4.3.1.Bewijsmiddelen ten aanzien van feiten 1 en 2
De hieronder weergegeven bewijsmiddelen worden steeds gebruikt tot het bewijs van het feit of de feiten, waarop zij blijkens hun inhoud uitdrukkelijk betrekking hebben. Sommige onderdelen van de bewijsmiddelen hebben niet betrekking op alle feiten, maar op één of meerdere feiten.
De rechtbank gaat op grond van wettige bewijsmiddelen van de volgende feiten en omstandigheden uit.
Aangever [aangever 1] heeft – zakelijk weergegeven – het volgende verklaard:
Hierbij doe ik aangifte van het feit dat mijn bedrijfswebsite gehackt is. Het bedrijf heet [webshop 1] en dit gaat om een webshop. Op 14 januari 2022 werden wij benaderd door een vaste klant van ons. Zij gaf aan dat zij door een onbekend 06 nummer is benaderd. De persoon die haar benaderde deed dat via Whatsapp. Daarin gaf de persoon aan dat de bestelling die zij gedaan had niet goed was gegaan bij [webshop 1] . De persoon deed zich voor als medewerker van [webshop 1] . Deze persoon gaf aan aan de klant dat zij via een overschrijving op nummer [rekeningnummer] het geld kon overmaken. Ik heb tijdens het controleren van onze website gezien dat er bepaalde betaalopties waren aangevinkt, terwijl deze altijd uitstaan. Ook het rekeningnummer wat ik u noemde stond bij de betaalopties
.Er is dus iemand die de website gehackt heeft en veranderingen heeft aangebracht aan de website van de winkel. In de bijlagen die ik u geef van de Whatsapp staat een telefoonnummer: [telefoonnummer]
.
Aangever [aangever 2] heeft – zakelijk weergegeven – het volgende verklaard:
Ik heb een bedrijf genaamd [webshop 2] . Ik heb via een Hostingsbedrijf mijn [website] .nl een website laten aanmaken. Ergens rond 20 december 2021 viel het me op dat ik geen e-mails meer binnen kreeg op het zakelijke emailadres [e-mail adres] .nl. Ik heb toen gemaild met mijn privé adres met de hosting. Ik kreeg te horen dat ik mijn wachtwoord veranderd zou hebben. Ik heb dit niet gedaan. Op 31 december 2021 kreeg ik ineens na driemaal toe een andere wachtwoord te gebruiken weer toegang tot mijn mails. Ik zag een hele hoop mails. Tijdens het doorspitten van alle mails zag ik dat er personen waren die betaald hadden maar nog niets ontvangen. Ik vond dit vreemd omdat ik nooit vooruit laat betalen. Ik ben verder op onderzoek uit gegaan en kreeg toen van iemand de factuur gestuurd die men ontvangen had. Dit bleek helemaal niet mijn factuur te zijn. De [website] kon ik al die tijd nog niet in. Dit probleem is pas 7 januari 2022 opgelost. Nu blijkt iemand mijn [website] te hebben overgenomen en personen facturen voor goederen te hebben gestuurd. Op deze factuur staat dat het van ons afkomstig is, maar dat het geld geboekt moet worden naar IBAN [rekeningnummer] ten name van [verdachte] plaats [woonplaats] .
Verdachte heeft tegenover de politie – voor zover van belang – het volgende verklaard, zakelijk weergegeven:
De slachtoffers hebben aangifte gedaan van het feit dat er vanaf omstreeks 20 december 2021 fraude is gepleegd met behulp van jouw bankrekening met rekeningnummer [rekeningnummer] . Er is uit fraude afkomstig geld overgemaakt naar jouw rekening en daarna van jouw rekening contant opgenomen en/of overgeboekt.Verdachte: Ik heb dit inderdaad gedaan.
De webshop [webshop 1] .nl is slachtoffer geworden van computervredebreuk op vrijdag 14 januari 2022. Het rekeningnummer van de webshop is gewijzigd in [rekeningnummer] . Hierna is er via Whats app contact geweest met een klant van de website over een mislukte betaling.Verdachte: Ja, dat gesprek heb ik inderdaad gevoerd. Dit klopt.
Het Whats app gesprek is gevoerd met het telefoonnummer [telefoonnummer] .
Verdachte: Ja dat is mijn nummer.
Op Github vond ik de tooling 'Open bullit'. Deze moest ik installeren en dan moet ik een combolijst halen, dit zijn 'leads'. Deze lijsten verkreeg ik ook via Telegram. Die tooling laadt die lijst in en daarna krijg je hits als hij er doorheen is, de websites die je dan in kan die worden dan aangeboden. En ja, ik heb op deze website gewoon de rekeningnummers veranderd in mijn eigen rekeningnummer
.
