ECLI:NL:RBMNE:2023:2429

Rechtbank Midden-Nederland

Datum uitspraak
22 mei 2023
Publicatiedatum
24 mei 2023
Zaaknummer
16.021833.23
Instantie
Rechtbank Midden-Nederland
Type
Uitspraak
Rechtsgebied
Strafrecht
Procedures
  • Eerste aanleg - meervoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
AI samenvatting door LexboostAutomatisch gegenereerd

Veroordeling voor handel in cocaïne, bezit van cocaïne en eenvoudig witwassen

Op 22 mei 2023 heeft de Rechtbank Midden-Nederland in Lelystad uitspraak gedaan in een strafzaak tegen een verdachte die beschuldigd werd van handel in cocaïne, bezit van cocaïne en eenvoudig witwassen. De verdachte, geboren in 1998 en thans gedetineerd, werd beschuldigd van het handelen in cocaïne gedurende een periode van acht maanden, het bezit van 19,69 gram cocaïne en het voorhanden hebben van een geldbedrag van € 5.370,-, dat afkomstig was uit eigen misdrijf. Tijdens de terechtzitting op 8 mei 2023 heeft de officier van justitie, mr. A.A. Nieli, de vordering ingediend, terwijl de verdediging vrijspraak bepleitte op basis van vermeende ernstige vormverzuimen tijdens het onderzoek. De rechtbank heeft vastgesteld dat de dagvaarding geldig was en dat er geen redenen waren voor schorsing van de vervolging. De rechtbank oordeelde dat de bewijsmiddelen, waaronder tapgesprekken en getuigenverklaringen, wettig en overtuigend bewijs boden voor de tenlastelegging. De rechtbank heeft de verdachte schuldig bevonden aan alle feiten en hem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest. De rechtbank heeft ook beslist over het beslag, waarbij bepaalde goederen verbeurd zijn verklaard en andere aan de verdachte zijn teruggegeven. De uitspraak is gedaan in het kader van de Opiumwet en de verdachte is strafbaar verklaard voor het medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet, opzettelijk handelen in strijd met de Opiumwet en eenvoudig witwassen.

Uitspraak

RECHTBANK MIDDEN-NEDERLAND

Strafrecht
Zittingsplaats Lelystad
Parketnummer: 16.021833.23 (P)
Vonnis van de meervoudige kamer van 22 mei 2023
in de strafzaak tegen
[verdachte],
geboren op [geboortedatum] 1998 te [geboorteplaats] ,
wonende aan de [adres 1] , [woonplaats] ,
thans gedetineerd in de [verblijfplaats] .

1.ONDERZOEK TER TERECHTZITTING

Dit vonnis is op tegenspraak gewezen naar aanleiding van het onderzoek op de terechtzitting van 8 mei 2023.
De rechtbank heeft kennisgenomen van de vordering en standpunten van officier van justitie mr. A.A. Nieli en van hetgeen verdachte en zijn raadsman, mr. J.M. Jonkers, advocaat te Voorschoten, naar voren hebben gebracht.

2.TENLASTELEGGING

De tenlastelegging is als bijlage aan dit vonnis gehecht.
De verdenking komt er, kort en feitelijk weergegeven, op neer dat verdachte:
feit 1
in de periode van 25 mei 2022 tot en met 23 januari 2023 te Lelystad samen met anderen heeft gehandeld in cocaïne;
feit 2
op 23 januari 2023 te Lelystad 19,69 gram cocaïne aanwezig heeft gehad;
feit 3
op 23 januari 2023 te Lelystad samen met anderen een geldbedrag van 5.370 euro aanwezig heeft gehad, terwijl hij wist dat dit bedrag uit eigen misdrijf was verkregen.

3.VOORVRAGEN

De dagvaarding is geldig, de rechtbank is bevoegd tot kennisneming van het ten laste gelegde, de officier van justitie is ontvankelijk in de vervolging van verdachte en er zijn geen redenen voor schorsing van de vervolging.

