ECLI:NL:RBMNE:2023:4370

Rechtbank Midden-Nederland

Datum uitspraak
21 augustus 2023
Publicatiedatum
22 augustus 2023
Zaaknummer
UTR 23/3573
Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Bestuursrecht
Procedures
  • Voorlopige voorziening
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voorlopige voorziening omgevingsvergunning voor concertreeks binnen Natuurnetwerk Nederland

Op 21 augustus 2023 heeft de voorzieningenrechter van de Rechtbank Midden-Nederland uitspraak gedaan in een zaak tussen de vereniging Welzijn van Veen Naar Zand en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum. De vereniging heeft bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning die op 9 augustus 2023 is verleend aan Stichting Podium de Vorstin voor een driedaagse concertreeks in het Natuurnetwerk Nederland. De vereniging verzocht de voorzieningenrechter om de omgevingsvergunning te schorsen, omdat zij van mening is dat zij als belanghebbende moet worden aangemerkt op basis van haar statutaire doelstellingen en feitelijke werkzaamheden. De voorzieningenrechter heeft de zaak behandeld en geconcludeerd dat de vereniging, ondanks haar statutaire doelstellingen, onvoldoende feitelijke werkzaamheden verricht om als belanghebbende te worden aangemerkt. Dit betekent dat het college het bezwaar van de vereniging waarschijnlijk niet-ontvankelijk zal verklaren.

De voorzieningenrechter heeft verder beoordeeld dat de verleende omgevingsvergunning gebrekkig is, omdat er geen ecologisch onderzoek is uitgevoerd om te bepalen of de concertreeks leidt tot een significante aantasting van de wezenlijke kenmerken en waarden van het Natuurnetwerk Nederland. Desondanks is het niet onaannemelijk dat dit alsnog kan worden onderbouwd. De voorzieningenrechter heeft een belangenafweging gemaakt en geconcludeerd dat de belangen van de Vorstin om de concertreeks door te laten gaan zwaarder wegen dan de belangen van de vereniging. Daarom is het verzoek om voorlopige voorziening afgewezen en mag de concertreeks doorgaan van 24 tot en met 26 augustus 2023.

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
Zittingsplaats Utrecht
Bestuursrecht
zaaknummer: UTR 23/3573
proces-verbaal van de mondelinge uitspraak van de voorzieningenrechter van 21 augustus 2023 in de zaak tussen

vereniging Welzijn van Veen Naar Zand, verzoekster, gevestigd in Hilversum

en
het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum, verweerder
(gemachtigde: mr. C.M.E. Janssen).
Verder heeft als partij aan de zaak deelgenomen:
Stichting Podium de Vorstin, gevestigd in Hilversum.

Zitting

De vereniging heeft bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning voor een driedaagse concertreeks die het college op 9 augustus 2023 aan De Vorstin heeft verleend. Zij heeft daarnaast de voorzieningenrechter gevraagd om de omgevingsvergunning te schorsen. De voorzieningenrechter heeft het verzoek behandeld op de zitting van 21 augustus 2023. De vereniging heeft zich laten vertegenwoordigen door haar bestuurslid [A] . Het college heeft zich laten vertegenwoordigen door haar gemachtigde en door [B] . De Vorstin heeft zich laten vertegenwoordigen door [C] .
Na afloop van de behandeling van de zaak heeft de voorzieningenrechter onmiddellijk uitspraak gedaan. Dit proces-verbaal is daarvan de schriftelijke uitwerking.

Beslissing

De voorzieningenrechter wijst het verzoek om voorlopige voorziening af.

