Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.De procedure
- de conclusie van antwoord in reconventie van [eiser] met producties 23-25;
- de akte indiening producties van [gedaagde] met producties 12-20;
2.De verdere beoordeling in conventie en in reconventie
Er zijn vochtdiscrepanties aangetroffen in de meterruimte en cv-ruimte, de gemene deler is dat het veroorzaakt wordt vanuit de slangverbinding van de kraan bij de entreedeur.
Er is een verhoogd luchtvochtigheid geconstateerd in het object. Een gezonde luchtvochtigheid ligt tussen de 40%-60%. Er is ruim 73% luchtvochtigheid geconstateerd in het object. Bij 80% luchtvochtigheid en hoger ontstaat er schimmelvorming (Ook slecht voor de luchtgezondheid).
Er zijn diverse schades aangetroffen die veroorzaakt zijn door de lekkage in de badruimte.
Er is een “tuinslang” geconstateerd in de goot, de tuinslang leidt naar de “technische ruimte” aan de overzijde van de badruimte op de eerste verdieping. Het is aannemelijk dat de tuinslang als afvoer heeft gefungeerd.
De luchtvochtigheid in het object is te hoog en mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
De badruimte dient een lange tijd al gelekt te hebben, de lekkage en schade beeld geven een indicatie aan van ruim ¾ jaar/1 jaar, mogelijk langer.
De lekkage is mogelijk ontstaan door onderhoud achterstand, slechte installatie of slechte reparatie in het verleden.” [2]
Op de begane grond vanuit een ondeugdelijk geplaatste waterleiding in de meterkast. […]
Op de 1e etage vanuit de badkamer doordat vloertegels met bijbehorende voegwerk en de kitnaden onvoldoende hechting hebben met de ondergrond. Er is sprake van lekkage door vochtdoorlating vanuit de badkamer door genoemde defecten. Door deze defecten is er sprake van vochtdoorlating naar de omliggende c.q. ondergelegen bouwdelen en dekvloer(en). Deze vochtdoorlating verklaard de vochtschade en schimmelvorming.
Vanuit een defecte HWA aan de tuinzijde. Er is sprake van vochtdoorlating naar de woonkamermuur.
Op de 1e etage is sprake van zichtbare vochtschade c.q. schimmelvorming op de muren van de overloop, de vloer op de overloop, de vloeren en muren van de slaapkamers (grenzend aan badkamer en overloop) en de badkamer. Het stucwerk laat op veel muren los en plinten c.q. vloerdelen staan bol/krom van het vocht. In de badkamer is geconstateerd dat de vloertegels onvoldoende hechting hebben met de ondergrond en dat de voegen veelal zijn beschadigd danwel ontbreken. Het kitwerk heeft op veel plaatsen onvoldoende hechting waardoor deze vocht doorlaat. Doordat het tegelwerk, het voegwerk en het kitwerk onvoldoende hechting heeft is er sprake van vochtdoorlating vanuit de badkamer naar de overloop, de aangrenzende slaapkamers, de muren van de gang op de begane grond en het plafond in de woonkamer.
Door een defecte HWA is er sprake van een vochtconcentratie in de woonkamermuur aan de bovenzijde. Er is nog geen vochtschade of schimmelvorming zichtbaar.
De geconstateerde vochtschade en schimmelplekken in de leef vertrekken zijn groter dan 0,25m2 en vallen daarmee onder categorie A
De geconstateerde lekkages van het leidingwerk in de meterkast door gebruik en de lekkage vanuit de badkamer vallen onder categorie C.
De geconstateerde lekkage vanuit de HWA bij de woonkamermuur aan de tuinzijde valt onder categorie C.
Uit de duurmeting komt naar voren dat de luchtvochtigheid in de woning door de lekkages verhoogd is.
Uit de duurmeting komt naar voren de woning door de opdrachtgever voldoende wordt geventileerd (Conclusie op basis van CO2 waarden in de woning).
De mechanische ventilatie functioneert naar behoren.
Uit de thermische inspectie kom naar voren dat er sprake is van vochtverzadiging vanuit de geconstateerde lekkages op de begane grond, 1e verdieping en HWA aan de buitenzijde. Muren en vloeren bevatten vochtconcentraties.
Uit de metingen naar materiaalvocht in de muren, vloeren en plafonds van de woning zijn op de volgende punten verhogingen van materiaalvocht geconstateerd:
Gangmuren tot circa 60 cm hoogte vanaf onderzijde
Vloer gang
Keukenmuur grenzend aan gang tot circa 60 cm hoogte vanaf onderzijde
Plafond gang bij doorgang naar woonkamer c.q. trapopgang
Muur in gang aan zijde toilet(hierboven is de balustrade gesitueerd), gehele muur
Meterkast tot circa 60 cm hoogte vanaf onderzijde en vloer meterkast
Muur hoek woonkamer naar keuken aan tuinzijde tot circa 130 cm hoogte vanaf bovenzijde
Muren overloop circa 60 cm hoogte vanaf onderzijde, zowel grenzend aan badkamer als aan zijden slaapkamers
Muren slaapkamers grenzend aan overloop en badkamer tot circa 60 cm hoogte vanaf onderzijde
Vloeren slaapkamers grenzend aan badkamer en overloop
Vloer overloop
Op basis van de analyse van de microbiologische luchtmonsters kan geconcludeerd worden dat er sprake is van verhoogde concentraties schimmelsporen in het binnenmilieu. Door de verhoogde concentraties schimmel in de lucht van het binnenmilieu bestaat er een gezondheidsrisico, mede afhankelijk van de duur van blootstelling aan de schimmelconcentraties.