4.WAARDERING VAN HET BEWIJS

4.1
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie acht het onder de feiten 1, 2 en 3 ten laste gelegde wettig en overtuigend te bewijzen.
4.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsman heeft vrijspraak bepleit van het onder de feiten 1, 2 en 3 ten laste gelegde.
De raadsman heeft daarbij aangevoerd dat tijdens het voorbereidend onderzoek sprake is geweest van ernstige vormverzuimen. Bij de aanhouding van verdachte is disproportioneel geweld gebruikt, de aanhouding heeft plaatsgevonden zonder geldige machtiging en de telefoontap op de telefoon van verdachte is onrechtmatig geplaatst. Bewijs dat is verkregen nadat de vormverzuimen hebben plaatsgevonden dient dan ook buiten beschouwing te blijven.
Ten aanzien van het onder feit 1 ten laste gelegde heeft de raadsman verder bepleit dat niet kan worden bewezen dat verdachte gedurende de gehele tenlastegelegde periode zich schuldig heeft gemaakt aan de handel in harddrugs en dat hij telkens opzettelijk cocaïne aanwezig heeft gehad.
Ten aanzien van het onder feit 3 ten laste gelegde heeft de raadsman aangevoerd dat uit het dossier volgt dat verdachte legaal heeft gewerkt en het aangetroffen geld het spaargeld van verdachte betreft.
4.3
Het oordeel van de rechtbank
Bewijsmiddelen [1]
Tapgesprekken
Door het onderzoeksteam is vastgesteld dat er door de broers [medeverdachte 1] en [medeverdachte 2] harddrugs verhandeld wordt. [2] Uit afgeluisterde telefoongesprekken middels de telefoontap op beide [medeverdachte 1 en medeverdachte 2] bleek dat er met telefoonnummer [telefoonnummer 1] de volgende gesprekken werden gevoerd:
20 november 2022 [3] :
Gebruiker [telefoonnummer 1] wordt gebeld door de getapte [telefoonnummer 2] . De getapte vraagt aan [telefoonnummer 1] : "Yoo, kom naar het tuinhuis. Neem vijf en half voor me mee. Gebruiker [telefoonnummer 1] antwoord hierop:"Ay"
2 december 2022:
Gebruiker [telefoonnummer 1] wordt gebeld door getapte [telefoonnummer 2] . Getapte geeft aan dat hij 3 keer 60 niet lang gaat laten wachten. Gebruiker [telefoonnummer 1] geeft aan dat hij getapte [telefoonnummer 2] zo ziet.
8 december 2022:
De getapte [telefoonnummer 3] zegt dat gebruiker [telefoonnummer 1] bij het adres [adres 2] moet zijn.
Gebruiker [telefoonnummer 1] geeft aan dat dit goed is. Vervolgens geeft de getapte aan dat gebruiker [telefoonnummer 1] nog langs [A] (fon) moet voor negen donnies. Er volgt een gesprek waarbij afgestemd wordt wat in verband met de tijd een handige volgorde is.
9 december 2022Gebruiker [telefoonnummer 1] wordt gebeld door de getapte [telefoonnummer 3] . De getapte [telefoonnummer 3] vraagt waarom hij de hele tijd door haar gebeld word. [telefoonnummer 1] zegt "Ja, omdat ik een discussie daar had van tikkie".
10 december 2022 [4] - Getapte [telefoonnummer 3] belt naar gebruiker [telefoonnummer 1] . De getapte zegt tegen gebruiker [telefoonnummer 1] dat hij langs
[B] moet. Gebruiker [telefoonnummer 1] vraagt: " [locatie] ?"
Getapte zegt vervolgens: "Ja man. Hele weer."
- Getapte [telefoonnummer 3] heeft een gesprek met de gebruiker van het telefoonnummer [telefoonnummer 4] ( [telefoonnummer 4] ). Gebruiker [telefoonnummer 4] zegt: "Ja, dan moet je die collega van je eens betere bedrijfskleding geven. Ja, je moet hem betere kleding geven want dit ziet er ook niet uit". Kort hierna zegt de gebruiker "Ja, hij heeft een elektrische fiets he." Getapte [telefoonnummer 3] antwoord hierop: "Jaha."
- Getapte [telefoonnummer 3] geeft aan dat hij een afspraak heeft gemaakt met een derde bij de bushalte. Deze derde wil waarschijnlijk een zestigje hebben. Getapte [telefoonnummer 3] geeft ook aan dat deze derde persoon met een tikkie wil betalen. [telefoonnummer 1] geeft aan dat hij door een maatje gewaarschuwd is voor het gebruik van tikkies.
De getapte [telefoonnummer 3] lijkt dan aan te geven dat dit de laatste dag is voor het gebruik van tikkies en zegt: "dan d'r uit". Een kort moment later geeft getapte [telefoonnummer 3] aan dat de derde persoon een hele wil hebben en dat [telefoonnummer 1] een tikkie van 55 kan sturen.
22 december 2022 [5]
Op 22 december 2022 ontvangt gebruiker [telefoonnummer 1] de volgende sms berichten van getapte [telefoonnummer 3] :
-19.05 uur [adres 3]
-19.05 uur 20 assie
Gebruiker [telefoonnummer 1] reageert hierop:. " bro moet je niet naar mij sturen."
4 januari 2023 [6]
Gebruiker [telefoonnummer 1] vraagt aan de getapte [telefoonnummer 2] of hij wat naar beneden kan gooien. Hij vraagt om een donnie charles en een donnie dep. Vervolgens geeft gebruiker [telefoonnummer 1] aan dat hij nog genoeg heeft en dat die zestigjes nog geen eens aangeraakt zijn. Hij vraagt of hij nog vijf bankoes mag omdat hij nog maar twee bankoes heeft.
Getapte [telefoonnummer 2] geeft aan dat hij het beste vijf van alles kan hebben.
Gebruiker [telefoonnummer 1] zegt: nee, zestigjes heb ik nog 5. Hij geeft aan dat de zestigjes sinds die dag van [B] er al niet meer doorheen zijn gegaan. Gebruiker [telefoonnummer 1] zegt. "10 van die kleintjes, want de kleintjes gaan hard deze dagen want niemand had bankoe ..(ntv) skeer"
21 januari 2023 [7]
Getapte [telefoonnummer 5] belt naar gebruiker [telefoonnummer 1] .
Getapte zegt :" Euh hoor dan. Euh [C] (fon) is waarschijnlijk bij [adres 4] . Die wilt een chawa (25) en een mattie van [D] (fon) is daar letterlijk elk moment. Die wilt twee keer vijftig." Gebruiker [telefoonnummer 1] zegt: "Twee keer vijftig en een keer vijfentwintig."
Verklaringen verdachte en getuige
Verdachte heeft ter terechtzitting van 8 mei 2023 verklaard dat het telefoonnummer [telefoonnummer 1] van hem is. [8]
