ECLI:NL:RBMNE:2023:2454

Rechtbank Midden-Nederland

Datum uitspraak
26 mei 2023
Publicatiedatum
26 mei 2023
Zaaknummer
16/027768-22 (P)
Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Voorhanden hebben van een arsenaal aan wapens en verdovende middelen met een brandbare stof

Op 1 februari 2022 heeft de verdachte in zijn woning in Hilversum een arsenaal aan wapens en een grote hoeveelheid verdovende middelen aangetroffen. De politie vond onder andere een revolver, zes gaspistolen, twee nepwapens, en een aanzienlijke hoeveelheid munitie, evenals pepperspray en ploertendoders. Daarnaast was er een zeer brandbare stof met een ontstekingsmechanisme aanwezig. De verdachte verklaarde dat hij deze wapens en stoffen had verzameld als voorzorgsmaatregel voor een mogelijke instorting van de samenleving door de coronapandemie. De rechtbank oordeelde dat de doorzoeking van de woning rechtmatig was en dat de bevindingen als bewijs konden worden gebruikt. De verdachte werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar, en daarnaast een taakstraf van 120 uren. De rechtbank benadrukte de ernst van de feiten, vooral gezien het gevaar dat het ongecontroleerde bezit van wapens en verdovende middelen met zich meebrengt voor de samenleving, en de veiligheid van kinderen in de woning. De rechtbank hield rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, maar vond dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf noodzakelijk was om de ernst van de feiten te onderstrepen.

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Strafrecht
Zittingsplaats Lelystad
Parketnummer: 16/027768-22 (P)
Vonnis van de meervoudige kamer van 26 mei 2023
in de strafzaak tegen
[verdachte],
geboren op [1981] te [geboorteplaats] ,
wonende aan de [adres] te [woonplaats] ,
hierna: verdachte.

1.ONDERZOEK TER TERECHTZITTING

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting van 21 april 2023, gesloten op 12 mei 2023.
De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering en standpunten van officier van justitie mr. A.E. Lohuis en van hetgeen verdachte en zijn raadsman, mr. P.P.J. van der Meij, advocaat te Amsterdam, naar voren hebben gebracht.

2.TENLASTELEGGING

De tenlastelegging is op de zitting gewijzigd. De gewijzigde tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht.
De verdenking komt erop neer dat verdachte:
feit 1
op 1 februari 2022 in Hilversum met een ander of alleen meerdere wapens van categorie II en III van de Wet wapens en munitie en een grote hoeveelheid munitie van categorie III van deze wet voorhanden heeft gehad;
feit 2 primair
op één of meerdere momenten in de periode van 6 januari 2021 tot en met 1 februari 2022 in Hilversum met een ander of alleen, ter voorbereiding van een misdrijf als bedoeld in artikel 157 Wetboek van Strafrecht, te weten het stichten van brand of teweegbrengen van een ontploffing, verschillende voorwerpen, chemicaliën, stoffen, ruimten en/of vervoermiddelen, bestemd tot het begaan van dat misdrijf, heeft verworven en/of voorhanden heeft gehad;
feit 2 subsidiair
op één of meerdere momenten in dezelfde periode en op dezelfde locatie een wapen van categorie II van de Wet wapens en munitie, bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing, voorhanden heeft gehad;
feit 3
op 1 februari 2022 in Hilversum met een ander of alleen cocaïne, MDMA, Ritalin en morfine, zijnde verdovende middelen uit lijst I van de Opiumwet, aanwezig heeft gehad;
feit 4
op 1 februari 2022 in Hilversum met een ander of alleen meerdere wapens van categorie II van de Wet wapens en munitie, bestemd voor het treffen van personen met giftige, verstikkende, weerloosmakende, traanverwekkende en soortgelijke stoffen, voorhanden heeft gehad;
en/of twee wapens van categorie I van deze wet, die zodanig op vuurwapens leken dat deze voor bedreiging of afdreiging geschikt waren, voorhanden heeft gehad;
feit 5
op 1 februari 2022 in Hilversum met een ander of alleen wapens van categorie I van de Wet wapens en munitie voorhanden heeft gehad.

3.VOORVRAGEN

De dagvaarding is geldig, de rechtbank is bevoegd tot kennisneming van het tenlastegelegde, de officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging van verdachte en er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

