Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
1.De procedure
2.De feiten
Ik heb globaal in kaart wat de kosten zijn van een domoticasysteem in jullie nieuwe woning. Ik ben uitgegaan van de sturing van de verlichting/verwarming en de zonwering)
Momenteel is het alleen mogelijk om de verlichting via de wandbediening te dimmen. De verwarming hebben wij eerder deze maand uitgeschakeld, omdat deze afgelopen voorjaar niet juist is aangesloten op het [onderneming 1] systeem (er werd onnodig leidingwater/ tapwater verwarmd in de zomer). Dit resulteerde in een zeer hoge energierekening. Zoals onderstaande overeenkomst aangeeft zou het [onderneming 1] ook toegankelijk zijn via de app, is tot op heden nog niet aan ons verleend.”.
[eiseres] heeft een richting doorgeven voor inregeluren en daar staat nog een paar honderd euro van open, daarom heb ik beloofd om nog een dag een monteur in te plannen en 5 uur een bedrijf in te schakelen om alles redelijk aan te gang te krijgen en zodanig dat [gedaagde (voornaam)] zelf ook wat aanpassingen kan verrichten.
Mijn client heeft om zijn moverende reden besloten gebruik te maken van uw aanbod om zelf voor configuratie van het Domotica systeem te zorgen.”.
Woning [C] aan de [adres] heeft geen warm water (Vanaf ingebruikname van de bron ook nooit gehad). Zouden jullie hier naar willen kijken?”.
Na voldoen van de openstaande facturen kunnen wij deze melding in behandeling nemen.”.
3.Het geschil
4.De beoordeling
Dit zijn de materiaal en configuratie kosten Incl btw”). Als het volgens [eiseres] niet de bedoeling was dat bij de richtprijs volledige configuratie zat inbegrepen, had zij dit in deze e-mail duidelijk moeten maken. [eiseres] had dan moeten aangeven dat de configuratiewerkzaamheden uiteindelijk op basis van regie afgerekend zouden worden en welk uurtarief daarbij gehanteerd zou worden. Omdat [eiseres] hierover niets heeft vermeld, valt uit het aanbod in de e-mail van 26 september 2019 niets anders op te maken dan dat volledige configuratie bij de gegeven richtprijs inbegrepen zat. [eiseres] heeft verder geen stukken ingediend waaruit iets anders kan worden afgeleid. [eiseres] heeft de configuratiekosten eerst achteraf – namelijk bij de factuur van 27 oktober 2021 – vastgesteld op € 1.934,15 exclusief btw. Op grond van het voorgaande moet ervan uit worden gegaan dat [eiseres] het systeem voor het bedrag van € 30.500,- inclusief btw volledig zou configureren.
Momenteel is het alleen mogelijk om de verlichting via de wandbediening te dimmen.”) en dit is door [eiseres] niet weersproken. Dat [eiseres] het systeem niet volledig heeft geconfigureerd, betekent echter niet dat [gedaagde] niets voor de uitgevoerde configuratiewerkzaamheden hoeft te betalen. Uit de e-mail van 26 september 2019 en de stellingen van partijen heeft de kantonrechter opgemaakt dat de configuratiewerkzaamheden uit hoofde van een overeenkomst van opdracht zouden plaatsvinden. Artikel 7:411 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek (hierna: BW) bepaalt dat de opdrachtnemer recht heeft op een naar redelijkheid vast te stellen deel van het loon als de overeenkomst eindigt voordat de opdracht is volbracht en de verschuldigdheid van het loon afhankelijk is van de volbrenging. Bij de bepaling van het naar redelijkheid vast te stellen deel van het loon wordt onder meer rekening gehouden met de reeds door de opdrachtnemer verrichte werkzaamheden, het voordeel dat de opdrachtgever daarvan heeft en de grond waarop de overeenkomst is geëindigd. Op grond van artikel 7:411 lid 2 BW heeft de opdrachtnemer slechts recht op het volle loon als het einde van de overeenkomst aan de opdrachtgever is toe te rekenen en de betaling van het volle loon, gelet op alle omstandigheden van het geval, redelijk is.