2.14.Op 9 november 2022 heeft het bedrijf [Deskundige 2] in de woning van [eiser] een onderzoek uitgevoerd naar de gebreken aan de vloer op de begane grond. [gedaagde] was daar niet bij aanwezig. In het naar aanleiding van dit onderzoek opgestelde rapport is het volgende opgenomen:
‘VLOER:GIETVLOER OP EGALINE(…)ONDERVLOER:2-LAAGS EGALINE OP CEMENT DEKVLOER MET VLOERVERWARMING
(…)KLACHT:De gietvloer op de begane grond (woonkamer met open keuken en hal) komt los van de ondergrond.CONSTATERING:Op de gehele vloer begint de gietvloer te barsten en komt los van de ondervloer.
1. Na het aanbrengen van vloerverwarming is de ondervloer geëgaliseerd.
2. Wegens een incident is er in de woonkamer een tweede keer geëgaliseerd
3. Als afwerking is een gietvloer aangebracht
4. Op de twee etages is eenzelfde gietvloer aangebracht, echter is hier één keer geëgaliseerd
5. De gietvloer op de begane grond komt in zijn geheel los van de ondervloer, terwijl de gietvloer op
de etages goed blijft liggen
6. De gietvloer zit vast aan de tweede egalinelaag, maar de tweede egalinelaag hecht niet aan de
eerste egalinelaag
TIJDENS DE EXPERTISE IS HET VOLGENDE ONDERZOCHT:
Vocht:
Er zijn geen verhoogde vochtwaarden vastgesteld.
Aanhechting:
Door delen van de losgekomen gietvloer uit te nemen is vast te stellen dat de eerste egalinelaag uitstekend hecht aan de cementdekvloer. Ook is er een uitstekende hechting tussen de gietvloer en egalinelaag 2. Er is echter geen enkele hechting van de tweede geëgaliseerde laag aan de eerste.
De voorbereiding van het aanbrengen van de tweede egalinelaag is niet in orde. Er is geen hechtprimer gebruikt waardoor het vocht in de egaline te snel in de ondervloer trekt. Dit gaat ten koste van de hechting en dat is een ernstige fout die de aannemer die de egaline heeft aangebracht mag worden aangerekend. Hierdoor is de gehele gietvloer op de begane grond beschadigd en losgekomen. De leggers van de gietvloer valt hier niets te verwijten omdat er voor aanvang van hun
werkzaamheden geen onvolkomenheden te constateren waren. Pas toen de gietvloer is aangebracht en was uitgehard is de ondervloer losgekomen als gevolg van de natuurlijke krimp en uitzetting van de materie. Een goed aangebrachte egalinelaag vangt deze werking probleemloos op.
Zoals het er nu naar uitziet is de gietvloer en de tweede laag egaline goed te verwijderen. Om de schade te herstellen zal er na het uithalen en het afvoeren opnieuw moeten worden geëgaliseerd om vervolgens een nieuwe gietvloer te kunnen plaatsen die - zoals het geval is op de etages - stabiel blijft liggen.’