4.WAARDERING VAN HET BEWIJS

4.1
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie acht het onder 1, 2 subsidiair, 3 en 5 tenlastegelegde wettig en overtuigend te bewijzen. Ten aanzien van het onder 4 tenlastegelegde acht de officier van justitie zowel categorie II onder 6 als categorie I onder 7 van de Wet wapens en munitie wettig en overtuigend te bewijzen.
4.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsman heeft zich primair op het standpunt gesteld dat de doorzoeking van de woning van verdachte onrechtmatig was wegens het ontbreken van een redelijk vermoeden in de zin van artikel 49 van de Wet wapens en munitie. Voorts kan volgens de raadsman ten aanzien van de doorzoeking niet worden gesteld dat is voldaan aan de eisen van subsidiariteit en proportionaliteit. Gelet hierop dient volgens de raadsman uitsluiting van het dientengevolge onrechtmatig verkregen bewijs en in het verlengde daarvan integrale vrijspraak te volgen.
Subsidiair heeft de raadsman aangevoerd dat verdachte geen voorbereidingshandelingen heeft verricht voor het veroorzaken van een brand of ontploffing en derhalve vrijspraak dient te volgen voor het onder 2, zowel primair als subsidiair tenlastegelegde. Tevens heeft de raadsman aangevoerd dat verdachte van een deel van de ten laste gelegde voorwerpen dient te worden vrijgesproken, nu het voorhanden hebben hiervan in strafrechtelijke zin niet wettig en overtuigend kan worden bewezen. Ten aanzien van het onder 4 tenlastegelegde heeft de raadsman verzocht om verdachte vrij te spreken van het merendeel van de ten laste gelegde gasbusjes, nu onbekend is of de houdbaarheidsdatum al was verstreken en de inhoud overigens ook niet is onderzocht, zodat niet is vastgesteld dat de gasbusjes daadwerkelijk werkzame pepperspray bevatten. Tot slot heeft de raadsman verzocht om vrijspraak van het medeplegen ten aanzien van het onder 1, 4 en 5 tenlastegelegde.
4.3
Het oordeel van de rechtbank
4.3.1
Rechtmatigheid van het bewijs
De doorzoeking ter inbeslagneming van de woning van verdachte en medeverdachte [medeverdachte] heeft plaatsgevonden op grond van de doorzoekingsbevoegdheid van artikel 49 van de Wet wapens en munitie. Daarvoor moet ten tijde van de doorzoeking een redelijk vermoeden bestaan dat op een bepaalde plaats wapens aanwezig zijn. Dit vermoeden moet naar objectieve maatstaven kunnen worden getoetst. Tevens moet op grond van het proportionaliteitsvereiste een afweging worden gemaakt tussen het nagestreefde doel en het geschonden belang.
Uit het dossier volgt dat het Nationaal Bom Data Centrum van de Landelijke Eenheid naar aanleiding van geconstateerde onregelmatigheden de administratie van de webwinkel ‘De Oplosmiddelenspecialist’ heeft ontvangen. Daaruit rees het vermoeden dat sprake was van verkoop van precursoren zonder vergunning en zonder te voldoen aan de verificatie- en identificatieplicht. Op 6 januari 2021 had verdachte – onder de naam [verdachte] , terwijl zijn toenmalige achternaam [toenmalige naam] was – namelijk 10 liter aceton en 1000 gram aluminiumpoeder bij de webwinkel besteld. Bij de bestelling heeft hij als reden opgegeven dat hij een aantal meldingen over drugs en explosieven precursors had gezien en dat hij een aantal onderdelen moest ontvetten voor cerakote. Ook vermeldde hij dat hij aluminium nodig had voor gieten. Cerakote blijkt een polymeer-keramische coating te zijn, dat origineel ontworpen is voor het gebruik op vuurwapens.
Op het bij de bestelling opgegeven adres bleek niemand te staan ingeschreven. In een MMA mutatie uit 2019 was sprake van ’onverklaarbare activiteiten’ bij deze woning, die volgens de melding ‘al een aantal jaren leeg staat’, maar waar regelmatig mensen op bezoek zouden komen, ook ’s nachts.
Uit onderzoek naar de Facebook pagina van verdachte blijkt dat hij op de foto staat met een automatisch vuurwapen, meerdere anti-overheidsuitlatingen heeft gedaan wegens het destijds gevoerde Covid-19 beleid en dat hij een post op zijn pagina heeft geüpload waarin hij zegt iemand neer te leggen wanneer hij gedwongen wordt om zich te vaccineren.
De rechtbank is van oordeel dat de bovenstaande informatie, in onderlinge samenhang bezien, voldoende aanleiding bood voor het vermoeden dat verdachte zich bezighield met het vervaardigen van (vuur)wapens dan wel dat hij deze voorhanden had. Dat, zoals de raadsman heeft aangevoerd, uit nader onderzoek had kunnen blijken dat bepaalde informatie genuanceerd kon worden of anders kon worden geduid, doet aan de redelijkheid van dat vermoeden op het moment van de doorzoeking niet af. De rechtbank is van oordeel dat er tevens is voldaan aan de proportionaliteitseis, gezien het gevaarzettende karakter van ongecontroleerd wapenbezit. De rechtbank acht de doorzoeking in de woning van verdachte en medeverdachte [medeverdachte] – op het opgegeven afleveradres van de eerdergenoemde bestelling – rechtmatig en oordeelt dat de daaruit volgende bevindingen voor het bewijs kunnen worden gebruikt. De rechtbank verwerpt het verweer van de raadsman dat er sprake is van onrechtmatig verkregen bewijs.
4.3.2
Vrijspraak t.a.v. het onder 2 primair tenlastegelegde
Met de officier van justitie en de raadsman acht de rechtbank niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte voorbereidingshandelingen heeft getroffen om opzettelijk brand te stichten of een ontploffing teweeg te brengen, en zal zij verdachte hiervan vrijspreken.
4.3.3
Partiële vrijspraak t.a.v. medeplegen
De rechtbank acht niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte de onder 1 tot en met 5 ten laste gelegde feiten in vereniging met een ander heeft gepleegd. Medeverdachte [medeverdachte] wordt in haar eigen strafzaak door de rechtbank integraal vrijgesproken van de feiten die tevens aan verdachte zijn tenlastegelegd. Gelet hierop zal de rechtbank verdachte ten aanzien van de onder 1 tot en met 5 ten laste gelegde feiten vrijspreken van medeplegen.
4.3.4
Partiële vrijspraak t.a.v. het onder 4 tenlastegelegde
Ten aanzien van de gasbusjes met goednummers 2942304, 2942318, 2942731 en 2942324 overweegt de rechtbank dat deze zich weliswaar in de woning van verdachte bevonden, maar dat er geen onderzoek is verricht naar de inhoud van de busjes. Derhalve is onduidelijk gebleven welke stoffen hier daadwerkelijk in hebben gezeten en kan niet worden vastgesteld dat dit (werkzame) giftige, verstikkende, weerloosmakende, traanverwekkende of soortgelijke stoffen waren. Gelet hierop zal de rechtbank verdachte partieel vrijspreken ten aanzien van de gasbusjes met voornoemde goednummers.
4.4
Bewijsmiddelen [1]
4.4.1
Bewijsmiddelen t.a.v. het onder 1 tenlastegelegde
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 3 februari 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 1] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
Naar aanleiding van het proces-verbaal van verdenking tegen verdachte [toenmalige naam] werd op 1 februari 2022, middels een machtiging ex artikel 49 van de Wet wapens en munitie, binnen getreden in de woning gelegen aan de [adres] te [woonplaats] . Naast [medeverdachte] was onder andere verder in de woning aanwezig verdachte: [toenmalige naam][de rechtbank begrijpt: [verdachte] ]
, geboren op [1981] te [geboorteplaats] . Bij de doorzoeking werden de navolgende goederen aangetroffen en inbeslaggenomen.
In de woonkamer werden in een la van de salontafel de navolgende goederen aangetroffen:
- 1 doos met 46 munitie patronen;
- 1 revolver Ruger, geladen met 4 stuks munitie patronen;
- 1 pistool Walther P99 Commando incl. holster, geladen met 4 stuks munitie patronen;
- 1 alarmpistool, Walther P99, kaliber 9 mm.- 1 bakje met daarin vermoedelijk zelf gefabriceerde vuurwapenonderdelen
In de kelder werden de navolgende goederen aangetroffen:
- 1 pistool, Kimar, kaliber 9 mm, incl. holster;
- 1 pistool, Minigap, kaliber 9 mm, incl. holster;
- 1 pistool, GAP, kaliber 9 mm;
- 1 pistool, H&K, kaliber 9 mm, incl. holster;
- 3 dozen munitie, air gun pallets;
- 2 dozen munitie, New Generation, kaliber 9 mm Para (totaal 97 patronen);
- 1 vuurwapenonderdelen (kast, slede, diverse losse onderdelen);
- 1 munitiekist met daarin diverse patronen en vuurwapen onderdelen. [2]
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 13 juni 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 2] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
Naar aanleiding van de onder dit proces aangetroffen- en in beslag genomen voorwerpen is, in het kader van de Wet wapens en munitie, een nader onderzoek aan deze voorwerpen ingesteld, waarbij het onderstaande werd bevonden.
5.
Goednummers: PL0900-2021407223-2942266 (pistool) en PL0900-2021407223-2942267 (patroonmagazijn)
SIN: AAPE3800NL (pistool) en AAPE3801NL (patroonmagazijn)
Wapen: vuurwapen, gaspistool (foto's 26 t/m 32)
Categorie: III sub I
Indien dit vuurwapen onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel: Artikel 26 lid 1 WWM.
Bovengenoemd voorwerp is een vuurwapen, gaspistool, merk Kimar, model 92 Auto, kaliber 9mm P.A., voorzien van het wapennummer [wapennummer] . Dit gaspistool is een voorwerp dat bestemd is om projectielen of stoffen door een loop af te schieten. Derhalve is dit gaspistool een vuurwapen in de zin van artikel 1 onder 3 gelet op artikel 2 lid 1 categorie III onder 1 van de Wet wapens en munitie. [3]
8.
Goednummers: PL0900-2021407223-2942319 en PL0900-2021407223-2942329
SIN: AAPE3830NL en AAPE3825NL
Wapen: diverse onderdelen pistool (foto's 38 t/m 45)
Categorie: III sub I
Indien deze onderdelen onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel: Artikel 26 lid 1 WWM.
Bovenvermelde voorwerpen zijn een loop, slede, kast, patroonmagazijn(huis) van een pistool, merk Zastava, model CZ99, kaliber 9mm Para (-9x19mm). Ingevolge artikel 3 lid 1 van de Wet wapens en munitie worden onderdelen van en hulpstukken voor wapens beschouwd als complete wapens in die zin dat daarop dezelfde regels van toepassing zijn.
Deze loop is een vuurwapen als bedoeld in artikel 2 lid 1, categorie III onder 1 van de wet wapens en munitie, mede gelet op het gestelde in artikel 1 onder 3 en artikel 3 lid 1 van de Wet wapens en munitie. Gelet op bovenstaande worden onderdelen, in de Wet wapens en munitie, gelijk gesteld met een vuurwapen. Het voorhanden hebben is strafbaar gesteld in artikel 26 lid 1 en 55 lid 3 onder a van het Wet wapens en munitie. [4]
17.
Goednummer: PL0900-2021407223-2944704
SIN: AAPE3818NL
Wapen: onderdelen pistool (patroonmagazijn en 2 schietbekers; foto's 72 t/m 75)
Categorie: III sub I
Indien dit onderdeel onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel : Artikel 26 lid 1 WWM.
Omschrijving:
a. 1 patroonmagazijn kaliber 9mm P.A.K., merk Walther, model P99 (foto's 72 en 73).
b. 1 schietbeker (foto 74). Met een schietbeker kan, met behulp van een gaspistool, pyrotechnische patronen worden verschoten. De schietbeker functioneert hierbij als loop. [5]
Deze patroonmagazijn en lopen (schietbekers) zijn elk afzonderlijk een vuurwapen als bedoeld in artikel 2 lid 1, categorie III onder 1 van de wet wapens en munitie, mede gelet op het gestelde in artikel 1 onder 3 en artikel 3 lid 1 van de Wet wapens en munitie. Gelet op bovenstaande worden onderdelen, een patroonmagazijn en een loop (schietbeker), in de Wet wapens en munitie, gelijk gesteld met een vuurwapen. Het voorhanden hebben is strafbaar gesteld in artikel 26 lid 1 en 55 lid 3 onder a van het Wet wapens en munitie.
18.
Goednummers PL0900-2021407223-2942220 (a t/m c),
PL0900-2021407223-2942249 (d),
PL0900-2021407223-2942253 (e) en
PL0900-2021407223-2944714 (f t/m k)
SIN: AAPE3829NL (a t/m c), AAPE3822NL (d), AARD2668NL (e) en
AAPE3813NL (f t/m k)
Munitie: scherpe patronen (foto's 76 t/m 97)
Categorie: III
Indien de patronen onbevoegd voorhanden worden gehouden:
Verbodsartikel: Artikel 26 lid 1 WWM.
a. 46 scherpe patronen kaliber .44 Mag Rem, merk CBC (foto's 76 t/m 78).
b. 97 scherpe patronen kaliber 9x19mm/9mm Luger, merken DAG (90x) en GFL (7x)
(foto's 79 t/m 81).
