ECLI:NL:RBMNE:2023:4012

Rechtbank Midden-Nederland

Datum uitspraak
2 augustus 2023
Publicatiedatum
1 augustus 2023
Zaaknummer
16/100149.22
Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Vrijspraak van voorbereidingshandelingen voor een plofkraak in Utrecht

Op 2 augustus 2023 heeft de Rechtbank Midden-Nederland uitspraak gedaan in de strafzaak tegen een verdachte die werd beschuldigd van voorbereidingshandelingen voor een plofkraak. De tenlastelegging betrof een periode van 1 tot en met 2 april 2022, waarin de verdachte samen met anderen zou hebben geprobeerd een plofkraak te plegen in Utrecht en andere locaties. Tijdens de zittingen op 9 januari, 31 maart, 21 juni en 12 juli 2023 zijn de standpunten van de officier van justitie, mr. R. Craenen, en de verdediging, vertegenwoordigd door mr. D. Schaddelee, besproken.

De rechtbank heeft vastgesteld dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is om de verdachte te veroordelen. De belangrijkste bewijslast was een spaflesje met DNA van de verdachte, dat in de Audi RS3 werd aangetroffen. De verdachte ontkende echter in de auto te hebben gezeten en stelde dat het flesje op een andere manier in de auto kon zijn beland. De rechtbank oordeelde dat het door de verdachte geschetste alternatieve scenario niet onaannemelijk was.

Uiteindelijk heeft de rechtbank geoordeeld dat er onvoldoende bewijs was om de verdachte te veroordelen voor de ten laste gelegde voorbereidingshandelingen voor de plofkraak. De rechtbank sprak de verdachte vrij van alle beschuldigingen, en dit vonnis werd uitgesproken op de openbare terechtzitting van 2 augustus 2023.

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
Strafrecht
Zittingsplaats Utrecht
Parketnummer: 16/100149-22 (P)

Vonnis van de meervoudige kamer van 2 augustus 2023

in de strafzaak tegen
[verdachte],
geboren op [geboortedatum] 2000 te [geboorteplaats] ,/
wonende aan de [adres] , [woonplaats] ,
thans gedetineerd uit andere hoofde in de [verblijfplaats] ,
hierna: verdachte.

ONDERZOEK TER TERECHTZITTING

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek ter terechtzitting op 9 januari 2023 (regie), 31 maart 2023 (pro forma), 21 juni 2023 (pro forma) en 12 juli 2023 (inhoudelijke behandeling). Op 2 augustus 2023 is het onderzoek ter terechtzitting gesloten.
De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering en standpunten van officier van justitie mr. R. Craenen en van hetgeen verdachte en zijn raadsvrouw, mr. D. Schaddelee, advocaat te Breukelen, naar voren hebben gebracht.

TENLASTELEGGING

De tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht. De verdenking komt er in het kort op neer dat verdachte:
zich in de periode van 1 april tot en met 2 april 2022 te Utrecht en/of Maartensdijk en/of Essen en/of Herzogenrath samen met anderen schuldig heeft gemaakt aan het voorbereiden van een plofkraak.

VOORVRAGEN

De dagvaarding is geldig, de rechtbank is bevoegd tot kennisneming van het ten laste gelegde, de officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging van verdachte en er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

VRIJSPRAAK

Het standpunt van de officier van justitie

De officier van justitie heeft gevorderd verdachte vrij te spreken van het ten laste gelegde.

Het standpunt van de verdediging

De raadsvrouw heeft vrijspraak bepleit van het ten laste gelegde.

