4.3.2Bewezenverklaring van 1 en 4 tot en met 9
De rechtbank acht wel bewezen dat verdachte de overige auto-inbraken heeft gepleegd. De rechtbank legt hieronder uit hoe zij tot dit oordeel is gekomen.
Uit het afschrift van aangifte [ benadeelde 1] namens [bedrijf 1] blijkt het volgende:
Er is ingebroken in mijn leaseauto - een Skoda Octavia (kenteken: [kenteken] ) op 9 februari 2017 in Made. De ruit is ingeslagen, 2 airbags - een passagiers airbag en een stuurairbag- zijn gestolen en het contactslot is vernield.
Uit het proces-verbaal sporenonderzoek van 15 februari 2017 blijkt het volgende:
Het onderzoek is verricht in en aan een personenauto Skoda Octavia (kenteken: [kenteken] ). Op de zitting van de chauffeurs- en bijrijder stoel werden op bloedgelijkende
substanties aangetroffen. Deze werden door mij bemonsterd op de aanwezigheid van DNA celmateriaal en tetra-base positief gevonden, AAJF1406NL (..). Te zien was dat het dashboard aan de rechterzijde en de bedrading onder het stuur links waren vernield. Vermoedelijk werden er airbags vanuit de personenauto weggenomen.
Uit het NFI-rapport van 5 april 2017 blijkt het volgende:
SIN en omschrijving: AAJF1406NL#01 Bloed
Beschrijving DNA-profiel: DNA-profiel van een man
Celmateriaal kan afkomstig zijn van : onbekende man A (zie 'DNA-databank')
Matchkans kleiner dan één op één miljard.
Feit 4 – periode van 6 november 2018 t/m 7 november 2018
Uit het afschrift van aangifte van [benadeelde 4] blijkt het volgende:
Op 7 november 2018 trof ik in Waddinxveen mijn auto - een Skoda (kenteken: [kenteken] ) -aan met een ingeslagen driehoek ruit aan de bestuurderskant. In elk geval de airbag uit het stuur en het ingebouwde radio/navigatiesysteem zijn gestolen. Het tijdstip van achterlaten van de auto was 6 november 2018 om 22.00 uur.
Uit het proces-verbaal sporenonderzoek van 12 november 2018 blijkt het volgende:
Het onderzoek is verricht in en aan een personenauto Skoda Rapid (kenteken: [kenteken] ). Ik zag dat aan de linkerzijde van de auto het driehoekige ruitje achter het achterportier was vernield, vermoedelijk ingeslagen. Uit het stuurwiel was de airbag weggenomen. Ik zag op het stuurwiel een kleine hoeveelheid bloed. Het bloed werd door mij bemonsterd, (SIN: AAME5801NL). Verder zag ik dat het navigatiesysteem en audiosysteem uit de auto waren weggenomen.
Uit het NFI-rapport van 7 november 2018 blijkt het volgende:
SIN en omschrijving: AAME5801NL#01 Bloed
Beschrijving DNA-profiel: DNA-profiel van een man
Celmateriaal kan afkomstig zijn van: onbekende A (man) (zie 'DNA-databank')
Matchkans: kleiner dan één op één miljard.
SIN: AAME5801NL#01
Match met DNA-profielcluster: 44049.
Uit de aangifte van [benadeelde 5] blijkt het volgende:
Ik ben om 21:00-21:30 uur ongeveer thuis gekomen op dinsdag 29-01-2019. Ik heb toen mijn auto voor de deur op de oprit geparkeerd. Ik heb een rode Renault Clio met het kenteken [kenteken] . Ik heb de auto afgesloten en in nette staat geparkeerd. Ik wilde rond 09:00 uur (dit was op woensdag 30-01-2019), naar de sportschool gaan met de auto. Ik zag toen dat er ingebroken was. Ik zag dat het stuur kapot was en een klein ruitje aan de linker zijde vernield was. Verbalisant [verbalisant 1] is ter plaatse geweest en zag dat de airbag van het stuur weg
genomen was en dat het deltaruitje aan de linker voor portier vernield was.