Getuige [getuige] heeft op 31 januari 2023 verklaard dat hij de afgelopen twee jaar vaak cocaïne gebruikt. [9] De getuige heeft verder verklaard dat hij de persoon die op foto 1 staat afgebeeld herkent als de persoon die vaak langs kwam om cocaïne te brengen. [10] Hij herkende hem aan alles. Hij kwam vaak op de fiets. Uit het proces-verbaal van verhoor van getuige volgt dat op foto 1 verdachte staat afgebeeld. [11]
Betalingen via een ‘tikkie’
Door het onderzoeksteam is onderzoek gedaan naar de rekeningen die gebruikt zijn voor het
handelen in verdovende middelen. Uit onderzoek is gebleken dat de rekeningen voorzien
[rekeningnummer 1] en [rekeningnummer 2] transacties tonen die kenmerken hebben als de transacties bij handel in verdovende middelen. [12] De transacties betreffen vaak bijschrijvingen van vaste hoeveelheden op de rekening van de gebruiker. De tegenrekening of het telefoonnummer is veelal in gebruik bij een persoon die bekend staat als drugsgebruiker of hieraan valt te relateren. Uit het onderzoek komt naar voren dat de
houder van de rekening, [verdachte] , aan iedere girale transactie zelf vijf (5) euro verdiende.
[rekeningnummer 1] [13]
Op rekening [rekeningnummer 1] vonden in de periode tussen 1-5-2022 en 23-12-2022 98 betaalverzoeken plaats. Hiervan waren er 60 bijschrijvingen (€ 5.564,45) en 38 afschrijvingen (€3.832,38) via betaalverzoek.
Betaalverzoeken [rekeningnummer 1] [14]
Rekeningnaam
Rekeningnummer
Omschrijving
Bijschrijving
Afschrijving
Aantal transacties
[rekeningnaam 1]
[rekeningnummer 3]
At (3x), Cadeautj, E (12x), S, T, (3x), Tt
€ 1.991,68
€1.904,88
30
[verdachte]
[rekeningnummer 4]
At at at, E, T Voetbal
€743,00
4
[verdachte]
[rekeningnummer 5]
At, E (2x)
€ 37,00
3
[rekeningnaam 2]
[rekeningnummer 6]
Feest
€ 500,00
€ 30,00
2
[verdachte] e/o [rekeningnaam 3]
[rekeningnummer 7]
At (2x), At at, Mbs kopen, E (2x), T, Sorry ma
€ 449,47
8
[rekeningnaam 29]
[rekeningnummer 8]
E (3x), T
€ 442,30
€ 271,50
12
[rekeningnaam 4]
[rekeningnummer 9]
Uiteten
€ 296,00
€ 341,00
3
[rekeningnaam 5]
[rekeningnummer 10]
At at
€ 150,00
1
[rekeningnaam 6]
[rekeningnummer 11]
E (2x)
€ 125,00
2
[rekeningnaam 7]
[rekeningnummer 12]
Boodschappen, Y
€ 115,00
2
[rekeningnaam 8]
[rekeningnummer 13]
E (2x)
€ 100,00
2
[rekeningnaam 9]
[rekeningnummer 14]
E
€ 100,00
1
[rekeningnaam 10]
[rekeningnummer 15]
E
€ 100,00
1
[rekeningnaam 11]
[rekeningnummer 16]
E
€ 60,00
1
[rekeningnaam 12]
[rekeningnummer 17]
E
€ 60,00
1
[rekeningnaam 13]
[rekeningnummer 18]
E
€ 55,00
1
[rekeningnaam 14]
[rekeningnummer 19]
T
€ 55,00
1
[rekeningnaam 15]
[rekeningnummer 20]
E
€ 50,00
1
[rekeningnaam 16]
[rekeningnummer 21]
E
€ 50,00
1
[rekeningnaam 17]
[rekeningnummer 22]
Cadeau
€ 30,00
1
[rekeningnaam 18]
[rekeningnummer 23]
E
€ 30,00
1
[rekeningnaam 19]
[rekeningnummer 24]
E
€ 25,00
1
[rekeningnaam 20]
[rekeningnummer 25]
€ 10,00
1
[rekeningnaam 21]
[rekeningnummer 26]
€ 100,0
1
[rekeningnaam 22]
[rekeningnummer 27]
€200,00
4
[rekeningnaam 23]
[rekeningnummer 28]
€ 50,00
4
[rekeningnaam 24]
[rekeningnummer 29]
Drankjes
€ 20,00
1
[rekeningnaam 25]
[rekeningnummer 30]
€ 25,00
1
[rekeningnaam 26]
[rekeningnummer 31]
€ 50,00
1
[rekeningnaam 3]
[rekeningnummer 32]
€ 60,00
1
[rekeningnaam 27]
[rekeningnummer 33]
€ 300,00
1
[rekeningnaam 28]
[rekeningnummer 34]
€ 470,00
3
Observatie
De politie heeft op vrijdag 13 januari 2023, tussen 16.00 uur en 21.30 uur, geobserveerd en daarbij hebben zij de volgende waarnemingen, bevindingen gedaan [15] (…):
19.43
Verbalisant zag dat [verdachte] aanbelde bij de woning [adres 5] te [plaats] . Verbalisant zag dat [verdachte] een moment voor een dichte voordeur wachtte en dat vervolgens de voordeur werd open gedaan en [verdachte] naar binnenging.
19.45
uur
Verbalisant zag dat [verdachte] de woning [adres 5] te [plaats] verliet, op zijn elektrische fiets stapte en vertrok.
20
(…)Verbalisant zag dat de bestuurder in de Mercedes [kenteken] bleef zitten. Ik zag dat [verdachte] aan kwam lopen en via het openstaande raam van het bestuurdersportier contact maakte met de bestuurder. Verbalisant zag dat er werd gesproken. Verbalisant zag dat de bestuurder een klein plat voorwerp aan [verdachte] gaf.
Verbalisant zag dat hierop [verdachte] een klein voorwerp aan de bestuurder gaf. Verbalisant zag dat [verdachte] vervolgens wegliep. Verbalisant zag dat de bestelbus vertrok.
Verdovende middelen
Op maandag 23 januari 2023 tussen 07.31 en 09.16 uur werd de woning [adres 1] te [plaats] doorzocht. Dit betreft het GBA adres van verdachte [verdachte] . Tijdens deze doorzoeking werden onder andere meerdere verpakkingen met vermoedelijk verdovende middelen aangetroffen, evenals een grote hoeveelheid contant geld en twee mobiele telefoons. [18]
Volgens de beslaglijst is onder andere het volgende in beslag genomen [19] :
  • 1370 EUR IBG 23-01-2023 (Omschrijving: MDRAA22022_753449)
  • 4000 EUR IBG 23-01-2023 (Omschrijving: PL0900-MDRAA22022_753452)
  • 5 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109083)
  • 10 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109072)
  • 20 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109090)
  • 3 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109101)
Uit het proces-verbaal onderzoek verdovende middelen volgt [20] :
Goednummer: PL0900-2022315438-3109101
SIN AAPF0681NL
Aantal 3
Omschrijving Papieren wikkel (Louis Vuitton) met wit poeder/brokjes
Sealbag 40407680
Sporendrager [21] SIN AAPF0681NL
Relatie met SIN AAPW0079NL
Bijzonderheden 1 gripzak met 3 wikkels in een louis Vuitton verpakking
Gewicht netto: 1,04 gram
Uit het rapport NFiDENT van 25 januari 2023 volgt [22] :
Kenmerk Omschrijving FO Conclusie
AAPW0079NL poeder en brokjes, wit, uit 1,04 gram; aantal bevat cocaïne
bemonsteringen in onderzoek: een
Uit het proces-verbaal onderzoek verdovende middelen in beslag genomen op het adres [adres 6] volgt [23] :
Omschrijving verdovende middelen
Goednummer: PL0900-2022315438-3109072
SIN: AAPF0570NL
Aantal: 10