d. 4 scherpe knalpatronen kaliber 9mm P.A.K., merk UMA(rex), afkomstig uit het patroonmagazijn van het in het proces-verbaal PL0900-2021407223-70 onder nummer 6 beschreven vuurwapen (foto's 83 en 84).
e. 4 scherpe patronen kaliber .44 Mag Rem, merk CBC, afkomstig uit het rondsel van het in proces-verbaal PL0900-2021407223-70 onder nummer 7 omschreven vuurwapen (foto's 85 en 86).
Een munitiekistje (goednummer PL0900-2021407223-2944697; SIN AAPE3812NL; foto 87) gevuld met:
f. 20 scherpe gaspatronen (pepperspray (PV), kaliber 9mm R PV, merk PTS (foto's 88 t/m 90);
g. 10 scherpe gaspatronen (CS), kaliber 9mm R CS, merk PTS (foto's 91 en 92);
h. 8 scherpe gaspatronen (CS) kaliber 9mm P.A.CS, merk PTS (foto's 93 t/m 95);
i. 2 scherpe gaspatronen (pepperspray (PV), kaliber 9mm P.A.PV, merk PTS (foto's 93 t/m 95);
j. 118 scherpe pyrotechnische patronen kaliber 15mm (foto 96).
Deze patronen zijn munitie in de zin van artikel 1 aanhef onder 4, gelet op artikel 2 lid 2 categorie III, van de Wet wapens en munitie. [6]
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 3 februari 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 2] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
Naar aanleiding van de onder dit proces aangetroffen en in beslag genomen voorwerpen, werd door mij, in het kader van de Wet wapens en munitie, een eerste oppervlakkig onderzoek aan een paar van deze voorwerpen ingesteld. Hierbij werd het volgende vastgesteld:
1.
Goednummers: PL0900-2021407223-2942266 (pistool) en
PL0900-2021407223-2942267 (patroonmagazijn)
SIN: AAPE3800NL (pistool) en AAPE3801NL (patroonmagazijn)
Wapen: vuurwapen, gaspistool, merk Kimar, model 92 Auto, kaliber 9mm P.A.
Categorie: III sub I
Indien dit vuurwapen onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel: Artikel 26 lid 1 WWM.
2.
Goednummers: PL0900-2021407223-2942230 (pistool) en
PL0900-2021407223-2942231 (patroonmagazijn)
SIN: AAPE3802NL (pistool) en AAPE3803NL (patroonmagazijn)
Wapen: vuurwapen, gaspistool, fabrieksnaam Umarex, merk Walther, model P99 Commando, kaliber 9mm P.A.K.
Categorie: III sub I
Indien dit vuurwapen onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel: Artikel 26 lid 1 WWM.
3.
Goednummers: PL0900-2021407223-2942234 (revolver) en
PL0900-2021407223-2942240 (rondsel)
SIN: AAPE3804NL (revolver) en AAPE3833NI (rondsel)
Wapen: vuurwapen, revolver, merk Ruger, model Super Red Hawk, kaliber .44 Magnum.
Categorie: III sub I
Indien dit vuurwapen onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel: artikel 26 lid 1 WWM.
4.
Goednummers: PL0900-2021407223-2942210 (pistool) en
PL0900-2021407223-2942280 (patroonmagazijn)
SIN: AAPE3805NL (pistool) en AAPE3806NI (patroonmagazijn)
Wapen: vuurwapen, gaspistool, fabrieksnaam Umarex, merk Walther, model P99, kaliber 9mm P.A.K.
Categorie: III sub I
Indien dit vuurwapen onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel: Artikel 26 lid 1 WWM.
5.
Goednummers: PL0900-2021407223-2942179 (pistool) en
PL0900-2021407223-2942185 (patroonmagazijn)
SIN: AAPE3807NL (pistool) en AAPE3808NL (patroonmagazijn)
Wapen: vuurwapen, gaspistool, merk Heckler & Koch, model P30, kaliber 9mm P.A.K.
Categorie: III sub I
Indien dit vuurwapen onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel : Artikel 26 lid 1 WWM.
6.
Goednummers : PL0900-2021407223-2942167 (pistool) en
PL0900-2021407223-2942171 (patroonmagazijn)
SIN: AAPE3809NL (pistool) en AAPE3810NL (patroonmagazijn)
Wapen: vuurwapen, gaspistool, merk BBM (Bruni), model Minigap, kaliber 9mm P.A.K.
Categorie: III sub I
Indien dit vuurwapen onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel : Artikel 26 lid 1 WWM. [7]
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 29 maart 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 2] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
Naar aanleiding van de onder dit proces aangetroffen en in beslag genomen voorwerpen, is door mij, in het kader van de Wet wapens en munitie, een nader onderzoek aan deze voorwerpen ingesteld, waarbij het onderstaande werd bevonden.
3.
Goednummers: PL0900-2021407223-2942203 (pistool) en
PL0900-2021407223-2942205 (patroonmagazijn)
SIN: AAPE3819NL (pistool) en AAPE3820NL (patroonmagazijn)
Wapen: vuurwapen, gaspistool (foto's 15 t/m 20)
Categorie: III sub I
Indien dit vuurwapen onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel : Artikel 26 lid 1 WWM.
Bovengenoemd voorwerp is een vuurwapen, gaspistool, merk BBM (Bruni), model Gap, kaliber 9mm PAK, voorzien van het wapennummer [wapennummer] . Dit gaspistool is een voorwerp dat bestemd is om projectielen of stoffen door een loop af te schieten. Derhalve is dit gaspistool een vuurwapen in de zin van artikel 1 onder 3 gelet op artikel 2 lid 1 categorie III onder 1 van de Wet wapens en munitie. [8]
4.4.2
Bewijsmiddelen t.a.v. het onder 2 subsidiair tenlastegelegde
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 3 februari 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 3] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
Op 1 februari 2022 werd een huiszoeking uitgevoerd in perceel [adres] te [woonplaats] en werden in de kelder in een groene stalen munitiekist precursoren aangetroffen. Met deze precursoren kunnen explosieven vervaardigd worden. De precursoren betroffen:
  • 5 flacons met aluminiumpoeder, in totaal 580 gram (incl. verpakking);
  • 1 flacon met magnesiumpoeder, in totaal 177 gram (incl. verpakking);
  • 1 flacon met een restant onbekend zwart poeder, in totaal 35 gram, inclusief verpakking;
  • 1 zak met ijzerpoeder, in totaal 391 gram (incl. verpakking);
  • 1 ontstekingsmechanisme met daaraan lange twee-aderige draad met krokodilklemmen;
  • 1 doosje met 9 AA batterijen;
  • 1 zgn. squib (elektronische lont);
  • magnesiumstrip op rol en
  • 1 lont.
Daarnaast werd een flacon aangetroffen. In de flacon werd een poeder aangetroffen met een gewicht van 190 gram. Volgens ter plaatse gekomen materiedeskundigen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) waren de aangetroffen precursoren en voorwerpen geschikt voor het samenstellen van thermiet c.q. een brandbom. De aangegeven hoeveelheden op de flacon wezen hier ook op.
Door de materiedeskundigen van de EOD is van de mix een monster van 2 gram genomen. Dit monster is voor analyse gezonden aan het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het monster is voorzien van het SIN-nummer AAML9969NL. [9]
Uit het
rapport van het Nederlands Forensisch Instituutvan 30 juni 2022 volgt dat ing. E.M. Kok onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft gerapporteerd:
Politieregistratienummer PL0900-2021407223
Parketnummers 16/027768-22 en 16/029809-22
Tabel 1: ontvangen onderzoeksmateriaal.
Spoor Identificatie Nummer (SIN): AAML9969NL
Beschrijving zoals in de benoeming: thermiet.
Tabel 2: ontvangen onderzoeksmateriaal.
Spoor Identificatie Nummer (SIN):
- AAPH1484NL: emmer, nr. 14 lijst Leon, aangetroffen in schuur;
- AAPH1485NL: explosief, munitiekist met diverse flacons, ontstekingsmechanisme. batterijen.
Bij een eerste inspectie bleek het munitiekistje [AAPH1485NL] onder andere te bevatten:
- een doosje met batterijen;
- een gripzakje met een restantje van metaalflinters;
- een groen vuurwerklont (visco);
- een bundel van zeventien squibs;
- een rol dun metallisch lint en tevens diverse stukjes los lint.
Toelichting op thermietWanneer thermiet wordt ontstoken zal er een onomkeerbare verbranding ontstaan, waardoor er bij grotere hoeveelheden een stroom van vloeibaar metaal ontstaat met een hitte van circa 2700 °C. Hierdoor kan er gemakkelijk brand ontstaan en is er tot een afstand van enkele meters gevaar voor verbranding.
Het onderzoeksmateriaal [AAML9969NL] betreft inderdaad thermiet. De squibs van onderzoeksmateriaal [AAPH1485NL] zijn ontstekers waarmee hittegevoelige ladingen kunnen worden ontstoken. Ook de lont van onderzoeksmateriaal [AAPH1485NL] is geschikt om hittegevoelige ladingen te ontsteken. Een brandtest heeft uitgewezen dat het thermiet van onderzoeksmateriaal [AAML9969NL] er daadwerkelijk mee tot ontsteking te brengen is.
In de emmer van onderzoeksmateriaal [AAPH1484NL] bevindt zich aluminium poeder, in de zeven potten van onderzoeksmateriaal [AAPH1485NL] zes keer aluminium poeder en éénmaal magnesiumpoeder. In de zak van onderzoeksmateriaal [AAPH1485NL] bevindt zich hoofdzakelijk ijzeroxide.
In elk geval via de lont is een brandbare lading van thermiet [AAML9969NL] te ontsteken. Met de combinatie van de hiervoor genoemde metaalpoeders en ijzeroxide is meer thermiet te maken. Met de materialen (uit tabel 1 en 2) kan een werkende constructie worden gemaakt die kan ontbranden (‘brandbom’). Met de aangetroffen lont kan de thermiet sowieso tot ontbranding worden gebracht. [10]
Bewijsoverweging t.a.v. het onder 2 subsidiair tenlastegelegde
Uit het NFI rapport blijkt dat met de in de munitiekist aangetroffen materialen een werkende constructie kan worden gemaakt waarmee thermiet tot ontbranding kan worden gebracht. Het hierdoor ontstane vuur is van een grote hitte en heeft de capaciteit om zelfs door metalen zaken heen te branden. Uit het feit dat de materialen, waaronder (elektronische) lonten en een ontstekingsmechanisme, allemaal in hetzelfde kistje zijn aangetroffen, volgt dat ze bij elkaar hoorden. De verdachte heeft verklaard dat hij de materialen langere tijd geleden heeft aangeschaft om in het televisieprogramma Checkpoint een demonstratie te geven van een in brand gevlogen laptop. Wat hier ook van zij, op grond van de bewijsmiddelen oordeelt de rechtbank dat de inhoud van het munitiekistje, te weten (grondstoffen voor) thermiet en middelen om dit te ontsteken, in zijn geheel genomen een voorwerp betreft dat bestemd is voor het treffen van zaken door middel van vuur, in de zin van artikel 2 lid 1, categorie II onder 7 van de Wet wapens en munitie.
4.4.3
Bewijsmiddelen t.a.v. het onder 3 tenlastegelegde
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 3 februari 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 1] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
Op 1 februari 2022 werd middels een machtiging ex artikel 49 van de Wet wapens en munitie binnen getreden in de woning, gelegen aan de [adres] te [woonplaats] . Verder was in de woning aanwezig verdachte: [toenmalige naam] . Bij de doorzoeking werden de navolgende goederen aangetroffen en inbeslaggenomen.twee kratten met zeer grote hoeveelheid diverse medicijnen1 brok witpoeder (vermoedelijk MDMA)
1 zakje met 14 XTC pillen
1 zakje met brok wit poeder (vermoedelijk harddrugs)
1 zakje met diverse brokken wit poeder (vermoedelijk harddrugs) [11]
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 2 februari 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 1] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
Op dinsdag 1 februari 2022 vond onder leiding van de rechter-commissaris een doorzoeking plaats in de woning, gelegen aan de [adres] te [woonplaats] . Bij deze doorzoeking werden in de kelder een grote hoeveelheid medicijndoosjes en losse medicijn-blisters aangetroffen en inbeslaggenomen.Onder de inbeslaggenomen medicijnen zaten ook medicijnen welke benoemd worden op lijst I van de Opiumwet. Het gaat hierbij om de navolgende medicijnen:
22 doosjes met daarin in ieder doosje 10 ampullen morfine, (10 mg), totaal 220 ampullen.67 blisters met daarin in iedere blister 20 tabletten ritalin, 10 mg, merk Novartis, stofnaam Methylfenidaat (totaal: 1340 tabletten). [12]
Uit het
proces-verbaal onderzoek verdovende middelenvan 3 februari 2022 volgt dat verbalisanten [verbalisant 4] en [verbalisant 5] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, hebben geverbaliseerd:
Het onderzoek vond plaats aan een hoeveelheid vermoedelijk verdovende middelen die aan ons ter beschikking werd gesteld door de afdeling sporenbeheer van de Forensische Opsporing Eenheid Midden-Nederland.
