8.3Het oordeel van de rechtbank
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het bewezen verklaarde, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals ter terechtzitting is gebleken.
Woninginbraak of woningoverval?
Verdachte heeft verklaard dat hij van plan was op 4 september 2023 in te breken in de woning van het slachtoffer. Hij zou gehoord hebben dat het slachtoffer elke ochtend rond 07:00 uur de deur uitgaat. Op het moment dat hij bij de woning aankomt, staat de deur op een kier. Verdachte treedt de woning binnen. Als hij binnenstapt, wordt hij geconfronteerd met de aanwezigheid van het slachtoffer in de woning. Op dat moment had verdachte de keuze om rechtsomkeert te maken en de woning te verlaten. Hij kiest er echter voor om in de woning te blijven, zijn hand tegen de mond van het slachtoffer te drukken en haar naar achter op het bed in de slaapkamer te duwen.
Wat er ook zij van het oorspronkelijke plan van verdachte, de rechtbank is van oordeel dat met de keuze die verdachte maakte, in ieder geval vanaf dat moment er geen sprake meer is van een (voorgenomen) woninginbraak maar van een (feitelijk uitgevoerde) woningoverval. Verdachte droeg toen hij de woning van het slachtoffer binnendrong een bivakmuts, kennelijk om herkenning te voorkomen. Ook de verdere handelingen van verdachte dragen bij aan de kwalificatie van een overval: verdachte duwt het slachtoffer richting haar slaapkamer terwijl hij zijn hand over haar mond houdt, trekt met kracht de armbanden van de armen van het slachtoffer, bedreigt het slachtoffer en gebruikt geweld om zijn buit te verkrijgen. Al deze feiten en omstandigheden rechtvaardigen ten volle dat bij het bepalen van de op te leggen straf door de rechtbank mede acht zal worden geslagen op het oriëntatiepunt dat ziet op overval van een woning.
De rechtbank overweegt voorts nog als volgt.
Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een woningoverval. Verdachte is het huis binnengegaan en heeft het slachtoffer in haar eigen huis met geweld overmeesterd. Hij heeft zijn hand op haar mond gehouden en met geweld sieraden van haar armen afgetrokken, waar zij letsel aan heeft overhouden.
Met het plegen van het feit heeft de verdachte blijk gegeven geen enkel respect te hebben voor de persoonlijke integriteit van het slachtoffer, haar gezondheid, veiligheid en eigendom. Een woning hoort een veilige omgeving te zijn. Het is voor slachtoffers zeer beangstigend om in hun woning te worden overvallen met geweld en dreiging met geweld. Slachtoffers krijgen veelal te maken met psychische gevolgen die nog geruime tijd na het voorval hun leven zullen beïnvloeden. Bovendien veroorzaken zulke feiten ook in de samenleving gevoelens van onveiligheid en onrust. Dit alles rekent de rechtbank de verdachte zwaar aan.
Persoon van verdachte
Bij haar beslissing heeft de rechtbank ook rekening gehouden met:
- een uittreksel justitiële documentatie betreffende verdachte van 1 augustus 2024;
- een reclasseringsadvies van 16 september 2024, uitgebracht door de Reclassering Nederland.
Uit het strafblad van verdacht blijkt dat verdachte eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten.
De reclassering adviseert om een deels voorwaardelijke straf met bijzondere voorwaarden op te leggen. Hoewel verdachte in het verleden wisselend gemotiveerd was, kan tijdens het eventuele opgelegde begeleidingstraject blijken of hij daadwerkelijk gemotiveerd is. Als bijzondere voorwaarden worden een meldplicht, een ambulante behandeling en een contact- en locatieverbod geadviseerd
Straf
Gelet op de ernst van het feit kan niet worden volstaan met een straf die geen vrijheidsbeneming met zich brengt.
De rechtbank heeft bij de keuze tot het opleggen van een vrijheidsbenemende straf en bij de vaststelling van de duur daarvan in het bijzonder het volgende laten meewegen.
De oriëntatiepunten voor straftoemeting van het LOVS gaan voor een woningoverval uit van een gevangenisstraf van 3 jaren als er sprake is van licht geweld.
De rechtbank weegt daarnaast de volgende omstandigheden mee.
Verdachte is eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten, zoals blijkt uit zijn strafblad. Daarnaast heeft verdachte gebruikt gemaakt van de kwetsbaarheid van een alleenstaande vrouw in haar eigen woning. De buit van verdachte was hoog. De waarde van de sieraden wordt op tienduizenden euro’s geschat. Verdachte heeft uiteindelijk openheid van zaken gegeven. Dit was echter pas nadat er belastend DNA-bewijs tegen verdachte lag.
De rechtbank weegt ook de persoonlijke omstandigheden van verdachte mee.
Alles overwegende is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren passend en geboden is. Hierbij gelden een meldplicht, een ambulante behandeling en een contact- en locatieverbod als de bijzondere voorwaarden.