.Uit de Iphone SE van [verdachte] blijkt dat op 27 december 2022 om 15:57 uur door medeverdachte [medeverdachte 2] koeriercodes aan [verdachte] werden gestuurd. Ook is een groepsgesprek te zien op Snapchat met als deelnemers [e-mail adres medeverdachte 4] ( [medeverdachte 4] ), onbekend, [Snapchat account] ( [verdachte] ) en [snapchataccount 2 medeverdachte 2] ( [medeverdachte 2] ). In dit groepsgesprek worden om 16:13 uur twee codes doorgestuurd: [code] en [code] . In de telefoon stond ook een foto van een overzicht van de rekening van aangeefster.
Zaak 16: [benadeelde 19]
Op 9 januari 2023 wordt aangeefster rond 17.30 uur gebeld in haar woning in [woonplaats] door een persoon die aangaf werkzaam te zijn bij de Rabobank. De persoon zei dat er een poging was gedaan om geld van de rekening van aangeefster te halen. De politie zou hiervan op de hoogte zijn gesteld. De pinpas van aangeefster moest vernieuwd worden en een koerier zou langskomen om deze op te halen. Een tijdje later stond de koerier voor de deur en heeft aangeefster haar Rabobank bankpas meegegeven. Later bleek dat die dag om 18:01 uur een geldbedrag van 290 euro met de pas van aangeefster was gepind bij de Geldmaat aan de Sint Bavostraat in Rijsbergen.
De camerabeelden van de Geldmaat in Rijsbergen zijn onderzocht en bekeken. Op de beelden van 9 januari 2023 is te zien dat om 17:58 een man in beeld komt die pint.Verdachte [verdachte] wordt op deze beelden tweemaal herkend als pinner..
Zaak 17: [benadeelde 20]
Op 11 januari 2023 wordt aangeefster rond 13:00 uur gebeld in haar woning in [woonplaats] door een persoon die zich voorstelde als iemand van de bank. Er zou geprobeerd zijn geld van de rekening van aangeefster af te schrijven. Er werd tegen aangeefster verteld dat zij haar bankpas moest inleveren bij de bank. Er zou een persoon aan de deur komen om de pas op te halen en deze persoon zou een code noemen die aangeefster vooraf ook kreeg via de telefoon. Drie kwartier later kwam de persoon aan de deur. Hij noemde de code die overeen kwam met wat tegen aangeefster was verteld en aangeefster heeft haar ABN AMRO bankpas afgegeven. Later die dag is om 15:17 uur met haar pinpas een bedrag van 1950 euro opgenomen bij de Geldmaat in Leeuwarden en om 16:10 uur was een bedrag van 1000,99 euro betaald bij de Amac in Heerenveen.
De camerabeelden van de Geldmaat in Leeuwaren zijn onderzocht en bekeken. Op de beelden van 11 januari 2023 is te zien dat om 15:17 uur een man pinde met een pinpas van de ABN AMBRO. De man haalde een stapel briefgeld uit het geldautomaat.Ook de beelden van de Amac zijn bekeken. Op deze beelden is op 11 januari 2023 een man te zien met een blauwe tas.Verdachte [verdachte] is op deze beelden herkend.Op de Iphone SE van [verdachte] zijn berichten aangetroffen op 11 januari 2023 om 15:21 waarin door [medeverdachte 2] naar [verdachte] wordt gestuurd: 1950 eraf.Dit bedrag komt overeen met het gepinde bedrag vier minuten eerder bij de Geldmaat in Leeuwarden. Op de telefoon is ook een video aangetroffen van 11 januari 2023 met daarop een balie met een betaalautomaat en een bankpas van de ABN Amro en verschillende cijfers. Deze cijfers komen overeen met de laatste cijfers van het bankrekeningnummer van aangeefster.
