ECLI:NL:RBMNE:2024:1455

Rechtbank Midden-Nederland

Datum uitspraak
8 maart 2024
Publicatiedatum
11 maart 2024
Zaaknummer
16/035859-23
Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht; Materieel strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Veroordeling voor plofkraak in Duitsland en heling gestolen kentekenplaten

In deze zaak heeft de Rechtbank Midden-Nederland op 8 maart 2024 uitspraak gedaan in een strafzaak tegen de verdachte, geboren op 1995, die betrokken was bij een plofkraak bij de Santander Bank in Bad Homburg, Duitsland, op 25 januari 2023. De verdachte werd beschuldigd van het voorbereiden van de plofkraak, het teweegbrengen van een explosie en het stelen van een aanzienlijk geldbedrag. De rechtbank oordeelde dat de verdachte niet kon aantonen dat hij niet betrokken was bij de plofkraak, terwijl er voldoende bewijs was dat hij samen met anderen de plofkraak had gepleegd. De rechtbank sprak de verdachte vrij van de voorbereiding van de plofkraak, maar veroordeelde hem wel voor de heling van gestolen kentekenplaten die in verband stonden met de plofkraak. De opgelegde straf was 28 maanden gevangenisstraf. De rechtbank overwoog dat de plofkraak niet alleen materiële schade had veroorzaakt, maar ook gevoelens van onveiligheid in de samenleving had teweeggebracht. De verdachte toonde geen inzicht in de ernst van zijn daden, wat de rechtbank als ernstig aanrekende. De rechtbank hield rekening met de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze waren gepleegd, en legde een gevangenisstraf op die in lijn was met landelijke oriëntatiepunten voor strafoplegging.

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Strafrecht
Zittingsplaats Utrecht
Parketnummer: 16/035859-23 (P)
Vonnis van de meervoudige kamer van 8 maart 2024
in de strafzaak tegen
[verdachte],
geboren op [geboortedatum 1] 1995 te [geboorteplaats] ,
ingeschreven in de Basisregistratie personen op het adres:
[adres 1] , [postcode] te [plaats 1] ,
hierna genoemd: verdachte.

1.ONDERZOEK TER TERECHTZITTING

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzittingen van:
  • 6 juli 2023
  • 28 september 2023
  • 23 en 24 november 2023
  • 23 februari 2024 (inhoudelijke behandeling).
De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering en de standpunten van de officier van justitie mr. D. ter Laak en van hetgeen verdachte en zijn raadsvrouw mr. N. Roos, advocaat te Rotterdam, naar voren hebben gebracht.

2.TENLASTELEGGING

De tenlastelegging is als bijlage I aan dit vonnis gehecht.
De verdenking komt er, kort weergegeven, op neer dat verdachte:
1
op 25 januari 2023 te Utrecht samen met anderen een plofkraak heeft voorbereid, door goederen voorhanden te hebben die voor het plegen van een plofkraak waren bestemd;
2
op 25 januari 2023 samen met anderen een explosief tot ontploffing heeft gebracht bij de Santander Bank te Bad Homburg vor der Höhe (Duitsland);
3
op 25 januari 2023 samen met anderen een geldbedrag van ongeveer € 280.000,- heeft gestolen van de Santander Bank te Bad Homburg vor der Höhe (Duitsland), door middel van braak;
4
primair: in de periode van 23 januari 2023 tot en met 25 januari 2023 in Rüsselheim (Duitsland) en Moers (Duitsland) samen met anderen kentekenplaten heeft gestolen;
subsidiair: in de periode van 23 januari 2023 tot en met 25 januari 2023 te Utrecht, Rüsselheim (Duitsland) of Moers (Duitsland) samen met anderen kentekenplaten heeft geheeld.

3.VOORVRAGEN

De dagvaarding is geldig, de rechtbank is bevoegd tot kennisneming van het ten laste gelegde, de officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging van verdachte en er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