De lekkage aan de waterleiding op de begane grond(meterkast) dient te worden verholpen. De gebruikte kunststof koppelingen en tuinslang dienen te worden vervangen door leidingwerk en koppelingen die geschikt zijn voor permanente plaatsing binnenshuis.
De badkamer dient te worden ontmanteld om de lekkage adequaat te kunnen verhelpen en de bouwmaterialen (muren en vloeren) te kunnen behandelen en drogen.
Inschakelen van een bedrijf die gespecialiseerd is in het inventariseren van de lekkages / de ontstane schade / schimmelvorming vanuit de lekkages. Op basis van een schade inventarisatie kan bepaald worden welke stappen genomen moeten worden om lekkages / vochtschade en schimmelvorming adequaat te verhelpen.” [3]
Lekt het nog steeds?
Dit kan de inspecteur alleen maar antwoorden met 100% Ja, zie foto’s en toelichtingen.
In welke ruimtes is er nu op dit moment sprake van lekkages, oprekkend vocht en/of schimmel.
De woonkamer, entree/hal, de badruimte en de aangrenzende slaapkamers van de badruimte.
(…)
Is er sprake van water ophoping in het plafond huiskamer/de daarboven gelegen vloeren van de overloop, de badkamer en de slaapkamer? Wat kunnen de gevolgen daarvan zijn?
Ja, de vloer in de hal kan verder opbollen waardoor er mogelijk op meerdere punten een val gevaarlijke/ struikel gevaarlijke situatie kan ontstaan. Het losse tegelwerk in de badruimte kan voor een val gevaarlijke/ struikel gevaarlijke situatie leiden. Het stucwerk / schilderwerk kan verder loskomen van het plafond in de woonkamer. Uiteraard stijgt ook de luchtvochtigheid in de woning.
Als er sprake is van een verslechterde situatie moet er dan rekening worden gehouden met extra kosten? En zo ja wat is de hoogte van deze kosten?
Ja, de badruimte blijft lekken waardoor de aantasting van de (niet dragende) muren verder verslechterd. De overige bouw- en afwerking delen degraderen verder. Het advies is door de aanhoudende lekkage zelfs de niet dragende muren te doen vernieuwen. Het vocht heeft zich in de aangegeven punten volledig verzadigd. De inspecteur calculeert aan renovatie ca 2.000e de m2.
(…)
Volgends de verhuurder zou het gaan om een eenmalige lekkage op 29-3-2023 omdat het bad zou zijn overgestroomd. Zou jij kunnen aangeven of dat waarschijnlijk is?
Het bad zelf is nog in algemeen redelijke staat, de werking ervan is onbekend bij de inspecteur. De vochtdiscrepanties ontstaan rond de douche en de daarbij behorende leidingwerk in de vloer. De inspecteur vindt dit onwaarschijnlijk, de lekkage is namelijk nog steeds actief. Wanneer er een eenmalige overstroming zou optreden dan zouden alle ruimtes na ruim een jaar weer droog zijn.
(…)
5.Aanbeveling c.q. herstelmogelijkheden
Naar aanleiding van mijn conclusies kan ik u het volgende aanbevelen:
Renovatie zal ca 2.000e de m2 kosten.
Er dient per direct een erkend loodgieter ingeschakeld te worden om de lekkage te doen verhelpen.
Er dienen bouwdrogers geplaatst te worden om de vermelde ruimtes versneld te laten drogen.
De schade in het object dient hersteld te worden.