Uit het proces-verbaal van bevindingen van 30 januari 2019 blijkt het volgende:
Ter plaatse op de [adres] te [woonplaats] zag ik een rode Renault Clio staan met het kenteken [kenteken] . Ik zag dat het Deltaruitje aan de linker voor portier verbroken was.
Ik zag dat er op een klein stukje glas, wat nog in de sponning zat, een op bloed gelijkende substantie zat. Dit kleine stukje glas met rode substantie heb ik middels een DNA kit veilig gesteld en in beslag genomen. Het DNA kit (SVO) heeft als nummer: AAFN3051NL.
Uit het proces-verbaal vooronderzoek lab van 14 februari 2019 blijkt het volgende:
SIN : AAFN3051NL
Ik heb het bloed op de glasscherf bemonsterd op de mogelijke aanwezigheid van humane
biologisch sporen. Ik heb het spoor veiliggesteld, gewaarmerkt met SIN AAME2998NL en
verzegeld.
Uit het NFI-rapport van 29 maart 2019 blijkt het volgende:
SIN en omschrijving: AAME2998NL#01 Bloed
Beschrijving DNA-profiel: DNA-profiel van een man
Celmateriaal kan afkomstig zijn van: onbekende A (man) (zie 'DNA-databank')
Matchkans: kleiner dan één op één miljard.
SIN: AAME2998NL#01
Match met DNA-profielcluster: 44049.
Feit 6 – periode van 3 februari t/m 4 februari 2019
Uit de aangifte van [benadeelde 6] namens [bedrijf 3] blijkt het volgende:
Op zondag 3 februari 2019 omstreeks 19:30 uur zag ik dat mijn voertuig in Dordrecht helemaal rondom afgesloten was en geen schade en/of verbrekingen had. Mijn auto betreft een grijze Skoda Octavia voorzien van het kenteken [kenteken] . Maandag 4 februari 2019 omstreeks 06:15 uur, liep ik naar mijn auto om naar mijn werk toe te gaan. Op het moment dat ik aan de linkerkant van mijn auto kwam zag ik dat de linker achterruit was ingeslagen. Ik zag dat de airbag uit mijn stuur was gehaald. Tijdens het opruimen zag ik op de buitenzijde van mijn auto onder de verbroken ruit een vlek met bloed zitten.
Uit het proces-verbaal sporenonderzoek van 4 februari 2019 blijkt het volgende:
Het onderzoek is verricht aan/in een personenauto van het fabrieksmerk Skoda, type Octavia, kleur grijs en voorzien van het Nederlandse kenteken [kenteken] . Ik zag dat rechts naast het deltaruitje bloed op het plaatwerk van het achter scherm aanwezig was. Vervolgens heb ik dit bloed ten behoeve van een eventueel DNA-onderzoek bemonsterd. Deze bemonstering heb ik gewaarmerkt en voorzien van SIN AAMM6404NL.
Uit het NFI-rapport van 8 maart 2019 blijkt het volgende:
SIN en omschrijving: AAMM6404NL#01 Bloed
Beschrijving DNA-profiel: DNA-profiel van een man
Celmateriaal kan afkomstig zijn van: onbekende A (man) (zie 'DNA-databank')
Matchkans: kleiner dan één op één miljard.
SIN: AAMM6404NL#01
Match met DNA-profielcluster: 44049.
Feit 7 – periode van 5 maart t/m 6 maart 2019
Uit de aangifte van [benadeelde 7] namens [bedrijf 4] blijkt het volgende:
Op dinsdag 5 maart 2019, omstreeks 17.00 uur, heb ik mijn bedrijfsauto, voorzien van
het kenteken [kenteken] , op de Ring in [woonplaats] , thv [adres] geparkeerd. Ik heb het voertuig in goede staat achtergelaten. Vandaag, op woensdag 6 maart 2019, omstreeks 05.30 uur, liep ik naar het voertuig. Ik zag dat uit mijn auto de stuur-airbag weggenomen is. Ik zag dat de motorkap op de windhaak zat/stond. Ik zag ook dat er bloed op de motorkap zat. Dit bloed zat er gisteren toen ik de auto parkeerde nog niet op. Ze hebben het slot van het bestuurdersportier geforceerd.