4.WAARDERING VAN HET BEWIJS

4.1
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie acht het ten laste gelegde wettig en overtuigend te bewijzen, met uitzondering van het onder feit 1 ten laste gelegde voorhanden hebben van een fles ammoniak, het onder feit 2 ten laste gelegde te duchten levensgevaar of gevaar voor lichamelijk letsel en de onder feit 4 primair ten laste gelegde diefstal van kentekenplaten.
4.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsvrouw heeft integrale vrijspraak bepleit vanwege het ontbreken van voldoende wettig bewijs. Ter onderbouwing daarvan heeft zij onder meer het volgende aangevoerd.
Ten aanzien van alle feiten geldt dat verdachte een aannemelijke verklaring voor de onderzoeksresultaten heeft gegeven, die hem vrijpleit van het tenlastegelegde en die niet weerlegd wordt door de inhoud van het dossier.
Ten aanzien van de feiten 2 en 3 blijkt uit het dossier niet dat de Audi met kenteken [kenteken 1] betrokken is geweest bij de plofkraak in Duitsland. Uit het dossier blijkt immers dat deze Audi enkele minuten vóór de plofkraak met hoge snelheid wegrijdt van de plaats delict, aldus de raadsvrouw.
4.3
Het oordeel van de rechtbank
4.3.1.
De bewijsmiddelen
De rechtbank heeft, voor de leesbaarheid van dit vonnis, de wettige bewijsmiddelen met de voor de bewezenverklaring redengevende feiten en omstandigheden uitgewerkt en opgenomen in bijlage II. Deze bijlage is aan dit vonnis gehecht.
4.3.2
De bewijsoverwegingen
4.3.2.1 Veroordeling voor de onder de feiten 2 en 3 ten laste gelegde plofkraak
De rechtbank behandelt bij deze bewijsoverweging het onder feit 2 ten laste gelegde teweegbrengen van een ontploffing en de onder feit 3 ten laste gelegde diefstal met braak als één feitencomplex, en benoemt dit verder als: plofkraak.
De rechtbank is, met de officier van justitie en anders dan de raadsvrouw, van oordeel dat op basis van de bewijsmiddelen bewezen is dat verdachte de onder de feiten 2 en 3 ten laste gelegde plofkraak, samen met anderen, heeft begaan. De rechtbank overweegt daartoe als volgt.
Plofkraak in [plaats 2] in de nacht van 24 op 25 januari 2023.
Uit het dossier blijkt dat er in de nacht van 24 op 25 januari 2023 een plofkraak is gepleegd bij de Santander Bank op het adres [adres 2] te [plaats 2] (Duitsland).
Getuige [getuige 1] , wonende op het adres [adres 3] , belt omstreeks 3.32 uur met de politie en zegt dat zij zojuist een harde knal heeft gehoord, waarna een personenauto, vermoedelijk een zwarte Audi, wegreed in de richting van [straat 1] .
Getuige [getuige 2] , wonende op het adres [adres 4] , verklaart dat hij die nacht een zeer luide knal hoorde, uit het raam keek en zag dat de bank aan de overkant “ontploft” was. Hij verklaart dat hij zag dat twee donker geklede mannen met een zak de bank uit kwamen en instapten in een zwarte Audi, waar al een bestuurder in zat. Deze auto wachtte naast de bank en is weggereden in de richting van [straat 1] .
Getuige [getuige 3] verklaart dat hij die nacht rond het tijdstip van de ontploffing voor de Santander Bank een zilverkleurige of donkergrijze Audi heeft zien staan, met daarbij drie in het zwart geklede personen, die een bivakmuts droegen.
Bij de plofkraak is een Audi met kenteken [kenteken 1] betrokken.
In de nacht van 24 op 25 januari 2024 te 3.31 uur wordt op de [straat 2] in [plaats 2] , op enkele honderden meters afstand van de Santander Bank, een Audi geflitst die met 109 km/u de stad uitrijdt, op een weg waar de maximumsnelheid 50 km/u is. Deze Audi draagt het kenteken [kenteken 1] . Op de flitsfoto is te zien dat de bestuurder en de bijrijder van deze Audi bivakmutsen dragen. De [straat 2] ligt in het verlengde van de richting van de Santander Bank naar [straat 1] .
Uit de verklaring van getuige [getuige 1] blijkt dat de plofkraak vóór haar telefoontje omstreeks 3.32 uur naar de politie is gepleegd. Uit haar verklaring en die van getuigen [getuige 2] en [getuige 3] blijkt dat de plegers van deze plofkraak wegreden van de Santander Bank in een donkergekleurde Audi, in de richting van de [straat 2] . Uit de verklaring van getuige [getuige 3] blijkt dat de plegers van de plofkraak bivakmutsen droegen.
Uit het voorgaande concludeert de rechtbank dat de Audi met kenteken [kenteken 1] , die om 3.31 uur met hoge snelheid van de Santander Bank wegrijdt, betrokken is geweest bij de plofkraak en niet is geflitst vóór de plofkraak, zoals de raadsvrouw stelt, maar erna.
Kentekenplaten [kenteken 1] worden samen met verdachten [verdachte] en [medeverdachte] aangetroffen in een witte VW T-Roc.
De kentekenplaten [kenteken 1] blijken voorafgaand aan de plofkraak gestolen te zijn in Duitsland.
Op 25 januari 2023 omstreeks 10.15 uur, een kleine zeven uur na de plofkraak in Duitsland, worden verdachten [verdachte] en [medeverdachte] in Utrecht aangetroffen in een VW T-Roc. Medeverdachte [medeverdachte] stapt uit aan de kant van de bijrijdersstoel. Op de grond voor de bijrijdersstoel van deze VW T-Roc bevindt zich een plastic tas met zes gestolen Duitse kentekenplaten, waaronder [kenteken 1] . Op deze plastic tas met gestolen kentekenplaten worden epitheel met DNA en vingerafdrukken van verdachte [verdachte] aangetroffen.
Op de plastic tas en op vier van de zes gestolen kentekenplaten wordt ook epitheel met DNA van medeverdachte [medeverdachte] aangetroffen.
Zowel verdachte [verdachte] als medeverdachte [medeverdachte] waren op 25 januari 2023 ten tijde van hun staande-/aanhouding geheel in het zwart gekleed. Zij passen dus in het signalement dat de Duitse getuigen hebben gegeven van de mannen die de plofkraak hebben gepleegd.
In de witte VW T-Roc worden plofkraakattributen aangetroffen.
In de VW T-Roc worden, naast de gestolen kentekenplaten, ook een regenjas, lege jerrycans, een afgezaagde gieter in de vorm van een trechter, schroevendraaiers, tie-wraps en handschoenen aangetroffen. De jerrycans roken naar benzine.
Het is een feit van algemene bekendheid dat bij plofkraken jerrycans met benzine worden meegenomen om de (vlucht)auto te vullen met benzine (met behulp van een trechtervormig voorwerp) om zo tankstations te vermijden. Daarnaast is het een feit van algemene bekendheid dat daders van plofkraken vaak handschoenen dragen en een regenjas om geen sporen achter te laten. Ten slotte is het een feit van algemene bekendheid dat voor het plegen van een plofkraak vaak gereedschap, zoals een schroevendraaier, wordt meegenomen om eventueel het plegen van de plofkraak te vergemakkelijken. De in de auto aangetroffen spullen zouden dus gebruikt kunnen zijn in verband met een plofkraak.
Op de afgezaagde gieter, die op de achterbank van de VW T-Roc is aangetroffen, wordt een vingerafdruk van verdachte [verdachte] en epitheel met DNA van medeverdachte [medeverdachte] gevonden.
Epitheel met DNA van medeverdachte [medeverdachte] wordt verder aangetroffen op de deurontgrendeling en het handvat van het bestuurdersportier van de VW T-Roc.
Uit het huurcontract en de verklaring van de verhuurder blijkt dat de VW T-Roc op 24 januari 2023 is gehuurd door verdachte [verdachte] . Bij het huurcontract zit een kopie van het identiteitsbewijs van [verdachte] .
Bij medeverdachte [medeverdachte] wordt een iPhone 7 aangetroffen, die rond het tijdstip van de plofkraak in de buurt van de plofkraak aanstraalde
[medeverdachte] en [verdachte] rennen weg van de VW T-Roc als zij de politie zien naderen. Medeverdachte [medeverdachte] klimt over een hek en verstopt zich in een brandgang. Naast hem wordt een iPhone 7 aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat deze iPhone 7 rond het tijdstip van de plofkraak aanwezig was op een locatie die slechts enkele honderden meters van de Santander Bank verwijderd was.
Op deze iPhone 7 was medeverdachte [medeverdachte] ten tijde van zijn aanhouding ingelogd op zijn Snapchataccount en op deze iPhone 7 zijn uitsluitend persoonlijke gegevens van medeverdachte [medeverdachte] gevonden, namelijk chats die hij via Snapchat heeft verstuurd en ontvangen, onder andere van en naar verdachte [verdachte] .
In de VW T-Roc wordt een Nokia aangetroffen, die rond het tijdstip van de plofkraak veelvuldig werkt gebruikt
In de auto wordt onder de bijrijdersstoel een rugzak aangetroffen, waarin naast handschoenen en gereedschap dat gebruikt kan worden bij plofkraken ook een Nokia-telefoon wordt aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat deze Nokia rond het tijdstip van de plofkraak in Duitsland is en dat deze Nokia rond het tijdstip van de plofkraak zeer vaak is gebruikt. Opvallend hierbij is dat deze Nokia op 24 januari 2023 om 23.53 uur, drieënhalf uur voor de plofkraak, contact heeft gezocht met telefoonnummer [telefoonnummer 1] , dat in gebruik is bij verdachte [verdachte] .
Eerdere aanhouding van verdachten [verdachte] en [medeverdachte]
Verdachten [verdachte] en [medeverdachte] worden op 17 januari 2023, ongeveer een week vóór de plofkraak in [plaats 2] , in Nijmegen aangehouden als inzittenden van een gehuurde auto die was gevlucht voor de politie. In deze auto werden vergelijkbare attributen aantroffen als die waarmee zij op 25 januari 2023 in Utrecht zijn aangehouden.
Een iPhone 7 die bij hun aanhouding werd gevonden bleek in gebruik te zijn bij verdachte [verdachte] . Op deze iPhone werden chatberichten over het huren van auto’s aangetroffen, waarbij er [verdachte] veel aan gelegen was onder de radar te blijven. Verder werden er op deze iPhone 7 veel adressen van banken in Duitsland aangetroffen, waaronder een bank in de [straat 3] in [plaats 2] , alsmede zoekopdrachten naar in Duitsland gepleegde plofkraken. Ook in de iPhone 8 van [verdachte] die op 28 maart 2023 in zijn woning is aangetroffen, bevinden zich foto’s van geldautomaten in Duitsland en zoekopdrachten naar plofkraken in Duitsland.
Hoewel hetgeen de politie heeft aangetroffen in het voertuig en op de telefoon naar aanleiding van de achtervolging op 17 januari 2023, geen rechtstreeks bewijs vormt voor de tenlastegelegde plofkraak, sterken deze bevindingen de rechtbank wel in haar overtuiging dat verdachte [verdachte] en verdachte [medeverdachte] zich bezighielden met plofkraken in Duitsland en aldus in de overtuiging dat zij als mededaders betrokken zijn geweest bij de plofkraak in [plaats 2] op 25 januari 2023.
Geen aannemelijke verklaring
Geconfronteerd met bovengenoemde onderzoeksresultaten, heeft [verdachte] verklaard dat hij uit interesse afbeeldingen en locaties van geldautomaten in Duitsland heeft opgezocht. [verdachte] heeft daarnaast ontkend dat hij de VW T-Roc heeft gehuurd en gesuggereerd dat iemand anders gebruik heeft gemaakt van zijn rijbewijs en zijn handtekening heeft vervalst.
Medeverdachte [medeverdachte] heeft verklaard dat hij goedkoop aan benzine kan komen en om deze reden regelmatig benzine in de auto vervoert. Verder heeft [medeverdachte] verklaard dat hij aan motorcross doet en hij het in de auto aangetroffen gereedschap en de tie-wraps daarvoor gebruikt. [medeverdachte] zou slechts vijf minuten in de auto hebben gezeten en de iPhone 7 die bij zijn aanhouding naast hem is aangetroffen zou al in de auto hebben gelegen.
Deze verklaringen acht de rechtbank in het licht van alle hiervoor genoemde omstandigheden, in samenhang bezien, niet aannemelijk geworden. De rechtbank overweegt hierbij dat de verklaringen van verdachten pas in een laat stadium van het onderzoek zijn afgelegd, buitengewoon vaag en onverifieerbaar zijn en voor zover zij enigszins concreet worden, inconsistent zijn. Ook dit sterkt de rechtbank in de overtuiging dat zowel verdachte [verdachte] als verdachte [medeverdachte] als mededaders betrokken zijn geweest bij de onder de feiten 2 en 3 ten laste gelegde plofkraak in [plaats 2] .
Voortgezette handeling
De rechtbank beschouwt de feiten 2 en 3 als een voorgezette handeling zoals bedoeld in artikel 56 van het Wetboek van strafrecht. Deze gedragingen leveren een zodanig samenhangend, zich min of meer op dezelfde tijd en plaats afspelend feitencomplex op dat de verdachte daarvan (in wezen) één verwijt wordt gemaakt: namelijk het medeplegen van een plofkraak waarbij geld buit is gemaakt.
4.3.2.2 Vrijspraak van de onder feit 1 ten laste gelegde voorbereiding van een plofkraak
De rechtbank is van oordeel dat niet is bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan voorbereiding van een plofkraak op 25 januari 2023 en overweegt daartoe als volgt.
Zoals hiervoor overwogen, is de rechtbank van oordeel dat verdachten [verdachte] en [medeverdachte] zich schuldig hebben gemaakt aan het samen met anderen plegen van een plofkraak in Duitsland in de nacht van 24 op 25 januari 2023. De plofkraakattributen die bij verdachte in de ochtend van 25 januari 2023 zijn aangetroffen, zijn naar het oordeel van de rechtbank bij deze plofkraak gebruikt. Gelet op de korte tijdspanne tussen de gepleegde plofkraak en het voorhanden hebben van de plofkraakattributen, staat het naar het oordeel van de rechtbank niet vast dat verdachten met deze plofkraakattributen een nieuwe plofkraak wilden plegen. Verdachte zal daarom van voorbereiding van een plofkraak worden vrijgesproken.
4.3.2.3 Vrijspraak voor de onder feit 4 primair ten laste gelegde diefstal van kentekenplaten; veroordeling voor de onder feit 4 subsidiair ten laste gelegde heling van kentekenplaten.
De rechtbank is, met de officier van justitie en de raadsvrouw, van oordeel dat niet kan worden bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt de onder feit 4 primair ten laste gelegde diefstal van kentekenplaten, omdat het dossier geen bewijs bevat waaruit blijkt dat verdachte en/of de medeverdachte de kentekenplaten hebben weggenomen. De rechtbank zal verdachte daarom vrijspreken van diefstal.
De rechtbank is, met de officier van justitie en anders dan de raadsvrouw, van oordeel dat de onder feit 4 subsidiair ten laste gelegde heling van gestolen kentekenplaten wel bewezen kan worden, op grond van de in bijlage II genoemde bewijsmiddelen.
Vast staat dat de Duitse kentekenplaten die in de auto lagen waarin verdachte en zijn medeverdachte op 25 januari 2023 zaten van diefstal afkomstig zijn. Op het tasje waarin de gestolen kentekenplaten zijn aangetroffen zijn epitheel met DNA en vingerafdrukken van verdachte aangetroffen. Bovendien was een van de aangetroffen kentekenplaten bevestigd op de Audi die kort na de plofkraak, waarvoor de rechtbank verdachte mede verantwoordelijk houdt, in de buurt van de Santanderbank is geflitst. Gelet op deze omstandigheden kan het naar het oordeel van de rechtbank niet anders dan dat verdachte en de medeverdachte wisten dat de kentekenplaten van misdrijf afkomstig waren.

5.BEWEZENVERKLARING

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte:
2
op 25 januari 2023 te [plaats 2] tezamen en in vereniging met anderen,
opzettelijk een ontploffing teweeg heeft gebracht door
- met explosief materiaal naar de Santander Bank (gevestigd aan de [adres 2]

) te gaan en

- vervolgens dat explosief materiaal te plaatsen bij een geldautomaat van voornoemde Santander Bank en
- vervolgens dat explosief materiaal tot ontploffing te brengen, ten gevolge waarvan die geldautomaat is vernield,

en daarvan gemeen gevaar voor dat gebouw en de omliggende gebouwen en de zich in de gebouwen bevindende goederen te duchten was;

3
op 25 januari 2023 te [plaats 2] tezamen en in vereniging met anderen, met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening, uit een kluis van een geldautomaat van de Santander Bank (gevestigd aan de [adres 2] ) heeft weggenomen een geldbedrag van in totaal ongeveer 280.000 euro, toebehorende aan de Santander Bank, terwijl verdachte en zijn mededaders dat weg te nemen geldbedrag onder hun bereik hebben gebracht door middel van braak;

4 subsidiair

op 25 januari 2023 in Nederland tezamen en in vereniging met anderen Duitse kentekenplaten heeft verworven en voorhanden heeft gehad, terwijl hij en zijn mededaders ten tijde van de verwerving en het voorhanden krijgen van deze goederen wisten dat het door misdrijf verkregen goederen betrof.