De ontvangen vermoedelijke verdovende middelen hebben wij gesorteerd op uiterlijk en wijze van verpakking. Alvorens over te gaan tot het onderzoeken van deze vermoedelijke verdovende middelen, zijn deze voorzien van een SIN. Alle gelijksoortige eenheden zijn voorzien van een SIN. Bij alle vervolgonderzoeken zal naar dit unieke nummer worden verwezen.Alle unieke goednummers zijn afzonderlijk bemonsterd. Deze monsters zijn door ons elk afzonderlijk voorzien van een SIN, getest en
gerapporteerd.
Door ons werd het volgende waargenomen en bevonden.
SIN: AAOW1935NL
Spooromschrijving: Overige, mdma
Datum/tijd veiligstellen: 3 februari 2022 om 11:29 uur
Plaats veiligstellen: 15,51 gram lichtbruine brokken
SIN: AAOW1936NL
Spooromschrijving: Overige, cocaïne
Datum/tijd veiligstellen:3 februari 2022 om 11:26 uur
Plaats veiligstellen: Gripzakje met witte brok 4,28 gram
SIN: AAOW1933NL
Spooromschrijving: Overige, cocaïne
Datum/tijd veiligstellen: 3 februari 2022 om 11:34 uur
Plaats veiligstellen:1 wikkel met wit poeder/brokjes 0,21 gram
SIN: AAOW1934NL
Spooromschrijving: Overige, mdma
Datum/tijd veiligstellen: 3 februari 2022 om 11:32 uur
Plaats veiligstellen: Gripzakje met 14 grijze tabletten 6,72 gram [13]
Uit een geschrift als bedoeld in artikel 344, eerste lid, aanhef en onder 5 Wetboek van Strafvordering, zijnde een r
apport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI)van 3 februari 2022, volgt dat rapporteur ing. F. Wallace het volgende heeft bevonden:
Kenmerk Omschrijving FO ConclusieAAOW1935NL een aantal brokjes, lichtbruin, uit 15,51 gram bevat MDMA [14]
Uit een geschrift als bedoeld in artikel 344, eerste lid, aanhef en onder 5 Wetboek van Strafvordering, zijnde een
rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI)van 3 februari 2022, volgt dat rapporteur ing. F. Wallace het volgende heeft bevonden:
Kenmerk Omschrijving FO ConclusieAAOW1936NL brokjes, wit, uit 4,28 gram; bevat cocaïne [15]
Uit een geschrift als bedoeld in artikel 344, eerste lid, aanhef en onder 5 Wetboek van Strafvordering, zijnde een
rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI)van 3 februari 2022, volgt dat rapporteur ing. F. Wallace het volgende heeft bevonden:
Kenmerk Omschrijving FO ConclusieAAOW1934NL tablet, grijs, uit 6,72 gram bevat MDMA [16]
Uit een geschrift als bedoeld in artikel 344, eerste lid, aanhef en onder 5 Wetboek van Strafvordering, zijnde een
rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI)van 3 februari 2022, volgt dat rapporteur ing. F. Wallace het volgende heeft bevonden:
Kenmerk Omschrijving FO ConclusieAAOW1933NL poeder en brokjes, wit, uit 0,21 gram; bevat cocaïne [17]
4.4.4
Bewijsmiddelen t.a.v. het onder 4 tenlastegelegde
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 3 februari 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 1] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
Op 1 februari 2022 werd middels een machtiging ex artikel 49 van de Wet wapens en munitie binnen getreden in de woning, gelegen aan de [adres] te [woonplaats] . Verder was in de woning aanwezig verdachte: [toenmalige naam] . Bij de doorzoeking werden de navolgende goederen aangetroffen en inbeslaggenomen.
In de woonkamer werden in een la van de salontafel de navolgende goederen
aangetroffen:
- 1 pistool, Walther PDP;
- 1 pistool Walther PDP incl holster.
In de kelder werden de navolgende goederen aangetroffen:
- 1 munitiekist met daarin 10 spuitbusjes pepperspray. [18]
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 13 juni 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 2] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
Naar aanleiding van de onder dit proces aangetroffen- en in beslag genomen voorwerpen is, in het kader van de Wet wapens en munitie, een nader onderzoek aan deze voorwerpen ingesteld, waarbij het onderstaande werd bevonden.
3.
Goednummer: PL0900-2021407223-2942216
SIN: AAPE3832NL
Wapen: gasbusje / voorwerp geschikt voor bedreiging of afdreiging (foto 13 t/m 20)
Categorie: II sub 6 / I sub 7
Indien het voorwerp onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel: Artikel 26 lid 1 WWM / Artikel 13 lid 1 WWM.
Het hierboven vermelde voorwerp betreft een voorwerp in de vorm van een pistool, merk Walther, model PDP (foto 13 t/m 17). Dit pistool is een voorwerp dat voor wat betreft vorm en afmeting een sprekende gelijkenis vertoont met echt bestaande vuurwapens. Dit voorwerp vertoont karakteristieke overeenkomsten van pistolen van het merk Walther. Derhalve is dit voorwerp voor bedreiging of afdreiging geschikt.
In de 'slede' bleek bij onderzoek een gasbusje te zitten (foto 17). Dit busje (foto's 18 t/m 20) is van het merk Walther, model Pro secur. Bij het indrukken van de veerbelaste standpijp bleek dit gasbusje goed te werken en dat er crème kleurig schuim/vloeistof vrij kwam. Dit schuim had een irriterende werking op luchtwegen en ogen. Indien het gasbusje in het voorwerp is geplaatst, komt bij het overhalen van de trekker schuim (pepperspray) uit de voorzijde van het voorwerp. Het voorwerp (pistool met gasbusje) is bestemd voor het treffen van personen met pepperspray, zijnde een weerloosmakende en/of traanverwekkende of soortgelijke stof.
Derhalve is het hierboven genoemde voorwerp een wapen in de zin van artikel 2 lid 1 categorie II onder 6 van de Wet wapens en munitie. Tevens is dit voorwerp een wapen is in de zin van artikel 2, lid 1, categorie I, onder 7 van de Wet wapens en munitie gelet op artikel 3 onder a van de Regeling Wapens en Munitie.
4.
Goednummer: PL0900-2021407223-2942259
SIN: AAPE3831NL
Wapen: gasbusje / voorwerp geschikt voor bedreiging of afdreiging (foto 21 t/m 25)
Categorie: II sub 6 / I sub 7
Indien het voorwerp onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel: Artikel 26 lid 1 WWM / Artikel 13 lid 1 WWM.
Het hierboven vermelde voorwerp betreft een voorwerp in de vorm van een pistool, merk Walther, model PDP (foto 21 t/m 23). Dit pistool is een voorwerp dat voor wat betreft vorm en afmeting een sprekende gelijkenis vertoont met echt bestaande vuurwapens. Dit voorwerp vertoont karakteristieke overeenkomsten van pistolen van het merk Walther. Derhalve is dit voorwerp voor bedreiging of afdreiging geschikt.
De 'slede' bleek bij onderzoek leeg te zijn (foto's 24 en 25). Het is mij ambtshalve bekend dat in de 'slede' een gasbusje geplaatst kan worden (zie ook voorwerp 3). Indien het gasbusje in het voorwerp is geplaatst, komt bij het overhalen van de trekker schuim (pepperspray) uit de voorzijde van het voorwerp. Het voorwerp (pistool met gasbusje) is bestemd voor het treffen van personen met pepperspray, zijnde een weerloosmakende en/of traanverwekkende of soortgelijke stof.
Derhalve is het hierboven genoemde voorwerp een wapen in de zin van artikel 2 lid 1 categorie II onder 6 van de Wet wapens en munitie. Tevens is dit voorwerp een wapen is in de zin van artikel 2, lid 1, categorie I, onder 7 van de Wet wapens en munitie gelet op artikel 3 onder a van de Regeling Wapens en Munitie. [19]
13.
Goednummer: PL0900-2021407223-2942726
SIN: AAPE3815NL
Wapen: 10 gasbusjes, pepperspray (foto's 58 t/m 61)
Categorie: II sub 6
Indien deze gasbusjes onbevoegd voorhanden wordt gehouden:
Verbodsartikel: Artikel 26 lid 1 WWM.
Bovenvermelde gasbusjes, welke slechts fabrieksmatig gevuld kunnen worden, bleken bij onderzoek gedeeltelijk gevuld te zijn. Volgens opschrift zou elk busje 11 ml pepperspray bevatten. De busjes zijn van het merk Walther en model Pro secur Pepper cartridge. Bij het indrukken van de veerbelaste standpijp van een van deze gasbusjes, bleek dit gasbusje goed te werken en dat er crème kleurig schuim/vloeistof vrij kwam. Dit
schuim had een irriterende werking op luchtwegen en ogen. Deze gasbusjes zijn elk afzonderlijk een voorwerp, bestemd voor het treffen van personen met pepperspray, zijnde een weerloosmakende en/of traanverwekkende of soortgelijke stof.
Derhalve zijn de hierboven genoemde voorwerpen elk afzonderlijk een wapen in de zin van artikel 2 lid 1 categorie II onder 6 van de Wet wapens en munitie. Deze gasbusjes kunnen in de onder 3 en 4 omschreven voorwerpen worden geplaatst, zodat er een weerloosmakende en/of traanverwekkende of soortgelijke stof kan worden verschoten. [20]
Bewijsoverweging t.a.v. het onder 4 tenlastegelegde
De rechtbank overweegt ten aanzien van de bewezen verklaarde wapens met goednummers 2942216 en 2942259 dat uit het proces-verbaal van bevindingen betreffende de categorisatie is gebleken dat beide wapens gezien de vorm en afmeting een sprekende gelijkenis vertoonden met echt bestaande vuurwapens, namelijk pistolen van het merk Walther. De rechtbank ziet geen reden om te twijfelen aan de juistheid van de beoordeling van de verbalisant het hier gaat om voorwerpen als bedoeld in artikel 2, lid 1, categorie I, onder 7 van de Wet wapens en munitie. Voorts blijkt uit het proces-verbaal dat deze wapens bestemd zijn voor het treffen van personen door middel van een in de slede geplaatst gasbusje. Anders dan de raadsman stelt, volgt uit het proces-verbaal niet dat deze wapens bestemd zijn voor het afschieten van munitie met weerloosmakende of traanverwekkende stof. De rechtbank ziet dan ook evenmin reden om te twijfelen aan de juistheid van de beoordeling van de verbalisant het hier gaat om voorwerpen als bedoeld in artikel 2 lid 1 categorie II onder 6 van de Wet wapens en munitie.
4.4.5
Bewijsmiddelen t.a.v. het onder 5 tenlastegelegde
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 3 februari 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 1] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
Op 1 februari 2022 werd middels een machtiging ex artikel 49 van de Wet wapens en munitie binnen getreden in de woning, gelegen aan de [adres] te [woonplaats] . Verder was in de woning aanwezig verdachte: [toenmalige naam] . Bij de doorzoeking werden de navolgende goederen aangetroffen en inbeslaggenomen.
1 geluidsdemper (zat geschroefd op pistool GAP)
3 ploertendoders [21]
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 29 maart 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 2] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
Naar aanleiding van de onder dit proces aangetroffen- en in beslag genomen voorwerpen is, in het kader van de Wet wapens en munitie, een nader onderzoek aan deze voorwerpen ingesteld, waarbij het onderstaande werd bevonden
Goednummer: PL0900-2021407223-2942208SIN: AAPE3821NLWapen: geluiddemper voor vuurwapens (foto 21 en 22)Categorie: I sub 3
Bovenvermeld voorwerp is een geluiddemper als bedoeld in artikel 2 onder f van de Regeling wapens en munitie. Zijnde een niet in het vuurwapen geïntegreerd, doorgaans aan de loopmond daarvan bevestigd voorwerp, dat bestemd of geschikt is om te bewerkstelligen dat het geluid van het schot wordt gedempt.Genoemde geluiddemper is een wapen in de zin van artikel 2 lid 1 categorie I onder 3 van de Wet wapens en munitie. [22]
Uit het
proces-verbaal van bevindingenvan 13 juni 2022 volgt dat verbalisant [verbalisant 2] onder meer het volgende, zakelijk weergegeven, heeft geverbaliseerd:
N
aar aanleiding van de onder dit proces aangetroffen- en in beslag genomen voorwerpen, is door mij, op maandag 2 mei 2022, in het kader van de Wet wapens en munitie, een nader onderzoek aan deze voorwerpen ingesteld, waarbij het onderstaande werd bevonden.
Goednummer: PL0900-2021407223-2942331
SIN: AARD2666NL
Wapen: 3 ploertendoders (foto's 54 t/m 57)
Categorie: I sub 3
Indien deze ploertendoder onbevoegd voorhanden wordt gehouden/binnen Nederland wordt gebracht:
Verbodsartikel: Artikel 13 lid WWM
Strafartikel: Artikel 55 lid1 WWM
Bovenvermelde ploertendoders bestaan elk uit uitschuifbare staven met een verzwaard uiteinde. In uitgeschoven toestand heeft deze ploertendoder een totale lengte van ongeveer 65 centimeter. Deze ploertendoders zijn alle apart ] gestoken in een holster (foto 54).Deze ploertendoder is een wapen in de zin van artikel 2 lid 1 categorie I onder 3 van de Wet wapens en munitie, gelet op artikel 2 lid 1 onder g van de Regeling wapens en munitie. [23]

