Uitspraak
RECHTBANK Midden-Nederland
1.[eiseres sub 1] B.V.,
2.
[eiseres sub 2] B.V.,
3.
[eiseres sub 3] B.V.,
4.
[eiseres sub 4] B.V.,
5.
[eiseres sub 5] B.V.,
6.
[eiseres sub 6] B.V.,
7.
[eiseres sub 7],
8.
[eiseres sub 8] B.V.,
9.
[eiseres sub 9] B.V.,
10.
[eiseres sub 10] B.V.,
11
. [eiser sub 11] , h.o.d.n. [handelsnaam 1] ,
[eiseres sub 12] B.V.,
13.
[eiseres sub 13] B.V.,
14.
[eiseres sub 14] B.V.,
[eiseres sub 15] B.V.,
16.
[eiser sub 16] , h.o.d.n [handelsnaam 2],
17.
[eiseres sub 17] B.V.,
18
[eiseres sub 18] B.V.,
19.[eiseres sub 19] B.V.,
20.
[eiseres sub 20] B.V.,
1.De procedure
- de pleitnota van eisers,
- de pleitnota van [gedaagde] .
2.De kern van de zaak
3.De beoordeling
‘entire agreement clause’zijn overeengekomen. Dat betekent dat deze overeenkomsten alle afspraken bevatten die tussen partijen zijn gemaakt en dat eerdere afspraken en toezeggingen niet meegenomen worden bij de uitleg van die overeenkomsten. Wat eisers hebben aangevoerd over de informatie die op websites en/of in brochures over de bedrijfsunits en het energiesysteem van [gedaagde] is gepubliceerd, blijft daarom buiten beschouwing.
‘entire agreement clause’niet relevant wat er op de website stond van [gedaagde] of van andere aan dit project gelieerde partijen. Bovendien is in artikel 4.2 van de leveringsovereenkomst bepaald dat in het geval [gedaagde] niet in staat is om via de eigen installatie voldoende duurzame elektriciteit op te wekken, zij die dan mag aanvullen met elektriciteit uit andere bronnen. Voor eisers, die allen als zakelijke partij de overeenkomsten met [gedaagde] zijn aangegaan, moet dus duidelijk zijn geweest dat zij rekening moesten houden met het feit dat er niet voldoende energie opgewekt zou kunnen worden met de zonnepanelen van [gedaagde] om de bedrijfsunits het gehele jaar van energie te voorzien. Overigens mag van eisers verwacht worden dat zij bekend zijn met het feit dat zonnepanelen geen energie opwekken als er geen zon is en dat er dus op donkere momenten energie van elders gehaald zal moeten worden.
eventueleopbrengst van teruggeleverde energie. Verder is, zoals [gedaagde] terecht heeft aangevoerd, de opbrengst van teveel opgewekte energie afhankelijk van wat de kopers van die energie bereid zijn daarvoor te betalen. Omdat een teveel aan energie logischerwijs ontstaat in een periode met veel zonne-uren zullen ook andere bedrijven die zonne-energie opwekken in die periode met een overschot aan energie zitten en zal daardoor de prijs van de energie die [gedaagde] verkoopt lager zijn dan de prijs van de energie die zij in zon-arme periodes als aanvulling op de eigen energie moet inkopen. Eisers mochten er als zakelijke partijen dan ook niet van uitgaan dat er altijd meer energie zou worden opgewekt dan nodig is voor de eigen behoeften en evenmin dat de opbrengst daarvan altijd voldoende zou zijn om hun eigen energiekosten geheel te compenseren.
€ 178,00(plus de verhoging zoals vermeld in de beslissing)