6.STRAFBAARHEID VAN DE FEITEN

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het bewezen verklaarde uitsluit, zodat dit strafbaar is.
Het bewezen verklaarde levert volgens de wet de volgende strafbare feiten op:
de voortgezette handeling van
feit 2
medeplegen van het opzettelijk een ontploffing teweeg brengen, terwijl daarvan gemeen gevaar voor goederen te duchten is; en
feit 3
diefstal door twee of meer verenigde personen, waarbij de schuldigen zich de toegang tot de plaats van het misdrijf hebben verschaft en het weg te nemen goed onder hun bereik hebben gebracht door middel van braak;
feit 4 subsidiair:
medeplegen van opzetheling.

7.STRAFBAARHEID VAN VERDACHTE

Er is geen omstandigheid gebleken of aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluit. Verdachte is dan ook strafbaar.

8.OPLEGGING VAN STRAF

8.1
De vordering van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd verdachte ter zake van het door hem bewezen geachte te veroordelen tot:
- een gevangenisstraf van 36 maanden, met aftrek van het voorarrest.
8.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsvrouw heeft geen strafmaatverweer gevoerd.
8.3
Het oordeel van de rechtbank
8.3.1
Inleidende opmerkingen met betrekking tot de strafoplegging
Bij de oplegging van een straf of maatregel houdt de rechtbank rekening met de ernst van het bewezen verklaarde, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals daarvan ter terechtzitting en uit de stukken is gebleken.
8.3.2
De ernst van het bewezenverklaarde en de omstandigheden waaronder dit is gepleegd
Verdachte heeft, kort gezegd, samen met anderen een plofkraak gepleegd en daarbij een groot geldbedrag buitgemaakt. Bij deze plofkraak is een zwaar explosief gebruikt, dat niet alleen de geldautomaat maar ook de bank waarin de geldautomaat zich bevond voor een groot deel heeft verwoest. Dit heeft niet alleen tot grote materiële schade geleid, maar ook tot gevoelens van onveiligheid in de samenleving, met name bij de omwonenden van de bank. Met name voor hen is een explosie met een dergelijke kracht vlakbij hun huis, waar zij zich veilig zouden moeten kunnen voelen, schokkend om te ondergaan.
Verdachte heeft zich uit hebzucht niets gelegen laten liggen aan de door hem en zijn mededaders toegebrachte schade. Tot op heden heeft verdachte ook geen enkel inzicht getoond in de strafwaardigheid van zijn daden en in de gevolgen daarvan voor anderen. De rechtbank rekent dit verdachte ernstig aan.
8.3.3
Persoonlijke omstandigheden van de verdachte
De reclassering heeft op 22 februari 2024 over verdachte gerapporteerd.
De reclassering heeft vanwege de proceshouding van verdachte geen inschatting kunnen maken van het recidiverisico. Verdachte komt op hen zelfredzaam en autonoom over, zodat de reclassering bij een bewezenverklaring geen noodzaak ziet voor het opleggen van bijzondere voorwaarden.
Ter zitting heeft verdachte verklaard dat hij bij zijn moeder woont. Zijn moeder is ziek en hij helpt haar. Verdachte is op zoek naar werk, maar dat gaat moeilijk omdat zijn rijbewijs is geschorst. In zijn vrije tijd sport verdachte veel. Hij heeft een goed contact met zijn familie en heeft geen verslavingen.
8.3.4
De op te leggen straf
Om te bevorderen dat landelijk door rechtbanken voor vergelijkbare feiten ongeveer dezelfde straf wordt opgelegd, zijn landelijke oriëntatiepunten voor strafoplegging ontwikkeld (de LOVS-oriëntatiepunten). Het LOVS-oriëntatiepunt voor een plofkraak waarvan gemeen gevaar voor goederen is te duchten, is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar.
De rechtbank hanteert dit oriëntatiepunt als uitgangspunt.
De rechtbank ziet als strafvermeerderend dat bij de plofkraak grote schade aan het bankgebouw is toegebracht, dat een groot geldbedrag is buitgemaakt en dat de plofkraak planmatig is uitgevoerd, waarbij gebruik is gemaakt van eerder gestolen kentekenplaten.
Op grond van het voorgaande en de ernst van het feit, zoals onder 8.3.2 uiteengezet, is de rechtbank van oordeel dat aan verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 28 maanden dient te worden opgelegd.
Gelet op de duur van de op te leggen straf wordt het verzoek van de verdediging tot opheffing van de voorlopige hechtenis afgewezen.
Tenuitvoerlegging van de op te leggen gevangenisstraf zal volledig plaatsvinden binnen de penitentiaire inrichting, tot het moment dat aan de verdachte voorwaardelijke invrijheidstelling wordt verleend als bedoeld in artikel 6:2:10 van het Wetboek van Strafvordering.

9.BESLAG

Uit het dossier blijkt dat op 28 maart 2023 onder verdachte een contant geldbedrag van
€ 1.938,85 in beslag is genomen.
Zowel de raadsvrouw als de officier van justitie hebben ter zitting verzocht om teruggave van dit bedrag aan verdachte. Nu de rechtbank niet kan vaststellen dat het in beslag genomen bedrag van misdrijf afkomstig is zal zij gelasten dat het geldbedrag aan verdachte wordt teruggegeven.

10.TOEPASSELIJKE WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN

De beslissing berust op de artikelen 47, 56, 57, 157, 312 en 416 van het Wetboek van Strafrecht, zoals deze artikelen luidden ten tijde van het bewezen verklaarde.