Beoordeling door de voorzieningenrechter

De omgevingsvergunning is verleend voor het afwijken van het bestemmingsplan, ten behoeve van de driedaagse concertreeks Live in ’t Bos van 24 tot en met 26 augustus 2023 in het bostheater op Landgoed Zonnestraal in Hilversum. Op de zitting heeft de vereniging bevestigd dat zij wenst dat de voorzieningenrechter deze omgevingsvergunning beoordeelt, en niet de evenementenvergunning die de burgemeester voor diezelfde concertreeks heeft verleend.
De vereniging heeft een spoedeisend belang bij een beoordeling door de voorzieningenrechter, omdat het college niet voor de start van de concertreeks op het bezwaar tegen de omgevingsvergunning zal beslissen. De voorzieningenrechter beoordeelt of het bezwaar van de vereniging kans van slagen heeft en maakt aan de hand daarvan vervolgens een afweging van de belangen die de partijen hebben bij het schorsen of juist bij het in stand laten van de omgevingsvergunning. De rechtbank is in een eventuele latere procedure niet gebonden aan het oordeel van de voorzieningenrechter.
3. De vereniging behartigt volgens haar statuten het algemene belang van de bescherming van natuur en landschap. De doelstellingen zijn algemeen geformuleerd en gelden voor een groot werkgebied, namelijk voor het grondgebied van de gemeenten Hilversum, Wijdemeren, Baarn, De Bilt en Stichtse Vecht. Bij een dergelijke algemene en in een groot gebied geldende statutaire doelstelling is des te meer van belang of de vereniging met het oog op de behartiging van haar doelstellingen feitelijke werkzaamheden verricht in de zin van artikel 1:2, derde lid, van de Algemene wet bestuursrecht. Op de zitting heeft de vereniging toegelicht dat de feitelijke werkzaamheden die zij sinds haar oprichting in maart 2022 verricht, bestaan uit het kritisch volgen van ontwikkelingen in het gebied, uit het eenmaal per jaar houden van een algemene ledenvergadering en het eenmaal per halfjaar houden van een ledenbijeenkomst. Er zijn zo’n 50 leden en de vereniging heeft een website. De voorzieningenrechter oordeelt dat de combinatie van de ruime statutaire doelstelling en de weinige feitelijke werkzaamheden onvoldoende zijn om de vereniging als belanghebbende bij de omgevingsvergunning aan te merken. Als het college ook tot die conclusie komt, moet hij het bezwaar van de vereniging tegen de omgevingsvergunning niet-ontvankelijk verklaren.
4. Voor het geval het college toch tot een inhoudelijke behandeling van het bezwaar komt, geldt het volgende. Het bostheater ligt in het gebied dat door provinciale staten van Noord-Holland is aangewezen als Natuurnetwerk Nederland (NNN). Voor ieder gedeelte van het NNN zijn ‘wezenlijke kenmerken en waarden’ vastgelegd in de Omgevingsverordening NH 2020. Op grond van artikel 6.43, vierde lid, van deze verordening mag een omgevingsvergunning om van het bestemmingsplan af te wijken, geen nieuwe activiteiten mogelijk maken die per saldo leiden tot een significante aantasting van de wezenlijke kenmerken en waarden. De voorzieningenrechter vindt de verleende omgevingsvergunning gebrekkig, omdat hierin geen enkel inzicht wordt gegeven. Er had van tevoren, voor afgifte van de vergunning, ecologisch onderzoek moeten plaatsvinden om te onderzoeken of de concertreeks leidt tot een significante aantasting van de wezenlijke kenmerken en waarden van het NNN. De vraag is vervolgens of dit in de nog te nemen beslissing op bezwaar kan worden hersteld. Hierover heeft de voorzieningenrechter steeds meer informatie gekregen, eerst in de gevraagde schriftelijke reactie van het college en aanvullend ook op de zitting. Daaruit blijkt dat het gaat om een bestaand openluchttheater en dat er weinig extra voorzieningen nodig zijn. De bestaande theaterzitjes en het bestaande bospad worden gebruikt, voor drie keer 650 mensen aan publiek. Verder is van belang dat het bestemmingsplan recreatief medegebruik al toestaat. De voorzieningenrechter vindt het niet onaannemelijk dat alsnog ecologisch kan worden onderbouwd dat de concertreeks per saldo niet leidt tot een significante aantasting van de wezenlijke kenmerken en waarden van het NNN. Hier ligt huiswerk voor het college en voor initiatiefnemers, ook voor toekomstige evenementen in het bostheater.
5. De voorzieningenrechter maakt de volgende belangenafweging. Het bezwaar van de vereniging zal waarschijnlijk niet-ontvankelijk verklaard worden, en anders zijn er reparatiekansen om de omgevingsvergunning in stand te laten. Om die reden is er minder ruimte om gewicht toe te kennen aan de belangen van de vereniging. Daar staat tegenover dat de Vorstin grote belangen heeft om de concertreeks te kunnen laten doorgaan. Dit zijn financiële belangen en haar belangen bij haar inzet voor de cultuur in Hilversum. Dit alles afwegend is er geen sprake van een spoedeisend belang van de zijde van de vereniging die tot het treffen van een voorlopige voorziening moet leiden. De omgevingsvergunning wordt niet geschorst. De concertreeks mag doorgaan.
Deze uitspraak is gedaan door mr. K. de Meulder, voorzieningenrechter, in aanwezigheid van mr. C.H. Verweij, griffier. De beslissing is in het openbaar uitgesproken op 21 augustus 2023.
de griffier is verhinderd om het
proces-verbaal te ondertekenen
griffier
voorzieningenrechter
Een afschrift van deze uitspraak is verzonden aan partijen op:

Rechtsmiddel

Tegen deze uitspraak staat geen rechtsmiddel open.