Uitspraak
RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND
kantonrechter
gevestigd te Hilversum,
verzoeker, hierna ook te noemen: de Ondernemingsraad,
gemachtigde: mr. C. Nekeman,
CONNEXXION OPENBAAR VERVOER N.V.,
gevestigd te Hilversum,
verweerster, hierna ook te noemen: Connexxion,
gemachtigde: mr. B. Schouten.
1.Het verloop van de procedure
2.De feiten
a) Werkzaamheden die tot de normale functie-uitoefening gerekend kunnen worden, kunnen te allen tijde worden opgedragen.
3.Het verzoek en het verweer
.Het dienstrooster is nog ‘anoniem’ en wordt voor langere tijd vastgesteld. In het individuele rooster van de chauffeurs worden de diensten die in het dienstenrooster zijn opgenomen aan hen toegewezen. Met betrekking tot besluiten die inhouden welke individuele chauffeur op welke dag welke dienst moet werken, heeft de Ondernemingsraad geen instemmingsrecht, aldus Connexxion. Meer subsidiair heeft Connexxion een beroep gedaan op de redelijkheid en billijkheid.
4.De beoordeling
Dit verweer volgt de kantonrechter niet. Juist is dat een beperkt deel van de dienstregeling is uitgevoerd waarbij de begin- en eindtijden voor de chauffeurs gelijk zijn gebleven. De Ondernemingsraad heeft er echter terecht op gewezen dat door de wijzigingen in de (combinatie van) te rijden lijnen diensten zijn ontstaan tijdens de stakingsdagen die afwijken van de diensten waarmee de Ondernemingsraad heeft ingestemd en zoals die zijn opgenomen in het dienstrooster. Tijdens de zitting heeft de Ondernemingsraad – onbetwist door Connexxion - verduidelijkt dat uit het dienstenpakket onderdelen zijn gehaald (bijvoorbeeld een deel van lijn 1, een deel van lijn 3 en een deel van lijn 5) en daarmee vervolgens alternatieve diensten zijn samengesteld. Dat heeft bijvoorbeeld tot gevolg gehad dat verschillende gecombineerde lijnen moesten worden gereden, die daarmee niet onder het oorspronkelijke dienstenpakket met bijbehorende roulering vallen. Naar het oordeel van de kantonrechter is aldus het dienstrooster gewijzigd en niet alleen de individuele roosters van de chauffeurs zoals Connexxion heeft betoogd.
De verzochte verklaring voor recht dat het besluit van Connexxion tot het vaststellen van afwijkende dienstroosters gedurende de voornoemde stakingsdagen instemmingsplichtig was op grond van artikel 27 lid 1 sub b WOR, zal worden afgewezen.
Partijen zijn het erover eens dat dit instemmingsrecht uit de cao verder strekt dan het instemmingsrecht uit de WOR en in lijn is met hetgeen hierover is bepaald in artikel 32 van de WOR dat de mogelijkheid biedt de ondernemingsraad verdergaande bevoegdheden inzake het instemmingsrecht te geven.
Connexxion heeft ten aanzien van de instemming op grond van de cao enkel het verweer gevoerd met betrekking tot de gelding van de cao, waarover hiervoor is geoordeeld dat de cao onverminderd van toepassing was gedurende de stakingsdagen. Connexxion heeft niet weersproken dat als sprake is van wijzigingen in het dienstrooster – wat hiervoor is vastgesteld – zij de Ondernemingsraad op grond van de cao om instemming had moeten vragen.
De tekst van artikel 19 lid 2 van de cao is ook duidelijk, zodat de Ondernemingsraad met ieder dienstrooster/werktijdenregeling of een wijziging daarvan moet hebben ingestemd, voordat deze van kracht wordt. Vast staat dat de hier aan de orde zijnde wijzigingen in het dienstrooster niet ter instemming aan de Ondernemingsraad zijn voorgelegd. Dat de begin- en eindtijden hetzelfde zijn gebleven, doet daar niet aan af. Het gaat er om dat de Ondernemingsraad niet heeft kunnen beoordelen of in het aangepaste dienstrooster tijdens de stakingsdagen bijvoorbeeld de pauzes voldoen aan wat daarover is afgesproken of wat op grond van de cao geldt. Datzelfde geldt voor de overige vereisten waaraan het dienstrooster moet voldoen, zoals de op- en afstaptijden en de keertijd.
Ten aanzien van het instructierecht geldt dat Connexxion weliswaar in redelijkheid van haar chauffeurs kan vragen ook op andere lijnen te rijden, maar dat is geen vrijbrief voor het passeren van het instemmingsrecht van Connexxion zoals is opgenomen in de cao. Het is juist dat Connexxion aan haar werknemers in beginsel andere diensten/lijnen kan opdragen, maar indien dat het gevolg is van een wijziging van het dienstrooster moet dit wel worden voorgelegd aan de Ondernemingsraad die dit kan toetsen aan de spelregels (pauzetijden, keertijden, op- en afstaptijden e.d.).