In de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] wordt een screenshot van 11 januari 2023 aangetroffen met daarop de website telefoonboek.nl met de naam en het adres van aangever.Ook wordt een afbeelding gevonden van 11 januari 2023 met de tijd 15:34, waarop gegevens stonden die betrekking hadden op de Amac winkel in Heerenveen.Deze gegevens komen overeen met de winkel waar de pas van aangever is gebruikt.
Zaak 18: [benadeelde 21]
Op 11 januari 2023 wordt aangeefster rond 16:30 uur gebeld in haar woning in [woonplaats] door een man van de Rabobank die zich [fake naam 1] noemde. Er zou iets verkeerd zijn gegaan met de overschrijvingen van de rekeningen van aangeefster. Tegen aangeefster werd verteld dat zij haar bankpas moest inleveren en dat ze later een nieuwe zou krijgen. Er zou een persoon aan de deur komen om de bankpas op te halen en aan aangeefster werd daarom een koerierscode meegegeven: [code] . Tussen 18:00 uur en 19:00 uur is een man bij aangeefster aan de deur geweest. Hij noemde de juiste code en aangeefster heeft hem uiteindelijk de Rabobank bankpas in een envelop meegegeven.Uit de rekeninggegevens van aangeefster blijkt dat op 11 januari 2023 om 17:36 uur een bedrag van 1100 euro met de pas van aangeefster was gepind bij de Geldmaat aan de Keppelstraat in Dokkum.
De camerabeelden van de Geldmaat aan de Keppelstraat in Dokkum zijn onderzocht en bekeken. Op de camerabeelden is een man te zien die staat te pinnen met de pas van aangeefster.Op de beelden wordt verdachte [verdachte] herkend als pinner.Op de Iphone SE van [verdachte] is een bericht aangetroffen van 11 januari 2023 om 17:29 uur van [snapchataccount 2 medeverdachte 2] ( [medeverdachte 2] ) naar [Snapchat account] ( [verdachte] ) met de tekst: [code] .Dit is dezelfde code als de code die aangeefster via de telefoon te horen heeft gekregen.
zaak 37: [benadeelde 22]
Op 16 november 2022 wordt aangever gebeld in haar woning in [woonplaats] door een persoon die zich voordeed als medewerker van de Rabobank met de naam [fake naam 1] . De bankmedewerker vertelde aangever dat ze een fraudezaak op het spoor waren en dat aangever zijn bankpas moest afgeven aan iemand die aan de deur zou komen. Aangever heeft zijn bankpas van de Rabobank in een envelop gedaan en aan de koerier (die de code [code] noemde) afgegeven. Aangever zag daarna dat om 17:17 uur van zijn rekening een bedrag van 1150 euro was opgenomen bij de Geldmaat aan het Stationsplein in Zwolle.
De camerabeelden van de Geldmaat in Zwolle zijn onderzocht en bekeken en daarop is te zien dat op 16 november 2022 om 17:17 uur een persoon komt aangelopen die daarna pint.Verdachte [verdachte] is als pinner herkend op deze beelden door twee agenten.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 3] is een screenshot aangetroffen van 16 november 2022 rond 16:43 uur met daarop eveneens de website telefoonboek.nl met de naam en het adres van aangever.De rechtbank overweegt dat het tijdstip van deze screenshot precies valt tussen het eerste belmoment en het moment waarop er met de bankpas van aangever wordt gepind. Gelet op deze omstandigheden overweegt de rechtbank dat hieruit betrokkenheid van [medeverdachte 3] blijkt bij deze bankhelpdeskfraude.
Op de telefoon van medeverdachte [medeverdachte 2] is een screenshot aangetroffen van 16 november 2022 om 16:43 uur met daarop eveneens de website telefoonboek.nl met naam en adres van aangever. In de telefoon stond ook een afbeelding van 17:18 uur van een Geldmaat, daarop was het bedrag 1.250 euro te zien.Dit tijdstip komt overeen met de geldopnames uit de aangifte. Er is ook een afbeelding aangetroffen van een videogesprek met het beeld van een telefoon om 17:43. Op de telefoon was het transactieoverzicht van de rekening van aangever te zien.