11.BESLISSING

Vrijspraak
- verklaart het onder feit 1 en feit 4 primair ten laste gelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij;
Bewezenverklaring
- verklaart het onder de feiten 2, 3 en 4 subsidiair bewezen zoals hiervoor in rubriek 5 is vermeld;
- verklaart het onder de feiten 2, 3 en 4 subsidiair meer of anders ten laste gelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij;
Strafbaarheid
- verklaart het bewezen verklaarde strafbaar en kwalificeert dit zoals hiervoor in rubriek 6 is vermeld;
- verklaart verdachte strafbaar;
Oplegging straf
- veroordeelt verdachte tot
een gevangenisstraf van 28 maanden;
- bepaalt dat de tijd, door verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en voorlopige hechtenis doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf in mindering zal worden gebracht;
Beslag
- gelast de teruggave aan verdachte van het op 28 maart 2023 onder verdachte in beslag genomen geldbedrag van € 1.938,85.
Dit vonnis is gewezen door mr. N.P.J. Janssens, voorzitter, mr. C. van de Lustgraaf en mr. H.J. van Woudenberg, rechters, in tegenwoordigheid van A. van der Zwan, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van 6 maart 2024.
Bijlage: de tenlastelegging
Aan verdachte wordt ten laste gelegd dat:
1
hij, op of omstreeks 25 januari 2023, te Utrecht, althans in Nederland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, ter voorbereiding van het misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van acht jaren of meer is gesteld, te weten het misdrijf genoemd in artikel 157 Wetboek van Strafrecht (namelijk: opzettelijk een ontploffing teweeg brengen in een geldautomaat, terwijl daarvan gemeen gevaar voor die geldautomaat en/of het gebouw waarin die geldautomaat zich bevindt en/of de goederen in dat gebouw, in elk geval gemeen gevaar voor goederen te duchten is en/of levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een of meer bewoners van omliggende woningen en/of passanten, in elk geval gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander of anderen te duchten is), opzettelijk
- een regenjas en/of
- een fles ammoniak en/of
- een of meerdere schroevendraaier(s) en/of
- werkhandschoenen en/of
- een stanleymes en/of
- tie-wraps en/of
- een of meerdere jerrycan(s) en/of
- een (afgezaagde) gieter en/of
- een of meerdere (Duitse) kentekenpla(a)t(en),
bestemd tot het begaan van dat misdrijf, heeft verworven, vervaardigd, ingevoerd, doorgevoerd, uitgevoerd en/of voorhanden heeft gehad;
(art 46 lid 1 Wetboek van Strafrecht)
2
hij, op of omstreeks 25 januari 2023, te [plaats 2] , althans in Duitsland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, opzettelijk een ontploffing teweeg heeft gebracht door
- met explosief materiaal naar de Santander Bank (gevestigd aan de [adres 2] ) te gaan en/of
- ( vervolgens) dat explosief materiaal te installeren en/of te plaatsen bij een geldautomaat van voornoemde Santander Bank en/of
- ( vervolgens) dat explosief materiaal tot ontploffing te brengen en/of te laten brengen, ten gevolge waarvan die geldautomaat is vernield,
en daarvan gemeen gevaar voor dat gebouw en/of de omliggende gebouw(en) en/of de zich in de (omliggende) gebouw(en) bevindende goederen, in elk geval gemeen gevaar voor goederen en/of
levensgevaar voor een of meer in die omliggende/bovenliggende woning(en) aanwezige perso(o)n(en) en/of passanten, in elk geval levensgevaar voor een ander of anderen en/of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een of meer in die omliggende/bovenliggende woning(en) aanwezige perso(o)n(en) en/of passanten, in elk geval gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander of anderen te duchten was;
(art 157 ahf/sub 1 Wetboek van Strafrecht, art 157 ahf/sub 2 Wetboek van Strafrecht, art 47 lid 1 ahf/sub 1 Wetboek van Strafrecht)
3
hij, op of omstreeks 25 januari 2023, te [plaats 2] , althans in Duitsland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, met het oogmerk van wederrechtelijke toe-eigening in/uit (een kluis van) een geldautomaat van de Santander Bank (gevestigd aan de [adres 2] ) heeft/hebben weggenomen een geldbedrag van in totaal ongeveer 280.000 euro, althans een aanzienlijk geldbedrag, in elk geval enig goed, geheel of ten dele toebehorende aan de Santander Bank, in elk geval aan een ander dan aan verdachte en/of zijn mededader(s), terwijl verdachte en/of zijn mededader(s) zich de toegang
tot de plaats van het misdrijf heeft/hebben verschaft en/of dat weg te nemen geldbedrag onder zijn/hun bereik heeft/hebben gebracht door middel van braak en/of verbreking;
(art 310 Wetboek van Strafrecht, art 311 lid 1 ahf/sub 4 Wetboek van Strafrecht, art 311 lid 1 ahf/sub 5 Wetboek van Strafrecht)
4
hij, in of omstreeks de periode van 23 januari 2023 tot en met 25 januari 2023, te Rüsselheim en/of Moers, althans in Duitsland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, een of meerdere kentekenpla(a)t(en), in elk geval enig goed, dat/die geheel of ten dele aan een ander dan aan verdachte en/of zijn mededader(s) toebehoorde(n) heeft/hebben weggenomen met het oogmerk om het zich wederrechtelijk toe te eigenen;
(art 310 Wetboek van Strafrecht, art 311 lid 1 ahf/sub 4 Wetboek van Strafrecht)
subsidiair althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden:
hij, in of omstreeks de periode van 23 januari 2023 tot en met 25 januari 2023 te Utrecht, en/of Rüsselheim en/of Moers, althans in Nederland en/of Duitsland, tezamen en in vereniging met een of meer anderen, althans alleen, een of meerdere (Duitse) kentekenpla(a)t(en), althans een of meer goederen heeft verworven, voorhanden heeft gehad en/of heeft overgedragen, terwijl hij en zijn mededader(s) ten tijde van de verwerving of het voorhanden krijgen van dit goed/deze goederen wist(en), althans redelijkerwijs had(den) moeten vermoeden dat het (een) door misdrijf verkregen goed(eren) betrof;
(art 416 lid 1 ahf/ond a Wetboek van Strafrecht, art 417bis lid 1 ahf/ond a Wetboek van Strafrecht, art 47 lid 1 ahf/sub 1 Wetboek van Strafrecht).
BIJLAGE II: de gebruikte bewijsmiddelen [1]
De plofkraak in [plaats 2]
Verbalisant [verbalisant 1] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Op woensdag 25 januari 2023 rond 3:32 uur meldde zich telefonisch getuige [getuige 1] , [adres 3] , [plaats 2] , via het noodnummer van de politie bij de centrale in Wiesbaden en deelde ons mee dat zij zojuist een luide knal
had gehoord bij de Karstadt. Kort daarna zou een voertuig zijn weggereden in de richting van [straat 1] . Vermoedelijk ging het om een zwarte Audi. De getuige kon zien dat er minstens twee personen in het voertuig zaten.
Gelijktijdig meldde zich telefonisch getuige [getuige 4] , [geboortedatum 2] -1964 [2] bij het politiebureau alhier en deelde mee dat hij drie gemaskerde personen had gezien die de Santander Bank in [plaats 2] overvielen.
Ter plaatse bevond zich getuige [getuige 2] , wonende [adres 5] [plaats 2] . [3]
Hij vertelde dat hij in bed lag toen hij buiten een zeer luide knal hoorde. Daarna had hij uit het raam gekeken en gezien dat de bank aan de overkant van de straat schijnbaar “ontploft” was. Hij zou hebben gezien hoe twee donker geklede mannelijke personen met een zak/tas uit de bank waren gekomen. Deze mannen zouden zijn ingestapt in een zwarte Audi, waar al een bestuurder in zat. Deze auto wachtte naast de bank en is weggereden in de richting van [straat 1] . [4]
Verbalisant [verbalisant 2] heeft onder meer het volgende gerelateerd;
In het kader van de politieoperatie van de plofkraak van de geldautomaat bij de Santander Consumer Bank in de [adres 2] in [plaats 2] [5] , sprak ik met de heer [getuige 3] , geboren op [geboortedatum 3] 1968.
Volgens de heer [getuige 3] stond voor het filiaal van de Santander Bank een zilver- of donkergrijze Audi geparkeerd.
Op de vraag hoeveel personen de heer [getuige 3] daar had gezien, verklaarde hij dat het drie personen waren geweest. Alle drie de personen waren in het zwart gekleed en droegen een bivakmuts. [6]
Verbalisant [verbalisant 3] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
In was op 25-01-2023 belast met de opname van de plaats delict, filiaal Santander-Bank, [adres 2] , [plaats 2] . [7]
Het onderzoek naar de springstof leidde tot de volgende hypothese over het delict:
de daders hebben zich allereerst toegang verschaft tot het bankfiliaal door de toegangsdeur open te wrikken. Vervolgens is ogenschijnlijk eerst het bovenste deel van de geldautomaat door geopend door het open te wrikken en is een pakket vaste springstof in de gelduitgiftegleuf van de behuizing van de geldautomaat gestopt. [8]
Door middel van een elektronische ontsteking is dit pakket tot ontploffing gebracht en is de constructie van de geldautomaat volledig verwoest en de kluisbehuizing van de geldautomaat opengesprongen en hierbij volledig verwoest. De kracht van de explosie was zo groot dat de deur van de behuizing van de geldautomaat volledig is afgescheurd en dwars door het bankfiliaal is geslingerd.
Volgens de eerste bevindingen zou door de daders als middel om het delict te plegen vaste springstof- naar de huidige kennisstand flitskruit of ook industrieel gefabriceerde vaste springstof – zijn gebruikt.
De gevolgen van de detonatie-uitwerking van de tot ontploffing gebrachte explosieve stof in het gebied waar het delict plaatsvond waren:
• volledige verwoesting van de geldautomaat
• volledige verwoesting van het voorste gedeelte van het interieur van het bankfiliaal
• volledige verwoesting van alle ruiten van het bankfiliaal
• volledige verwoesting van de plafondelementen in het voorste deel van het bankfiliaal
• volledige verwoesting van de achter de geldautomaat aanwezige technische ruimte
• rondvliegende splinters van plastic en metalen objecten en glassplinters in het interieur van het bankfiliaal
• rondvliegende glassplinters in het voetgangersgebied
Door ongeschoolde leken uitgevoerd zijn dergelijke explosies niet goed te beheersen en vormen zij voor de omgeving een groot risico. Met name omdat omgevingsfactoren (situatie van gebouwen, splinters, versperringssituatie) door de daders in het geheel niet beheersbaar zijn. Zo is naast de verwoesting van het interieur en de aanbouwen van het aangevallen object zelfs ook ernstige statische schade aan gebouwen mogelijk. [9]
Zowel in het bankfiliaal als in de behuizing van de geëxplodeerde geldautomaat werden bankbiljetten aangetroffen.
De bankbiljetten die nog intact zijn, hebben een totale waarde van 118.080 €.
Volgens de eerste verklaring van de Santander-Bank was de geldautomaat op het moment van het delict gevuld met 397.690 €.
Hierdoor komt de waarde van de gestolen goederen op 279.610 €. [10]
Verbalisant [verbalisant 4] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Uit informatie is gebleken dat er op 25 januari 2023, om 3:31:03 uur, een Audi was geflitst
omdat hij 109 km/h reed waar 50 km/h was toegestaan. De Audi was voorzien van kenteken
[kenteken 1] . Er werd een foto gemaakt van de bestuurder en te zien was dat hij een bivakmuts droeg
De Audi was geflitst op de [straat 2] kruising [straat 4] te Duitsland. Deze kruising is vlakbij de locatie van de Santander Bank, waar de plofkraak had plaats gevonden.
Zoals hierboven vermeld werd de Audi geflitst met het kenteken [kenteken 1] . Deze kentekenplaten bleken te zijn weggenomen op 24 januari 2023. [11]