Omschrijving Papieren wikkels; Louis Vuitton
Sealbag 40410183
Goednummer: PL0900-2022315438-3109090
SIN: AAPF0568NL
Aantal: 20
Omschrijving Papieren wikkels(20); Louis Vuitton en 10 met een "X"
Sealbag 40410157 en 40407681
Goednummer: PL0900-2022315438-3109083
SIN: AAPF0571NL
Aantal: 5
Omschrijving Papieren wikkels; Louis Vuitton met een "X"
Sealbag 40410178
Sporendrager
Goednummer: PL0900-2022315438-3109072 [24]
SIN: AAPF0570NL
Relatie met SIN: AAQI7720NL
Bijzonderheden: 10 grote wikkels in verpakking louis vuitton
Gewicht: 6,94 gram
Goednummer: PL0900-2022315438-3109090 [25] SIN: AAPF0568NL
Relatie met SIN: AAQI7718NL, AAQI7719NL
Bijzonderheden: 20 kleine wikkels in louis vuitton verpakking met kruis
Gewicht: 7,49 gram
Goednummer: PL0900-2022315438-3109083
SIN: AAPF0571NL
Relatie met SIN: AAQI7717NL
Bijzonderheden: 5 grote wikkels met kruis. in verpakking louis vuitton
Gewicht: 4,22 gram
Uit het rapport NFiDENT van 31 januari 2023 volgt [26] :
Kenmerk Omschrijving FO Conclusie
AAQI7718NL poeder en brokjes, wit, uit 3,26 gram; aantal bevat cocaïne
bemonsteringen in onderzoek: een
Uit het rapport NFiDENT van 31 januari 2023 volgt [27] :
Kenmerk Omschrijving FO Conclusie
AAQI7719NL poeder en brokjes, wit, uit 4,23 gram; aantal bevat cocaïne
bemonsteringen in onderzoek: een
Uit het rapport NFiDENT van 31 januari 2023 volgt [28] :
Kenmerk Omschrijving FO Conclusie
AAQI7720NL poeder en brokjes, wit, uit 6,94 gram; aantal bevat cocaïne
bemonsteringen in onderzoek: een
Uit het rapport NFiDENT van 31 januari 2023 volgt [29] :
Kenmerk Omschrijving FO Conclusie
AAQI7717NL poeder en brokjes, wit, uit 4,22 gram; aantal bevat cocaïne
bemonsteringen in onderzoek: een
De hiervoor weergegeven bewijsmiddelen worden steeds gebruikt tot het bewijs van het feit of de feiten, waarop zij blijkens hun inhoud uitdrukkelijk betrekking hebben. Sommige onderdelen van de bewijsmiddelen hebben niet betrekking op alle feiten, maar op één of meerdere feiten.
Bewijsoverwegingen
Sprake van vormverzuimen?
De rechtbank is van oordeel dat geen sprake is van vormverzuim ten aanzien van het toegepaste geweld bij het binnendringen van de woning van verdachte. Er was sprake van verdenking van handel in harddrugs (cocaïne). Deze verdenking rechtvaardigde de manier van binnentreden, aangezien daarmee kon worden voorkomen dat eventueel in de woning aanwezige drugs zouden worden verstopt of vernietigd. Naar het oordeel van de rechtbank is proportioneel geweld toegepast.
De rechtbank is eveneens van oordeel dat geen sprake is van een vormverzuim ten aanzien van de in het dossier opgenomen tapgesprekken waaraan verdachte deelneemt. De raadsman heeft gesteld dat uit het dossier volgt dat verdachte vanaf 8 december 2022 stond aangemerkt als verdachte, maar op 24 november 2022 al middels een printertap in de gaten werd gehouden. Daarnaast stelt de raadsman dat de machtiging voor het aftappen van de telefoon van verdachte in het dossier ontbreekt. De rechtbank overweegt hierover het volgende. De telefoon van verdachte is nooit afgetapt, verdachte is in beeld gekomen doordat hij telefonisch contact had met de medeverdachte, wiens telefoon wel is afgetapt. De tapgesprekken die in het dossier zijn opgenomen, betreffen tapgesprekken van medeverdachten waarbij belcontact is geweest met verdachte. Dat, nadat verdachte in beeld is gekomen bij het onderzoeksteam, er door middel van een printertap historische telefoongegevens van verdachtes telefoon zijn opgevraagd is evenmin een vormverzuim. Kenmerk van een printertap is nu juist dat er historisch kan worden teruggekeken met welke telefoonnummers de telefoon van verdachte contact heeft gehad.
De rechtbank stelt vast dat artikel 55 van het Wetboek van Strafvordering niet is aangekruist op de machtiging tot binnentreden in de woning van verdachte. Daarmee is sprake van een onherstelbaar vormverzuim. Uit artikel 359a van het Wetboek van Strafrecht volgt dat de rechtbank de bevoegdheid en niet de plicht heeft rechtsgevolgen te verbinden aan een onherstelbaar vormverzuim. In het proces-verbaal van binnentreden in de woning staat beschreven dat is binnengetreden op grond van onder andere artikel 55 van het Wetboek van Strafvordering. Er was bij binnentreden een redelijke verdenking van de handel in harddrugs en tevens het bezit daarvan. De rechtbank stelt vast dat verdachte door het niet aankruisen van artikel 55 van het Wetboek van Strafvordering op de machtiging tot binnentreden niet in zijn belangen is geschaad, de rechtbank volstaat met het vaststellen van het vormverzuim en zal hier geen rechtsgevolg aan verbinden.
De rechtbank zal, vanwege het hierboven overwogene, de verweren van de raadsman die er op neer komen dat het bewijs in dit dossier niet gebruikt kan worden, allen verwerpen.
Ten aanzien van het bewijs
De rechtbank is van oordeel dat gelet op de hiervoor opgenomen bewijsmiddelen wettig en overtuigend kan worden bewezen dat verdachte zich omstreeks de periode 25 mei 2022 tot en met 23 januari 2023 schuldig heeft gemaakt aan de handel in cocaïne. Uit het bewijs volgt dat verdachte met cocaïne op zak op de elektrische fiets naar verschillende adressen werd gestuurd om drugs af te leveren. Ook werden met enige regelmaat door middel van een ‘Tikkie’ betalingen verricht op de rekening van verdachte vanaf mei 2022. Verdachte verdiende geld met zijn koeriersdiensten. Bij de doorzoeking in de woning van verdachte is in zijn kamer 19,69 gram cocaïne aangetroffen. Daarnaast vond de politie contant geld met een totaal bedrag van € 5.370,-. De rechtbank acht gelet op het voorgaande eveneens wettig en overtuigend te bewijzen dat verdachte op 23 januari 2023 19,69 gram cocaïne in zijn bezit had en een bedrag van € 5.370,- voorhanden had waarvan hij wist dat dit geld van zijn eigen drugshandel afkomstig was.

