ECLI:NL:RBMNE:2023:7204

Rechtbank Midden-Nederland

Datum uitspraak
29 december 2023
Publicatiedatum
4 januari 2024
Zaaknummer
16-123292-21
Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht; Materieel strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Verlenging van terbeschikkingstelling van een ter beschikking gestelde met psychische stoornis en recidiverisico

In deze zaak heeft de Rechtbank Midden-Nederland op 29 december 2023 uitspraak gedaan over de verlenging van de terbeschikkingstelling (tbs) van Mario Theofilus Da Silva. De rechtbank heeft de vordering van de officier van justitie om de tbs met twee jaar te verlengen, toegewezen. De zaak betreft een ter beschikking gestelde die eerder is veroordeeld voor diefstal met bedreiging en die sinds 3 januari 2022 onder tbs staat. De rechtbank heeft de relevante stukken in het dossier bestudeerd, waaronder rapportages van een psychiater en een reclasseringswerker, die beiden hebben geconcludeerd dat er nog steeds sprake is van een psychische stoornis en dat het recidiverisico aanwezig is. De psychiater heeft schizofrenie en een ernstige stoornis in het gebruik van alcohol en cannabis vastgesteld, terwijl het recidiverisico als hoog wordt ingeschat bij beëindiging van de maatregel. De reclasseringswerker heeft ook aangegeven dat het recidiverisico gemiddeld is, maar kan toenemen bij terugval in middelengebruik. Tijdens de zitting heeft de betrokkene aangegeven dat hij zich kan vinden in de verlenging van de tbs, hoewel hij aanvankelijk teleurgesteld was. De rechtbank heeft geoordeeld dat de veiligheid van anderen en de algemene veiligheid van personen of goederen een verlenging van de tbs vereisen. De rechtbank heeft vastgesteld dat de betrokkene goed meewerkt aan zijn behandeling en dat er vooruitgang is geboekt, maar dat hij kwetsbaar blijft voor terugval. Gezien de omstandigheden heeft de rechtbank besloten de tbs met twee jaar te verlengen, zodat de betrokkene op een veilige manier kan resocialiseren.

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Strafrecht
Zittingsplaats Utrecht
Parketnummer: 16-123292-21 (vordering verlenging tbs)
Beslissing op grond van artikel 6:6:10 van het Wetboek van Strafvordering van de meervoudige kamer voor strafzaken van 29 december 2023
in de zaak van de officier van justitie tegen de ter beschikking gestelde:
[betrokkene]
geboren op [geboortedatum] 1993 te [geboorteplaats] (Indonesië),
thans verblijvende in [locatie] , [adres] , [plaats] ,
hierna te noemen: betrokkene.

1.De stukken

De rechtbank heeft acht geslagen op de zich in het dossier bevindende stukken waaronder:
  • het vonnis van deze rechtbank van 29 december 2021 waarbij betrokkene ter beschikking is gesteld met voorwaarden omdat hij zich heeft schuldig gemaakt aan diefstal gevolgd van bedreiging met geweld, waarbij de terbeschikkingstelling (hierna: tbs) dadelijk uitvoerbaar is verklaard;
  • stukken waaruit blijkt dat de terbeschikkingstelling is ingegaan op 3 januari 2022;
  • de voortgangsrapportages over de periode van 3 april 2022 tot en met 3 juli 2023;
  • het Pro Justitia-rapport van 26 september 2023, opgemaakt door J.R. Nijdam, psychiater;
  • het reclasseringsadvies van 6 november 2023, opgemaakt door M. Ariëns, reclasseringswerker;
  • de vordering van de officier van justitie van 24 november 2023, die strekt tot verlenging van de terbeschikkingstelling met twee jaar.

2.Het onderzoek ter terechtzitting

De behandeling van de zaak heeft op 18 december 2023 ter terechtzitting plaatsgevonden. Daarbij zijn gehoord:
- de officier van justitie, mr. A.C.M. Beneken genaamd Kolmer;
- de betrokkene, bijgestaan door zijn raadsman mr. J.C.N.T. van Haren, advocaat te Utrecht;
- B. van der Plas, reclasseringswerker.

3.Het standpunt van de reclassering

Het standpunt van de reclassering blijkt uit het onder 1 genoemde rapport. De reclasseringswerker B. van der Plas heeft ter zitting het reclasseringsadvies toegelicht.
Het standpunt luidt – zakelijk weergegeven – dat er bij de betrokkene nog steeds sprake is van een stoornis. Ook is het recidiverisico nog aanwezig. Dit risico wordt bij beëindiging van de maatregel ingeschat als gemiddeld. Ter zitting heeft de reclasseringswerker toegelicht dat bij het wegvallen van het huidige kader de kans op een terugval in middelengebruik en verwaarlozing van het medicatiegebruik hoog is. Daarmee neemt ook het recidiverisico toe.
Het advies is de tbs te verlengen voor de duur van twee jaar.

4.Het standpunt van de niet aan de inrichting verbonden deskundige

De psychiater concludeert in het onder 1 genoemde Pro Justitia-rapport dat er bij betrokkene nog steeds sprake is van een stoornis. De deskundige acht het recidiverisico bij het wegvallen van het huidige tbs-kader hoog.
Het advies is de tbs te verlengen voor de duur van twee jaar.

5.Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie heeft naar aanleiding van het verhandelde ter zitting zijn vordering strekkende tot verlenging van de terbeschikkingstelling met twee jaar gehandhaafd.