Uit het proces-verbaal forensisch onderzoek vervoermiddel blijkt het volgende:
Merk/type voertuig: Peugeot Partner
Kenteken: [kenteken]
Op de rechter buitenzijde van de grill (voorzijde) zag ik bloed. Ik heb dit bloed veiliggesteld, gewaarmerkt en voorzien van de SIN AAMQ3914NL. Op de buitenzijde van de laadruimte aan de linker achterzijde, zag ik bloed. Ik heb dit bloed veiliggesteld, gewaarmerkt en voorzien van de SIN AAMR1040NL. Op de binnenzijde van de stijl van het portier aan de linker voorzijde, zag ik bloed. Ik heb dit bloed veiliggesteld, gewaarmerkt en voorzien van de SIN AAMQ3915NL.SIN: AAMQ3914NL, AAMQ3915NL en AAMR1040NL.
Uit het NFI-rapport van 15 april 2019 blijkt het volgende:
SIN en omschrijving: AAMQ3915NL#01 Bloed
Beschrijving DNA-profiel: DNA-profiel van een man
Celmateriaal kan afkomstig zijn van: onbekende A (man) (zie 'DNA-databank')
Matchkans: kleiner dan één op één miljard.
SIN: AAMQ3915NL#01
Match met DNA-profielcluster: 44049.
Feit 8 – periode van 5 t/m 6 augustus 2019
Uit de aangifte van [benadeelde 8] blijkt het volgende:
Ik ben eigenaar van een grijze Renault Captur, voorzien van het kenteken [kenteken] . Op maandag 5 augustus 2019, omstreeks 17:00 uur, parkeerde mijn vrouw ons voertuig op het parkeerterrein op mijn invalide parkeerplaats te [woonplaats] . Op dinsdag 6 augustus 2019, omstreeks 09:30 uur, werd er door de politie bij mij aangebeld. Ik hoorde dat er in mijn auto was ingebroken. Ik zag dat het scheerraam aan de bestuurderskant kapot was. Ik keek in de auto en ik zag dat de airbag uit het stuur was weggenomen. Aan de binnenkant van de bestuurdersdeur zat ter hoogte van het handvat bloed.
Uit het proces-verbaal forensisch onderzoek woning ( [adres] [woonplaats] ) blijkt het volgende:
Ik zag aan de binnenzijde van het voertuig van het merk Renault type Captur voorzien van het kenteken [kenteken] op het verchroomde portier hendel een bloedspoor zitten. Het volgende spoor werd in het belang van de bewijsvoering en/of nader onderzoek veiliggesteld:
SIN: AAM03918NL
Plaats veiligstellen: Binnenzijde bestuurders portier hendel.
Feit 9 - periode van 5 t/m 6 augustus 2019
Uit de aangifte van [benadeelde 9] blijkt het volgende:
Ik ben eigenaar van een witte Citroen Berlingo, voorzien van kenteken [kenteken] . Op maandag 5 augustus 2019, omstreeks 18.00 uur, parkeerde ik mijn voertuig op het
parkeerterrein voor mijn woning te [woonplaats] . Ik heb mijn auto afgesloten en in goede staat
achtergelaten. Op dinsdag 6 augustus 2019, omstreeks 08.45 uur, liep ik naar mijn auto toe. Toen ik dichterbij kwam, zag ik dat mijn airbag uit het stuur was weggenomen. Tevens zag ik dat mijn slot van het linker voorportier geforceerd was. Ik zag dat er bloed op het
handvat van het linker voorportier zat. Ik zag ook bloed op mijn motorkap zitten, ter hoogte van de vergrendelingshaak.