De geconstateerde situatie beoordeeld de inspecteur alsongezond, waarbijdirectgehandeld dient te worden.” [4]
- op 19 februari 2023 heeft een gesprek plaatsgevonden tussen partijen waarin over de vochtproblemen is gesproken;
- daarna is de door [eiser] ingeschakelde klusjesman [B] (onder meer) kitwerkzaamheden komen uitvoeren;
- op 30 maart 2023 vond de ‘overstroming’ plaats. Aansluitend is op 28 april 2023 in opdracht van [eiser] het rapport van [deskundige 1] opgesteld, waarin op de gebreken aan kit- en voegranden wordt gewezen;
- op 1 mei 2023
Afbikken verflaag muur slaapkamer en plaatsen nette voorzetwand”. In tegenstelling tot wat [eiser] in zijn conclusie van antwoord in reconventie stelt, verklaarde [eiser] op de mondelinge behandeling van 15 augustus 2024 dat dit afbikken van de verflaag op de muur van de slaapkamer met de lekkage te maken had;
proefgestookt alles werkt prima” en op de werkbon van 25 november 2023 schrijft [bedrijf 1] : “
Bij bewoner heb ik alles gecontroleerd op werking. Het blijkt een knop te zijn op de boiler die uitgeschakeld stond. Cv en ww werkend getest.” Uit het door [gedaagde] overgelegde rapport van [deskundige 2] van 1 augustus 2024 blijkt weliswaar dat de werknemer het expansievat niet kon vinden achter een schot in de woonkamer, maar [eiser] heeft ter zitting aangegeven dat het expansievat zich achter een schot boven de CV ketel bevindt. Op de vraag van de kantonrechter of [deskundige 2] daar ook heeft gezocht, antwoordde [gedaagde] dat zij dat niet wist. Daarbij stelt de kantonrechter vast dat [gedaagde] [eiser] niet op de hoogte heeft gebracht van het geplande onderzoek door [deskundige 2] op 1 augustus 2024. Ook heeft [gedaagde] [eiser] niet gebeld op het moment dat de inspecteur het expansievat niet kon vinden om [eiser] in de gelegenheid te stellen het expansievat aan te komen wijzen. Dat had wel voor de hand gelegen. Voor de kantonrechter is daarom niet komen vast te staan dat het expansievat ontbreekt. De kantonrechter is daarom van oordeel dat niet kan worden vastgesteld dat op dit onderdeel sprake is van een gebrek. Daarom wordt de huurprijs op grond hiervan niet (extra) verminderd.
In theorie had een losse fase draad een brand in de meterruimte kunnen veroorzaken met alle gevolgen van dien”. Volgens [gedaagde] is dit probleem pas in april 2023 opgelost.
- de huurprijs bedroeg vanaf 1 november 2022 € 3.100,- per maand. Over de maanden november 2022 en december 2022 was [gedaagde] 100% van de toen geldende huurprijs verschuldigd, dus in totaal € 6.200,-;
- vanaf januari 2023 kent de kantonrechter een huurprijsvermindering toe van 50%, zodat [gedaagde] over de maanden januari tot en met oktober 2023 50% van de toen geldende huurprijs verschuldigd is, dus € 3.100,- x 50% = € 1.550,- per maand. Over de maanden januari tot en met oktober 2023 is dat 10 x € 1.550,- = € 15.500,-;
- vanaf 1 november 2023 is de huurprijs verhoogd naar € 3.227,10 per maand. Over de maanden november 2023 tot en met september 2024 is [gedaagde] 50% van de huidige huurprijs verschuldigd, dus € 3.227,10 x 50% = € 1.613,55 per maand. In totaal is [gedaagde] over de periode november 2023 – september 2024 verschuldigd: 11 x € 1.613,55 = € 17.749,05;
- over de gehele huurperiode tot nu toe is [gedaagde] dus een bedrag aan huurpenningen verschuldigd van € 6.200,- + € 15.500,- + € 17.749,05 = € 39.449,05.
€ 27.049,05open. De kantonrechter laat in het midden of [gedaagde] gerechtigd was om de huurprijs op te schorten. Als zij hiertoe gerechtigd was, dan had dit in ieder geval in verhouding moeten staan met de ernst van het gebrek en was het [gedaagde] niet toegestaan de volledige huurbetaling op te schorten. Gelet op de omstandigheden is de kantonrechter van oordeel dat een en ander niet nu al tot ontbinding van de huurovereenkomst moet leiden, maar krijgt [gedaagde] 14 dagen de tijd om het verschuldigde bedrag alsnog aan [eiser] te betalen. Deze termijn gaat in op het moment dat dit vonnis aan [gedaagde] wordt betekend.
nietopgevolgd. Vervolgens heeft [gedaagde] op verschillende momenten aan [eiser] laten weten dat de lekkage nog altijd actief is en (op veel plaatsen) schimmel ontstaat. De kantonrechter verwijst naar het overzicht dat hiervoor onder 2.16 is opgenomen. Tegen deze achtergrond is de kantonrechter van oordeel dat [eiser] er niet van uit mocht gaan dat het probleem was opgelost. Doordat [eiser] na de grote lekkage op 30 maart 2023 ondanks bovenstaande meldingen van [gedaagde] geen (serieuze) poging heeft ondernomen de lekkage te verhelpen, is het voortbestaan van de lekkage aan [eiser] toe te rekenen. [eiser] is daarom aansprakelijk voor de schade die [gedaagde] lijdt als gevolg van de lekkage. Of [gedaagde] schade heeft geleden als gevolg van het een en ander, en in hoeverre deze schade voor vergoeding door [eiser] in aanmerking komt (en niet om wat voor reden dan ook voor haar eigen rekening dient te blijven) zal in deze procedure niet verder beoordeeld worden. [gedaagde] heeft gevraagd om verwijzing naar een schadestaatprocedure waarin daarover geoordeeld zal moeten worden.