5.BEWEZENVERKLARING

De rechtbank acht wettig en overtuigend bewezen dat verdachte:
feit 1
op tijdstippen in of omstreeks de periode van 25 mei 2022 tot en met 23 januari 2023 te Lelystad, tezamen en in vereniging met anderen, meermalen, telkens opzettelijk heeft verkocht en/of afgeleverd en/of verstrekt en/of vervoerd een hoeveelheid van een materiaal bevattende cocaïne, zijnde cocaïne telkens een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I;
feit 2
op 23 januari 2023 te Lelystad opzettelijk aanwezig heeft gehad
ongeveer 19,69 gram cocaïne, zijnde cocaïne een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet
behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die
wet;
feit 3
op 23 januari 2023 te Lelystad tezamen en in vereniging met anderen een geldbedrag van 5.370 euro voorhanden heeft gehad, terwijl hij, verdachte, en/of zijn mededader(s) wist(en) dat dit bedrag - onmiddellijk of middellijk - afkomstig was uit enig eigen misdrijf.
Voor zover in het bewezen verklaarde deel van de tenlastelegging taal- en/of schrijffouten voorkomen, zijn deze in de bewezenverklaring verbeterd. Verdachte is daardoor niet in de verdediging geschaad.
Hetgeen onder de feiten 1, 2 en 3 meer of anders is ten laste gelegd is niet bewezen. Verdachte wordt hiervan vrijgesproken.