5.BEWEZENVERKLARING

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte:
feit 1
op 1 februari 2022 te Hilversum meerdere wapens van categorie III sub 1 van de Wet wapens en munitie, zijnde vuurwapens, te weten
- een revolver (merk Ruger, model Super Red Hawk, kaliber .44 Magnum, goednr. 2942234) en een patroonmagazijn (goednr. 2942240) en
- diverse pistoolonderdelen, te weten een patroonmagazijn kaliber 9 mm P.A.K., merk Walther, model P99 en twee lopen (schietbekers) (goednr. 2944704) en
- diverse pistoolonderdelen, te weten een loop en slede en kast en patroon magazijn (huis) van een pistool, merk Zastava, model CZ99, kaliber 9 mm Para (goednr. 2942319 en 2942329) en
- een semi-automatisch (gas)pistool (merk Kimar, model 92 Auto, kaliber 9 mm P.A., goednr. 2942266) en een patroonmagazijn (goednr. 2942267) en
- een gaspistool (merk Walther, model P99, kaliber 9mm P.A.K., goednr. 2942210) en een patroonmagazijn (goednr. 2942280) en
- een gaspistool (merk Walther, model P99 Commando, kaliber 9mm P.A.K., goednr. 2942230) en een patroonmagazijn (goednr. 2942231) en
- een gaspistool (merk Heckler & Koch, model P30, kaliber 9 mm P.A.K., goednr. 2942179) en een patroonmagazijn (goednr. 2942205) en
- een gaspistool (merk BBM (Bruni), model Minigap, kaliber 9 mm P.A.K., goednr. 2942167) en een patroonmagazijn (goednr. 2942185) en
- een gaspistool (merk BBM (Bruni), model Gap, kaliber 9 mm PAK, goednr. 2942203) en