De webshop [webshop 2] .nl is slachtoffer geworden van computervredebreuk. Dit feit is zich gaan afspelen omstreeks 20 december 2021. Ook hier is wederom het rekennummer van de webshop gewijzigd in het rekeningnummer [rekeningnummer] .
Verdachte: ik herken die website. Hier heb ik ook het rekeningnummer gewijzigd.
Er is door ons een IP adres verkregen van de webhosting van [webshop 2] .nl, [IP adres]Het betreffende IP adres staat op naam van [A] , woonachtig op de [adres] te [woonplaats]?
Verdachte: Ja, ik was dit inderdaad.
Uit een proces-verbaal van verstrekking gevorderde gegevens volgt – zakelijk weergegeven:Door mijnwebwinkel is zelfstandig intern onderzoek gedaan. Hiervan ontving ik van mijnwebwinkel.nl het Rapport security incident 22-01-07:
In het betreffende rapport stond vermeld dat er op 6 januari 2022 door de service afdeling was opgemerkt dat er bij meerdere webshops het rekeningnummer was gewijzigd in IBAN [rekeningnummer] en dat dit als frauduleus was opgemerkt.
Hier viel ook de getroffen website www. [webshop 2] .nl onder.
Wat hierbij ook was opgevallen is dat ten name van was gewijzigd in: [verdachte]
Bij het bekijken van de verschillende webshops leek dat de rest van de overige gegevens overeen kwamen met de bankgegevens. Zoals hieronder vermeld:
Store_tnv [verdachte]
Store_bankcity [woonplaats]
Store_lban [rekeningnummer]
Store_BIC […]
Created at 13-10-2021.
Bewijsoverweging
De raadsvrouw heeft vrijspraak bepleit van de onder 1 ten laste gelegde computervredebreuk omdat een website ‘op zichzelf’ niet kan worden aangemerkt als een geautomatiseerd werk, zoals bedoeld in de tenlastelegging. Om die reden is de raadsvrouw ook van mening dat het onder 2 ten laste gelegde niet bewezen kan worden. Een website is geen geautomatiseerd werk en de op een website geplaatste gegevens zijn aldus geen gegevens die door middel van een geautomatiseerd werk, te weten het computersysteem van een of meerdere websites, worden opgeslagen.
De rechtbank verwerpt de verweren van de verdediging. De rechtbank overweegt hiertoe dat ingevolge artikel 80 sexies van het Wetboek van Strafrecht onder een geautomatiseerd werk wordt verstaan een apparaat of groep van onderling verbonden of samenhangende apparaten, waarvan er één of meer op basis van een programma automatisch computergegevens verwerken. Hieruit leidt de rechtbank af dat onder een geautomatiseerd werk steeds (een onderdeel van) een fysiek apparaat is begrepen. Dus een computer, server, router, e-reader, chip en dergelijke, maar in elk geval zogenaamde hardware. Het gaat in alle gevallen niet om software, zoals computer- programma’s of websites. Wel is het zo dat een website, om zijn functie op het internet te kunnen vervullen, moet zijn ondergebracht (worden ‘gehost’) op een geautomatiseerd werk (een server), dat met dat internet is verbonden. In die zin bestaat er wel een duidelijk functioneel verband tussen een website en een geautomatiseerd werk.
De instandhouding van een actieve website vereist dat een geautomatiseerd werk in werking is. Gelet hierop gaat de rechtbank er bij de beoordeling van de zaak vanuit dat activiteiten op een actieve website activiteiten op de achterliggende server impliceren. Dit brengt met zich dat de door verdachte uitgevoerde handelingen wel degelijk betrekking hadden op een geautomatiseerd werk. Anders dan de verdediging heeft gesteld, hoeft uit het dossier niet te blijken op welke server de website precies werd gehost.
Feit 3
Het feit is door verdachte begaan. Verdachte heeft het onder 3 ten laste gelegde feit bekend. De raadsvrouw heeft geen vrijspraak voor dit feit bepleit. De rechtbank volstaat onder deze omstandigheden met een opsomming van de volgende bewijsmiddelen:
- een in de wettelijke vorm opgemaakt proces-verbaal van verhoor van verdachte van 13 juni 2022, genummerd PL0900-202209426 , opgemaakt door de Districtsrecherche Oost-Utrecht, houdende een bekennende verklaring van verdachte, pagina’s 22-44 e.v.;
- een in de wettelijke vorm opgemaakt proces-verbaal van aangifte van [benadeelde] van 27 januari 2022, genummerd PL0900-2022026131-2, opgemaakt door de Districtsrecherche West-Utrecht, pagina’s 29-30.