6.STRAFBAARHEID VAN DE FEITEN

Er is geen omstandigheid aannemelijk geworden die de strafbaarheid van het bewezen verklaarde uitsluit, zodat dit strafbaar is.
Het bewezen verklaarde levert volgens de wet de volgende strafbare feiten op:
feit 1
Medeplegen van het opzettelijk handelen in strijd met een in artikel 2, onder B van de Opiumwet gegeven verbod, strafbaar gesteld bij artikel 10, lid 4 van de Opiumwet.
feit 2
Opzettelijk handelen in strijd met het in art. 2, onder C, van de Opiumwet gegeven verbod, strafbaar gesteld bij artikel 10 lid 3 van de Opiumwet.
feit 3
Eenvoudig witwassen.

7.STRAFBAARHEID VAN VERDACHTE

Er is geen omstandigheid gebleken of aannemelijk geworden die de strafbaarheid van verdachte uitsluit. Verdachte is dan ook strafbaar.

8.OPLEGGING VAN STRAF

8.1
De vordering van de officier van justitie
De officier van justitie heeft gevorderd verdachte ter zake van het door de officier van justitie bewezen geachte te veroordelen tot:
- een gevangenisstraf van 12 maanden, met aftrek van het voorarrest,
- een vrijheidsbeperkende maatregel ex artikel 38v van het Wetboek van Strafrecht, inhoudende een contactverbod met:
[medeverdachte 1]
[medeverdachte 2]
[E]
[A]
voor de duur van drie jaar, bij niet voldoen (telkens) vervangende hechtenis van vier weken, voor ten hoogste zes maanden,
8.2
Het standpunt van de verdediging
De verdediging heeft verzocht indien de rechtbank tot een strafoplegging komt rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van verdachte. Verdachte is 24 jaar en nog nooit eerder voor een misdrijf met politie en justitie in aanraking geweest. De verdediging verzoekt verder rekening te houden met de door de verdediging gesteld vormverzuimen.
8.3
Het oordeel van de rechtbank
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank rekening gehouden met de ernst van het bewezen verklaarde, de omstandigheden waaronder dit is begaan en de persoon van verdachte, zoals ter terechtzitting is gebleken.
De ernst van de feiten
Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan handel in cocaïne. Verdachte trad gedurende acht maanden op als koerier van harddrugs. Daarnaast was verdachte bij zijn aanhouding in het bezit van 19,69 gram cocaïne en contant geld voor een bedrag van € 5.370,- verkregen uit eigen misdrijf.
Het gebruik van harddrugs is zeer schadelijk voor de gezondheid en het gebruik ervan is tevens bezwarend voor de samenleving, onder meer vanwege de daarmee gepaard gaande criminaliteit. Met de handel in harddrugs heeft verdachte snel geld verdiend en een bijdrage geleverd aan het in stand houden van het criminele drugscircuit. Met het bezit van crimineel geld werkt verdachte eraan mee dat criminele activiteiten en inkomsten daaruit worden verhuld. Immers wordt over deze inkomsten geen belasting betaald en daarmee wordt de staat en dus ook de samenleving benadeeld. Het is ernstig dat verdachte zich kennelijk enkel heeft laten leiden door geldelijk gewin en zich geen rekenschap heeft gegeven van de gevolgen van zijn handelen.
De persoon van verdachte
Bij haar beslissing heeft de rechtbank ook rekening gehouden met een uittreksel justitiële documentatie betreffende verdachte van 30 maart 2023, waaruit volgt dat verdachte niet eerder is veroordeeld voor misdrijven.
De op te leggen straf
Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank verder rekening gehouden met de oriëntatiepunten voor straftoemeting van het LOVS. Deze gaan voor het verkopen/afleveren/verstrekken van gebruikershoeveelheden harddrugs gedurende 6 tot 12 maanden met enige regelmaat uit van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden. Voor het bezit van 19,69 gram harddrugs schrijven de oriëntatiepunten een taakstraf van 80 uur voor. Ten aanzien van eenvoudig witwassen zijn geen oriëntatiepunten geformuleerd. De rechtbank is van oordeel dat het zwaartepunt in de onderhavige zaak ligt bij de handel in harddrugs.
De rechtbank is van oordeel dat gelet op de ernst van de bewezen verklaarde feiten, niet anders kan worden gereageerd dan met een gevangenisstraf. Om recidive te voorkomen vindt de rechtbank het van belang dat een deel van de op te leggen gevangenisstraf voorwaardelijk zal zijn. Alles overwegende oordeelt de rechtbank dat een gevangenisstraf voor de duur van 15 maanden waarvan 3 maanden voorwaardelijk, met aftrek van voorarrest, passend en geboden is. De rechtbank zal geen vrijheidsbeperkende maatregel aan verdachte opleggen, in tegenstelling tot hetgeen de officier van justitie heeft gevorderd. De rechtbank ziet geen meerwaarde in een contactverbod met medeverdachten. Er zijn immers vele anderen die zich met handel in drugs bezighouden, zodat een contactverbod naar het oordeel van de rechtbank weinig tot niets zal bijdragen aan preventie van nieuwe strafbare feiten. De rechtbank is van oordeel dat uit het oogpunt van preventie een deels voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd passender is.