De aanhouding van verdachte
Verbalisant [verbalisant 5] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Op woensdag 25 januari 2023 omstreeks 10:15 uur reed ik samen mijn collega in een opvallend dienstvoertuig vanaf de [straat 5] in de richting van de [straat 6] te Utrecht.
Ik zag dat ons op dat moment passeerde een Volkswagen T-Roc, wit van kleur en voorzien van kenteken [kenteken 2] .
Ik volgde het voertuig en zag dat het voertuig geparkeerd stond aan de [straat 7] . Ik zag dat er één persoon uit het voertuig stapte aan de bijrijderskant. Ik zag dat deze persoon een donkerkleurige jas droeg met capuchon over zijn hoofd. Na onderzoek bleek deze persoon te zijn [medeverdachte] , geboortedatum [geboortedatum 4] 1996.
Ik zag dat er nog twee personen wegliepen van het voertuig. Ik kan deze personen als volgt omschrijven:
Persoon 1:
- zwarte trainingsbroek;
- zwarte sneakers;
- lange, zwarte jas merk The North face
- zwarte muts met logo The North Face. [12]
Persoon 2:
- zwarte sneakers;
- zwarte trainingsbroek;
- zwarte jas;
- grijze vuilniszak in zijn rechterhand.
. Ik zag dat zij ons opvallende dienstvoertuig zagen en hierop direct begonnen te rennen.
Ik zag een persoon op ons afrennen die voldeed aan het signalement van persoon 1. Ik zag dat collega [verbalisant 6] uitstapte en deze man staande hield. Na onderzoek bleek dit te zijn: [verdachte] , geboortedatum [geboortedatum 1] -1995.
Ik reed verder de wijk in om de andere personen te zoeken. Ik werd aangesproken door een voorbijganger dat hij een donkergetint persoon over een hek zag klimmen, een brandgang in tussen de [straat 8] en de [straat 9] . Ik zette met collega’s deze locatie af. Na onderzoek troffen wij [medeverdachte] achter in de brandgang aan, verstopt achter een container.
Nadat [medeverdachte] aangehouden en afgevoerd was hoorde ik collega [verbalisant 7] zeggen dat hij een iPhone en een losse batterij aantrof naast de container waar [medeverdachte] verstopt zat.
In het voertuig troffen wij de volgende goederen aan:
- regenjas op de bijrijdersstoel;
- zwarte rugzak op de grond bijrijdersstoel;
- Nokia zonder batterij in de zwarte rugzak bijrijdersstoel;
- drie witte jerrycans zonder inhoud op de achterbank; [13]
- meerdere witte jerrycans in de kofferbak;
- zwarte afgezaagde gieter op de achterbank tegen de rechter deur.
Ik zag collega [verbalisant 6] aan de gieter en jerrycans ruiken. Ik hoorde hem zeggen dat deze allemaal naar benzine roken. [14]
Verbalisant [verbalisant 6] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Ik stond naast de geparkeerde witte Volkswagen T-ROC met kenteken [kenteken 2] en keek vanaf de buitenzijde het voertuig in. In het voertuig zag ik toen de volgende goederen:
- wit plastic tasje met daarin meerdere verbogen kentekenplaten op de grond aan de bijrijderszijde. [15]
Verbalisant [verbalisant 8] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Op woensdag 25 januari, om 10:55 uur, werd verdachte [medeverdachte] aangehouden. Bij zijn aanhouding werd in een voertuig, voorzien van kenteken [kenteken 2] , een zwarte tas van het merk Under Armour in beslag genomen. Op maandag 6 februari doorzocht ik deze tas. [16]
In het achterste vak bevond zich een paar handschoenen met de opdruk “KinetiXx”. In het achterste vak bevonden zich twee schroevendraaiers, één platkop- en één kruiskopschroevendraaier.
In het achterste vak bevonden zich een stanleymes en een doosje met extra mesjes voor een
stanleymes. [17]
In het voorste vak bevond zich een rol zwarte ducttape en een rol zwarte tape, lijkend op
elektratape.
In het hoofdcompartiment van de tas bevonden zich verschillende tiewraps. [18]
In het hoofdcompartiment bevond zich een sprayfles zonder etiketten met een transparante
vloeistof. [19]
De iPhone 7 die bij verdachte [medeverdachte] is aangetroffen
Verbalisant [verbalisant 9] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Op donderdag 25 januari 2023 werd een iPhone 7 in beslag genomen. Deze telefoon werd op de grond aangetroffen waar verdachte [medeverdachte] had gelegen.
Hierop heb ik de betreffende telefoon handmatig bekeken op relevante informatie voor dit onderzoek.
Bij het opstarten van de app Snapchat zag ik dat account [gebruikersnaam 1] ” ingelogd was. [20]
Er waren vier berichten in de inbox. Opvallend was een “Welkom in Duitsland” bericht van Lebara Info. Dit bericht was 25 januari 2023, om 03:09 uur ontvangen.
De volgende oproepen waren gemaakt met [telefoonnummer 2] op de volgende momenten:
25-1-23 03:02 uur gemiste oproep
25-1-23 03:24 uur inkomende oproep 20 seconden
25-1-23 03:35 uur uitgaande oproep 35 seconden
25-1-23 03:36 uur oproep geannuleerd. [21]
Verbalisant [verbalisant 8] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Op woensdag 25 januari 2023 werd bij de aan houding van verdachte [medeverdachte] een telefoon van het merk iPhone, type 7 aangetroffen.
In de telefoon zag ik in de belgeschiedenis verschillende gesprekken inkomen en uitgaan. Ik zag dat de gebruikersnaam van de snapchatgebruiker van de telefoon [medeverdachte] was. De voornaam van verdachte [medeverdachte] is [medeverdachte] . [22]
In de telefoon zie ik dat er op 25 januari 2023, om 03:02:32 uur, contact gemaakt is met een grote hoeveelheid zendmasten. Al deze zendmasten, op één na, hebben als MCC 262. MCC is een identificatiecode voor het land waarin een zendmast staat waarmee verbinding is gemaakt. 262 is de MCC voor Duitsland. [23]
In de telefoon zocht ik in de logbestanden van de telefoon naar “snapchat”. Ik zag dat er een logging was van het installeren van de app Snapchat op 20 januari 2023, om 17:23 uur. [24]
De volgende dag, op 21 januari 2023, om 16:00 uur, werd na de installatie van de app het eerste bericht gestuurd via Snapchat. Dit betreft een inkomend bericht van iemand met de gebruikersnaam “ [gebruikersnaam 2] ” aan “ [gebruikersnaam 1] .”.
Er zijn in de telefoon geen andere snapchataccounts te zien, anders dan het account [gebruikersnaam 1] . [25]
Verbalisant [verbalisant 10] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Voor dit onderzoek heb ik een Apple iPhone7 onderzocht. Deze telefoon werd gevonden op de grond waar verdachte [medeverdachte] op 25 januari 2023 in Utrecht werd aangehouden. [26]
Omdat verdachte [medeverdachte] op 17 januari 2023 samen met verdachte [verdachte] werd aangehouden heb ik de zoekopdracht “ [verdachte] ” ingegeven.
Dit gaf het volgende resultaat: een chatcontact op 24 januari 2023 tussen [medeverdachte] en drie contacten, waaronder [gebruikersnaam 3] ( [contactnaam] ). [27]
De historische verkeersgegevens werden opgevraagd van het telefoonnummer [telefoonnummer 3] over de periode 11 januari 2023 00.00 uur tot en met 25 januari 2023 23.59 uur. Dit telefoonnummer was in gebruik in een iPhone 7 die op 25 januari 2023 op de grond werd gevonden waar de aanhouding van verdachte [medeverdachte] had plaatsgevonden.
Uit de verkeersgegevens is gebleken dat de telefoon op 24 januari 2023 tussen 22.37 uur en 22.58 uur contact had gemaakt met gsm cell-id’s aan de [adres 6] in [plaats 3] , aan [adres 7] in [plaats 4] (LB) en aan de [adres 8] in [plaats 5] .
Tussen 25 januari 2023 om 02.57 uur en 03.01 uur werden er sms berichten ontvangen en verzonden, waarbij geen contact werd gemaakt met Nederlandse cell-id’s.
Tussen 25 januari 2023 om 03.24 uur en 03.35 uur werden er inkomende – en uitgaande gesprekken geregistreerd met het telefoonnummer [telefoonnummer 4] , [telefoonnummer 2] en [telefoonnummer 5] . Hierbij werd door de telefoon geen contact gemaakt met een Nederlandse cell-id.
Uit de verkeersgegevens is gebleken dat er door het telefoonnummer [telefoonnummer 3] op 25 januari 2023 om 02.57 uur en 03.37 uur gebruik werd gemaakt van de cell-id’s van het Vodafone netwerk op Duitse masten.
Op 25 januari 2023 tussen 03.37 uur en 10.21 uur maakte de telefoon geen contact met een cell-id. [28]
Volgens de verkeersgegevens maakte de telefoon op 25 januari 2023 om 10.21 uur contact met een cell-id aan de [adres 9] in [plaats 6] . [29]
Verbalisant [verbalisant 4] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Op woensdag 25 januari 2023, werd in de omgeving van verdachte [medeverdachte] een iPhone 7 in beslag genomen.
In de telefoon werd op 25 januari 2023, om 03:35:37 uur, een locatie gelogd. De coördinaten van deze locatie waren [coördinatennummer] .
Via google-maps heb ik deze coördinaten opgezocht en de locatie bleek te zijn: [adres 10] , [plaats 2] , Duitsland. [30]
Bij navraag bij het Nationaal Plofkraken Team bleek dat er op 25 januari 2023, omstreeks 03:34 uur, een plofkraak is geweest aan de [adres 2] , [plaats 2] te Duitsland, bij de Santander Bank.
De locaties [adres 10] , [plaats 2] te Duitsland en [adres 2] , [plaats 2] te Duitsland liggen vlakbij elkaar. [31]
Forensisch onderzoek VW T-Roc
Verbalisanten [verbalisant 11] en [verbalisant 12] hebben onder meer het volgende gerelateerd:
Op 26 januari 2023 kwamen wij, naar aanleiding van een verdenking van betrokkenheid bij een diefstal met geweld, een ram- /plofkraak, voor een forensisch onderzoek aan op het districtsbureau van politie Utrecht Stad. [32]
Het onderzoek vond plaats in en aan een personenauto, merk Volkswagen, type T-Roc,
voorzien van het Nederlandse kenteken [kenteken 2] . [33]
Uit voornoemd voertuig waren eerder, na inbeslagneming, enkele goederen veiliggesteld
en inbeslaggenomen voor nader forensisch onderzoek. Het gaat hierbij om:
- een witte plastic tas met daarin 3 setjes Duitse kentekenplaten. De [kenteken 3] , de
[kenteken 4] en de [kenteken 1] .
- een zwarte afgezaagde jerrycan.
De hierna omschreven sporen en sporendragers werden gewaarmerkt en op de daartoe
geschikte wijze veiliggesteld. [34]
Sporendragers
SIN: AAPU6287NL
Inhoud/specificatie: witte plastic tas met meerdere kentekenplaten
SIN: AAPU6291NL
Inhoud/specificatie: afgezaagde zwarte gieter [35]
SIN: AAPU6288NL
Object: kentekenplaat
Bijzonderheden: [kenteken 3]
SIN: AAPU6289NL
Object: kentekenplaat
Bijzonderheden: [kenteken 4] [36]
Dactysporen
SIN: AAPZ1607NL
Spooromschrijving: vingerafdruk
Plaats veiligstellen: witte plastic tas AAPU6287NL
SIN: AAPZ1610NL
Spooromschrijving: vingerafdruk
Plaats veiligstellen: witte plastic tas AAPU6287NL
SIN: AAPZ1612NL
Spooromschrijving: vingerafdruk
Plaats veiligstellen: zwarte afgezaagde gieter AAPU6291NL [37]
Biologische sporen
SIN: AAPU6301NL
Spooromschrijving: epitheel
Plaats veiligstellen: bestuurdersportier handvat
SIN: AAPU6300NL
Plaats veiligstellen: bestuurdersportier ontgrendeling deur [38]
In NFI-rapporten DNA-onderzoek wordt het volgende gerapporteerd:
SIN: AAPU6300NL
Omschrijving bemonstering: bestuurdersportier ontgrendeling deur.
DNA kan afkomstig zijn van: minimaal twee personen, waaronder verdachte [medeverdachte] . [39]
DNA-mengprofiel AAPU6300NL#01 is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer het DNA afkomstig is van verdachte [medeverdachte] en een willekeurige onbekende persoon, dan wanneer het DNA afkomstig is van twee willekeurige onbekende personen. [40]
SIN: AAPU6301NL
Omschrijving bemonstering: bestuurdersportier handvat.
DNA kan afkomstig zijn van: minimaal drie personen, waaronder verdachte [medeverdachte] . [41]
DNA-mengprofiel AAPU6301NL#01 is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer het DNA afkomstig is van verdachte [medeverdachte] en twee willekeurige onbekende personen, dan wanneer het DNA afkomstig is van drie willekeurige onbekende personen. [42]
