4.3Het oordeel van de rechtbank
Bewijsmiddelen
Ten aanzien van feit 1 en feit 2
In het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 1] staat onder meer het volgende:
Op 16 november 2022 werden wij door de meldkamer gestuurd naar een ANPR op de rijksweg A20. Het voertuig was een Volkswagen Caddy voorzien van kenteken [kenteken] . Ik trok de deur open aan de bijrijderszijde en zag dat er op het zitgedeelte van de bijrijdersstoel een zwart vuurwapen lag. Ik zag dat de bestuurder nog in het voertuig zat ten tijde dat ik het vuurwapen had gezien. Ik besloot hierop het vuurwapen van de bijrijdersstoel af te pakken en direct naast het voertuig op de weg te leggen.
In het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 2] staat onder meer het volgende:
Ter hoogte van hectometerpaal 49 RE, gelegen in de gemeente Harmelen, stopte het voertuig op de vluchtstrook. Ik stapte uit het dienstvoertuig en stond naast de Volkswagen Caddy. Ik trok de bestuurdersportier open. De verdachte gaf ons op te zijn: [verdachte] , geboren: [geboortedatum] -2004.
In het proces-verbaal forensisch onderzoek plaats delict van verbalisant [verbalisant 3] staat onder meer het volgende:
Op 16 november 2022 kwam ik voor forensisch onderzoek aan op de autosnelweg de A12 ter hoogte van hectometerpaaltje 49.0 in Harmelen in de gemeente Woerden. Ik zag dat naast de auto, aan de bijrijderskant, een pistool op het wegdek lag. Ik zag dat er een houder in het wapen aanwezig was. Ik verwijderde de houder en zag in deze houder 2 patronen. Ik trok de slede naar achteren en zag dat er in de kamer een patroon zat.
Sporendrager
Goednummer: PL0900-2022342291-3077102
SIN: AAPU9568NL
Object: Vuurwapen
Bijzonderheden: In het wapen zat de houder met daarin 2 patronen. In de kamer zat ook één patroon.
In het proces-verbaal categorisering vuurwapen en munitie van verbalisant [verbalisant 4] staat onder meer het volgende:
Goednummer: PL0900-2022342291-3077102
SIN: AAPU9568NL
Wapen: vuurwapen, pistool
Categorie: III sub I
Bovengenoemd voorwerp is van origine een gaspistool, merk Smith & Wesson, model M&P9c, kaliber 9mm P.A.K. Bij dit voorwerp bleek de sper te zijn verwijderd, waardoor dit gaspistool is voorzien van een volledig open loop. Hierdoor kunnen er projectielen door de loop worden verschoten.
Goednummer: PL0900-2022342291-3077102 (3x)
SIN: AAPU9568NL
Munitie: scherpe patronen
Categorie: III
Bovengenoemde scherpe patronen zijn van het kaliber .32 Auto (-7.65mm) en het merk CBC. Deze patronen zijn munitie bestemd of geschikt om een projectiel door middel van
dit vuurwapen af te schieten.
Ten aanzien van feit 3
Aangever [aangever] heeft onder meer het volgende verklaard:
Ik ben de eigenaar van een bedrijfsauto van het merk Volkswagen, type Caddy, voorzien van het kenteken [kenteken] . Op 1 november 2022 heb ik de Caddy geparkeerd op de openbare weg voor mijn woning aan de [adres 2] in [plaats] . Op 2 november 2022 zag ik dat de Caddy niet meer op de hierboven omschreven locatie stond.
In het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 1] staat onder meer het volgende:
Op 16 november 2022 werden wij door de meldkamer naar een ANPR gestuurd op de rijksweg A20. Het voertuig was een Volkswagen Caddy voorzien van kenteken [kenteken] . Het voertuig zou op 2 november 2022 gestolen zijn in Amsterdam.
In het proces-verbaal van bevindingen van verbalisant [verbalisant 2] staat onder meer het volgende:
Ter hoogte van hectometerpaal 49 RE, gelegen in de gemeente Harmelen, stopte het voertuig op de vluchtstrook. Ik stapte uit het dienstvoertuig en stond naast de Volkswagen Caddy. De verdachte gaf ons op te zijn: [verdachte] , geboren: [geboortedatum] -2004.
In het proces-verbaal van bevindingen van verbalisanten [verbalisant 5] en [verbalisant 6] staat onder meer het volgende:
Verbalisant [verbalisant 6] zag dat in het contactslot van de Volkswagen Caddy met kenteken [kenteken] een geïmproviseerde sleutel zat.
Verdachte [verdachte] heeft onder meer het volgende verklaard:
V: Je bent op 16 november 2022 aangehouden. Wat wil je daar over vertellen?
A: De auto moest ik over rijden voor een vriend. Hij vroeg me of ik dat wilde doen.
V: Waar kwam je vandaan?
A: Vanuit Rotterdam.
V: Wie heeft jou die sleutels gegeven van de auto?
A: Die vriend van me.
V: Viel jou nog iets op aan die sleutels?
A: Ja het was een hele rare sleutel, geen normale sleutels.
V: Wat bedoel je daarmee?
A: Het was een hele kale sleutel, niet normaal.