Uit het proces-verbaal forensisch onderzoek woning ( [adres] [woonplaats] ) blijkt het volgende:
Ik zag op het voertuig van het merk Citroen type Berlingo voorzien van het kenteken [kenteken] , op het wit gekleurde linker portier hendel aan de bestuurders kant en op de voorzijde van de motorkap ter hoogte van de vergrendeling een bloedspoor zitten. De volgende sporen werden in het belang van de bewijsvoering en/of nader onderzoek veiliggesteld:
SIN: AAM03917NL
Plaats veiligstellen: Linker portier bestuurder
Bewijsmiddel t.a.v. feiten 1 en 4 t/m 9
Uit het NFI-rapport van 26 september 2019 blijkt het volgende:
Het DNA-profiel WAAE6922NL van de veroordeelde [verdachte] is op 18 september
2019 opgenomen in de Nederlandse DNA-databank voor strafzaken en wordt sindsdien
vergeleken met de daarin aanwezige DNA-profielen. Bij deze vergelijking zijn tot op heden
negen matches gevonden. Deze matchende DNA-profielen zijn geregistreerd onder DNA-
profielduster 44049.
Bovenstaande betekent dat DNA in het sporenmateriaal met de identiteitszegels AAJF1406NL#01, AAME5801NL#01,AAMM6404NL#01, AAME2998Nl#01, AAMQ3914NL#01, AAMO3917NL#01, AAMO3918NL#01, uit DNA-profielduster 44049, afkomstig kan zijn van de veroordeelde [verdachte] .
De matchkans is daarbij steeds kleiner dan één op één miljard.
De hiervoor weergegeven bewijsmiddelen worden steeds gebruikt tot het bewijs van het feit of de feiten, waarop zij blijkens hun inhoud uitdrukkelijk betrekking hebben. Sommige onderdelen van de bewijsmiddelen hebben niet betrekking op alle feiten, maar op één of meerdere feiten.
Bewijsoverweging
Uit het dossier blijkt dat op en/of in alle auto’s waarin is ingebroken DNA van verdachte is aangetroffen. De raadsman heeft aangevoerd dat, mocht de rechtbank de resultaten van het DNA-onderzoek gebruiken voor het bewijs, een enkel DNA-spoor onvoldoende is om de dader aan te wijzen, nu de aangetroffen DNA-sporen volgens hem niet zonder meer kunnen worden aangemerkt als dadersporen. De rechtbank volgt de raadsman niet in dit betoog. Voor zover de raadsman doelt op de bewijswaarde die aan de aangetroffen DNA-sporen mag worden toegekend, overweegt de rechtbank dat het gaat om DNA-matches met een sterke bewijswaarde en DNA-sporen die, gelet op de aard van het spoor (bloed), de plaats van het aantreffen daarvan (in of op de auto) en het feit dat ze kort na de inbraak zijn aangetroffen, zonder enige twijfel als dadersporen moeten worden aangemerkt.
Alternatieve scenario’s over hoe het bloed van verdachte op de auto’s terecht is gekomen zijn in theorie voorstelbaar, maar op geen enkele wijze aannemelijk geworden. Van de zijde van de verdachte zijn geen onderbouwde suggesties aangereikt. Verdachte heeft zich grotendeels op zijn zwijgrecht beroepen en verder in een enkele zin verklaard dat hij niet bij deze inbraken betrokken was. De omstandigheid dat een verdachte weigert een verklaring af te leggen of een bepaalde vraag te beantwoorden kan op zichzelf niet tot het bewijs bijdragen. Wel kan de rechtbank, indien een verdachte voor een omstandigheid die op zichzelf of in samenhang met de verdere inhoud van de bewijsmiddelen beschouwd redengevend moet worden geacht voor het bewijs van het aan hem tenlastegelegde feit, geen aannemelijke, die redengevendheid ontzenuwende verklaring heeft gegeven, zulks in haar overwegingen omtrent het gebezigde bewijsmateriaal betrekken (HR 28 november 2017, ECLI:NL:HR:2017:3022). De dadersporen die een match vormen met het DNA van verdachte, vragen sterk om een verklaring van verdachte, maar verdachte heeft ervoor gekozen te blijven zwijgen althans geen verklaring daarvoor gegeven. De conclusie van de rechtbank daaruit is dat het zwijgen slechts zijn grond vindt in het gegeven dat er geen ander scenario is dan het bewezenverklaarde en dat het niet anders kan dan dat verdachte degene is geweest die de auto-inbraken heeft gepleegd. Dit alles maakt dat de rechtbank de feiten 1 en 4 tot en met 9 wettig en overtuigend bewezen acht.