een grote hoeveelheid (bijbehorende) munitie van categorie III (goednr. 2942220 en 2942249 en 2942253 en 2944714), voorhanden heeft gehad;

feit 2 subsidiair
op 1 februari 2022 te Hilversum, een wapen van categorie II onder 7 van de Wet wapens en munitie, te weten thermiet en een ontstekingsmechanisme (met daaraan lange twee-aderige draad met krokodilklemmen) en een doosje met 9 AA batterijen en een elektronische lont en magnesiumstrip op rol en een lont, zijnde een voorwerp bestemd voor het treffen van zaken door vuur voorhanden heeft gehad;
feit 3
op 1 februari 2022 te Hilversum opzettelijk aanwezig heeft gehad,
- 0,21 en 4,28 gram cocaïne en
- 15,51 gram en 14 pillen (6,72 gram) MDMA en
- 1340 tabletten van 10 mg metylfenidaat (Ritalin) en
- 220 ampullen van 10 mg morfine,

zijnde cocaïne en MDMA en metylfenidaat (Ritalin) en morfine, middelen als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I;

feit 4
op 1 februari 2022 te Hilversum meerdere wapens van categorie II onder 6 van de Wet wapens en munitie, te weten
- een voorwerp in de vorm van pistool, merk Walther, model FDP met gasbusje merk Walther, model Pro secur (goednr. 2942216) en
- een voorwerp in de vorm van pistool, merk Walther, merk PDP (goednr. 2942259) en
- tien gasbusjes, merk Walther, model Pro secur Pepper cartridge (goednr.2942726),
zijnde voorwerpen bestemd voor het treffen van personen met giftige, verstikkende, weerloosmakende, traanverwekkende en soortgelijke stoffen voorhanden heeft gehad;
en
op 1 februari 2022 te Hilversum wapens van categorie I, onder 7° van de Wet wapens en munitie, te weten door de Minister van Justitie en Veiligheid aangewezen voorwerpen die een ernstige bedreiging van personen kon vormen en die zodanig op wapens geleken dat deze voor bedreiging of afdreiging geschikt waren, namelijk voorwerpen die voor wat betreft hun vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis vertonen met een vuurwapen, te weten een pistool, merk Walther, model PDP (goednr. 2942216) en een pistool, merk Walther, model PDP (goednr. 2942259), heeft voorhanden gehad;
feit 5
op 1 februari 2022 te Hilversum wapens van categorie I, onder 3° van de Wet wapens en munitie, te weten een geluiddemper voor vuurwapens (goednr. 2942208) en meerdere ploertendoders (goednr. 2942281 en 2942331) voorhanden heeft gehad.
Voor zover in het bewezen verklaarde deel van de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zijn deze in de bewezenverklaring verbeterd. Verdachte is daardoor niet in de verdediging geschaad.
Hetgeen meer of anders is ten laste gelegd is niet bewezen. Verdachte wordt hiervan vrijgesproken.

6.STRAFBAARHEID VAN DE FEITEN

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het bewezen verklaarde uitsluit, zodat dit strafbaar is.
Het bewezen verklaarde levert volgens de wet de volgende strafbare feiten op:
feit 1:
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie, meermalen gepleegd;
feit 2 subsidiair:
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie, meermalen gepleegd;
feit 3
opzettelijk handelen in strijd met het in artikel 2 onder C van de Opiumwet gegeven verbod;
feit 4:
handelen in strijd met artikel 26, eerste lid, van de Wet wapens en munitie, meermalen gepleegd;
feit 5
handelen in strijd met artikel 13, eerste lid, van de Wet wapens en munitie, meermalen gepleegd..

7.STRAFBAARHEID VAN VERDACHTE

Er is geen omstandigheid gebleken of aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluit. Verdachte is dan ook strafbaar.

8.OPLEGGING VAN STRAF

8.1
De vordering van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd verdachte ter zake van het door de officier van justitie bewezen geachte te veroordelen tot een gevangenisstraf van 30 maanden, met aftrek van het voorarrest. De officier van justitie heeft daarnaast verzocht om de schorsing van de voorlopige hechtenis van verdachte op te heffen.
8.2
Het standpunt van de verdediging
In het geval van een bewezenverklaring heeft de raadsman verzocht om bij de strafoplegging in strafverminderende zin rekening te houden met de onrechtmatigheid van de doorzoeking. De raadsman heeft bepleit om aan verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen, die de duur van zijn voorarrest niet overstijgt, en daarnaast eventueel een onvoorwaardelijke taakstraf. Tot slot heeft de raadsman verzocht om opheffing van de voorlopige hechtenis van verdachte.
8.3
Het oordeel van de rechtbank
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het bewezen verklaarde, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals ter terechtzitting is gebleken.
De ernst van de feiten
Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan het – in zijn woning – voorhanden hebben van een arsenaal aan wapens: een revolver, zes gaspistolen, twee nepwapens, onderdelen van vuurwapens, een grote hoeveelheid munitie, pepperspraybusjes en ploertendoders. Tevens heeft hij een zeer brandbare stof met een ontstekingsmechanisme in huis gehad. Ongeacht zijn intenties - naar eigen zeggen had hij voorzorgsmaatregelen getroffen voor een mogelijke instorting van de samenleving als gevolg van de coronapandemie – staat vast dat het ongecontroleerde bezit van dergelijke wapens gevaarlijk en onwenselijk is, en bijdraagt aan de aantasting van de algemene gevoelens van veiligheid binnen de samenleving. Dat in een woonwijk de Explosieven Opruiming Dienst ter plaatse moest komen, zal voor omwonenden beangstigend zijn geweest. Dat verdachte naar eigen zeggen wetenschappelijk onderlegd is, vormt geen geruststelling en geen rechtvaardiging voor het bezit van een potentiële brandbom. Verder had verdachte verschillende verdovende middelen en medicatie voorhanden. Het ongecontroleerde bezit hiervan levert een gevaar voor de gezondheid op. De rechtbank neemt het verdachte ten slotte extra kwalijk dat hij kleine kinderen heeft en de gevaarlijke spullen wijdverspreid over de woning lagen. Kennelijk heeft hij weinig rekening gehouden met hun veiligheid.
De persoon van verdachte
De rechtbank heeft kennis genomen van het advies van Reclassering Nederland van 14 april 2023. Hieruit volgt dat verdachte financieel onafhankelijk is, en kritisch over de huidige maatschappij en de Nederlandse overheid. Zijn vrouw is inmiddels zwanger van hun derde kind en in de toekomst wil hij graag met zijn gezin naar de Verenigde Staten verhuizen wegens de steeds vergaande overheidsbemoeienis in Nederland. Gelet op de proceshouding van verdachte adviseert de reclassering een straf zonder bijzondere voorwaarden.
Daarnaast heeft de rechtbank acht geslagen op het Pro Justitia rapport van 3 juli 2022. Hieruit volgt dat er geen psychische stoornissen bij hem zijn geconstateerd. Verdachte heeft de financiële middelen, de kennis en de vaardigheden om extremistisch geweld voor te bereiden. Er zijn echter geen evidente drijfveren van gewelddadig extremisme waargenomen. Het risico op toekomstig gewelddadig of extremistisch geweld wordt daarom als laag ingeschat.
Tot slot heeft de rechtbank acht geslagen op een uittreksel van de justitiële documentatie betreffende verdachte van 2 februari 2023, waaruit blijkt dat hij niet eerder voort soortgelijke feiten is veroordeeld.
De op te leggen straf
Gelet op de grote hoeveelheid aangetroffen gevaarzettende goederen en de straffen die in het algemeen voor vuurwapenbezit worden opgelegd, kan er naar het oordeel van de rechtbank niet worden volstaan met een straf die geen vrijheidsbeneming met zich brengt. De rechtbank overweegt voorts dat verdachte zich op het standpunt heeft gesteld dat de beweegredenen voor zijn handelen verdedigbaar zijn. Hiermee bagatelliseert verdachte de ernst van de bewezen verklaarde feiten. Gelet hierop beoogt de rechtbank bij de op te leggen straf verdachte van de ernst van zijn handelen te doordringen en hem ervan te weerhouden om opnieuw strafbare feiten te plegen. Tevens heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat verdachte reeds een aantal maanden in voorlopige hechtenis heeft doorgebracht. De rechtbank is daarom van oordeel dat verdachte een onvoorwaardelijke gevangenisstraf dient te krijgen, die gelijk staat aan de duur van zijn voorarrest. De rechtbank zal verdachte daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf opleggen, als stok achter de deur en om te onderstrepen dat het ongeoorloofde bezit van wapentuig, brandbare stoffen, verdovende middelen en grote hoeveelheden medicatie onder geen enkele omstandigheid geaccepteerd wordt. De rechtbank is in het kader van het strafdoel van vergelding tevens van oordeel dat verdachte een taakstraf dient uit te voeren.
Concluderend is de rechtbank van oordeel dat een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan een gedeelte van 6 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaren en met aftrek van het voorarrest, passend en geboden is. Daarnaast zal de rechtbank verdachte veroordelen tot een taakstraf van 120 uren, bij niet of niet naar behoren verrichten te vervangen door 60 dagen hechtenis.
Tenuitvoerlegging van de op te leggen gevangenisstraf zal volledig plaatsvinden binnen de penitentiaire inrichting, tot het moment dat de verdachte in aanmerking komt voor deelname aan een penitentiair programma, als bedoeld in artikel 4 Penitentiaire beginselenwet, dan wel de regeling van voorwaardelijke invrijheidsstelling, als bedoeld in artikel 6:2:10 Wetboek van Strafvordering, aan de orde is.
De op te leggen straf brengt mee dat het (geschorste) bevel tot voorlopige hechtenis wordt opgeheven.