Zaak 41: [benadeelde 23]
Op 3 januari 2023 wordt aangever rond 18:45 uur gebeld in zijn woning in [woonplaats] door een vrouw die zei dat ze van de bank was. Zij vertelde dat er geld van de rekening van aangever was afgeschreven. Aangever heeft zijn pincode gegeven en daarna kreeg hij iemand aan de telefoon die zich voorstelde als [fake naam 1] . Hij vertelde aangever dat iemand zijn bankpas zou komen ophalen. Er kwam een man aan de deur en aangever heeft zijn bankpas aan deze man afgegeven. De zoon van aangever zag dat diezelfde dag om 19:15 uur met de pas van aangever een geldbedrag van 1100 euro was gepind op de Berg in Nuenen.
De camerabeelden van het pinmoment zijn onderzocht en bekeken. Te zien is dat op 3 januari 2023 een man in beeld komt en bezig is met pinnen.Verdachte [verdachte] wordt op deze beelden herkend als de pinner.Uit de telefoon van [verdachte] (Iphone SE) blijkt dat er rond 18:29 uur en 18:47 uur codes werden verstuurd in een groepsgesprek tussen [verdachte] ( [Snapchat account] ), medeverdachte [medeverdachte 4] ( [e-mail adres medeverdachte 4] ) en [medeverdachte 2] ( [snapchataccount 2 medeverdachte 2] ). Ook is op de telefoon een filmpje aangetroffen van 19:16 uur waarop te zien is dat iemand pint. Op het filmpje is de pas van aangever met zijn rekeningnummer te zien. De coördinaten van het filmpje stralen uit op de Berg 5 in Nuenen.
De hiervoor weergegeven bewijsmiddelen worden steeds gebruikt tot het bewijs van het feit of de feiten waarop zij blijkens hun inhoud uitdrukkelijk betrekking hebben. Sommige onderdelen van de bewijsmiddelen hebben niet betrekking op alle feiten, maar op één of meerdere feiten.
Ten aanzien van feit 1 en 2
Bewezenverklaring
Op basis de feiten en omstandigheden die uit de opgenomen bewijsmiddelen volgen, stelt de rechtbank vast dat [verdachte] samen met anderen betrokken is bij de bankhelpdeskfraudes in 20 zaken.
De goederen en geldbedragen die door de verschillende aangevers van die zaken zijn afgegeven acht de rechtbank steeds bewezen onder feit 2, de oplichting. De geldbedragen die vervolgens met de gestolen bankpassen zijn gepind, acht de rechtbank telkens bewezen onder feit 1, diefstal met valse sleutels.
Medeplegen
De rechtbank acht op grond van de bewijsmiddelen wettig en overtuigend bewezen dat [verdachte] als medepleger betrokken was bij deze 20 bankhelpdeskfraudes, in wisselende samenstellingen met [medeverdachte 2] , [medeverdachte 3] en [medeverdachte 1] .
Uit die bewijsmiddelen blijkt dat [verdachte] vaak wordt herkend als pinner op de camerabeelden en dat hij in sommige zaken als koerier aan de deur ging om de spullen van de aangevers op te halen. [verdachte] kreeg de koeriercodes doorgestuurd van medeverdachte [medeverdachte 2] . Op de telefoon van [verdachte] zijn groepsgesprekken (van minstens vier personen) op Snapchat te zien waarin hij filmt dat hij aan het pinnen is bij een Geldmaat. In die groepsgesprekken wordt er gecommuniceerd over bedragen en adressen van aangevers. Daarnaast wijzen de locatiegegevens van de telefoon van [verdachte] er vaak op dat hij bij woningen van aangevers is geweest. In meer dan de helft van de zaken kan [verdachte] als koerier worden aangemerkt. Tot slot is verdachte ook een aantal keer herkend op beelden van winkels waar met de gestolen bankpassen producten zijn gekocht.