9.BESLAG

9.1
Het standpunt van de officier van justitie
De officier van justitie is van mening dat de telefoons met simkaarten en de fiets zijn gebruikt bij de drugshandel en daarmee vatbaar zijn voor verbeurdverklaring. De officier van justitie heeft de overtuiging dat het aangetroffen geld afkomstig moet zijn van drugshandel en daarmee is het ook vatbaar voor verbeurdverklaring. Ten aanzien van de designerkleding geldt dat voldoende vastgesteld kan worden dat dit is betaald met drugsgeld en dus verbeurd dient te worden verklaard. De drugs dient uiteraard vernietigd te worden.
9.2
Het standpunt van de verdediging
De raadsman heeft namens verdachte aangegeven dat verdachte afstand doet van alle in beslag genomen goederen, met uitzondering van de schoenen van zijn broertje en het aangetroffen geld. Het geld betreft zijn spaargeld.
9.3
Het oordeel van de rechtbank
Verbeurdverklaring
De rechtbank zal de in beslag genomen voorwerpen, te weten:
- iPhone 14 ( [telefoonnummer 1] ) (Goednummer MDRAA22022_75 3437)
- simkaart ( [telefoonnummer 1] ) (Goednummer MDRAA22022_75 3439)
- Iphone zwart ( [telefoonnummer 6] ) (Goednummer MDRAA22022_75 3442)
- simkaart ( [telefoonnummer 6] ) (Goednummer MDRAA22022_75 3443)
- e-bike (Omschrijving: PL0900-MDRAA22022_753447)
verbeurd verklaren.
Met behulp van deze voorwerpen is het onder de 1 bewezen verklaard feit voorbereid/begaan.
De rechtbank zal de in beslag genomen voorwerpen, te weten:
- € 1.370,- ( Omschrijving: MDRAA22022_753449)
- € 4.000,- ( Omschrijving: PL0900-MDRAA22022_753452)
- € 52,05 ( Omschrijving: PL0900-MDRAA22022_753456)
- € 84,35 ( Omschrijving: MDRAA22022_753453)
verbeurd verklaren.
Deze geldbedragen zijn geheel of grotendeels uit baten van het onder de 1 bewezen verklaard feit verkregen.
Onttrekking aan het verkeer
De rechtbank zal de in beslag genomen voorwerpen, te weten:
  • 5 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109083)
  • 10 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109072)
  • 20 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109090)
  • 3 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109101)
onttrekken aan het verkeer. Deze drugs is van zodanige aard dat het ongecontroleerde bezit daarvan in strijd is met de wet of met het algemeen belang.
Teruggave aan verdachte
De rechtbank zal teruggave gelasten aan verdachte van de in beslag genomen voorwerpen, te weten:
- 2 STK Schoenen (Omschrijving: PL0900-MDRAA22022_753468, Dior)
- 1 STK Jas (Omschrijving: PL0900-MDRAA22022_753466, Parajumper)
De rechtbank overweegt dat ten aanzien van de schoenen van het merk Dior en de Parajumper jas niet kan worden vastgesteld dat deze goederen zijn gekocht met het geld dat is verdiend met de handel in harddrugs. De rechtbank is van oordeel dat deze goederen kunnen worden teruggegeven aan verdachte. De rechtbank merkt daarbij wel op dat er naast strafrechtelijk beslag, ook conservatoir beslag op de goederen ligt.

10.TOEPASSELIJKE WETTELIJKE VOORSCHRIFTEN

De beslissing berust op de artikelen
  • 14a, 14b, 14c, 36b, 36c, 47, 58 en 420bis1 van het Wetboek van Strafrecht en
  • 2 en 10 van de Opiumwet;
zoals deze artikelen luidden ten tijde van het bewezen verklaarde.