6.Het standpunt van de verdediging

De raadsman heeft naar voren gebracht dat hoewel betrokkene aanvankelijk teleurgesteld was over het verlengingsadvies, hij zich hier uiteindelijk in kan vinden. Betrokkene wil zelfstandig gaan wonen en het zal naar verwachting enige tijd (waarschijnlijk langer dan een jaar) duren voordat dit is gerealiseerd.

7.Het oordeel van de rechtbank

Kan de tbs worden verlengd?
Betrokkene is bij vonnis van 29 december 2021, onder meer, veroordeeld voor diefstal gevolgd van bedreiging met geweld. Omdat de tbs met voorwaarden is opgelegd duurt de tbs, op grond van artikel 38e, tweede lid, van het Wetboek van Strafrecht, maximaal negen jaar. De rechtbank stelt vast dat de tbs van betrokkene is ingegaan op 3 januari 2020 en dat de tbs nog kan worden verlengd als daar gronden voor zijn.
Stoornis en recidivegevaar
Uit het verlengingsadvies en de Pro Justitia-rapportage van de psychiater blijkt dat er nog steeds sprake is van een stoornis bij betrokkene, te weten: schizofrenie, een ernstige stoornis in het gebruik van alcohol en cannabis (in gedwongen remissie) en een matige stoornis in het gebruik van speed, cocaïne en MDMA (in gedwongen remissie).
Ook volgt uit voornoemde stukken dat sprake is van een recidiverisico. Het recidivegevaar wordt bij beëindiging van de maatregel door de psychiater als hoog ingeschat. In de reclasseringsrapportage wordt het recidiverisico als gemiddeld ingeschat, maar ter terechtzitting heeft de reclasseringswerker toegelicht dat dit risico oploopt wanneer betrokkene terugvalt in middelengebruik. De kans dat dit zich voordoet als het huidige kader op dit moment zou worden losgelaten, is hoog.
De rechtbank heeft geen reden om aan de juistheid en betrouwbaarheid van de inhoud van het de adviezen en de rapportages van de deskundigen te twijfelen en neemt deze over.
Verlenging
Gelet op het advies van de reclassering en de deskundige en hetgeen verder ter zitting naar voren is gekomen, is de rechtbank van oordeel dat de veiligheid van anderen dan wel de algemene veiligheid van personen of goederen verlenging van de terbeschikkingstelling eist. De rechtbank is van oordeel dat wordt voldaan aan de vereisten van proportionaliteit en subsidiariteit.
Betrokkene is op 3 januari 2022 in de FPK van [locatie] opgenomen. Betrokkene was aanvankelijk nog psychotisch, maar nadat de medicatie was aangepast en hij was gestabiliseerd werkte hij gemotiveerd mee aan zijn behandeling. Ook het reclasseringstoezicht verliep goed. Betrokkene is na enige tijd gestart met onbegeleid verlof. Betrokkene heeft in juni 2022 één keer cannabis gebruikt toen hij zich aan het verlof had onttrokken. Twee dagen later heeft hij zich gemeld bij de afdeling en heeft van de reclassering een waarschuwing gekregen. Sindsdien heeft verdachte geen middelen meer gebruikt. Betrokkene woont sinds mei 2023 in “ [woonvorm] ”, een beschermde woonvorm op het [terrein] met daarbij ambulante begeleiding. Het bevalt betrokkene daar goed. Het plan is om toe te werken naar een meer zelfstandige, maar wel begeleide woonplek in de stad in combinatie met bij voorkeur (forensische) Fact zorg. Het concretiseren en uitvoeren van deze plannen zal nog wel enige tijd in beslag nemen.
Na een jarenlange periode waarin betrokkene een zwervend bestaan leed, zich onttrok aan hulpverlening en medicatie weigerde met psychotische terugvallen tot gevolg, gaat het nu al geruime tijd goed met betrokkene. De psychiater wijst erop dat betrokkene ondanks deze positieve ontwikkelingen kwetsbaar blijft voor een terugval in middelengebruik en psychose en dat het risico op het plegen van geweldsdelicten niet moet worden onderschat. De rechtbank ziet dan ook het belang van handhaving van het huidige kader (tbs met voorwaarden), zodat betrokkene op een veilige manier, met voldoende begeleiding en toezicht, geleidelijk verder kan resocialiseren.
De rechtbank heeft als uitgangspunt dat, wanneer aannemelijk is geworden dat de behandeling van betrokkene meer tijd in beslag zal nemen dan de tijd die resteert bij een verlenging van de tbs met een termijn van een jaar, de tbs - behoudens bijzondere omstandigheden - verlengd dient te worden met een termijn van twee jaren.
De rechtbank ziet in dit geval geen aanleiding om van dit uitgangspunt af te wijken en zal daarom de maatregel met twee jaren verlengen.

8.De beslissing

De rechtbank
verlengtde termijn van de terbeschikkingstelling met voorwaarden van Mario Theofilus Da Silva
met twee jaar.
Deze beslissing is genomen door mr. H.J. van Woudenberg, voorzitter, mrs. L.M.M. Heppe en G.A. Bos, rechters, in tegenwoordigheid van mr. E.E. van Wiggen – van der Hoek als griffier en in het openbaar uitgesproken op 29 december 2023.
H.J. van Woudenberg en de griffier zijn buiten staat deze beslissing mede te ondertekenen.