V: Riep dat geen vragen op bij jou?
A: Ik vond het wel raar, hij zei dat het geen probleem was. Ik zei dat het wel zijn schuld zou zijn als ik in de problemen zou komen, hij zei dat is goed.
V: De politie heeft gezien dat de sleutel in het contactslot een geïmproviseerde valse sleutel betrof. Wat kan je daar over zeggen?
A: Ik stak de sleutel in het contact zonder moeite en hij startte zonder problemen.
Bewijsoverwegingen
Inleiding
Vaststaat dat tussen 1 en 2 november 2022 in Amsterdam een Volkswagen Caddy, met kenteken [kenteken] , is gestolen. Verdachte wordt op 16 november 2022 te Harmelen staande gehouden naar aanleiding van een ANPR-hit. Verdachte was op dat moment de bestuurder en de enige inzittende van de gestolen Volkswagen Caddy. Wanneer verbalisant [verbalisant 1] het bijrijdersportier van de Volkswagen Caddy opent, ziet hij op de bijrijdersstoel een vuurwapen liggen. In de kamer en houder van het vuurwapen worden in totaal drie scherpe patronen aangetroffen.
Bewezenverklaring feit 1 en feit 2; het voorhanden hebben van een vuurwapen en munitie
De rechtbank is van oordeel dat verdachte het vuurwapen en de munitie bewust aanwezig heeft gehad. Hierbij acht de rechtbank de context waarin het vuurwapen en de munitie zijn aangetroffen van belang. De rechtbank stelt vast dat het vuurwapen, met daarin de munitie, ten tijde van de staande houding open en bloot op de bijrijdersstoel van de auto lag. Het vuurwapen wordt onmiddellijk door verbalisant [verbalisant 1] gezien, terwijl verdachte heeft verklaard dat hij al enige tijd in het voertuig reed. Ook was verdachte de enige inzittende van de auto en zijn er op verschillende plekken in de auto ook andere spullen van verdachte aangetroffen, waaronder een bivakmuts, handschoenen en meerdere telefoons
(pagina 40 van het dossier). Daarnaast is de rechtbank van oordeel dat de verklaring van verdachte over het veiligheidshesje niet aannemelijk is geworden, omdat het dossier hiervoor onvoldoende aanknopingspunten biedt en deze verklaring, mede door de proceshouding van verdachte, niet verifieerbaar is. Het kan naar het oordeel van de rechtbank dan ook niet anders dan dat verdachte het vuurwapen op de bijrijdersstoel heeft zien liggen en dus wetenschap had van het vuurwapen en de munitie.
Naar het oordeel van de rechtbank was verdachte zich niet alleen bewust van de aanwezigheid van het geladen vuurwapen in de auto, maar had hij als enige inzittende ook de beschikking over dat wapen dat immers binnen handbereik en daarmee in de machtssfeer van verdachte lag.
De rechtbank is gelet op het voorgaande van oordeel dat de verdachte niet alleen wetenschap had van de aanwezigheid van het vuurwapen en de munitie in de auto, maar daarover ook de beschikkingsmacht had. Het verweer van de raadsman wordt verworpen.
Bewezenverklaring feit 3; opzetheling
Op grond van de gebruikte bewijsmiddelen stelt de rechtbank allereerst vast dat de onder de verdachte in beslag genomen Volkswagen Caddy van misdrijf, te weten van diefstal, afkomstig was. De rechtbank stelt voorts vast dat niet is gebleken dat verdachte zelf op enigerlei wijze betrokken is geweest bij de diefstal van de Volkswagen Caddy.
De rechtbank constateert dat verdachte in een gestolen Volkswagen Caddy reed, terwijl hij niet in het bezit van een rijbewijs was. In het contactslot van de Volkswagen Caddy is een geïmproviseerde sleutel aangetroffen. Verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij de Volkswagen Caddy in opdracht van een vriend naar een voor hem onbekend adres moest rijden. Verdachte zou de sleutel van zijn vriend hebben gekregen en heeft verklaard dat hij dit een hele rare sleutel vond. Bij de politie heeft de verdachte aangegeven de naam van de vriend niet te willen noemen en ter terechtzitting heeft verdachte zich (voornamelijk) op zijn zwijgrecht beroepen. De verdachte heeft daarmee geen openheid van zaken gegeven, terwijl de situatie gezien de omstandigheden naar het oordeel van de rechtbank wel vraagt om een verklaring.
Gelet op de omstandigheden waaronder de auto onder de verdachte werd aangetroffen (de geïmproviseerde sleutel in combinatie met het zich in de auto bevindende geladen pistool dat voor direct gebruik gereed was, de bivakmuts, handschoenen en meerdere telefoons) en in aanmerking genomen dat de verdachte geen concrete verifieerbare verklaring heeft gegeven met betrekking tot het voorhanden hebben van de auto, kan het naar het oordeel van de rechtbank niet anders zijn dan dat de verdachte ten tijde van het voorhanden krijgen van de auto wist dat deze van misdrijf afkomstig was. De rechtbank acht dan ook bewezen dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan opzetheling. Het bewijsverweer wordt derhalve verworpen.