Het oordeel van de rechtbank

De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte het ten laste gelegde heeft begaan en zal verdachte hiervan vrijspreken. De rechtbank overweegt hierover het volgende.
De feiten waar de rechtbank vanuit gaat
Uit het dossier blijkt dat in de nacht van 1 op 2 april 2022 een in Duitsland gehuurde Audi RS3 vanaf Nederland naar Duitsland is gereden. Uit de GPS-gegevens van de Audi RS3 blijkt dat de auto in Duitsland enige tijd heeft stilgestaan bij de Commerzbank in [plaats] . De Commerzbank heeft aangifte gedaan van een poging tot inbraak die nacht. Een getuige heeft daarbij twee personen met een koevoet bij de deur van de Commerzbank handelingen zien verrichten. De Audi RS3 is op de terugweg in Nederland enige tijd achtervolgd door politieauto’s en een politiehelikopter. Daarbij werd waargenomen dat de Audi RS3 met hoge snelheden over verschillende Nederlandse (snel)wegen reed, onder meer in de buurt van Utrecht. Op een gegeven moment is de Audi RS3 op de A27 richting Hilversum onbeheerd achtergelaten. De politie zag drie inzittenden uit de Audi RS3 vluchten. Eén inzittende is kort daarna aangehouden. Hij was gehuld in een regenpak, droeg een bivakmuts en rook naar benzine. In de Audi RS3 werden diverse goederen aangetroffen, waaronder jerrycans met benzine, twee met tape omwikkelde pakketten met lange snoeren eraan, een jammer, breekijzers, een sporttas en een gieter. Het NFI heeft na onderzoek geconstateerd dat de met tape omwikkelde pakketten geïmproviseerde explosieven zijn, die bruikbaar zijn om een geldautomaat mee open te blazen.
Voor de beoordeling van de zaak van verdachte is doorslaggevend of verdachte in de nacht van 1 op 2 april 2022 in de Audi RS3 heeft gezeten. In de Audi is een spaflesje gevonden. Dit flesje is bemonsterd en onderzocht. Uit NFI-onderzoek blijkt dat het DNA dat op het desbetreffende flesje is aangetroffen matcht met het DNA-profiel van verdachte. De matchkans van het DNA-profiel is volgens het NFI kleiner dan één op één miljard. Ofwel, de kans dat het DNA-profiel van een willekeurig gekozen (niet aan verdachte verwante) persoon overeenkomt met dit DNA-profiel is kleiner dan één op één miljard.
Nadat verdachte door het aangetroffen DNA in beeld kwam bij de politie, is de telefoon van verdachte onderzocht. Ook is gekeken naar de historische telecomgegevens van het telefoonnummer van verdachte eindigend op * [telefoonnummer 1] . Uit de analyse van netwerkmetingen op de stopmomenten van de Audi is een telefoonnummer eindigend op * [telefoonnummer 2] naar voren gekomen. Deze telefoon reisde in de betreffende nacht mee met de Audi.
Het standpunt van verdachte
Verdachte ontkent dat hij in de Audi RS3 heeft gezeten. Hij heeft verklaard dat hij dagelijks een spaflesje leegdrinkt en deze flesjes op allerlei plekken achterlaat. Ook drinkt hij geregeld uit de spaflesjes van een ander. Het is dus heel goed mogelijk dat het spaflesje met zijn DNA op een andere manier in de auto is gekomen dan dat dit flesje daar door hemzelf is achtergelaten. Verder ontkent verdachte dat hij de gebruiker is van het telefoonnummer eindigend op * [telefoonnummer 2] .
Het oordeel van de rechtbank
Het aangetroffen spaflesje in de Audi RS3 is een verplaatsbaar object. De rechtbank is op basis van het dossier van oordeel dat het door verdachte geschetste alternatieve scenario over hoe het flesje in de Audi is terechtgekomen niet onaannemelijk is.
De rechtbank overweegt verder dat zich in het dossier aanwijzingen bevinden die doen vermoeden dat verdachte de gebruiker is van het telefoonnummer eindigend op * [telefoonnummer 2] . Uit nader onderzoek door de politie naar de reisbewegingen van dit telefoonnummer en het telefoonnummer eindigend op * [telefoonnummer 1] (dat onbetwist van verdachte is) blijkt echter dat het zowel mogelijk is dat beide nummers bij één persoon in gebruik waren als dat het mogelijk is dat beide nummers bij twee personen in gebruik waren. Dit is onvoldoende om te concluderen dat verdachte één van de inzittenden van de Audi RS3 moet zijn geweest in de nacht van 1 op 2 april 2022.
De rechtbank is op basis van het voorgaande van oordeel dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is om te komen tot een bewezenverklaring van de ten laste gelegde voorbereidingshandelingen voor een plofkraak en spreekt verdachte daarom vrij.

BESLISSING

De rechtbank:
Vrijspraak
- verklaart het ten laste gelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij.
Dit vonnis is gewezen door mr. L.M.G. de Weerd, voorzitter, mr. E.J. van Rijssen en mr. H.C. Piet, rechters, in tegenwoordigheid van mr. I.M. Dijkstra, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van 2 augustus 2023.
De oudste rechter en de jongste rechter zijn buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen.

Bijlage: de tenlastelegging

Aan verdachte wordt ten laste gelegd dat:
hij in of omstreeks de periode van 1 april 2022 tot en met 2 april 2022 te Utrecht en/of Maartensdijk, althans in het arrondissement Midden-Nederland, althans in Nederland en/of Essen en/of Herzogenrath, althans in Duitsland, tezamen en in
vereniging met een of meer anderen, althans alleen, ter voorbereiding van het misdrijf waar naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van acht jaren of meer is gesteld, te weten het opzettelijk brand stichten en/of teweeg brengen van een ontploffing in een geldautomaat (zogenaamde plofkraak), waardoor gevaar voor goederen en/of personen te duchten is (ex artikel 157 van het Wetboek van Strafrecht), opzettelijk
- twee, althans een of meerdere, pakketten met een hoeveelheid explosieve stof(fen), te weten flitspoeder en/of (een) overige explosieve stof(fen) en/of (bijbehorende) ontstekingsmechanisme(n) en/of
- een of meerdere jerrycans met benzine, althans een brandbare stof en/of
- een stoorzender (jammer) en/of
- een fles met ammoniak en/of
- een of meerdere breekijzer(s) en/of
- een sloophamer en/of
- een of meerdere (zwarte) sporttassen en/of
- een gieter en/of
- een (snelle) personenauto, (merk Audi, type RS3, met Duits kenteken) en/of
- een of meerdere regenpak(ken) en/of
- een of meerdere bivakmuts(en),
bestemd tot het begaan van voornoemde misdrijven, heeft verworven, vervaardigd, ingevoerd, doorgevoerd, uitgevoerd en/of voorhanden heeft gehad;
( art 157 ahf/sub 1 Wetboek van Strafrecht, art 46 lid 1 Wetboek van Strafrecht )