Plastic tas AAPU6287NL
Het onderzoeksmateriaal betreft een plastic zak waarvan de handvatten aan elkaar zijn geknoopt. Ten behoeve van het onderzoek is de knoop losgemaakt en is de tas opengeknipt.
De delen van de hengsels die de knoop hebben gevormd, de overige delen van beide hengsels en de randen van beide openingen zijn apart van elkaar bemonsterd, gericht op het verzamelen van DNA van degene die met de tas in aanraking is geweest. De bemonsteringen zijn, zonder onderzoek naar de aard van het eventueel aanwezige celmateriaal, als
respectievelijk AAPU6287NL#01 tot en met #05 veiliggesteld voor DNA-onderzoek. [43]
SIN: AAPU6287NL #02
Omschrijving bemonstering: hengsel één.
DNA kan afkomstig zijn van: minimaal drie personen, waaronder verdachte [verdachte] . [44]
DNA-mengprofiel AAPU6287NL#02 is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer het DNA in de bemonstering afkomstig is van verdachte [verdachte] en twee willekeurige onbekende personen, dan wanneer het DNA in de bemonstering afkomstig is van drie willekeurige onbekende personen. [45]
Gieter AAPU6291NL
Het onderzoeksmateriaal betreft een deel van een plastic gieter waarvan het handvat bij de opening afgeplakt is met tape.
Het uiteinde van de tape, twee dactyloscopische sporen (#D01 en #D02), het niet door de tape bedekte deel van het handvat, het eerder door de tape bedekte deel van het handvat, de afgesneden rand van de gieter en de rugzijden van de tape zijn apart van elkaar bemonsterd gericht op het verzamelen van DNA van degene die met de gieter in aanraking is
geweest. De bemonsteringen zijn, zonder onderzoek naar de aard van het eventueel aanwezige celmateriaal, als respectievelijk AAPU6291NL#01 tot en met #07 veiliggesteld voor DNA-onderzoek. [46]
SIN: AAPU6291NL #04
Omschrijving bemonstering: niet-bedekte deel van het handvat.
DNA kan afkomstig zijn van: minimaal drie personen, waaronder verdachte [medeverdachte] . [47]
DNA-mengprofiel AAPU6291NL#04 is ongeveer 80 miljoen keer waarschijnlijker wanneer het DNA in de bemonstering afkomstig is van verdachte [medeverdachte] en twee willekeurige onbekende personen, dan wanneer het DNA in de bemonstering afkomstig is van drie willekeurige onbekende personen. [48]
SIN: AAPU6291NL #07
Omschrijving bemonstering: rugzijden van de tape.
DNA kan afkomstig zijn van: minimaal drie personen, waaronder verdachte [medeverdachte] . [49]
DNA-mengprofiel AAPU6291NL#07 is ongeveer 125 miljoen keer waarschijnlijker wanneer het DNA in de bemonstering afkomstig is van verdachte [medeverdachte] en twee willekeurige onbekende personen, dan wanneer het DNA in de bemonstering afkomstig is van drie willekeurige onbekende personen. [50]
Kentekenplaten [kenteken 3] AAPU6288NL
Het onderzoeksmateriaal betreft twee kentekenplaten.
De randen van beide kentekenplaten zijn apart van elkaar bemonsterd, gericht op het verzamelen van DNA van degene die met de kentekenplaten in aanraking is geweest. De bemonsteringen, zijn zonder onderzoek naar de aard van het eventueel aanwezige celmateriaal, als respectievelijk AAPU6288NL#01 en #02 veiliggesteld voor DNA-onderzoek. [51]
Kentekenplaten [kenteken 3]
SIN: AAPU6288NL #01
Omschrijving bemonstering: randen van kentekenplaat één.
DNA kan afkomstig zijn van: minimaal twee personen, waaronder verdachte [medeverdachte] . [52]
DNA-mengprofiel AAPU6288NL#01 is, ongeacht of er twee of drie personen DNA hebben bijgedragen, meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker wanneer het DNA in de bemonstering afkomstig is van verdachte [medeverdachte] en één of twee willekeurige onbekende personen, dan wanneer het DNA in de bemonstering afkomstig is van twee of drie willekeurige onbekende personen. [53]
SIN: AAPU6288NL #02
Omschrijving bemonstering: randen van kentekenplaat twee.
DNA kan afkomstig zijn van: minimaal twee personen, waaronder verdachte [medeverdachte] . Bewijskracht niet berekend vanwege resultaat AAPU6288NL #01. [54]
Kentekenplaten [kenteken 4] AAPU6289NL
Het onderzoeksmateriaal betreft twee kentekenplaten.
De randen van beide kentekenplaten zijn apart van elkaar bemonsterd, gericht op het verzamelen van DNA van degene die met de kentekenplaten in aanraking is geweest. De bemonsteringen, zijn zonder onderzoek naar de aard van het eventueel aanwezige celmateriaal, als respectievelijk AAPU6289NL#01 en #02 veiliggesteld voor DNA-onderzoek. [55]
Kentekenplaten [kenteken 4]
SIN: AAPU6289NL #01
Omschrijving bemonstering: randen van kentekenplaat één.
DNA kan afkomstig zijn van: minimaal drie personen, waaronder verdachte [medeverdachte] . [56]
DNA-mengprofiel AAPU6289NL#01 is ongeveer 310 miljoen keer waarschijnlijker wanneer het DNA in de bemonstering afkomstig is van verdachte [medeverdachte] en twee willekeurige onbekende personen, dan wanneer het DNA in de bemonstering afkomstig is van drie willekeurige onbekende personen. [57]
SIN: AAPU6289NL #02
Omschrijving bemonstering: randen van kentekenplaat twee.
DNA kan afkomstig zijn van: minimaal drie personen, waaronder verdachte [medeverdachte] . Bewijskracht niet berekend vanwege resultaat AAPU6289NL#01. [58]
Verbalisant [verbalisant 13] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Kenmerk spoor: AAPZ1610NL
(afkomstig van plastic tas met kentekenplaten)
Het spoor vertoont een zeer grote mate van overeenkomst en geen verschillen van dactyloscopische aard met de afbeelding van de rechter duim van biometrienummer:. [biometrienummer] .
Twee dactyloscopisch onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het spoor door deze donor is
geplaatst. De kans om deze mate van overeenkomst aan te treffen bij een willekeurig ander
persoon is verwaarloosbaar klein. [59]
Verbalisant [verbalisant 14] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
SIN AAPZ1610NL
Uit een door mij ontvangen rapport Dactyloscopisch Onderzoek van de Landelijke Eenheid Dactyloscopie, blijkt dat een vergelijkend onderzoek met een dactyloscopisch
spoor heeft geleid tot individualisatie van het spoor op een persoon, geregistreerd
in de landelijke vinger- en handpalmafdrukken verzameling Havank (Het Automatische
Vingerafdrukkensysteem Nederlandse Kollectie), onder de volgende personalia:
[verdachte] , geboren op [geboortedatum 1] 1995.
Biometrienummer: [biometrienummer] . [60]
Verbalisant [verbalisant 13] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Kenmerk spoor: AAPZ1607NL
(afkomstig van plastic tas met kentekenplaten)
Het spoor vertoont een zeer grote mate van overeenkomst en geen verschillen van dactyloscopische aard met de afbeelding van de rechter duim van biometrienummer: [biometrienummer] .
Twee dactyloscopisch onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het spoor door deze donor is
geplaatst. De kans om deze mate van overeenkomst aan te treffen bij een willekeurig ander
persoon is verwaarloosbaar klein. [61]
Verbalisant [verbalisant 14] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
SIN AAPZ1607NL
Uit een door mij ontvangen rapport Dactyloscopisch Onderzoek van de Landelijke Eenheid Dactyloscopie, blijkt dat een vergelijkend onderzoek met een dactyloscopisch
spoor heeft geleid tot individualisatie van het spoor op een persoon, geregistreerd
in de landelijke vinger- en handpalmafdrukken verzameling Havank (Het Automatische
Vingerafdrukkensysteem Nederlandse Kollectie), onder de volgende personalia:
[verdachte] , geboren op [geboortedatum 1] 1995.
Biometrienummer: [biometrienummer] . [62]
Verbalisant [verbalisant 13] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Kenmerk spoor: AAPZ1612NL
(afkomstig van afgezaagde gieter)
Het spoor vertoont een zeer grote mate van overeenkomst en geen verschillen van dactyloscopische aard met de afbeelding van de rechter duim van biometrienummer: [biometrienummer] .
Twee dactyloscopisch onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het spoor door deze donor is
geplaatst. De kans om deze mate van overeenkomst aan te treffen bij een willekeurig ander
persoon is verwaarloosbaar klein. [63]
Verbalisant [verbalisant 14] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
SIN AAPZ1612NL
Uit een door mij ontvangen rapport Dactyloscopisch Onderzoek van de Landelijke Eenheid Dactyloscopie, blijkt dat een vergelijkend onderzoek met een dactyloscopisch
spoor heeft geleid tot individualisatie van het spoor op een persoon, geregistreerd
in de landelijke vinger- en handpalmafdrukken verzameling Havank (Het Automatische
Vingerafdrukkensysteem Nederlandse Kollectie), onder de volgende personalia:
[verdachte] , geboren op [geboortedatum 1] 1995.
Biometrienummer: [biometrienummer] . [64]
Diefstal kentekenplaten
Verbalisant [verbalisant 4] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Op 25 januari 2023 werd de Volkswagen T-Roc, voorzien van kenteken [kenteken 2] , in beslag
genomen. In dit voertuig werden door de forensische opsporing zes Duitse kentekenplaten
aangetroffen. Onderzoek naar deze kentekenplaten wees uit dat deze weggenomen waren in Duitsland op 23 januari en 24 januari 2023.
Kenteken: [kenteken 4]
Kenteken: [kenteken 3]
Kenteken: [kenteken 1] [65]
Op maandag 6 februari 2023 ontving het onderzoeksteam een e-mail van [emailadres] . Hierin werd gemeld dat de kentekenplaten [kenteken 4] tussen 23 januari 2023 en 25 januari 2023 waren weggenomen van een geparkeerd voertuig in Moers te Duitsland. [66]
Huren VW T-Roc
Verbalisant [verbalisant 15] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Op woensdag 25 januari 2023, omstreeks 15:29 uur, meldde de verhuurder en tevens eigenaar van het voertuig voorzien van kenteken [kenteken 2] , [getuige 5] , zich aan de balie op het politiebureau.
Ik hoorde hem zeggen dat hij een verhuurbedrijf heeft, genaamd [bedrijf 1] . Ik hoorde hem zeggen dat hij een verhuurcontract had van het betreffende voertuig.
Ik zag dat de overeenkomst was afgesloten op naam van [verdachte] . [67]
Verbalisant [verbalisant 16] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
[getuige 5] overhandigde een kopie van het verhuurcontract en een rijbewijs. Op het verhuurcontract was te zien dat [verdachte] het voertuig had gehuurd voor de periode van 24 januari 2023, 17:00 uur tot 25 januari 2023, 17:00 uur. Het rijbewijs stond op naam van [verdachte] , geboren op [geboortedatum 1] 1995 te Rotterdam, rijbewijsnummer [rijbewijsnummer] . [68]
Getuige [getuige 5] heeft bij de rechter-commissaris onder meer het volgende verklaard:
Vraag: In welk verband had u contact met [verdachte] over deze auto. Wat was de link tussen de auto en meneer [verdachte] ?
Antwoord: Hij kwam de auto ophalen. [69]
V: Hoe wist u wie hij was? Dat het om meneer [verdachte] ging?
A: Hij had een foto van zijn rijbewijs gestuurd en die had ik geverifieerd met hem. Hij leek sprekend op hem. [70]
De Nokia in de VW T-Roc
Verbalisant [verbalisant 9] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Gedurende het onderzoek werd er in de Volkswagen T-Roc met kenteken [kenteken 2] , bij het voeteinde van de bijrijdersstoel, een rugtas aangetroffen. In deze rugtas zat een zwarte Nokia telefoon (geen smartphone). Deze telefoon werd in beslag genomen en is door mij handmatig bekeken op relevante informatie.
SMS-berichten
Ik zag de volgende SMS-berichten in de inbox op de telefoon staan:
24-1-2023 11:48 PM Lebara Info “Welkom in Duisland etc...”