11.BESLISSING

De rechtbank:
Bewezenverklaring
- verklaart het onder 1, 2 en 3 ten laste gelegde bewezen zoals hiervoor in rubriek 5 is vermeld;
- verklaart het onder 1, 2 en 3 meer of anders ten laste gelegde niet bewezen en spreekt verdachte daarvan vrij;
Strafbaarheid
- verklaart het onder 1, 2 en 3 bewezen verklaarde strafbaar en kwalificeert dit zoals hiervoor in rubriek 6 is vermeld;
- verklaart verdachte strafbaar;
Oplegging straf
- veroordeelt verdachte tot een
gevangenisstrafvan
15 maanden;
- bepaalt dat de tijd, door verdachte vóór de tenuitvoerlegging van deze uitspraak in verzekering en voorlopige hechtenis doorgebracht, bij de tenuitvoerlegging van de gevangenisstraf in mindering zal worden gebracht;
- bepaalt dat van de gevangenisstraf een gedeelte van 3 maanden, niet zal worden ten uitvoer gelegd, tenzij de rechter later anders gelast op grond van het feit dat verdachte de hierna te melden algemene voorwaarde niet heeft nageleefd;
- stelt daarbij een proeftijd van 2 (twee) jaren vast;
- als voorwaarde geldt dat verdachte zich voor het einde van de proeftijd niet schuldig maakt aan een strafbaar feit;
Voorlopige hechtenis
- heft op het bevel tot voorlopige hechtenis met ingang van het tijdstip waarop de duur van de voorlopige hechtenis gelijk wordt aan het onvoorwaardelijk gedeelte van de opgelegde vrijheidsstraf;
Beslag
- verklaart de volgende voorwerpen verbeurd:
  • iPhone 14 ( [telefoonnummer 1] ) (Goednummer MDRAA22022_75 3437)
  • simkaart ( [telefoonnummer 1] ) (Goednummer MDRAA22022_75 3439)
  • Iphone zwart ( [telefoonnummer 6] ) (Goednummer MDRAA22022_75 3442)
  • simkaart ( [telefoonnummer 6] ) (Goednummer MDRAA22022_75 3443)
  • e-bike (Omschrijving: PL0900-MDRAA22022_753447)
  • € 1.370,- (Omschrijving: MDRAA22022_753449)
  • € 4.000,- (Omschrijving: PL0900-MDRAA22022_753452)
  • € 52,05 (Omschrijving: PL0900-MDRAA22022_753456)
  • € 84,35 (Omschrijving: MDRAA22022_753453)
- verklaart de volgende voorwerpen onttrokken aan het verkeer:
  • 5 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109083)
  • 10 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109072)
  • 20 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109090)
  • 3 STK Verdovende Middelen (Omschrijving: PL0900-2022315438-G3109101)
- gelast de teruggave aan verdachte van de volgende voorwerpen:
  • 2 STK Schoenen (Omschrijving: PL0900-MDRAA22022_753468, Dior)
  • 1 STK Jas (Omschrijving: PL0900-MDRAA22022_753466, Parajumper)
Dit vonnis is gewezen door mr. D.S. Terporten-Hop, voorzitter, mrs. A.W.M. van Hoof en H. den Haan, rechters, in tegenwoordigheid van mr. O.S. Salet, griffier, en is uitgesproken op de openbare terechtzitting van 08 mei 2023.
Mr. Van Hoof is verhinderd de uitspraak te ondertekenen.
Bijlage: de tenlastelegging
Aan verdachte wordt ten laste gelegd dat:
feit 1
hij op één of meer tijdstippen in of omstreeks de periode van 25 mei 2022 tot en met
23 januari 2023 te Lelystad, althans in Nederland tezamen en in vereniging met een
of meer anderen, althans alleen, meermalen, althans eenmaal, (telkens) opzettelijk
heeft bereid en/of bewerkt en/of verwerkt en/of verkocht en/of afgeleverd en/of
verstrekt en/of vervoerd, in elk geval (telkens) opzettelijk aanwezig heeft gehad een
hoeveelheid van een materiaal bevattende cocaïne, zijnde cocaïne (telkens) een
middel als bedoeld in de bij de Opiumwet behorende lijst I, dan wel aangewezen
krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die wet;
feit 2
hij op of omstreeks 23 januari 2023 te Lelystad opzettelijk aanwezig heeft gehad
ongeveer 19,69 gram cocaïne, in elk geval een hoeveelheid van een materiaal
bevattende cocaïne, zijnde cocaïne een middel als bedoeld in de bij de Opiumwet
behorende lijst I, dan wel aangewezen krachtens het vijfde lid van artikel 3a van die
wet;
feit 3
hij op of omstreeks 23 januari 2023, te Lelystad tezamen en in vereniging met een of
meer anderen, althans alleen (van) een geldbedrag van 5.370 euro, althans een of
meer voorwerpen
- de werkelijke aard, de herkomst, de vindplaats, de vervreemding en/of de
verplaatsing heeft verborgen en/of heeft verhuld, dan wel
- heeft verborgen en/of heeft verhuld wie de rechthebbende(n) op dat /die
voorwerp(en) was/waren, en/of
- heeft verborgen en/of heeft verhuld wie dat/die voorwerp(en) voorhanden
had(den) en/of
- heeft verworven, voorhanden heeft gehad, heeft overgedragen, heeft omgezet
en/of
- gebruik heeft gemaakt
terwijl hij, verdachte, en/of zijn mededader(s) wist(en) dat dat/die voorwerp(en) -
onmiddellijk of middellijk - afkomstig was/waren uit enig (eigen) misdrijf.

Voetnoten

1.Wanneer hierna wordt verwezen naar paginanummers betreft dit pagina’s van op ambtseed of ambtsbelofte opgemaakte processen-verbaal. Deze processen-verbaal zijn als bijlagen opgenomen bij het in de wettelijke vorm opgemaakte proces-verbaal van 21 april 2023, genummerd PL0900-2022315438, opgemaakt door politie Midden-Nederland, doorgenummerd 1 tot en met 961. Tenzij anders vermeld, zijn dit processen-verbaal in de wettelijke vorm opgemaakt door daartoe bevoegde opsporingsambtenaren.
2.Pagina 583.
3.Pagina 584.
4.Pagina 585.
5.Pagina 587.
6.Pagina 588.
7.Pagina 589.
8.Proces-verbaal van de terechtzitting van 8 mei 2023.
9.Pagina 861.
10.Pagina 862.
11.Pagina 866.
12.Pagina 630.
13.Pagina 631.
14.Pagina 634.
15.Pagina 621.
16.Pagina 622.
17.Pagina 623.
18.Pagina 802.
19.Lijst van inbeslaggenomen en niet teruggegeven voorwerpen met strafrechtelijk beslagtitel van 26 april 2023.
20.Pagina 811.
21.Pagina 812.
22.Pagina 814.
23.Pagina 815.
24.Pagina 816.
25.Pagina 817.
26.Pagina 819.
27.Pagina 820.
28.Pagina 821.
29.Pagina 822.