9.BESLAG

9.1
De vordering van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd om de onder verdachte in beslag genomen medicatie, wapens en verdovende middelen te onttrekken aan het verkeer en de overige in beslag genomen goederen te retourneren aan verdachte.
9.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsman heeft geen standpunt ingenomen met betrekking tot de in beslag genomen goederen.
9.3
Het oordeel van de rechtbank
Onttrekking aan het verkeer
De rechtbank zal de in beslag genomen verdovende middelen, medicatie, gasbusjes, chemicaliën, overige wapens en onderdelen onttrekken aan het verkeer. Deze voorwerpen zijn van zodanige aard dat het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met de wet of met het algemeen belang. Bovendien zijn de bewezen verklaarde feiten met betrekking tot deze voorwerpen begaan.
Teruggave aan verdachte
De rechtbank zal de teruggave gelasten aan verdachte van de overige in beslag genomen voorwerpen die aan verdachte toebehoren.

10.TOEPASSELIJKE WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN

De beslissing berust op de artikelen
  • 9, 14a, 14b, 14c, 22c, 22d, 36b, 36c, 36d, 57 van het Wetboek van Strafrecht;
  • 13, 26, 54, 55 van de Wet wapens en munitie en
  • 2 en 10 van de Opiumwet,
zoals deze artikelen luidden ten tijde van het bewezenverklaarde.

11.BESLISSING

De rechtbank:
Vrijspraak
- verklaart het onder 2 primair tenlastegelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij;
Bewezenverklaring
- verklaart het onder 1, 2 subsidiair, 3, 4 en 5 tenlastegelegde bewezen zoals hiervoor in rubriek 5 is vermeld;
- verklaart het meer of anders tenlastegelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij;
Strafbaarheid
- verklaart het bewezenverklaarde strafbaar en kwalificeert dit zoals hiervoor in rubriek 6 is vermeld;
- verklaart verdachte strafbaar;
Oplegging straf
- veroordeelt verdachte tot een
gevangenisstraf van 14 (veertien) maanden;
- bepaalt dat de
tijd, door verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in
verzekering en voorlopige hechtenisdoorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf
in minderingzal worden gebracht;
- bepaalt dat van de gevangenisstraf een
gedeelte van 6 (zes) maanden nietzal worden ten uitvoer gelegd,
tenzijde rechter later anders gelast op grond van het feit dat verdachte de hierna te melden algemene voorwaarde niet heeft nageleefd;
- stelt daarbij een
proeftijd van 2 (twee) jarenvast;
- als voorwaarde geldt dat verdachte zich voor het einde van de proeftijd niet schuldig maakt aan een strafbaar feit;
- veroordeelt verdachte tot een
taakstraf van 120 (honderdtwintig) uren;
- beveelt dat voor het geval verdachte de taakstraf niet of niet naar behoren verricht de taakstraf wordt vervangen door 60 (zestig) dagen hechtenis;
Beslag
- verklaart de volgende voorwerpen onttrokken aan het verkeer:
  • 1 STK Verdovende Middelen (omschrijving: G2942309, lijst Leon nr. 42, aangetroffen in kelder);
  • 1 STK Verdovende Middelen Brok (omschrijving: G2942344, lijst Leon nr. 44, aangetroffen in kelder, wit);
  • 1 STK Verdovende Middelen (omschrijving: G2942351, lijst Leon nr. 40, aangetroffen in kelder, wit);
  • 14 STK Xtc (omschrijving: G2942359, lijst Leon nr. 43, aangetroffen in kelder, grijs);
  • 1 STK Henneptoppen (omschrijving: G2942362, lijst Leon nr. 41, aangetroffen in kelder);
  • 1 STK Cocaïne (omschrijving: G2942367, lijst Leon nr. 34, aangetroffen in slaapkamer)
  • 22 DS Medicijn (omschrijving: G2942401, 22 dozen met elk 10 ampullen morfine à 10 ml);
  • 67 STK Medicijn (omschrijving: G2942406, 67 blisters 67 BLISTERS à 20 tabletten van 10 mg Ritalin);
  • 1 STK Medicijn (omschrijving: G2945290, blister oxycodon 9 pillen totaal. Aangetroffen in kelder);
  • 1 FLS Medicijn (omschrijving: G2945265, 1 flesje methadon, aangetroffen in kast kelder);
  • 1 DS Methadon (omschrijving: G2945263, 1 doos 10 blisters totaal 100 pillen);
  • 1 POT Methadon (omschrijving: G2945269, potje met 45 pillen methadon, aangetroffen in kelder);
  • 1 DS Methadon (omschrijving: G2945333);
  • 12 BUS Pepperspray (omschrijving: G2942726, lijst Leon nr. 26, Walther);
  • 2 BUS Pepperspray (omschrijving: G2942731, lijst Leon nr. 26, Pfeffer KO);
  • 2 BUS Pepperspray (omschrijving: G2942734, lijst Leon nr. 26, Walther);
  • 1 STK Knuppel (omschrijving: G2944735, lijst Leon nr. 29, slagwapen aangetroffen achter voordeur, zilverkleurig);
  • 1 STK Honkbalknuppel (omschrijving: G2944733, lijst Leon nr. 29, slapwapen aangetroffen achter voordeur, zwart);
  • 3 STK Holster (omschrijving: G2944870, lijst Leon nr. 46, uit kelder);
  • 1 STK Jerrycan (omschrijving: G2944901, lijst Leon nr. 28, benzine jerrycan naast voordeur, groen);
  • 1 STK Zoutzuur (omschrijving: G2942747);
  • 1 STK Aceton;
  • 1 STK Loog (omschrijving: G2942751);
  • 1 BLK (omschrijving: G2942756, niet te definiëren goederen);
  • 2 FLS (omschrijving: niet te definiëren goederen);
  • 3 FLS (Omschrijving: G2942767, niet te definiëren goederen);
- gelast de teruggave aan verdachte van de volgende voorwerpen:
  • 1 STK Zaklamp (omschrijving: G2944737, lijst Leon nr. 29, aangetroffen in gang achter voordeur, LED lenser);
  • 1 STK Politiejas (omschrijving: G2944895, lijst Leon nr. 32, aangetroffen in gang);
Voorlopige hechtenis
- heft op het geschorste bevel tot voorlopige hechtenis.
Dit vonnis is gewezen door mr. R.P.P. Hoekstra, voorzitter, mrs. H.B.W. Beekman en V.A. Groeneveld, rechters, in tegenwoordigheid van mr. R.R.V. Joerawan, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van 26 mei 2023.
De griffier is buiten staat dit vonnis mede te ondertekenen.
Bijlage: de gewijzigde tenlastelegging
Aan verdachte wordt ten laste gelegd dat:
1.
hij op of omstreeks 1 februari 2022 te Hilversum, althans in Nederland, tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen, een of meerdere wapens van categorie II sub 1 en/of III sub 1, zijnde (een) vuurwapen(s), te weten
- een revolver (merk Ruger, model Super Red Hawk, kaliber .44 Magnum, goednr. 2942234) en/of een patroonmagazijn (goednr. 2942240) en/of
- diverse pistoolonderdelen, te weten een patroonmagazijn kaliber 9 mm P.A.K., merk Walther, model P99 en/of twee lopen (schietbekers) (goednr. 2944704) en/of
- diverse pistoolonderdelen, te weten een loop en/of slede en/of kast en/of patroon magazijn (huis) en/of slagpin en/of handgreepplaten en/of diverse schroefjes en/of veertjes en/of palletjes van een pistool, merk Zastava, model CZ99, kaliber 9 mm Para (goednr. 2942319 en/of 2942329) en/of
- een semi-automatisch (gas)pistool (merk Kimar, model 92 Auto, kaliber 9 mm P.A., goednr. 2942266) en/of een patroonmagazijn (goednr. 2942267) en/of
- een (gas)pistool (merk Walther, model P99, kaliber 9mm P.A.K., goednr. 2942210) en/of een patroonmagazijn (goednr. 2942280) en/of
- een (gas)pistool (merk Walther, model P99 Commando, kaliber 9mm P.A.K., goednr. 2942230) en/of en/of een patroonmagazijn (goednr. 2942231) en/of
- een (gas)pistool (merk Heckler & Koch, model P30, kaliber 9 mm P.A.K., goednr. 2942179) en/of een patroonmagazijn (goednr. 2942205) en/of
- een (gas)pistool (merk BBM (Bruni), model Minigap, kaliber 9 mm P.A.K., goednr. 2942167) en/of een patroonmagazijn (goednr. 2942185) en/of
- een (gas)pistool (merk BBM (Bruni), model Gap, kaliber 9 mm PAK, goednr. 2942203) en/of een patroonmagazijn (goednr. 2942205) en/of
- een semi-automatisch (gas)pistool (merk Kimar, model 92 Auto, kaliber 9mm P.A., goednr. 2942266) en/of
een grote hoeveelheid (bijbehorende) munitie van categorie III (goednr. 2942220 en/of 2942249 en/of 2942253 en/of 2944714), voorhanden heeft gehad;
2.
hij op één of meerdere momenten in of omstreeks de periode van 6 januari 2021 tot en
met 1 februari 2022 te Hilversum en/of elders in Nederland, tezamen en in vereniging met
(een) ander(en), althans alleen, ter voorbereiding van de/het misdrijf/misdrijven waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van acht jaren of meer is gesteld, te weten het opzettelijk stichten van brand en/of teweegbrengen van een ontploffing, waarbij gemeen gevaar voor goederen en/of levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel voor een ander te duchten is (als bedoeld in artikel 157 Wetboek van Strafrecht) en/of (telkens) opzettelijk voorwerpen, stoffen, informatiedragers, ruimten en/of vervoermiddelen, te weten
- (2 x 500 gram + 580 gram) aluminiumpoeder en/of (177 gram) magnesiumpoeder en/of (391 gram) ijzerpoeder, althans brandbare en/of ontplofbare stoffen/poeders en/of deze stoffen tot een zeer brandbaar mengsel (Thermiet) heeft vermengd (In een flacon met daarop de mengverhouding) en/of
- een ontstekingsmechanisme (met daaraan lange twee-aderige draad met krokodilklemmen) en/of een doosje met 9 AA batterijen en/of een (elektronische) lont en/of magnesiumstrip (op rol) en/of een lont,
althans chemicaliën en/of stoffen en/of precursoren bestemd tot het begaan van dat/die misdrijf/misdrijven, heeft verworven, vervaardigd, ingevoerd, doorgevoerd, uitgevoerd en/of voorhanden heeft gehad;
subsidiair althans, indien het vorenstaande niet tot een veroordeling mocht of zou kunnen leiden:
hij op één of meerdere momenten in of omstreeks de periode van 6 januari 2021 tot en met 1 februari 2022 te Hilversum en/of elders in Nederland, een wapen van categorie II, onder 7 van de Wet wapens en munitie, te weten thermiet en/of een mengsel bestaande uit aluminiumpoeder en/of magnesiumpoeder en/of ijzerpoeder, althans brandbare en/of ontplofbare stoffen/poeders en/of een ontstekingsmechanisme (met daaraan lange twee-aderige draad met krokodilklemmen) en/of een doosje met 9 AA batterijen en/of een (elektronische) lont en/of magnesiumstrip (op rol) en/of een lont, zijnde een voorwerp bestemd voor het treffen van personen of zaken door vuur of door middel van ontploffing voorhanden heeft gehad;
3.
hij op of omstreeks 1 februari 2022 te Hilversum, tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen, opzettelijk heeft geteeld en/of bereid en/of bewerkt en/of verwerkt en/of verkocht en/of afgeleverd en/of verstrekt en/of vervoerd, in elk geval opzettelijk aanwezig heeft gehad,
- ongeveer 0,21 en/of 4,28 gram, in elk geval een hoeveelheid van een materiaal bevattende cocaïne en/of
- ongeveer 15,51 gram en/of 14 pillen (6,72 gram), in elk geval een hoeveelheid van een materiaal bevattende MDMA en/of
- ongeveer 1340 tabletten van 10 mg, in elk geval een hoeveelheid van een materiaal bevattende metylfenidaat (Ritalin) en/of
- ongeveer 220 ampullen van 10 mg, in elk geval een hoeveelheid van een materiaal bevattende morfine,
zijnde cocaïne en/of MDMA en/of metylfenidaat (Ritalin) en/of morfine (een) middel(len) als bedoeld In de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet;
4.
hij op of omstreeks 1 februari 2022 te Hilversum tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen, een of meerdere wapen(s) van categorie II, onder 6 van de Wet wapens en munitie, te weten
- een voorwerp in de vorm van pistool, merk Walther, model FDP met gasbusje merk Walther, model Pro secur (goe dnr. 2942216) en/of
- een voorwerp in de vorm van pistool, merk Walther, merk PDP zonder gasbusje (goednr. 2942259) en/of
- een gasbus, merk KKS, model OC 5000 (goednr. 2942304) en/of
- vier, althans een of meerdere gasbusjes, merk Klever, model KO Jet (goednr. 2942318 en/of 2942731) en/of
- een gasbus, merk Klever, model KO Fog (goednr. 2942324) en/of
- tien, althans een of meerdere gasbusjes, merk Walther, model Pro secur Pepper cartridge en/of Pro secur Pepper gel cartridge en/of Pro Secur (goednr.2942726),
zijnde (een) voorwerp(en) bestemd voor het treffen van personen met giftige, verstikkende, weerloosmakende, traanverwekkende en soortgelijke stoffen voorhanden heeft gehad;
en/of
hij op of omstreeks 1 februari 2022 te Hilversum tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen, (een) wapen(s) van categorie I, onder 7° van de Wet wapens en munitie, te weten (een) door de Minister van Justitie en Veiligheid aangewezen voorwerp(en) dat/die een ernstige bedreiging van personen kon vormen en/of dat/die zodanig op (een) wapen(s) geleek/geleken dat deze voor bedreiging of afdreiging geschikt was/waren, namelijk (een) voorwerp(en) die voor wat betreft hun vorm en afmetingen een sprekende gelijkenis vertonen met (een) vuurwapen, te weten
een pistool, merk Walther, model PDP (goednr. 2942216) en/of
een pistool, merk Walther, model PDP (goednr. 2942259),
heeft voorhanden gehad;
5.
hij op of omstreeks 1 februari 2022 te Hilversum tezamen en in vereniging met (een) ander(en), althans alleen, (een) wapen(s) van categorie I, onder 3° van de Wet wapens en munitie, te weten
- een geluiddemper voor vuurwapens (goednr. 2942208) en/of
- vier, althans een of meerdere ploertendoders (goednr. 2942281 en/of 2942331)
voorhanden heeft gehad.