24-1-2023 23:57 uur [telefoonnummer 6] “Gemiste oproep”
25-1-2023 03:20 uur [telefoonnummer 6] “Gemiste oproep” [71]
Ik zag de volgende oproepen, chronologisch weergegeven, in de telefoon staan:
24-1-2023 11:53 PM [telefoonnummer 1]
24-1-2023 11:53 PM [telefoonnummer 1]
25-1-2023 03:20 AM [telefoonnummer 6]
25-1-2023 03:21 AM [telefoonnummer 6]
25-1-2023 03:20 AM [telefoonnummer 6]
25-1-2023 03:20 AM [telefoonnummer 6]
25-1-2023 03:31 AM [telefoonnummer 6]
25-1-2023 03:32 AM [telefoonnummer 6]
25-1-2023 03:32 AM [telefoonnummer 6]
25-1-2023 04:12 AM [telefoonnummer 6]
25-1-2023 04:23 AM [telefoonnummer 6]
25-1-2023 04:30 AM [telefoonnummer 6] [72]
Verbalisant [verbalisant 17] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Op bevel van de rechter-commissaris werden telefoongesprekken afgeluisterd van de verdachte [medeverdachte] .
In een afgeluisterd gesprek van 7 februari 2023 tussen [medeverdachte] en [gebruikersnaam 4] geeft [gebruikersnaam 4] een nummer van [bijnaam] aan [medeverdachte] [73] , [telefoonnummer 1] . [74] [medeverdachte] zegt dat hij hem gaat bellen. Het is bij het onderzoeksteam bekend dat “ [bijnaam] ” de bijnaam is van [verdachte] .
Het eerstvolgende gesprek wat [medeverdachte] voert is met de gebruiker van # [telefoonnummer 1] . Het gesprek lijkt te gaan over de aanhouding van [medeverdachte] en de inbeslaggenomen Volkswagen T-Roc.
In een afgeluisterd gesprek van 11 februari 2023 tussen [medeverdachte] en de gebruiker van [telefoonnummer 1] zegt # [telefoonnummer 1] dat zijn rijbewijs is ingevorderd door recidive. Het is bij het onderzoeksteam bekend dat op 6 februari 2023 het rijbewijs van [verdachte] was ingevorderd
Gelet op bovenstaande kan gesteld worden dat [verdachte] de gebruiker was van # [telefoonnummer 1] . [75]
Verbalisant [verbalisant 10] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
In het bovengenoemde onderzoek werden de historische verkeersgegevens opgevraagd van het telefoonnummer [telefoonnummer 7] over de periode 11 januari 2023 vanaf 00.00 uur tot en met 25 januari 2023 om 23.59 uur. Het telefoonnummer [telefoonnummer 7] was in gebruik in een zwarte Nokia die op 25 januari 2023 werd aangetroffen in de Volkswagen T-Roc met kenteken [kenteken 2] .
Uit de verkeersgegevens is gebleken dat het nummer [telefoonnummer 7] op 24 januari 2023 tussen 23.57 uur en 25 januari 2023 om 04.23 uur 27 keer is gebeld door het telefoonnummer [telefoonnummer 6] .
Onder de overige contactmomenten van het telefoonnummer [telefoonnummer 7] in de periode tussen 24 januari 2023 en 25 januari 2023 zijn een aantal nummers die beginnen met het getal 49. Dit zijn vermoedelijk Duitse telefoonnummers.
Uit de historische verkeersgegevens bleek dat er in de periode tussen 24 januari 2023 en 25 januari 2023 geen contact werd gemaakt met Nederlandse cell-id's. [76]
Door het telefoonnummer [telefoonnummer 6] werden in de nacht van de plofkraak, tussen 24 januari 2023 om 23.51 uur tot en met 25 januari 2023 om 04.30 uur, gesprekken ontvangen en werd er mee uitgebeld. Er werden 4 tegennummers weergegeven die beginnen met 49. 49 is het landnummer van Duitsland. Uit de verkeersgegevens bleek dat het nummer in gebruik was in het buitenland.
Na 25 januari 2023 om 04.30 uur, de ochtend na de plofkraak, werden er in de verkeersgegevens geen activiteiten met telefoonnummer [telefoonnummer 6] vastgelegd. [77]
Aanhouding op 17 januari 2023 in [plaats 7]
Verbalisanten [verbalisant 18] , [verbalisant 19] , [verbalisant 20] , [verbalisant 21] en [verbalisant 22] , hebben onder meer het volgende gerelateerd:
Op 17 januari 2023, omstreeks 21.05 uur kregen wij een melding van een ANPR hit van een Duitse Volkswagen Golf, welke eerder daarvoor was onttrokken aan een controle op de Rijksweg Al2 ter hoogte van Bunnik. De Volkswagen Golf is voorzien van een Duits kenteken: [kenteken 5] .
Wij hoorden via de meldkamer dat de politie helikopter inmiddels zichtcontact had met eerdergenoemd voertuig op de Rijksweg A15.
Op de Prins Mauritssingel te Lent zagen wij genoemd voertuig voor ons rijden. Wij zagen het voertuig daarop met een snelheid
van meer dan 250 km/h van ons uitlopen.
Wij hoorden de collega’s van de politiehelikopter zeggen dat het voertuig grote risico’s nam door meerdere malen diverse burgervoertuigen zowel links als rechts te passeren. Daarbij lagen de snelheden ver boven de 200 km/h. [78]
Wij hoorden dat de bemanning van de helikopter zag dat de Volkswagen op de
[straat 10] in [plaats 7] stopte ter hoogte van pandnummer [pandnummer 1] .
Wij, verbalisanten [verbalisant 21] en [verbalisant 19] kwamen als eerste aanrijden ter hoogte van de
Volkswagen. Wij zagen (3) verdachten staan, welke wegrenden. Wij hoorde dat de collega’s van de helikopter zagen dat er een tweetal personen in een achtertuin lagen ter hoogte van de [straat 10] [pandnummer 2] te [plaats 7] .
In de achtertuin van de [straat 10] [pandnummer 2] troffen wij een tweetal verdachten aan.
Dit betroffen de verdachten [medeverdachte] , geboren op [geboortedatum 4] 1996 te
[geboorteplaats] en [verdachte] , geboren op [geboortedatum 1] 1995 te [geboorteplaats] .. [79]
Verbalisant [verbalisant 23] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Op dinsdag 17 januari 2023 uur kreeg ik opdracht om te gaan naar de locatie [straat 11] te Nijmegen. Hier hadden collega's een voertuig staande gehouden waarvan men vermoedde dat er materiaal voor het plegen van plofkraken in aanwezig kon zijn.
Aangekomen op de [straat 11] zag ik een voertuig staan van het Merk Volkswagen, type golf in een donkere kleur. Het voertuig was voorzien van het kenteken [kenteken 5] .
Middels een zaklamp door de achterruit te schijnen was in de kofferbak zichtbaar dat er blauwe vaten aanwezig waren als mede een groot stuk zwart plastiek.
Voor de stoel van de bijrijder stond een rugzak in grijstinten. Op de achterbank linksachter stond een plastiek tas met opdruk Jumbo.
Speurhondengeleider [naam] heeft met een lifehammer het raam aan de bestuurderszijde ingeslagen. Gelijk kwam er een brandstoflucht vrij toen de ruit was verbroken.
In het grote opbergvak van de rugzak zag ik meerder soorten plastieke handschoenen zitten als ook een zwarte bivakmuts. Ik zag een doorzichtige verpakking met tiewraps. Onderin de tas lag een Stanleymes met een verpakking met mesjes hiervoor.
Ik zag dat er een tweetal mobiele telefoons van het merk Nokia lagen met op beide aan de achterzijde een gele sticker met daarop een [letter] geschreven.
In het kleine voorvak van deze rugzak zag ik dat er een witte voeding kabel in zat als nog een mobiele telefoon van het merk Nokia, deze was niet intact en de diverse onderdelen lagen los in het voorvak. Ook zag ik dat er een drietal batterijen in het vak lagen.
In het zijvak van de rugzak zat een spuitflacon met onbekende inhoud en een blauw stuk stof zat hierbij.
Ik ben hierna nogmaals in het voertuig gaan hangen en kon middels handreiking de plastieke tas van de achterbank pakken. In deze gele tas zat een zwarte stoffen jas met daarin een zwarte baseballcap en een zwarte bivakmuts. [80]
Zichtbaar was dat er blauwe jerrycans in de kofferbak ruimte stonden. Tussen deze jerrycans lag een zwarte trechter. [81]
Verbalisant [verbalisant 10] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Voor dit onderzoek heb ik een Apple iPhone7 onderzocht. Deze telefoon werd gevonden in de omgeving waar verdachten [medeverdachte] en [verdachte] werden aangehouden op 17 januari 2023 in Nijmegen. [82]
Deze telefoon was vermoedelijk in gebruik bij [verdachte] .
Het SnapSchat ID met gebruikersnaam “ [gebruikersnaam 3] ” wordt gebruikt door een persoon die op 6 oktober 2021 de volgende gegevens stuurt naar een contact:
[verdachte]
[Burgerservicenummer]
[geboortedatum 1] -1995
Uit onderzoek in politiesystemen bleken dit het Burgerservicenummer en geboortedatum zijn van [verdachte] .
In deze telefoon trof ik ook een aantal foto’s die gelijkenis hebben met de RDW foto van [verdachte] uit de politie systemen.
In de “device locations” stond onder andere:
- een verwijderde locatie Kreissparkasse Steinfurt - SB-Filiale, [adres 11] , [plaats 8]
, Duitsland. [83]
- een verwijderde locatie Volksbank Dresden-Bautzen eG - Hoyerswerda, [adres 12]
, [plaats 9] , Duitsland.
- een verwijderde locatie Volksbank Main-Tauber eG, self-service branch, [adres 13] , [plaats 10] , Duitsland.
- de locatie [adres 14] , [plaats 11] , Duitsland. Volgens Google Maps is
dit het adres van Sparkasse Langen.
- de locatie TaunusSparkasse - Branch, [adres 15] , [plaats 12] ,
Duitsland.
- de locatie HypoVereinsbank Bad Homburg v.d. Höhe, [adres 16] , [plaats 13]
, Duitsland.
- de locatie VR Bank lhre Heimatbank eG, [adres 17] , [plaats 14] , Duitsland. [84]
Onderzoek in “chats” gaf onder andere de volgende hits:
Een SnapChatgesprek tussen [gebruikersnaam 3] en [gebruikersnaam 5] dat vermoedelijk gaat over het huren van een auto. Het gesprek begint op 23 november 2022 en loopt tot en met 4 januari 2023. [85]
Tussen 23 november 2022 en 4 januari 2023 heeft [gebruikersnaam 3] een chatgesprek gevoerd met
[gebruikersnaam 5] . [gebruikersnaam 3] chat hierin:
Ja bro maar gaat om die gegevens
Daarom huur ik nooit op mijn naam
En als ik dat wel doe krijgt het bedrijf het binnen
Dan betaal ik die zwart aan bedrijf
Zodat niets digitaal vast staat
Nu sta ik door jullie digitaal geregistreerd dat ik weer recent in DU was snap je
Maar echt een domme fout dit zijn die kleine dingen waardoor mensen genaaid kunnen worden [86]
Een chatgesprek op 23 december 2022 tussen [gebruikersnaam 3] en [bedrijf 2] gaat over het huren van een VW Golf 8R. [87]
Op 30 december 2022 volgt er een chat tussen [gebruikersnaam 3] en [gebruikersnaam 6] . Dit gesprek gaat over jerrycans die [gebruikersnaam 3] ergens kwijt wil. [88]
Onderstaande is een SnapChat gesprek tussen [gebruikersnaam 7] en [gebruikersnaam 3] van 9 januari 2023.
[gebruikersnaam 7] : Je hebt ze allemaal nodig?
[gebruikersnaam 3] : 6 stuks
[gebruikersnaam 3] : En die trechter.
In de telefoon zag ik een aantal afbeeldingen van krantenberichten en nieuwswebsites met daarop veelal Duitse teksten over het beroven van pinautomaten, explosies bij pinapparaten en politieachtervolgingen. Deze afbeeldingen zijn op 17 december 2022 bezocht, doordat er
zoekopdrachten waren gegeven in Google als “geldautomat gesprengt”, “kassei geldmat gesprengt”, “geldmaat gesprengt” en “geldmat gesprengt”. [89]
Verbalisant [verbalisant 4] heeft onder meer het volgende gerelateerd:
Op dinsdag 4 april 2023 deed ik onderzoek naar een iPhone 8. Deze iPhone werd in beslag
genomen tijdens de doorzoeking in de woning van [verdachte] op 28 maart 2023, aan de
[adres 1] te [plaats 1] . Deze iPhone werd aangetroffen in zijn kamer, achter een kast.
De gebruiker van deze telefoon betreft verdachte [verdachte] . [90]
Er staan 270 afbeeldingen in het toestel. Opvallend is dat ik meerdere afbeeldingen zie van verschillende locaties van geldautomaten in Duitsland (afbeelding 1 tot en met 6). [91]
Afbeelding 7 betreft een stuk tekst dat naar het Nederlands is vertaald via Google. De tekst gaat over een geldautomaat van de Deutsche Bank in Winsen die op 8 maart 2023 zou zijn opgeblazen. [92]
Opvallend is dat er veel gezocht wordt op “geldautomat gesprengt” op meerdere locaties in Duitsland. Tevens worden dan de websites bezocht. [93]