Aangezien [verdachte] in de meeste zaken zowel pinner als koerier was, oordeelt de rechtbank dat sprake was van het medeplegen van oplichting en van diefstal met valse sleutels. Als koerier heeft hij een wezenlijke bijdrage geleverd in de (gezamenlijke) uitvoering van de oplichting door met koerierscodes (listige kunstgrepen) en zich voordoende als bankmedewerkers of politieman (valse hoedanigheid) aangevers te bewegen om hun bankpassen en waardevolle spullen af te staan.
Maar ook in die zaken waar niet kan worden vastgesteld dat [verdachte] koerier is geweest, maar enkel pinner is geweest, acht de rechtbank, naast medeplegen van diefstal met valse sleutels, medeplegen van oplichting bewezen.
Het plegen van een dergelijke oplichting vergt een gezamenlijke planmatige aanpak, intensieve en nauwe samenwerking en duidelijke afstemming tussen de verschillende daders. Zij verrichten namelijk handelingen die tegelijkertijd of kort na elkaar plaatsvinden en die moeten worden afgestemd om de bankhelpdeskfraude tot een geslaagd einde te kunnen brengen.
Uit het dossier blijkt dat de beller en de koerier aan elkaar doorgaven welke code moest worden genoemd bij het slachtoffer en op welk tijdstip de pas moest worden opgehaald. De pinner werd vervolgens op de hoogte gebracht van de pincode en welk bedrag moest worden gepind. Het pinnen gebeurde namelijk vrijwel direct na het ophalen van de passen, terwijl aangevers vaak nog aan de lijn werden gehouden, kennelijk om te voorkomen dat zij argwaan zouden krijgen en/of naasten zouden kunnen bellen. [verdachte] wist dat de pinpassen die hij gebruikte waren meegenomen van slachtoffers van bankhelpdeskfraude. Daar komt bij dat uit de telefoons blijkt dat [verdachte] , vaak tijdens het pinnen, nauw contact had met in ieder geval medeverdachte [medeverdachte 2] en [medeverdachte 4] . Vaak werd het saldo zoals weergegeven op de pinautomaat gefilmd of gefotografeerd en doorgestuurd naar de medeverdachte(n).
De rechtbank gaat er, gelet op deze handelwijze, vanuit dat tussen [verdachte] en zijn mededaders de benodigde samenwerking en afstemming met betrekking tot de oplichting en het aansluitende pinnen door [verdachte] is geweest. [verdachte] vervulde door met de bankpassen geld te pinnen en goederen af te rekenen een noodzakelijke en wezenlijke schakel voor het bereiken van het einddoel van de oplichting, namelijk het in korte tijd zoveel mogelijk geld van de bankrekeningen van de slachtoffers halen. Het verweer van de verdediging wordt verworpen.
Ten aanzien van feit 3 - Witwassen
Het bedrag uit de tenlastelegging betreft alle bedragen uit feit 1 bij elkaar op geteld, totaal
€ 38.146,99. De rechtbank komt tot een bewezenverklaring in alle zaken en dus tot bewezenverklaring van het voorhanden hebben van het gepinde bedrag in die zaken en waardevolle voorwerpen.
Uit de bewijsmiddelen blijkt dat verdachte, als koerier in een aantal zaken en als pinner in een aantal winkels als A-Mac en Douglas, ook de beschikking heeft gehad over waardevolle voorwerpen. De rechtbank verwerpt dan ook het verweer van de raadsman dat alleen het voorhanden hebben van gepinde geldbedragen bewezen kan worden verklaard.
De rechtbank acht alleen het eenvoudig witwassen bewezen, nu niet is gebleken dat verdachte enige verbergings- of verhullingshandeling heeft verricht.