Voetnoten

1.Wanneer hierna wordt verwezen naar paginanummers betreffen dit pagina’s van op ambtseed of ambtsbelofte opgemaakte processen-verbaal. Deze processen-verbaal zijn als bijlage opgenomen bij het in de wettelijke vorm opgemaakte proces-verbaal van 3 februari 2022, genummerd PL0900-2021407223, opgemaakt door politie eenheid Midden-Nederland, doorgenummerd pagina 1 tot en met 260 (het zogeheten PV Eind). Tenzij anders vermeld, zijn dit processen-verbaal in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde opsporingsambtenaren.
2.Pagina’s 32 en 33 van het PV Eind.
3.Een in de wettelijke vorm opgemaakt proces-verbaal van bevindingen van 13 juni 2022, genummerd PL0900-2021407223-71, opgemaakt door verbalisant [verbalisant 2] , werkzaam bij de politie eenheid Midden-Nederland, doorgenummerde pagina 332. Dit proces-verbaal is als bijlage opgenomen bij het in de wettelijke vorm opgemaakte proces-verbaal van 5 juli 2022, genummerd PL0900-2021407223, opgemaakt door politie eenheid Midden-Nederland, doorgenummerd pagina 252A tot en met 536 (het zogeheten PV Vervolg).
4.Pagina’s 332 en 333 van het PV Vervolg.
5.Pagina 337 van het PV Vervolg.
6.Pagina’s 341 en 342 van het PV Vervolg.
7.Pagina’s 72 en 73 van het PV Eind.
8.Pagina’s 199 en 201 van het PV Eind.
9.Pagina’s 43 en 44 van het PV Eind.
10.Een geschrift als bedoeld in artikel 344, eerste lid, aanhef en onder 5 Wetboek van Strafvordering, zijnde een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) van 30 juni 2022, opgemaakt door rapporteur ing. E.M. Kok, pagina’s 3 en 7.
11.Pagina’s 32 tot en met 34 van het PV Eind.
12.Pagina 38 van het PV Eind.
13.Pagina’s 63 tot en met 67 van het PV Eind.
14.Pagina 68 van het PV Eind.
15.Pagina 69 van het PV Eind.
16.Pagina 70 van het PV Eind.
17.Pagina 71 van het PV Eind.
18.Pagina 32 tot en met 33 van het PV Eind.
19.Pagina’s 329 tot en met 331 van het PV Vervolg.
20.Pagina 335 van het PV vervolg.
21.Pagina’s 32, 33 van het PV Eind.
22.Pagina’1 199, 201, 202 van het PV Eind.
23.Pagina’s 328, 334 en 335 van het PV Vervolg.