Voetnoten

1.Wanneer hierna wordt verwezen naar paginanummers, zijn dit pagina’s van op ambtseed of ambtsbelofte opgemaakte processen-verbaal. Deze processen-verbaal zijn als bijlagen opgenomen bij het in de wettelijke vorm opgemaakte proces-verbaal van 11 juni 2023 met proces-verbaalnummers PL0900-2023025141 en PL0600-2023026739, doorgenummerd pagina 1 tot en met 771, opgemaakt door de politie, Eenheid Midden-Nederland, District Stad-Utrecht. Tenzij anders vermeld, zijn dit processen-verbaal in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde opsporingsambtenaren. De bewijsmiddelen zijn zakelijk weergegeven.
2.Een ander geschrift, zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 5 Wetboek van Strafvordering, betreffende een vertaling van een rapport plofkraak van 25-01-2024,pagina 687.
3.Een ander geschrift, zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 5 Wetboek van Strafvordering, betreffende een vertaling van een rapport plofkraak van 25-01-2024,pagina 688.
4.Een ander geschrift, zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 5 Wetboek van Strafvordering, betreffende een vertaling van een rapport plofkraak van 25-01-2024,pagina 689.
5.Een ander geschrift, zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 5 Wetboek van Strafvordering, betreffende een vertaling van een rapport over getuigenissen [getuige 3] , [getuige 4] en [getuige 6] , pagina 658.
6.Een ander geschrift, zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 5 Wetboek van Strafvordering, betreffende een vertaling van een rapport over getuigenissen [getuige 3] , [getuige 4] en [getuige 6] , pagina 659.
7.Een ander geschrift, zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 5 Wetboek van Strafvordering, betreffende een vertaling van een notitie bevindingen plaats delict, pagina 741.
8.Een ander geschrift, zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 5 Wetboek van Strafvordering, betreffende een vertaling van een notitie bevindingen plaats delict, pagina 746.
9.Een ander geschrift, zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 5 Wetboek van Strafvordering, betreffende een vertaling van een notitie bevindingen plaats delict, pagina 747.
10.Een ander geschrift, zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 5 Wetboek van Strafvordering, betreffende een vertaling van een notitie bevindingen plaats delict, pagina 746.
11.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 75.
12.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 41.
13.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 42.
14.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 43.
15.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 46.
16.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 57.
17.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 58.
18.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 59.
19.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 60.
20.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 286.
21.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 287.
22.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 293.
23.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 294.
24.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 389.
25.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 390.
26.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 298.
27.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 299.
28.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 197.
29.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 198.
30.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 73.
31.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 74.
32.Proces-verbaal forensisch onderzoek voertuig, pagina 88.
33.Proces-verbaal forensisch onderzoek voertuig, pagina 89.
34.Proces-verbaal forensisch onderzoek voertuig, pagina 90.
35.Proces-verbaal forensisch onderzoek voertuig, pagina 98.
36.Proces-verbaal forensisch onderzoek voertuig, pagina 99.
37.Proces-verbaal forensisch onderzoek voertuig, pagina 91.
38.Proces-verbaal forensisch onderzoek voertuig, pagina 97.
39.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport DNA-onderzoek, pagina 182.
40.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport DNA-onderzoek, pagina 186.
41.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport DNA-onderzoek, pagina 182.
42.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport DNA-onderzoek, pagina 186.
43.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek (enz.) zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 002) d.d. 22 juni 2023, apart genummerd, pagina 2.
44.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport DNA-onderzoek, zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 004) d.d. 13 december 2023, apart genummerd, pagina 3.
45.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport DNA-onderzoek, zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 004) d.d. 13 december 2023, apart genummerd, pagina 5.
46.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek (enz.) zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 002) d.d. 22 juni 2023, apart genummerd, pagina 7.
47.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport DNA-onderzoek, zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 004) d.d. 13 december 2023, apart genummerd, pagina 4.
48.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport DNA-onderzoek, zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 004) d.d. 13 december 2023, apart genummerd, pagina 5.
49.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport DNA-onderzoek, zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 004) d.d. 13 december 2023, apart genummerd, pagina 4.
50.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport DNA-onderzoek, zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 004) d.d. 13 december 2023, apart genummerd, pagina 5.
51.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek (enz.) zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 002) d.d. 22 juni 2023, apart genummerd, pagina 4.
52.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek (enz.) zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 002) d.d. 22 juni 2023, apart genummerd, pagina 10.
53.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek (enz.) zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 002) d.d. 22 juni 2023, apart genummerd, pagina 13.
54.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek (enz.) zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 002) d.d. 22 juni 2023, apart genummerd, pagina 10.
55.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek (enz.) zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 002) d.d. 22 juni 2023, apart genummerd, pagina 5.
56.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek (enz.) zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 002) d.d. 22 juni 2023, apart genummerd, pagina 11.
57.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek (enz.) zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 002) d.d. 22 juni 2023, apart genummerd, pagina 13.
58.Een schriftelijk bescheid zoals bedoeld in artikel 344, lid 1 onder 4 Wetboek van Strafvordering, betreffende een NFI-rapport Onderzoek naar biologische sporen en DNA-onderzoek (enz.) zaaksnummer 2023.03.16.159 (aanvraag 002) d.d. 22 juni 2023, apart genummerd, pagina 11.
59.Rapport dactyloscopisch sporenonderzoek, pagina 140.
60.Proces-verbaal individualisatie dactyloscopisch spoor, pagina 138.
61.Rapport dactyloscopisch sporenonderzoek, pagina 148.
62.Proces-verbaal individualisatie dactyloscopisch spoor, pagina 146.
63.Rapport dactyloscopisch sporenonderzoek, pagina 156.
64.Proces-verbaal individualisatie dactyloscopisch spoor, pagina 154.
65.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 69.
66.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 71.
67.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 52.
68.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 10.
69.Proces-verbaal van verhoor getuige [getuige 5] d.d. 5 oktober 2023, apart genummerd, pagina 2.
70.Proces-verbaal van verhoor getuige [getuige 5] d.d. 5 oktober 2023, apart genummerd, pagina 3.
71.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 296.
72.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 297.
73.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 252.
74.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 218.
75.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 252.
76.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 195.
77.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 199.
78.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 445.
79.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 446.
80.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 457.
81.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 458.
82.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 524.
83.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 525.
84.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 526.
85.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 527.
86.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 531.
87.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 533.
88.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 536.
89.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 538.
90.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 330.
91.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 331.
92.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 332.
93.Proces-verbaal van bevindingen, pagina 334.